Полицаите заплашиха с протести по време на европредседателството

Полицаите заплашиха с протести по време на европредседателството

© Юлия ЛазароваПолицаите заплашиха с всекидневни протести по време на европредседателството на България през първата половина на 2018 г., ако исканията им за по-високи заплати не бъдат удовлетворени.


"Ръководството на МВР не желае да чуе искането ни за увеличение сега, а ни залъгва с повишение на заплатите в началото на следващата година... Готови сме да продължим протестите след поемането на председателството на евросъюза и тогава те ще бъдат ежедневни", заяви в интервю за БНР днес председателят на най-големия от седемте полицейски синдикати - Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Валентин Попов.


Полицаите заплашиха с протести по време на европредседателството

© Юлия Лазарова


По инициатива на синдиката днес няколко хиляди полицаи излязоха на пореден протест по улиците на София с три главни искания: увеличение на заплатите с най-малко 15%, обвързване на основното възнаграждение със социално измерим показател и изготвянето на нов закон с участие на служителите на МВР.
Шествието под наслов "За достойно заплащане" тръгна от градинката до сградата на МВР, премина през Министерството на финансите и достигна до площад "Народно събрание". По закон служителите на МВР нямат право да протестират, но протестните им действия вече се превръщат в традиция, най-често преди приемането на държавния бюджет в края на годината.За разпределението на 55 млн. лв.


В коментар на протеста днес министърът на вътрешните работи Валентин Радев и заместникът му Стефан Балабанов подчертаха, че в бюджета на МВР за следващата година ще бъдат отделени още 55 млн. лв. за повишаване на заплатите, но то не може да бъде направено в рамките на тази календарна година, а от началото на следващата.


"Ще има 15-процентно увеличение, но за някои служители. За някои ще има 10%, за някои - 2%, за някои - %1. Много по-важно е не да увеличим заплащането в момента, а това да бъде трайно, те да знаят, че всяка година ще бъде по малко, ще има някаква устойчивост да бъдат давани тези пари, които ще бъдат допълнително на тези, които най-много ги заслужават, както те се изразяват - на терен", коментира Валентин Радев в интервю за БНТ тази сутрин. Той допълни, че е удовлетворил голяма част от исканията на синдикатите, като в същото време подчерта, че иска МВР да се изчисти от всички "гнили ябълки", припомняйки ареста на двама полицаи от звеното за дрога заради наркоразпространение и подкуп.


Полицаите заплашиха с протести по време на европредседателството

© Юлия Лазарова


Пред БНР Стефан Балабанов заяви, че полицаите нямат основания за протести, тъй като се прави възможното за удовлетворяване на исканията им. Той посочи като пример отделени тази година допълнителни 39 млн. лв. за изплащане на дължими суми на полицаите, а заедно с тях дадени 11 млн. лв. за постигнати добри резултати и 10 млн. лв. за специфични служебни дейности. Според него проблемът с униформите до голяма степен е решен и до края на годината всички служители ще бъдат оборудвани, както трябва. Синдикалистът Валентин Попов отрече твърденията му и обяви, че единственото постигнато през последната година са били промени в закона, които позволили на част от служителите да си получат парите за униформи, които не са взимали от години.


Преговорите по исканията на полицаите продължават във вторник на среща на синдикатите и представители на МВР. Тогава ръководството на вътрешното ведомство ще поиска от протестиращите предложение как да бъдат диференцирано разпределени допълнителните 55 млн. лв., за да може най-сериозно повишение на заплатите да получат полицаите, които са изложени на най-голям риск.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK