Спас Василев вече е бил задържан през 2012 година, но освободен заради липса на доказателства

Спас Василев вече е бил задържан през 2012 година, но освободен заради липса на доказателства

© Юлия ЛазароваСкандалът с измамите със самолетни билети, техника и други дребни услуги от "Александър Николов" и задържането на Спас Василев, за когото се предполага, че стои зад фалшивия профил, освен повод за развиване на теории и забавни коментари в онлайн просранството показа и слабости в разследващите органи.


След ареста на мъжа прокуратурата обяви, че срещу Спас Василев от Кочериново са образувани 4 досъдебни производства в София, Дупница, Благоевград и Варна от 2012 г. досега. През ноември 2013 г. е обявен за общодържавно издирване, а през 2016 г. името му е било заложено и в Шенгенската информационна система.


"Дневник" се обърна към прокуратурата за повече подробности за четирите разследвания срещу Василев и дали материалите по тях вече са пристигнали в София и са обединени в едно дело. Районният прокурор на София Радослав Димов коментира, че по две от досъдебните производства - това във Варна и в София са били повдигнати обвинения на Василев, но са били спрени, защото не е бил намерен, а другите две - в Дупница и Благоевград са се водили срещу "неизвестен извършител".
Делото във Варна, което е от 2013 г., е било спряно, тъй като разследващите не са установили Василев на известния адрес, обясни Димов. Те са обявили Василев за "установяване на адрес", а по-късно го обявяват за общодържавно издирване, поясни той. Още в началото на досъдебното производство обаче Василев е бил издирен от граждани в Русе. Там е бил задържан и изпратен на полицията във Варна, където му е повдигнато обвинение. Към тогавашния момент му е взета мярка за неотклонение "подписка", въпреки че срещу него е имало вече подадени жалби на друго място.


За разследването в Благоевград, което е от 2011 г. и за признанията на Василев пред полицията за измами четете тук. Причината за налагане на по-лека мярка във Варна била, че разследването е било съвсем в началото, поясни Димов.


"Впоследствие вече се установяват множество пострадали, започват разпити, но тогава изчезва", допълни районният прокурор.


Димов заяви още, че разследването в София е било подновено тази година преди да се разшуми скандалът по медиите, защото наблюдаващият прокурор е преценил, че може да повдигне задочно обвинение в отсъствието на Василев. "Но междувременно се разшумява случая, установи се човекът и се задържа", обясни прокурорът.


Иначе и материалите от процеса във Варна са вече пристигнали в София и са обединени в едно дело с тези от София, Дупница и Благоевград.


По време на заседанието в Софийския районен съд (СРС) в понеделник, който определи като първа инстанция мярката за неотклонение на задържания - постоянен арест, адвокатът му Георги Ценев заяви, че Василев не се е укривал и не е знаел, че е бил обявен за общодържавно издирване и името му е присъствало в Шенгенската информационна система.


Когато се прибирал в Бъгария, тъй като е учил и в някакви периоди работил в чужбина, той оставал при родителите си в Кочериново, а не на постоянния си адрес в Дупница, подробно обясни защитникът. Пред съда Ценев заяви, че подзащитният му се е предал сам на полицията, след като видял медийните публикации по случая с профила на "Александър Николов".


Неофициално от прокуратурата потвърдиха тогава тази информация за "Дневник". А от МВР обясниха, че Спас Василев е бил в района на сградата на ГДБОП, но там го е разпознал служител на дирекцията и го убедил да се предаде сам. Допълниха, че не е известно дали той се е канел сам да се предаде или не.


На въпроса на "Дневник" в сряда как полицията не е открила Василев толкова време, след като е бил обявен за издиране преди четири години, вътрешният министър Валентин Радев отговори с въпрос. "Вие знаете ли колко хора са обявени за издирване в момента". След това и отговори - 20 хиляди. От думите му се разбра, че ведомството прави, каквото може, но това не било лесно.


Министърът определи и като позитивно, че "този е излязъл", за да разберат хората трудността пред разследващите. Тя била като тази с призоваването. На уточнващ въпрос дали полицията е търсела Василев само на постоянния му адрес, както заяви адвокатът му Ценев, Радев заяви, че това било другият проблем и според него трябва законодателни промени. А целта им е, когато някой смени местоживеенето си веднага да го декларира като си прави адресна регистрация на новото място, за да може полицията да намира хората по-лесно и да ги знае къде са.


В понеделник в СРС стана известно още, че Василев е обвинен само за измама за 490 лева през 2012 г. Срещу сумата основният свидетел Иван Ралчев е трябвало да получи пакет от десет самолетни билета, които според разследващите в София обвиненият не е предоставил. В съдебната зала се разбра още, че предстои към делото да бъде присъединено разследване във Варна, материалите по което още не бяха пристигнали в София. Към него момент бяха присъединени две други досъдебни производства - в Дупница и Благоевград, но те не бяха включени в обвинението поради липса на време за прецезирането му.


Повече за схемата на "Александър Николов" и подведените му съдружници във фирмата четете тук.
Кой е Спас Василев вижте тук.
Останалите неща по темата вижте тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK