В бюджета за отбрана се предвиждат с 30% повече пари за заплати за следващите 3 години

Заплатите в армията може да се повишат с 30% за три години.

© Надежда Чипева, Капитал

Заплатите в армията може да се повишат с 30% за три години.Бюджетът за отбрана ще се повиши със 113.052 млн. лв. до 1 193 319 лв. за следващата година, ако бъде приет проектът за държавен бюджет, който беше публикуван от Министерството на финансите. През следващите две години също е предвидено повишаване на парите за армията - 1 200 995 лв. за 2019 г. и 1 202 671 лв. за 2020 г.


От тези 113 млн. лв. 100 млн. лв. ще бъдат дадени допълнително за повишаване на заплатите, се разбира от актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2018-2020 г. За 2019 и 2020 също са предвидени по 100 млн. лв. "за увеличаване на възнагражденията на личния състав в системата на Министерството на отбраната с цел създаване на условия за мотивация и професионален подбор на кадрите, необходими за изпълнението на политиката в областта на отбраната". Разходите за персонал в бюджета за 2017 г. са 804.678 млн. лв. Това би могло да означава, че

заплатите на военните ще се повишат с около 30% за три години.


За замяна на МиГ-29 с нов тип изтребител са заложени 678 млн. лв., като са разчетени по 226 млн. лв. за всяка година от периода (2018-2020). С тези средства ще се осигури достатъчно количество самолети, което ще гарантира изпълнението на поставените задачи по осигуряване на въздушния суверенитет на Република България и на дежурството по Air Policing, пише в прогнозата; 513 млн. лв. са заложени за придобиване на многофункционални модулни патрулни кораби за Военноморските сили, като са разчетени по 171 млн. лв. за всяка година от периода. С новите кораби се очаква да се постигне пълна оперативна съвместимост с военноморските структури на НАТО, възможност за пълноценно участие в постоянните корабни групи на НАТО, операциите и ученията на алианса и т.н.


В бюджетната прогноза не са заложени пари за купуване на около 200 нови бойни машини за пехотата, като проектът се очаква да струва 1.22 млрд. лв. Според депутати от военната комисия този разход не е заложен, защото инвестиционният проект за бронираните машини не е приет от парламента за разлика от тези за корабите и изтребителите. Трите проекта трябва да бъдат вкарани отново в парламента до края на годината, като се очаква срокът за разплащане да се увеличи, за да влязат в бюджетната прогноза.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK