Минимално увеличение на парите в МВР за 2018 г., според синдикатите проектозаплатите са гавра

Минимално увеличение на парите в МВР за 2018 г., според синдикатите проектозаплатите са гавра

© Юлия ЛазароваИзбори 2022

С около 64 млн. лв. ще е увеличението на бюджета на МВР според проектобюджета за 2018 г., предложен от финансовото министерство днес. Доколкото вътрешното ведомство разполага с най-много пари по принцип, това увеличение е минимално и се равнява на около 5%. Докато тази година то разполагаше с 1.233 млрд. лв., през следващата ще му бъдат отпуснати 1.296 млрд. лв.


Единствената сума, която се споменава в мотивите на проекта, е, че "за периода 2018-2020 г. в актуализираната средносрочната бюджетна прогноза са предвидени по 55.0 млн. лв. за увеличаване на средствата за персонал в системата на МВР с цел повишаване ефективността при изпълнението на политиката в областта на сигурността и вътрешния ред".


Потърсени от "Дневник" за коментар, от най-големия полицейски синдикат - Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР), определиха предвиденото увеличение като гавра. Тяхното искане, заради което излизат на протест на всеки празник на полицията и нееднократно заявиха, че докато не бъди изпълнено - те ще протестират, е за увеличение на основното възнаграждение на всички в системата с минимум 15%. Според техните изчисления, за да се реализира това, са необходими между 90 и 100 млн. лв. увеличение годишно.
Източник от МВР, запознат с проблема, заяви за "Дневник" също, че да се удовлетвори искането на синдикатите са нужни над 90 млн. лв. повече за заплати годишно.


Министерството с най-голям бюджет отделя и най-много пари за персонал


което поглъща почти цялата сума от заделените държавните средства за 2018 г. За заплати през следващата година са предвидени 1.161 млрд. лв.


Парите ще бъдат разпределени за политики на МВР в няколко направления. Най-много пари иначе и за следващата година са предвидени за "противодействието на престъпността и опазването на обществения ред", следвано от "пожарната безопасност и защитата на населението при извънредни ситуации". По-малко пари са предвидени за охрана на границата и управлението на системата на МВР.


Повече за разпределението на бюджета за 2017 г. по ведомства четете тук.


В проектобюджета на финансово министерство са предвидени и 3.3 млн. лв. за председателството на България на Съвета на ЕС през първите шест месеца на следващата година. Те са разпределени по едно перо - "политика за подготовка и провеждане на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г.".


Според СФСМВР проблем представлява и липсата на предвидени повече средства по бюджета на МВР за европредседателството, защото тези 3.3 млн. лв. няма как да стигнат до полицейските служители, като са отпуснати на друго министерство. Служителите на МВР обаче ще имат много повече работа, включително и извънреден труд през първото шестмесечие на 2018 г., обясниха още от полицейския синдикат. В неделя те заплашиха с протести по време на европредседателството. Повече четете тук.


От вътрешното ведомство официално отказаха коментар, защото не можели да обсъждат проектобюджет, и насочиха въпросите на "Дневник" към финансовото министерство.


Минимално е увеличен и бюджетът на държавната агенция "Национална сигурност", който през 2018 г. се предвижда да бъде в размер на 108.2 млн. лв. в сравнение с 107.7 млн. лв. за тази година. В ДАНС има едно направление за разходването на средствата - защита на националната сигурност. За персонал ще отидат малко над 94. 1 млн.лв.


Козметично е увеличението и на средствата за Национална служба "Охрана" от 37.3 млн. лв. за 2017 г. на 37.4 за следващата година.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK