Въпреки дълговете болницата в Поморие отново отваря врати

Архив

© Николай Дойчинов

АрхивБолницата в Поморие отново започва работа въпреки тежкото си финансово състояние. Здравното заведение възстановява дейността си от днес по обед и отново ще приема пациенти, след като част от напусналите лекари се върнаха, макар че не са получавали заплатите си от месеци, съобщава Би Ти Ви.


Здравното заведение обслужва и съседните общини Несебър и Руен и има важна здравна функция за района, настояват местните лекари. Тя е със запорирани сметки и дълг от близо 700 хил. лв., но все още не е намерено дългосрочно решение за финансово положение и съдбата му.


От общината настояват за промяна в политиката на здравеопазването, за да не фалират малките болници. Преди да затвори болницата, община Поморие беше осигурила 280 хил. лева за болницата, но средствата бяха недостатъчни и тя продължи да трупа задължения. Лекарите са взели за последно заплати за юли, като от април насам получават само 60% от възнагражденията си.


В началото на месеца здравният министър Николай Петров съобщи, че задълженията на болниците възлизат на над 500 млн. лева, като 4-5 от лечебните заведения са в особено лошо състояние като освеин в Ловеч и във Враца посочи също и болниците в Бургас и Видин.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  Докторята нали искаха да са търговци, щото им било по-на далавера !!! Сега били фалирали, ми !!! сЯ ???

 2. 2 Профил на cdd25567786
  cdd25567786
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Докторята нали искаха да са търговци, щото им било по-на далавера !!! Сега били фалирали, ми !!! сЯ ???
  —цитат от коментар 1 на 442


  Не докторите,а политиците и партиите!Не пиши неподготвен!

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  До коментар [#2] от "protivbspdpsatak":

  Докторете дето се правеха на политици.

  Матряла до толкова помним, как разни докторе, ни обясняваха по тАлавизията колко убаво щело да стане като станат търговци.

  Така, че молА.

 4. 4 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  Разбирам да фалира болницата във Враца или в някоя друга бедна община, но да е пред фалит общинска болница в богата община като Поморие, която само за 3-4 месеца би трябвало да има приходи двойно по-големи от целогодишните приходи на някоя бедна община, те това не мога да си обясня. Или пък е лесно обяснимо? Общинската болница фалира, частната "отсреща" - процъфтява. Нямам нищо против "частното", но такава игра с белязани карти е много гнусничка.

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8218 Неутрално

  Краде се, много се краде. А в държавните болници е такава мизерия, че на хората им идва по-скоро да умрат, отколкото да се лекуват там. Не разбраха, че България няма нужда от толкова болници, а от по-малко, но модерно оборудвани и с бърз достъп до тях.

 6. 6 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Общинската болница фалира, частната "отсреща" - процъфтява. Нямам нищо против "частното", но такава игра с белязани карти е много гнусничка.
  —цитат от коментар 4 на Мърмор


  Болница фалира когато няма клиенти. Така е в случая. Явно избират 2-та частни центъра в Поморие защото имат по-добра апаратура, екипа е същия от болницата и т.н. Ти виждал ли си на какво прилича общинската болница в Поморие от вътре? Ще ти подскажа - ако си ходил във Варна същото е като инфекциозното на окръжна. Мухъл, разнебитена дограма, разнебитени тоалетни и помия за ядене. 80% от общинските болници в България не стават за нищо. А частни болници в такъв брой има от сравнително скоро. Когато предлагаш по-добра услуга, печелиш (че и повечето вече работят и със здравна каса). Когато си мислиш че си още в СОЦ-а и можеш да си крадеш на воля и да не подобряваш нищо губиш. Нека да видим - да седя в стая с още 5 човека които говорят на цигано-турски, да клеча в една осрана тоалетна през която хигиенистката минава 1 път седмично да я залее една кофа с 50/50 вода/белина (което не е много забавно като тоалетната е в средата на "банята", ти си с шарка и пневмония и едвам седиш изправен - варненско инфекциозно) ИЛИ да седя сам в стая или с още 1 човек, с хубава тоалетна и баня която се чисти по 2 пъти на ден и сестрите нямат изражението (като ги попитам нещо) сякаш съм заклал и сготвил внуците им.

  Сори ама докато държавните болници не се подобрят, частните ще си просперират, а държавните ще фалират. Крайно време е да проумеят че само с крадене не става.

 7. 7 Профил на anton83
  anton83
  Рейтинг: 632 Неутрално

  До коментар [#3] от "442":

  Кои са тия лекари, които казвали, че искат да са търговци? Само тия, които се усетиха и нароиха частни клиники, от които няма фалирали, за разлика от държавните/общински. Защо ли?
  А иначе да фалират гадните лекари. Направо на дипломирането всички да получават легализация на дипломата и еднопосочен билет за Западна Европа. Да ни оставят на мира. Ние тук си имаме бг мама и гала, лекари не ни трябват.

 8. 8 Профил на anton83
  anton83
  Рейтинг: 632 Неутрално

  До коментар [#3] от "442":

  Кои са тия лекари, които казвали, че искат да са търговци? Само тия, които се усетиха и нароиха частни клиники, от които няма фалирали, за разлика от държавните/общински. Защо ли?
  А иначе да фалират гадните лекари. Направо на дипломирането всички да получават легализация на дипломата и еднопосочен билет за Западна Европа. Да ни оставят на мира. Ние тук си имаме бг мама и гала, лекари не ни трябват.

 9. 9 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  До коментар [#2] от "protivbspdpsatak":

  Това го предложи и озакони един "зъбен шлосер" - човек на Лаборанта!Все отбор юнаци!

 10. 10 Профил на anton83
  anton83
  Рейтинг: 632 Неутрално

  До коментар [#6] от "Denis Stoyanov":

  Точно роенето на частни болници е свързано с върла корупция и източване на касата. Например неслучайно болницата изсмукала голяма част от специалистите на бургаската МБАЛ, Дева Мария е собственост на депутат от ГЕРБ, а СофияМед беше получила държавно финансиране в по-голям размер отколкото Пирогов. 90% от тия болници могат да битуват в нашите мътни води на недофинансиране на държавните болници, корупция, работа само по избрани скъпоплатени клинични пътеки и изсмукване на специалисти.Част, от които си работят на щат в съответната държавна болница, но ако бъдат потърсени за планова операция биват пренасочвани към частната болница, в която същият този специалист доработва.
  И изобщо частните болници не могат да заместят изцяло държавните/общинските. Ако им се наложи да работят при същите условия като недолюбваниете държавни: да поемат целия поток болни, включително и неосигурени, да осигуряват комплексна медицинска помощ не само по избрани пътеки(пробвай да намериш частно инфекциозно отделение) и да не препращат твърде тежките за тях случаи те наистина ще фалират.

 11. 11 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":

  дофторята не са фалирали болницата ,а безплатното слугуване на разни болни другари и другарки пенсионери и деца ,милиционери и държавни служители ,неосигурени другари и другарки от маргиналния етнос ,дето нямат нито лев осигуровки ,ама искат лечение на американско равнище и винаги са недоволни от медиците и че не им се осигурява супер луксозно обслужване .

 12. 12 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  До коментар [#6] от "Denis Stoyanov":

  прекрасно си описал обстановката в държавната и общинска болница ,само си пропуснал да си напишеш мизерната ти осигуровка дали ще стигне да те пуснат дори до кенефа на някоя австрийска болница например ,не за друго .

 13. 13 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  До коментар [#3] от "442":

  и да са търговци докторите и да не са търговци ,при среден преглед в ЕС от 20 до 200 евро на човек ,тук масово населението избеснява ,ако плати над 1 лев на доктора , при тази цена другарю може да влезеш в градската или селска тоалетна ,а не при доктор ,независимо дали е частен или държавен ,скоро и двата вида ще изчезнат от тук , да ви лекуват аптекарите , те знаят всичко .

 14. 14 Профил на cdd25567786
  cdd25567786
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#2] от "protivbspdpsatak":Докторете дето се правеха на политици. Матряла до толкова помним, как разни докторе, ни обясняваха по тАлавизията колко убаво щело да стане като станат търговци. Така, че молА.
  —цитат от коментар 3 на 442


  Доктори,та доктори в устат ти!Абе не пиши неподготвен.Партиите които бяха на власт приеха закон здравните заведения и болниците да бъдат търговски дружества!Толкова много управляващи се смениха,и нищо не направиха.Те са виновни,а не докторите.Тотално е сгрешена философията в здравеопазването,но ти явно не я осъзнавашп и пишеш хуморестки!Трябва сериозно да се подхожда към проблемите,а не като теб да пишеш неверни неща на някакъв диалект!

 15. 15 Профил на cdd25567786
  cdd25567786
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Солидарно здравеопазване в условията на пазарна иконимика не върви,т.е върви към фалит. При такова солидарно здравеопазване да не хленим,че работещите-осигурени трябва да плащат и за неработещите неосигурени.Ако продължим този модел на здравеопазване не можем да бръкнем в скъсания джоб на бедните,а на богатите.Т.е трябва да се увеличи здравната осигуровка за по богатите,за да се плаща на бедните безработни-неосигурени.Няма друг изход пти такъвмодел на здравеопазване. Болниците трупат дългове,защото здравнонеосигурени се лекуват там.Разбира се има и не малко далавери от страна на лекарите,които отчитат дейност и взимат пари,без да са извършили дадена манипулация и операция.С две думи слаб контрол от страна на държавата!

 16. 16 Профил на cdd25567786
  cdd25567786
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#2] от "protivbspdpsatak":Това го предложи и озакони един "зъбен шлосер" - човек на Лаборанта!Все отбор юнаци!
  —цитат от коментар 9 на doroteus


  Не,не си разбрал!Много управляващи партии и коалиции се смениха в парламента,и нито една от тях не смени модела на здравеопазване.Можаха да сменят модела на здравеопазване ри комунизма,а не можаха да сменят сегашният модел,който е пагубен за здравеопазването!Един човек не може да приеме закон в парламента,това го прави цяло парламентарно мнозинство с излъчено от него правителство!

 17. 17 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#6] от "Denis Stoyanov":прекрасно си описал обстановката в държавната и общинска болница ,само си пропуснал да си напишеш мизерната ти осигуровка дали ще стигне да те пуснат дори до кенефа на някоя австрийска болница например ,не за друго .
  —цитат от коментар 12 на edin drug


  Всъщност ми стига само тая дето я плащам върху дохода си (само осигуряващ съм) но имам и частна за да мога да ходя на специалист без направление. Като не ми стигне просто ще си доплатя. Като се разболея и съм в друг град и ме върнат от държавната болница защото личния ми лекар не е там къде мислиш че трябва да ходя? Плащам си и ме лекуват. Затова накрая си направих и една частна осигуровка и съм си щастлив човек. Няма чакане за направление, директно звъня на специалист и запазвам час, даже ми връщат и пари за някои лекарства.

  Сори ама както казах частните болници не се пръкнаха изведнъж. Едното е в следствие на другото. Ей там има една сграда в центъра на София (изглежда старичка) дето 200+ тумбака се чудят от къде могат да откраднат повече. Като вкараш и още една торба роднински връзки из директори на болници ето това е резултата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK