Прокуратурата е внесла само 26 дела за корупция от 2015 година

Сотир Цацаров

© Николай Дойчинов

Сотир ЦацаровБлизо две седмици преди промените в Наказателния процесуален кодекс (НПК), с които делата за корупция и други престъпления ще се гледат от специализирания съд, да влязат в сила, от Софийския градски съд представиха статистика, с която показват безсмислието на измененията.


За последните близо три години са били образувани 26 първоинстанционни дела за корупция срещу лица, заемащи високи държавни постове, и срещу магистрати. Или по около 7 дела на година.


"Това означава, че ако изменението на подсъдността за тези лица беше факт от началото на 2015 г., само 26 дела биха били внесени от прокуратурата в Специализирания наказателен съд", съобщават от съда.
Наскоро управляващите внесоха още едно изменение в закона за съдебната власт с оглед преместването на делата за корупция в специализирания съд - а именно да има възможност за бонуси - до шест заплати за магистратите от специализирания съд и прокуратура. Промените минаха на първо четене и се движат в парламента скоростно заради това, че измененията в НПК ще влязат на 5 ноември в сила.


Вносителите на измененията мотивираха идеята за парични бонуси с това, че специализираният съд ще се натовари повече след преместването на делата там. Между първо и второ четене текстът беше поправен и бонуси се предвиждат за всички магистрати. Проектът трябва да бъде гласуван окончателно тази седмица в парламента


От Софийския градски съд съобщават още, че за близо три години - от 2015 година досега - са образувани над 1500 дела въз основа на внесен от прокуратурата обвинителен акт, като натоварването в Наказателно отделение на СГС не се изчерпва само с този брой дела.


"То се определя от постъпленията и на други първоинстанционни дела – екзекватури, финансови санкции, екстрадиции, европейски заповеди за арест, по които е предвидена специална компетентност на СГС, както и на въззивни наказателни дела, чийто общ брой за същия период е над 8300."


Измененията, с които делата за корупция и други престъпления бяха преместени в специализирания съд, бяха критикувани с това, че не беше докрай изяснено какво налага преместването на делата. Преди време анализ на Върховния касационен съд (ВКС) показа, че ефективността на специализираното правосъдие е съмнителна.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2464 Весело

  Това пък съдът само неудобни факти прогласява

  подпис
 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4270 Гневно

  Машина си Цацаров, истинска машина, автоматизирана, за пазене на гърбовете на корумпирани типове...
  7 дела на година?! Преуморихте се...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 3. 3 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2992 Весело

  Ето на, прав е Баце, у нас няма корупция.

  *ПКП-Проста кърджалийска путка-неформално любезно обръщение на мин. председателя към председателя на Нар. събрание
 4. 4 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2464 Весело

  До коментар [#2] от "hamiltonf1":
  "7 дела на година?! Преуморихте се..."

  Не били 7 дела а били върнати 7 дела!!!
  Като оня виц - не били компютри а били компоти

  подпис
 5. 5 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  "(ВКС) показа, че ефективността на специализираното правосъдие е съмнителна."

  Така човек се съмнява на кого точно да даде рушветът. За да е ясно, всичко трябва да се прави от Главна прокуратура.

  подпис
 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3261 Неутрално

  За последните близо три години са били образувани 26 първоинстанционни дела за корупция срещу лица, заемащи високи държавни постове, и срещу магистрати. Или по около 7 дела на година."
  3 по 7 ? 3по8? 3 по 9 ? или по около колко на година ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  Малкия брой дела говори за слаба работа на полицията и други институции, които трябва да се борят с корупцията, въпреки че престъплението корупция трудно се разкрива, тъй като и двете страни се стараят да запазят всичко в тайна.

 8. 8 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1385 Любопитно

  а колко присъди има... все пак 3 години са си 3 години, нали така

 9. 9 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  За какво цацата получава заплатка. Суверенът трябва да го уволни за такава работа. Поне в частния сектор, а цацата се чувства в прокуратурата май като в частен бизнес, за такива успехи се казва едно голямо благодаря и се освобождава от длъжност.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 10. 10 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Ужас!!!

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 11. 11 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 703 Неутрално

  До коментар [#6] от "дерибеев":не могат да ги определят точно какви са, та и затова нещо сметките не излизат. А и резултатите в крайна сметка какви са? никакви. Споразумения. Обещали че повече няма да правят така. И получават по-малко от циганина за кокошка 12. 12 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Ето на, прав е Баце, у нас няма корупция.
  —цитат от коментар 3 на bajhuj_2010


  Не само банкянското слънце е право, а и шефа на парламентарната комисия за борба с корупцията - ямболският руски патриот-младоженец Сидеров тоже е прав - няма корупция, каква корупция имаме в България!

 13. 13 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5337 Неутрално

  "Прокуратурата е внесла само 26 дела за корупция от 2015 година"

  Значи доклада от ЕС ще е "копиран" миналогодишен

 14. 14 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 987 Неутрално

  Абсолютно всички, без изключение, прокламираха борбата с корупцията като приоритет. Защо ли, след като прокуратурата повдига само няколко обвинения годишно. Явно, без да разберем корупцията е ликвидирана - в България няма вече ни суджуци, ни луканки, няма дори корумпирани наденици.

 15. 15 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  Доста си почиват в прокуратурата, пък като свършат нещо - си оставят ръцета

 16. 16 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3325 Неутрално

  Да сме зле, да сме зле - колко да сме зле? Даже и корумпирани си нямаме.

 17. 17 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 921 Неутрално

  И то от тези 26 дела са от сорта полицай взел 20лв... истината е че корупцията е за милиарди... смо от КТБ окрадоха 4,5 милиарда а няма нито един обвинене освен онзимустакатия дето му пратиха флапива призовка за да има оправдание да не се вясва. Пълен похлупак на корупцията.

 18. 18 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 354 Неутрално

  Няма политическа воля за борбата с корупцията по високите етажи на властта. Затова няма и резултати. Няма как да ловиш корупция без специални разузнавателни средства и без възможност едната страна да може, дори и да е извършила престъпление, да получи законен "имунитет", за да може да свидетелства. Ние гоним всичко и накрая получаваме нищо. Че се злоупотребява (за политически и бизнес цел) с прилагането на СРС и получените резултати - това е вярно, но тук проблемът пак опира до политиците. Че в Софийски градски съд от повече от година на практика са заличили института на СРС - това също е вярно; ако някой не вярва - нека СГС да извади статистическа бройка за отказите за прилагане на СРС. Никой вече не споменава за независим главен прокурор по разследването, около когото да има първоначално не много голяма група разследващи и подпомагащи органи от контролните инстанции - и да имат компетентност да разследват именно тази корупция срещу високите етажи на властта. Няма, няма и да има. Там, където има такъв орган, резултатите са видими - вече и пропагандата срещу Румъния не може да заличи факта, че от Нова година учителите там ще взимат заплати като редовите ни магистрати. Това е положението. Сега специализираните институции ще получат огромен обем дела, от този огромен обем доста ще стигнат до съд и ще има осъдителни присъди - но не и срещу лица, заемащи висши държавни длъжности. Това е и целта, да се маскира онзи каймак на обществото (икономико-политически), който да остане недосегаем, а в същото време да имитираме борба с корупцията. Само за слепите няма да е ясно, че тази борба е имитация, ако се гледа корупцията срещу високите етажи на властта. "Имунитетът" е за тях, отчаянието е за останалите. Демографският срив е най-ясният показател. В тази държава основното занимание става отглеждането на емигранти.

 19. 19 Профил на ludiakolio
  ludiakolio
  Рейтинг: 505 Неутрално
 20. 20 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3788 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Така е, но смисълът на "съмнителна" е съмнителен.
  Многозначен... другозначен...

  Ефективност "за" корупция; или "против"?
  Така поставен въпросът... нема мърдане.

  Отговорът е "за".
  Защо така?

  Защото "корупция" е третирана като специално животно.
  Като вид защитен от "посегателства" на неспециализирани съдилища.

  Освен това, докато специализиран съд се събере, организира и набере желание и опит за да бавно или бързо противодейства срещу корупция...

  "Измененията, с които делата за корупция и други престъпления бяха преместени в специализирания съд, бяха критикувани с това, че не беше докрай изяснено какво налага преместването на делата.

  Преди време анализ на Върховния касационен съд (ВКС) показа, че ефективността на специализираното правосъдие е съмнителна."

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8076 Неутрално

  Защото тука няма корупция, няма олигархия, няма мафия. Тука всичко си ни е наред.

 22. 22 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4047 Любопитно

  Цацатурата работи на първа скорост!А румънската прокуратура от години работи на шеста скорост!!!!!!

 23. 23 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6419 Любопитно

  Божееее, че много ве, как само са се преработили.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK