БСП предлага необлагаем минимум от 510 лв. и 20% данък за доходи над 10 хил. лева

БСП предлага необлагаем минимум от 510 лв. и 20% данък за доходи над 10 хил. лева

© Георги КожухаровМакар че в предизборната си платформа през пролетта БСП се обяви за запазване на плоския данък върху доходите, по-висока ставка само за най-богатите и семейно подоходно облагане, левицата днес предложи въвеждане на прогресивно подоходно облагане. В алтернативния проектобюджет на "Позитано" 20 за 2018 г., който конгресът на левицата трябва да одобри тази събота, се предлага необлагаем минимум в размер на минималната работна заплата, която от 1 януари трябва да е 510 лева, както и 10% ставка за доходите от 510 до 3300 лева, колкото според БСП трябва да е максималният осигурителен праг.


Социалистите предлагат още 15% данъчна ставка за доходите от 3300 до 10 000 лева, както и 20% данък за доходите над 10 000 лева.


Изчисленията на "Позитано" 20 показват, че при тази скала над 2.8 от близо 3 милиона работещи българи биха плащали по-малко от 10% данък върху доходите. Според данни на социалистите 8600 души в страната получават над 25 хил. лева на месец, което е 37 пъти повече от останалите. При тези данъци и добра събираемост би се стигнало до 1.4-1.5% бюджетен дефицит, изчисляват от БСП. У потребителите щели да останат над 1 млрд. лева, което допълнително да стимулира потреблението.
Плоският данък върху доходите бе въведен от кабинета "Станишев". БСП предлагаше прогресивно подоходно облагане, преди да сформира кабинета "Орешарски" през 2013 г., но подобен законопроект не бе внесен заради липсата на подкрепа от страна на коалиционния партньор ДПС. Когато бе в опозиция в 43-ия парламент, БСП няколко пъти внесе в парламента проект за въвеждане на прогресивно подоходно облагане, но той не бе приет от мнозинството.


В платформата си за изборите за 44-и парламент на 26 март т.г. БСП предложи само 20% данъчна ставка за доходите над 10 хил. лева и връщане на 50 лева от данъците върху доходите на семейство за всяко дете, което бе обяснено като необлагаем минимум за семейство с две деца и месечни доходи от хиляда лева.


На въпрос на "Дневник" защо сега се предлага пълно отпадане на плоския данък, но не и вариант за семейно подоходно облагане, и какви са аргументите за тази промяна лидерът на БСП Корнелия Нинова обясни, че предложенията в предизборната платформа били първа стъпка за прогресивно подоходно облагане, а за децата се мислело с предложението за увеличаване на обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години от 340 на 510 лева. Правителството предлага то да е 380 лева от 1 януари.


БСП предлага още запазване на корпоративния данък от 10% и увеличаване на данък дивидент от 5 на 10 процентни пункта.


Левицата предлага още дълговете на болниците да бъдат изплатени от държавата, след което те вече да не бъдат търговски дружества, както и делегирани бюджети за училище според качеството на образованието.


БСП предлага още създаването на фонд "Регионално развитие" и фонд "Индустрия" с годишен бюджет от 100 млн. лева всеки - от първия ще се финансира изграждането на инфраструктура в Северозападна България, а от втория - нови предприятия в регионите с изостанало икономическо развитие.

Ключови думи към статията:

Коментари (99)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  Много отрано започнаха предизборното наддаване.

 2. 2 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3813 Весело

  На БСП и специално на Курни предложенията винаги са изглеждали като умножение по нула...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 3. 3 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Значи, ако заплатата ти е 3000 лева ще платиш 300 лева данък, а ако е 3100 - 465. Умно!

  The best way to predict the future is to invent it.
 4. 4 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 400 Неутрално

  България е що годе привлекателна за чужди инвеститори и наши предприемачи именно защото имаме ниски данъци. Дори корупцията и балканския манталитет се преглъщат някакси при по-ниски данъци. Какво ще стане ако въведат прогресивното подоходно облагане? Инвестициите съвсем ще намалеят.

 5. 5 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Аз не мога да разбра, кому е нужно това упражнение на БСП!? Бюджета не е ли закон, който се предлага от управляващите, а ако не се приеме правителството пада! Откъде накъде опозиция ще предлага бюджет, който хипотетично друг ще изпълнява?!

 6. 6 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Принципно добра мярка, която вероятно ще доведе до минаване на част от заетите изцяло в сивия сектор в светлия.

  Обаче, вдигането на максималния осигурителен праг ще доведе до голям ръст на пенсиите, които са близо до прага в момента, което в момента не е реалистично.

 7. 7 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3286 Любопитно

  Отново отчитане на дейност....Др.Нинова пак е спала в часовете по финанси!Но...пък се е отчела пред "електората" с едно НИЩО!!!!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 8. 8 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 722 Гневно
 9. 9 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 722 Неутрално

  България е що годе привлекателна за чужди инвеститори и наши предприемачи именно защото имаме ниски данъци. Дори корупцията и балканския манталитет се преглъщат някакси при по-ниски данъци. Какво ще стане ако въведат прогресивното подоходно облагане? Инвестициите съвсем ще намалеят.
  —цитат от коментар 4 на theduloclan


  това е абсолютна мантра, чуждите инвестиции зависят от 20 неща преди данъците

 10. 10 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3671 Неутрално

  До коментар [#3] от "EU defender":
  Ако заплатата ти е 3000 лв ще платиш 249 лв данък /3000-510 = 2490,
  2490 х 10% = 249.
  За 3100 лв заплата ще платиш 264 лв = 249 лв + 15% х 100 лв.

 11. 11 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 291 Неутрално

  Да кажем СТИГА на популизма и предизборните глупости.

  БСП трябва да бъде заличена. (Бесепинем деленда ест)

 12. 12 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#6] от "J.J.":

  Сивият сектор ще си съществува при всякакъв вид данъчни ставки

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 13. 13 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  БСП предлага необлагаем минимум 510 лева, а който получава 520 лева (доста често срещана заплата в провинцията), ще плаща данък 52 лева и му остават доста по-малко от 510 лева – 468. Е, Корни? Справедливо ли е?

 14. 14 Профил на Raegan
  Raegan
  Рейтинг: 247 Неутрално

  Консистентно, БСП предлага връщане в първи клас, фалиране на държавата.

  Като въведат по-висок данък за доходи над 10 хил. лв, то кой ще плаща този по-висок данък? Никой! Защото още на другия ден документално вече никой няма да получава такива пари. #ОбясниТоваНаЧугунениГлави=#МисиятаНевъзможна

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 16. 16 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 663 Неутрално

  ... да не са стартирали предизборни кампании някакви????

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 17. 17 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Комустите си остават кърлежите на обществото и това е. В България над 3000 лева заплати взимат високо квалифицирани специалисти (изключвам футболистите), което означава, че те са с висше образование и най-малкото кадърни хора. 3000 лева се равняват на 1500 евро, т.е. толкова колкото взимат работягите в заводите в западна европа. Е, вместо да предложат нещо да се задържат тези образовани хора тук, те им взимат и малкото, което заработват в повече от тия, които ги е мързяло да учат. Ами как да останат? Но така е, комунизъм, социализъм, социално равенство. Шофьор на ЗИЛ през комунизма беше по-голям баровец от лекар, архитект, учител, инженер ...

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 18. 18 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Ако човек заделя в продължение 40 години по 10% от заплатата си то максимумът, който може да получи като пенсия е 4 години средната заплата освен ако тези пари не се управляват, от което може и да се загуби. Ако парите са по-малко трябва да се питат тия дето са пазили средствата, а останалите се предполага, че могат да направят тази сметка. За данъците е същото. Средствата, които трябва да заделяме за здраве са функция на цените, а не на доходите, което означава, че всеки трябва да заделя примерно 100 лева месечно без оглед дали получава 500 или 50000 и в този смисъл всеки да дава еднакъв процент на държавата е солидарност и социална политика. Прогресивната скала на данъците и необлагаемия минимум са си държавен рекет в следствие популизъм.

 19. 19 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1718 Неутрално

  Има едно свясто нещо в БГ и това е данъчната система. Ако и нея я бастисат страната няма да има никакъв шанс да изпъпли нагоре.

  Хора, гласувайте и мислете като гласувате.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 20. 20 Профил на chichoficho
  chichoficho
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#13] от "Fiji":

  Данъка ще бъде 1 лв на 520 лв доход. 510 лв необлагаеми и 10 лв * 10%.

 21. 21 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Отново отчитане на дейност....Др.Нинова пак е спала в часовете по финанси!Но...пък се е отчела пред "електората" с едно НИЩО!!!!!
  —цитат от коментар 7 на Messerschmitt


  И по математика тоже. Като искат да имитират дейност поне да го направят по умно:
  до 3300 лв - 10%, над 3300 лв - 10% + 20% за горницата над 3300 лв, примерно

  The best way to predict the future is to invent it.
 22. 22 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2823 Неутрално

  До коментар [#13] от "Fiji":

  Грешите, приятелю. При 520 лв. заплата няма да плащате 52 лв. данък, а 1 лв. Защото 520 - 510 (необлагаеми) = 10 х 10% = 1 лв.

  Идеята за необлагаем минимум нито е нова, нито е лоша, нито противоречи на плоския данък. Само, че необлагаемият минимум според мен не трябва да бъде минималната работна заплата, а размерът на дохода, който остава след като от минималната работна заплата се приспаднат задължителните осигурителни и здравни вноски - някъде към 450 лв. (не ми се изчислява точния размер).

 23. 23 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3286 Весело

  Много хубава снимка са сложили:"Поискай промяната ...на Путин с премяната"

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 24. 24 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  нищо прогресивно не предлагат червените троглодити, даже са ретроградни :)

  Birds of a feather flock together.
 25. 25 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 890 Любопитно

  едно добро и смислено предложение ,но в една пленена и управлявана от шайка държава то едва ли ше мине ?

 26. 26 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Трябва да се въведе висок данък наследство, да не може червените боклуци дето станаха милиардери, да направят наследствени династии

  Birds of a feather flock together.
 27. 27 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3286 Любопитно

  До коментар [#21] от "EU defender":

  като за хора получили гънки на свото мозъчно вещество-едната от сърп ,другата от чук-толкова!!!!Демагогия и лозунги..

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 28. 28 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2511 Неутрално

  Хахахахахаха - хахахахаха -хахахахаха!

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 29. 29 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#20] от "chichoficho":
  До коментар [#21] от "EU defender":
  До коментар [#22] от "Един препатил":

  Това, което пишете по-скоро се подразбира. Въпросът е, че всеки необлагаем минимум може да се преизчисли в ОБЛАГАЕМ минимум. Самата скала на облагане предполага Господ, който я определя и това разбира се е Партията.Унищожава се универсално правило, от което трудно се кръшка и се отварят широки възможности за клинчене. Същото става и ако се барне универсалния ДДС.

  Други са и5нтересните леви идеи, но тях няма да ги чуете нито от Нинова, нито от Позитано. Примерно работниците да станат първи обезпечени кредитори на предприятията си. Или пък във фиша им да пише всичко, което са изработили - както пенсионни и здравни осигуровки, така и дължимото върху заплатата и осигуровките ДДС. Щото осигуровки за сметка на работодателя е пълна глупост.

 30. 30 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 836 Неутрално

  "социализмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари"

  БКП/БСП като извадят калкулатора и бегай далече - я банки гръмват, я хазната е опразнена, я бюджета продънен.

 31. 31 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  Аз съм навит да вдигнете данъците, но при 2 условия.

  1. Пенсиите минават на лични партиди и всеки да избира как да се осигурява - да си ги трупа в банка. Да ги влага във фонд. Всеки както си реши.

  2. Отпадат категориите труд и стаж прослужено време.

 32. 32 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2823 Неутрално

  До коментар [#21] от "EU defender":

  Доколкото разбирам те това и предлагат.
  - до 3000 лв. - 10% = 300 лв.
  - до 10 000 лв. - 300 лв. + 15% върху горницата над 3000 лв.
  - над 10 000 лв. - 1350 лв. + 20% върху горницата над 10 000 лв.
  Или един доход от 12 000 лв. ще бъде обложен с 1 750 лв. вместо досегашните 1 200 лв. Т.е. с 550 лв. повече, което умножено по броя на хората като резултат за бюджета си е дупка във водата.

  Предложението за необлагаем минимум е много по-смислено. Но не минималната работна заплата, а дохода след приспадане от минималната работна заплата на задължителните осигурителни и здравни вноски. Поне аз мисля, че така трябва да бъде. Или някъде към 450 лв. Което ще означава, че всеки ще получи допълнителен разполагаем доход от 45 лв. месечно. Не е лошо. Но не зная дали бюджетът може да издържи. Пък може и да издържи - като се вземе пред вид, че 20% от тези 45 лв. би трябвало да се върнат като ДДС...

 33. 33 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2283 Неутрално

  До коментар [#19] от "Николай Николов":

  Докато се върнеш обратно в Б-я и хоп: данъците ще бъдат като в Бритън. Добре поне че биткойнът е олтаймхай ;)

 34. 34 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  Предложението на БСП няма да мине, ... тази година, но Борисов ще го възложи на Горанов за доработка, за да може следващата година да блесне със същото предложение, но вече с герберско авторство. Няма мърдане от коригиране на необлагаемия минимум и на данъците върху доходите, това е ясно на всички и корекцията ще се състои. Дори противниците на идеята са наясно с безалтернативността ѝ в държавицата.

 35. 35 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2283 Неутрално  БСП искат да бастисат плоския данък, най-устойчивото нещо, самите те въвели в последините 27 години.

 36. 36 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#3] от "EU defender":

  Обикновенно (всъчщност винаги) с по-високата ставка се облага горницата. Така се избягва проблема който визираш.

 37. 37 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  15% между 3000 и 10000 си е популистка глупост на каскетите в БСП. Това са точно хората ,които работят с висока добавена стойност. Грамотни и предприемчиви. Точно тях да удариш с по-високи данъци, при очевадния недостиг на такива хора е меко казано малоумно!

  Над 10000 на месец, спокойно могат да сложат и 90% данък, тези хора си имат достатъчно печени счетоводители и ще намерят начин да не плащат. Но пък каскетите ще са удоволетворени и нямат да имат повод да циврят за социал... бла - бла.

 38. 38 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#37] от "niakoi_si":

  именно. ще направят и друг компромис - няма да е без необлагаем минимум, че много ще удари в сметката.

  Birds of a feather flock together.
 39. 39 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  Искат и максимален праг от 3300 лева, колкото според БСП трябва да е максималният осигурителен праг.

  Усещам как всички програмисти дружно ще се изнесат барабар с работодателите.

 40. 40 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#39] от "realguru":

  често има устно договаряме на "чисто" заплащане, шефовете си правят сметки, за проценти прослужено време, данцъи и осигуровки и т.н.
  Дали шефовете ще се изнесат не знам, може и да преглътнат 5%.
  Но какво пък, политиците мислят само за турзима, щото имат хотелчета.
  Важно за тях е да има камериерки за 450 лв. не програмисти на 4500

  Birds of a feather flock together.
 41. 41 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  В момента ако вземаш 4000 чисти - да кажем един квалифициран кадър с 10+ години стаж в софтуерна фирма в София.

  Значи ако вземаш 4000 чисти - работодателя ти плаща 5268 - демек още 1268 лв отгоре.

  По новата схема с осигурителния прага на 3300 - ще отидат минат 1500 лв. Демек за да получиш 4000 чисти работодателя трябва да се бръкне 5500-5600 някъде.

 42. 42 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#10] от "patsis":

  Пълни глупости! Ставката е върху целия месечен доход и като минеш прага от 3300 - е 15%. Значи, ако получаваш 3301лв., данъка, който трябва да плащаш според Нинова е 495.15лв. Ако получаваш 3300лв. - данъка е 330.00лв. Ако си неграмотен и все пак работиш, но получаваш до 510лв., нема да плащаш нищо. Т.е. аз ще трябва да ти плащам заплатата с моя данък, който ще е повече от 495.15лв., с което изобщо не съм съгласен. Твърдата ставка е най-добра - работиш и получаваш повече, плащаш по-голям данък. Работиш и получаваш по-малко - плащаш по-малък данък, но ставката е една и съща. Така е справедливо!

 43. 43 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Значи, ако заплатата ти е 3000 лева ще платиш 300 лева данък, а ако е 3100 - 465. Умно!
  —цитат от коментар 3 на EU defender


  За първи път ли поглеждаш данъчно законодателство при прогресивно данъчно облагане?
  Естествено, че по-голямата ставка е за горницата над дадена сума, а не за цялата сума.

 44. 44 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Аз не мога да разбра, кому е нужно това упражнение на БСП!? Бюджета не е ли закон, който се предлага от управляващите, а ако не се приеме правителството пада! Откъде накъде опозиция ще предлага бюджет, който хипотетично друг ще изпълнява?!
  —цитат от коментар 5 на ralita68


  Всяка опозиция има правото да предложи алтернативен бюджет. Правено е винаги.

 45. 45 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  До коментар [#40] от "Xumpomo name":

  В момента макс. осигурителния доход е 2600 лв. Ако стане 3300 това са над 25% ръст в осигуровките за високоплатените им кадри.

  5% данък отгоре ще го преглътнат без проблеми. Ама тея 25% не знам как ще стане.

 46. 46 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 225 Весело

  После ще има ама няма пари за образование, здраве и т.н. При положение че за жалост към половината че ако не и повече от работещите взимат минимална заплата и се освободят от данък, кой ще плаща после? Тия с милионите те данъци не плащат, те си държат парите надалече от тука и върви да ги търсиш. Значи като цяло най-мързеливите няма да плащат, най-богатите няма да плащат, а ще плащат хората които работят и си пръскат задниците от работа. Бравоооооо!

 47. 47 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 605 Неутрално

  БСП предлага необлагаем минимум 510 лева, а който получава 520 лева (доста често срещана заплата в провинцията), ще плаща данък 52 лева и му остават доста по-малко от 510 лева – 468. Е, Корни? Справедливо ли е?
  —цитат от коментар 13 на Fiji


  Същия казус, плаща данък само върху горницата, т. е. 1 лев.

  Представи си нещо като безусловен базов доход , но само за работещи (нали за това ревахте, бе! Да не е за тунеядци). Не, че ще получава доход за нищо, както е ББД, а няма да му се облага дохода до тази сума, за да има екзистенц минимум.
  Всъщност това са първите истински проявления на реално лява политика, за което от мен адмирации!

 48. 48 Профил на VeLikoV
  VeLikoV
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Както обикновено БСП търсят мекото на хляба. Подобни мерки с нищо няма да подобрят живота на хората. По-трудно е да работиш/бориш за създадването на условия с истинска конкурентна среда - без картели, комисионни, рушвети, рекети, роднински назначения. Но очевидно, клонът на който е седнала другарката Нинова е голям и й харесва. :о)

 49. 49 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Хора айде стига с това БСП въвели плоския данък. Плоският данък беше въведен по искане на НДСВ и ДПС след пазарлък с БСП, които бяха против него. Вярно е, че беше въведен по времето на Станишев, но не е вярно, че БСП са го искали и въвели. Недейте им приписва заслугата за това наистина добро постижение каквото е въвеждането на плоския данък.

 50. 50 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 497 Неутрално

  ПОПУЛИЗЪМ ... до дупка.

 51. 51 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#43] от "anarhochristian":

  Процентът се начислява върху данъчната основа. Аз не знам в България данъка върху доходите, когато беше прогресивен, да се е изчислявал за разликата над облагаемия минимум до първата граница с най-ниския процент ставка, от първата до втората ставка само за разликата над първата ставка и т.н. Винаги е бил върху данъчната основа, а ставката се определя върху размера й и данъка се начислява върху целия размер по най-високата ставка.

 52. 52 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#45] от "realguru":

  това не го бях прочел. трябва да има повече пари за помощи на тия с по десетина деца... това са доста гласоподаватели...

  Birds of a feather flock together.
 53. 53 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Зелю, Ташко и Сергея,
  на ахмаци апогея
  С Ниновица пеят в хор
  край централния затвор.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 54. 54 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#49] от "Black Hawk":

  не вярно че не са искали, защото са се спазарили. значи не са го искали в началото и после са си променили мнението.

  Birds of a feather flock together.
 55. 55 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  А защо корпоративния данък трябва да остане 10%?

 56. 56 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#43] от "anarhochristian":

  А, сега погледнах как се е начислявал прогресивния данък върху доходите преди 2007 год. Май е била етажна прогресия, а не проста, както аз смятах. Това е по-поносимо, иначе е крайно несправедливо.

 57. 57 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#29] от "plebs":
  "така и дължимото върху заплатата и осигуровките ДДС"

  ДДС върху доход на физическо лице? Това е данък потребление, не данък върху доход.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#43] от "anarhochristian":Процентът се начислява върху данъчната основа. Аз не знам в България данъка върху доходите, когато беше прогресивен, да се е изчислявал за разликата над облагаемия минимум до първата граница с най-ниския процент ставка, от първата до втората ставка само за разликата над първата ставка и т.н. Винаги е бил върху данъчната основа, а ставката се определя върху размера й и данъка се начислява върху целия размер по най-високата ставка.
  —цитат от коментар 51 на zlo38528262


  "аз не знам" не е довод. Прилагам извадка от прогресивния данък съгласно ЗДОД от 1997-ма:

  Месечен доход

  Данък


  до 50000 лв.

  необлагаеми


  от 50001 лв.

  до 60000 лв.

  20 % за горницата над

  50000 лв.


  от 60001 лв.

  до 80000 лв.

  2000 лв. + 22 % за горницата над

  60000 лв.


  от 80001 лв.

  до 160000 лв.

  6400 лв. + 24 % за горницата над

  80000 лв.


  от 160001 лв.

  до 320000 лв.

  25600 лв. + 28 % за горницата над

  160000 лв.


  от 320001 лв.

  до 640000 лв.

  70400 лв. + 32 % за горницата над

  320000 лв.


  от 640001 лв.

  до 1280000 лв.

  172800 лв. + 36 % за горницата над

  640000 лв.


  над 1280000 лв.

  403200 лв. + 40 % за горницата над

  1280000 лв.

 60. 60 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1481 Весело

  До коментар [#55] от "Роси":

  "А защо корпоративния данък трябва да остане 10%"

  Защото това е наказателна акция срещу хората които гарантирано НЕ гласуват за бесипету. другарете 'социалисти' имат фирми и корпоративния данък какъвто е ги урежда перфектно.

  Хайде сега заедно бутнете Правителството на 'лошия' Боко и се наслаждавайте на това дето Ви готвят другарете. Ама после да не пустосвате - бошкейиии защо тъй ни лошо наказваш. Имате глави - мислете докато е време

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 61. 61 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#43] от "anarhochristian":А, сега погледнах как се е начислявал прогресивния данък върху доходите преди 2007 год. Май е била етажна прогресия, а не проста, както аз смятах. Това е по-поносимо, иначе е крайно несправедливо.
  —цитат от коментар 56 на zlo38528262


  Имено! А това, че си проверил е рядко срещано явление в днешно време, за което поздравления!

 62. 62 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Хихи, даже са много меки предложенията. Но Бесепето хем искат електорат, хем да не барат нищо. Тъй, че нема 'а стане нищу....

 63. 63 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  Минимална почасова ставка за хора с различно образование, стаж, квалификации и компетенции. Не може лекари, пожарникари, и други професии, които се учат с години да работят и изкарват по-малко от хамалин на борсата, или от дограмаджия.
  Задължително заплащане на извънредния труд, и строги санкции при неспазването на закона! Хората трябва да бъдат стимулирани да работят по специалността си, да се образоват и квалифицират. Тъпите селски пръчове и пръчки от двете БКП-та естествено са далече от всяка мисъл, те се борят как да разпределят суджука.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 64. 64 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Според мен, числото на необлагаемият месечен доход, не би трябвало да е по-ниско от средният размер за Европа на ББД(безусловният базов доход) т.е около 650 евро, респективно еквивалентът в лева, би трябвало да са необлагаеми. Ако искат всички работни заплати да бъдат облагани, респективно политиците "ни" и "бизнесмените" "ни", да си седнат на каквото там седят и да изработят развитие на страната, при което минималната заплата да не е по-ниска от 650 евро.

  мурзилка
 65. 65 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1877 Неутрално

  Др.Нинова пак отакова метеното!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 66. 66 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2823 Весело

  До коментар [#55] от "Роси":

  А защо корпоративния данък трябва да остане 10%?
  —цитат от коментар 55 на Роси


  За да се симулира насърчаване на бизнеса. Въпреки, че за бизнеса по-важно е не колко е данъчната ставка, а как се изчислява облагаемата основа (какво се признава за разход и какво - не). Ама карай - кой ти разбира от военна музика....

 67. 67 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 455 Весело

  До коментар [#64] от "Маршалов":

  Пийте си хапчетата, Маршалов.

 68. 68 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 455 Весело

  До коментар [#64] от "Маршалов":

  Пийте си хапчетата, Маршалов.

 69. 69 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 455 Весело

  До коментар [#64] от "Маршалов":

  Пийте си хапчетата, Маршалов.

 70. 70 Профил на todorov_g
  todorov_g
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#3] от "EU defender":

  Не. Не си разбрал.
  Ще платиш по- висок данък на горницата над 3 300.

 71. 71 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#63] от "Darcas":

  Некой другари комунисти съвсем се размечтаха

  Birds of a feather flock together.
 72. 72 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5476 Неутрално

  Така се започва. После режат главите...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 73. 73 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  До коментар [#63] от "Darcas":Некой другари комунисти съвсем се размечтаха
  —цитат от коментар 71 на Xumpomo name


  Почасова ставка има в САЩ, Великобритания и много други страни. И те ли са комунистически?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 74. 74 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#44] от "anarhochristian":

  Кога?

 75. 75 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#73] от "Darcas":

  не за ставката за това че другарите определят кой колко заслужава :)
  то и тогава лекарите пак бяха назад след трактористите...

  Birds of a feather flock together.
 76. 76 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 279 Весело

  СЛАДКА РАБОТА - ПЕЙ СЪРЦЕ !
  КОРНЕЛИЯ ПРЕДЛАГА СОЦИАЛЕН КОМУНИЗЪМ "И ОТПРЕД, И ОТЗАД".
  САМО ЕДНО НЕ ОБЕЩАВА И НЕ ОБЯСНЯВА НИНОВА :

  КАК ЩЕ "ИЗРАБОТИ" ПАРИТЕ ЗА РАЗХОДНАТА ЧАСТ НА БЮДЖЕТА СИ И ПОНЕЖЕ НЕ СТИГАТ,
  КЪДЕ ЩЕ ГИ "ЗАРАБОТВА" - НА СТОЧНА ГАРА, ИЛИ НА ОКОЛОВРЪСТНОТО ?

 77. 77 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 497 Разстроено

  До коментар [#68] от "Black Hawk":

  Явно и вие си мислите както самия мен някои нещица, относно кадърността на родните и не само политици и бизнесмени, опериращи на наша територия. Т.е., те са кадърни да богатеят...за себе си, дори по-успешно от западните им аналози, въпреки че декларират в данъчните си декларации, че работят с твърде малки, или дори на загуба, но от това нито държавата, нито народа който експлоатират не виждат полза. Резултатът е, че в посока на страни, в които труда се заплаща значително по-справедливо, избягаха няколко милиона кадърни българи и се стигна до положение да се налага при настоящият висок процент безработица, да си търсят предприемачите работници от чужбинско. Главно от страни на изток от нас, където образователната система не е провалена като нашата и все още от основните, средните и висшите им образователни учреждения, излизат кадри с коефициент на интелигентност изразяващ се с трицифрено число.

  мурзилка
 78. 78 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Процента трябва да е равен за всички.
  Не може, този който блъска 60-70 часа седмично за да изкара повече пари, да плаща по-висок процент от този, който си кюта някъде на държавна службичка.
  Или този, който е учил здраво, да се облага с по-висок процент от някой мързелив калпазанин.....

  Няма проблем, истински бедните и нуждаещи се, да бъдат подпомагани - но не през данъците на другите, а през бюджета.

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 79. 79 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Няма проблем, истински бедните и нуждаещи се, да бъдат подпомагани - но не през данъците на другите, а през бюджета.
  —цитат от коментар 78 на г-н Саранди Говедаров

  А бюджета от какво се съставя, ако не от данъците? Think before write please!

  мурзилка
 80. 80 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Значи 8600 души с декларирани доходи над 25 000лв трябва да дават 1/5 от дохода си, като данък, за да го раздават на малогамотници, малоумници и мързеливци?

 81. 81 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Абе аз предлагам да се разпуснат комунягите и да не ни занимават вече с празни приказки и демагогия, ама за съжаление не ме слушат

 82. 82 Профил на palivec
  palivec
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Няма нищо по-елементарно от комунистите. Те предлагат това или онова,все едно какво, само като опит да внушават,че съществуват като партия.

 83. 83 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#80] от "antikvarno":
  А защо не? Ако не им отърва положението, да пускат кепенците и да идат и те по-на запад от нас. Само че, там данъците са по-високи отколкото у нас и не знам ако теглят чертата, дали няма да им излезе сметката, че дори след като тук им се вдигне ставката, все пак продължава да им е по-изгодно да не стават емигранти :D Разбира се, може вместо на запад от нас, да избягат на изток. Както примерно преди няколко години, някои френски актьори и други люде с много високи доходи избЕгаха в Русия, щото във Франция им вдигнаха разни налози. Ама ще има и още: "Президентът Франсоа Оланд планира да наложи 75-процентен данък върху доходите на всички, които печелят над 1 милион евро годишно." източник: webcafe.bg, техен източник NYT. Ако искаш вземи ходи във Франция, 75% данък сигурно е по-малко, отколкото ако у нас те наложат с 20%?

  мурзилка
 84. 84 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 497 Весело

  Опс, всъщност цитатът в предишният ми коментар е от 2012г важи именно за случилото се преди няколко години. Така че е вероятно данъците във Франция на големите богаташи, да не се покачват над посоченият процент. Но не виждам икономиката на Франция да е пострадала от това, че няколко, или няколко десетки богаташи, които не са пожелали да плащат повече данъци от преди, са се преселили извън френската икономическа система.

  мурзилка
 85. 85 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 546 Неутрално

  А бюджета от какво се съставя, ако не от данъците? Think before write please!

  До коментар [#79] от "Маршалов":

  Данъчната политика е нещо различно от социалната политика.
  Пише го....бе няма значение къде - приеми го, като ти казвам, не разсъждавай.
  Бъди съвременен матрял - не мисли, а консумирай.

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 86. 86 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#80] от "antikvarno":

  От тия 8600 я останат 860, я не. Рекламите на офшорките изчезнаха, след като се въведе плоския данък. Малко повече се плаща, но без риск и усложнения.
  Платените данъци рязко ще намалеят. В момента има бум на висококвалифицирани специалисти, получаващи заплати точно в обхвата 3300-10000. Но това не са робите на труда, които лесно се манипулират. Защо да не им ударим една тесла! Като брой избиратели са нищо, но като плащани данъци доста сериозни суми.
  Но това червен мозък не може да го разбере.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 87. 87 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#55] от "Роси":
  Защото ще се плаща по-малко!
  И при 10% някои си усложняват живота с офшорни фирми. При 15% ще стане бум. При повече, бърз фалит - Виденов, здравей. И изнасяне на много от инвеститорите.
  Да не си агент на някоя фирма за офшорки?
  Не е лошо да се подготвим, току виж безумците докопат властта. Не че Борисов е цвете, но се прави на десен, понеже лявото е заето.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 88. 88 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2072 Неутрално

  До коментар [#83] от "Маршалов":

  Единственото, което комунягите знаят за параите е, че искат да ги вземат от другите...
  В случая другарката трябва да отчете факта, че "другите" вече не са склонни да си дават парите на всевъзможни социал-комунисти. Поне аз не виждам основателна причина да плащам по-високи данъци (като процент) само защото съм изкарал повече пари. Значи бай мангал се подпира цял ден на метлата, получава за това пари от моите данъци и на всичкото отгоре ще го освободим от ДОД???
  Ами О.К., аз ако получавам 10000лв./месечно сигурно зная поне 10 законни начина да сваля този доход на хартия до 500лв. И повярвайте ми, ще го направя ако тия комуняги решат да се ебават с плоския данък! Крайният резултат е, че аз няма да платя едни 1000лв. данък, дето го плащам сега, ще получа повече чист приход, а пари за бай мангал...йок!

 89. 89 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2072 Неутрално

  До коментар [#55] от "Роси":

  А защо да не се освободи от корпоративен данък реинвестираната печалба?

 90. 90 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#57] от "anarhochristian":

  Добавената стойност формира фонд работна заплата и печалба на предприятието. Добавената стойност се облага с ДДС, т.е. фонд работна заплата като част от добавената стойност се облага с ДДС. Не знам как да го обясня по-елементарно.
  Със здраве.

 91. 91 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 497 Весело
  До коментар [#83] от "Маршалов":Единственото, което комунягите знаят за параите е, че искат да ги вземат от другите..
  —цитат от коментар 88 на lz73

  Явно във всички напреднали демокрации, в които данъците са (значително)по-високи от нашите кирливи 10% и има необлагаем минимум, управляват само и единствено комунисти, при това много по-червени отколкото в СССР навремето. Не знам защо си решил, че единственият начин да станеш, или останеш богат, е като мамиш държавата и не си плащаш дължимите данъци върху реалните спечелени суми. Това не е мислене на човек с амбиции, а на стисната мижитурка, скръндза, стипца.

  мурзилка
 92. 92 Профил на nevermindme
  nevermindme
  Рейтинг: 279 Весело

  На другарите начело с нахъсаната им "лидерка" 10 години им трябваше да проумеят, че плоския данък, който си гласуваха през 2007 сега не им харесвал? Браво другарЕ!

 93. 93 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Кипи безсмислен труд! Чугуните поравят бюджет?! Ми спечелете избори, пък тогава ще ви видим бюджета. Няма, де.

 94. 94 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 910 Неутрално
 95. 95 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 734 Неутрално

  БСП-то са като циганин на сватба. Само чакат микрофона и започват едни обещания....
  То техният електорат им е свикнал. А и не останаха много де.

 96. 96 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 527 Неутрално

  В момента, в който отпадне плоския данък, ще започне отново същото прехвърляне на доходи и укриване на данъци, каквото гледахме преди 2008-ма! Бюджетът ще се избуши не с 1%, а поне с 3-4%! Комунистите го знаят много добре - въпреки, че икономистите им са некадърни, не са чак толкова глупави! Но популизмът се харчи добре сред необразованите избиратели!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 97. 97 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 497 Любопитно

  До коментар [#96] от "Amot":

  То сега доходи хич не се укриват, както и хич не се правят други финансови престъпления, като има плосък данък?

  мурзилка
 98. 98 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2072 Неутрално

  До коментар [#91] от "Маршалов":


  ...Не знам защо си решил, че единственият начин да станеш, или останеш богат, е като мамиш държавата и не си плащаш дължимите данъци върху реалните спечелени суми. Това не е мислене на човек с амбиции, а на стисната мижитурка, скръндза, стипца.
  —цитат от коментар 91 на Маршалов


  Май нещо Ви убягва...Не мисля, че мога да забогатея, като укривам данъци. Също така не мисля, че е справедливо някой да плаща по-високи данъци (в проценти) от друг, само защото изкарва повече. Няма да ме разберете, социалистическите увреждания на мозъка са за дълго...
  И много моля не ми давайте за пример западните държави. Вижте каква част от дохода прибират там и след това се питайте защо става така, че при тях процента е убийствен, а вземат по-малко...Ще ви помогна с прост пример: в доста държави разходите за транспорт до работното място се признават за разход...в България не е точно така.
  Пак да повторим: всяка страна, която претендира да е демократична, трябва да осигури свободата на мързеливия да умре от глад. Просто е!

 99. 99 Профил на crimsonbg
  crimsonbg
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#12] от "neut":

  Няма да съществува при 0%. По всяка вероятност няма да го има и при 1%. In other news защо да плащаме високи данъци на държавата? За да могат управляващите да ги крадат, насочват към свои хора или безаказано да ги разхищават? Коя от услугите, предлагана от държавата е на приемливо ниво? Здравеопазване? Опазване на законите и справедливост? Армията? Government sucks at everything...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK