"Отворено общество": Все повече българи се връщат в България

"Отворено общество": Все повече българи се връщат в България

© Надежда Чипева, КапиталВсе повече българи се връщат в България, като за последните три години броят им е около 35 000. Емигрантите остават много (около 25 000 годишно), но вълната завърнали се смъква нетната миграция на рекордни ниско ниво за последните три десетилетия.


Това показва докладът "Тенденции в българската миграция" на институт "Отворено общество". Нетната миграция от страната е средно около 4000 души годишно, което е значително под нивата за последните три десетилетия. Според НСИ в различните години се наблюдават големи вариации в нетната миграция от 1000 - 2000 души през 2012 - 2014 г. до 9000 през 2016 г., пише в доклада.


Според националната статистика през 2016 г. 21 241 лица са променили своето обичайно местоживеене от чужбина в България. От тях 46% са родени в България, т.е. това са българи, които са се върнали обратно в България, други 9% са родени в други страни от Европейския съюз, а останалите идват основно от Турция, Русия и Украйна. В последните пет години броят на хората – родени в България или не – които са дошли да живеят у нас, е над 21 000 души средно за година.
През последните три години ежегодно се завръщат около 10 000 души, родени в България. Това е двойно повече спрямо 2013 г., когато броят на завърналите се българи е 4771. Така за периода 2013 - 2016 г. близо 35 000 български мигранти се завръщат в страната.


Този поток все още е по-слаб от потока на изходящата миграция, но показва началото на процес на обратна миграция и завръщане в България. Темпът би могъл да се увеличи при наличие на висок икономически растеж, растяща заетост, намаляване на разликата в доходите и стандарта на живот между България и страните от Западна Европа. Вече има подобни примери в нови страни членки като Естония, където за втора поредна година нетната миграция е отрицателна, т.е. повече хора се заселват в страната, отколкото я напускат


Как влияе членството в ЕС


Общият брой на хората, родени в България и живеещи в чужбина, е около 1.1 милиона души, от които 600-700 хил. са заминали по икономически причини. Напусналите България живеят основно в Европейския съюз, Турция и САЩ.


Най-голям брой хора напускат България във времена на визови ограничения, когато страната е в негативния списък на Шенген, както и при значителни трудности в трудовата миграция. Обратно, в последното десетилетие нетната миграция намалява въпреки членството в ЕС, въпреки безвизовия режим с близо 150 страни по света и свободата на движение, установяване и работа в рамките на ЕС.

Членството на България в ЕС осигурява безвизово пътуване до около 150 страни в света и свободен достъп до трудовия пазар на 28-те страни членки.


Въпреки това не се наблюдава увеличение на напускащите страната след началото на членството, а по-скоро легализация на вече напусналите.


През последните три десетилетия данните показват тенденция на постепенно, значително намаляване на броя на хората, напускащи България.


Средногодишната нетна миграция в края на 80-те години е над 66 000 души (заради изселването на българските турци), намалява на над 27 000 души през 90-те години и 17 500 души между 2001 и 2011 г.


По данни на НСИ за периода след последното преброяване нетната миграция е малко над 4000 души средногодишно.


Членството в ЕС не е увеличило миграцията, но е дало възможност за легализация и по-добри възможности за работа на българските граждани. Свободният режим на движение и пълният достъп до трудовия пазар на ЕС всъщност дават предимства – например българите може да заминават и се връщат спокойно, като се ползват от правата си на европейски граждани.


Пикът на емиграцията се дължи на "Голямата екскурзия"


Населението на България намалява с над 461 000 души между 1985 г. и 1992 г., или 5.2%, което изцяло се дължи на външна миграция (заминаване). Основната причина е изселването на български турци и мюсюлмани от края на 80-те след натиск от страна на режима тогава.


Следващото преброяване, направено през 2001 г., отчита намаление от 554 333 души спрямо 1992 г. Това е дял от 6.5% спрямо 1992 г., което на средногодишна база е по-малко в сравнение с периода 1985 – 1992 г. заради по-дългия период между преброяванията.


Намалението, измерено от преброяването от 2011 г., е с 564 331 души спрямо 2001 г. Това са 7.2%, но това е и най-дългият период между преброяванията. Затова и средногодишното намаление на населението е сравнително най-малко.


Отрицателният прираст е по-страшен от емиграцията


Двата основни фактора за намаляване на населението са отрицателният естествен прираст и нетната миграция (заминаване) на българските граждани. За целия период от 1985 до 2016 година населението на България е намаляло с 1.85 милиона души.


Според НСИ повече от половината (над 52%) от намалението се дължи на отрицателен естествен прираст (разликата между раждаемост и смъртност), докато близо 48% се дължи на нетната миграция. Близо половината от нетната миграция се дължи на изселването на българските турци в края на комунизма.


"Отворено общество": Все повече българи се връщат в България

© Юлия Лазарова


При това през различните периоди двата фактора имат различна тежест. Между 1985 и 1992 г. населението намалява изцяло заради външна миграция, докато в следващите периоди преобладаваща роля има отрицателният естествен прираст. Делът на нетната миграция в спада на населението намалява до 39% за периода между 1992 г. и 2001 г., 31% за периода между 2001 г. и 2011 г. и под 10% за периода от 2011 г. насам.

Ключови думи към статията:

Коментари (198)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Заминават неграмотните, връщат се грамотните. Да благодарим на БСП за пропорционалния данък. За квалифицираните работници този данък изравнява шведската заплата с българската.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 2. 2 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#1] от "Чеп за зеле":

  Нe-e.
  Зaминaвaт лeкaри и инжeнeри,
  a сe връщaт бивши прoдaвaчи нa пицa.

 3. 3 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Турците се изследвали поради натиск от режима ?! Как го разбрахте ? Щото помня как тези си помислиха, че в Турция ще ходят по мед и масло и тръгнаха натам. Даже по Живково време някои се завърнаха и бяха овесили носовете.
  А тия дето се връщат са разбрали, че винаги ще се десета глуха в западните общества и предпочитат вместо да мият чинии и др. подобни, да се върнат в България. И тука за миячи има свободни места.

 4. 4 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Връщат се само нереализирали се общаци, но за малко, скоро пак ще заминат.

 5. 5 Профил на sadparrot
  sadparrot
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Заминават неграмотните, връщат се грамотните. Да благодарим на БСП за пропорционалния данък. За квалифицираните работници този данък изравнява шведската заплата с българската.
  —цитат от коментар 1 на Чеп за зеле


  Дано да си прав!

 6. 6 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  До коментар [#1] от "Чеп за зеле":

  Връщат се тези, за които няма работа където са били.
  Много малка част от върналите се са успели там, и идват с капитал. Тези, които все пак са такива, идват да се влеят в структурите на мафията, която предлага повече възможности за реализация на подобни "кадри".

  Но отрицателния прираст е ясен индикатор, доколко жизнеспособна е системата в бг.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 7. 7 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 421 Любопитно

  И какви са толкова тези българи, родени в Русия и Украйна?
  Да му се не види, голяма диаспора!
  А колко процента са в руската дума като представители на
  малцинство?

 8. 8 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 366 Неутрално

  Значи и през 90–те, и сега емиграцията запазва нива от 25 000 - 27 000 годишно. Членството в ЕС не променило особено тази тенденция. Но пак добре, че доста хора започват да се връщат.

  Ясно е обаче, че без скок в раждемостта няма как да борим демографската криза.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 9. 9 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 418 Весело

  Въъ!
  Соросоидите идат! :-)

 10. 10 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  До коментар [#1] от "Чеп за зеле":

  БСП обаче иска да "коригира грешаката си" и да бастиса плоския данък, въвеждайки стъпаловиден.

 11. 11 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2851 Весело

  Като изядат спестяванията пак ще отлетят...

 12. 12 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  До коментар [#8] от "c.b.o.":

  Ясно е обаче, че без скок в раждемостта няма как да борим демографската криза.
  —цитат от коментар 8 на c.b.o.


  Скок - подскок :)))

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 13. 13 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 578 Неутрално

  До коментар [#1] от "Чеп за зеле":Нe-e.Зaминaвaт лeкaри и инжeнeри,a сe връщaт бивши прoдaвaчи нa пицa.
  —цитат от коментар 2 на Nехоljhft


  Source?

  Every cradle is a grave.
 14. 14 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 366 Неутрално

  Връщат се тези, за които няма работа където са били. Много малка част от върналите се са успели там, и идват с капитал.
  —цитат от коментар 6 на Боян Таксиров


  Не е задължително да си "успял там", за да се върнеш. И какво значи "успял там"? Да си постигнал повече отколкото "там" или повече отколкото "тук (в България)"? Ами ако и там, и тук си на едно ниво – неуспял ли си?  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 15. 15 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  До коментар [#7] от "nonsens2":


  Под "българи" май се има предвид "жители с разрешене за постоянно пребиваване"

 16. 16 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  До коментар [#14] от "c.b.o.":

  Вчера се срещнах с приятел от училище. Той е успял. Там.

  Каза, че София е отвратителен град.

  Нещо не ми говореше за връщане.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 17. 17 Профил на cases
  cases
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Заминават неграмотните, връщат се грамотните. Да благодарим на БСП за пропорционалния данък. За квалифицираните работници този данък изравнява шведската заплата с българската.
  —цитат от коментар 1 на Чеп за зеле  [quote#13:"Ватник"][/quote]

  Ти пък! Не го ли виждаш, че е трол. Отричане на истината, че БСП отмени прогресивния данък, какво повече да търсим от този човечец, то чеп за зеле не става от него.

 18. 18 Профил на ShekSpirt
  ShekSpirt
  Рейтинг: 308 Разстроено

  This is a blatant lie!

  Понякога и аз се чудя защо съм още тук..
 19. 19 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Връщат се само нереализирали се общаци, но за малко, скоро пак ще заминат.
  —цитат от коментар 4 на deymus


  Глупости.

 20. 20 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1371 Весело

  "Според националната статистика, през 2016 г. 21 241 лица са променили своето обичайно местоживеене от чужбина в България. От тях 46%..."

  добре бе, добре левовете в марки, добре :)

  ВЪНШНА МИГРАЦИЯ ПО ВЪЗРАСТ И ГРАЖДАНСТВО НА МИГРИРАЛИТЕ ЛИЦА ПРЕЗ 2016 ГОДИНА
  Имигранти

  Общо 21 241
  Българско 9254
  Чуждо 11 987; в т.ч. Европейски съюз 1310; Извън Европейски съюз* 10 677
  * Включва граждани на трети страни, лица без гражданство и непоказано гражданство

  Емигранти

  Българско 25 795
  ....
  http://www.nsi.bg/bg/content/13036/ външна-миграция-по-възраст-и-гражданство-на-мигриралите-лица

 21. 21 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Това да се вадят статистика на база бройките спуснати от НСИ ( отчитайки само тези променили официално адресната си регистрация) и после да се вадят генерални изводи за тенденции е изначално неправилно след като базата е видимо много различна.

 22. 22 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 778 Неутрално

  А и твърденията на местните форумни гении как отивали неграмотни а се връщали академиците или обратното са пълни глупости непочиващи на нищо освен на невежеството на авторите си. Каквито отива такива се и връщат - причини има много и не е задължително въобще да са свързани с лични качества и умения.

 23. 23 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Много от тези които се връщат работят за чужди фирми, на западни заплати, ама си харчат парите тука. Като прибавиш ниските данъци тука, апартамента от родителите и горе долу стандарта се изравнява с Западна Европа. Разбира се като си мияч на чинии, дали си тука или навън разлика голяма няма да има, и в двата случая едва ще свързваш двата края.

 24. 24 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Троловете и форумните вечни плювачи са недоволни и от тази новина. Винаги ще намерят някакво оплювателско обяснение или ще обвинят статистиката в лъжа.

 25. 25 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2189 Неутрално

  Това се казва позитивна пропаганда :) От 60 приятели и/или техни семейства ( мои познати) няма нито един върнал се!! ... Напротив казват че няма да се върнат в България. Човешкият живот е лимитиран ....няма вечно да живеят с приказките на БУДА и неговата банда.

 26. 26 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2698 Неутрално

  Хм-м-м-м-м...! Поне аз, не се сещам, някой от моите познати да се е върнал...! Нито един.
  Естествено и данните, за броя българи, които живеят в чужбина е много неточен. Хора, които не са в България от 10-15 години, все още се водят, че живеят тук...
  В България има около 6 милиона души. Колко са българите, не се наемам да кажа...!

  Бивш tww09306483.
 27. 27 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1371 Весело

  This is a blatant lie!
  —цитат от коментар 18 на ShekSpirt


  абсолютно :) на база статистиката спокойно може да се каже, че тече съвсем систематична и целенасочена подмяна на туземното население с азиатско такова :)

  http://bit.ly/2zC2iLW

 28. 28 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 880 Неутрално

  "Отворено общество": Все повече българи се връщат в България
  ---------------
  Какво "Отворено общество ", какви пет лева, това са си данни на НСИ.
  Опа , забравих, за умно-красивите ако не е от устата на чичко Сорос - не е истина.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 29. 29 Профил на ShekSpirt
  ShekSpirt
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#24] от "Jumbo Jet":

  Нямам нужда от статистика. Напълно достатъчно е да огледам хората около мен.
  Няма ни един върнал се от стотици заминали. Има няколко, и заради тях се правят цели кампании, които трябва да докажат колко е яко да се повърнеш в Бг.
  Хайде моля те, бъди обективен и недей с голямата лопата да ринеш как всички, които са с различно от твоето мнение плюят или са тролове.

  Понякога и аз се чудя защо съм още тук..
 30. 30 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 366 Неутрално

  До коментар [#14] от "c.b.o.":Вчера се срещнах с приятел от училище. Той е успял. Там.Каза, че София е отвратителен град.Нещо не ми говореше за връщане.
  —цитат от коментар 16 на Боян Таксиров


  Аз пък постянно се виждам с приятели и познати, с които сме работили заедно "там" и сега "тук", обратно в БГ. С всичките си кусури, София по нищо не отстъпва, а дори превъзхожда, градовете с подобно население в Сев. Америка например.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 31. 31 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 681 Неутрално

  много хора разбраха, а още повече са на път да разберат, че с 2500 лева на месец в София се живее далеч по добре от с 2500 паунда в Лондон

  сега, има малко мутри, законите важат само за някои и тн, но с добра заплата може да си осигуриш къща в предградията, добро здравеопазване и образование за децата, добър социален живот

  въпрос на избор, аз живеех в чужбина, върнах се за 4-5 години, сега съм пак в чужбина, но кой знае - може пак да се върна, изобщо, нали това е ЕС :)

 32. 32 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  До коментар [#3] от "krf54523578":

  Турците дето заминаха са вече на по 50 и имат по 1000 евра пенсии и по 4-5 апартамента ,а тук щяха да са кравари и земеделци и след още 17 години да вземат 80 евро пенсия ,това е разликата ,малка ,но съществена .

 33. 33 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2763 Неутрално

  До коментар [#6] от "Боян Таксиров":

  Прираста е отрицателен,заради възрастовата структура

 34. 34 Профил на rootless
  rootless
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Много от тези които се връщат работят за чужди фирми, на западни заплати, ама си харчат парите тука. Като прибавиш ниските данъци тука, апартамента от родителите и горе долу стандарта се изравнява с Западна Европа. Разбира се като си мияч на чинии, дали си тука или навън разлика голяма няма да има, и в двата случая едва ще свързваш двата края.
  —цитат от коментар 23 на foxa5


  И миячи на чинии се връщат, не само успяли специалисти, по калцентровете е пълно, и заради единия гол език ги взимат на заплата, която им позволява да живеят в пъти по добре отколкото на запад.Все пак тук си сред свои, у дома и стените помагат.На запад колкото и пари да изкарваш полза няма, децата няма кой да ти гледа най малкото, трябва с детегледачки да ги изтезаваш, да не говорим какви боклуци ще израснат сред западняците.....

 35. 35 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2248 Неутрално

  Българите са си в България .
  Който е заминал не се е върнал.
  Дано да е вярно че се връщат, ама се съмнявам

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 36. 36 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2763 Неутрално

  До коментар [#16] от "Боян Таксиров":

  А защо под връщане в България,разбирате местене в София?!

 37. 37 Профил на viva13
  viva13
  Рейтинг: 534 Неутрално

  На отровено общество вяра нямам

 38. 38 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  Без конкретна информация за образователен ценз можем само да гадаем каква е структурата на емиграцията и имиграцията.

  От моите познати повечето се върнаха. Но говорим за хора, които емигрираха в края на 90-те и по-късно. Тези, които са заминали по-рано (началото на 90-те или дори по-рано) като цяло вече са се закотвили в чужбина (деца, семейство и др.). От тях малко ще се върнат.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 39. 39 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  До коментар [#25] от "dejmos":

  от 60 те семейства твои приятели ,ще се върнат над 50, защото след като са се наработили ,тук е по подходящо да си харчат парите ,натрупани там ,там за 30 години едва ли ще си купиш с изкараните пари това ,което тук ще вземеш при 5 пъти по ниски цени ,така ,че повечето си връщат парите и инвестират тук , защо ли .

 40. 40 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 213 Весело

  [quote]ежегодно се завръщат около 10 000 души[/quote]

  Т.е. 8000 цигани отишли да изкарат пари за булките си. 1900 пенсионера да си харчат пенсиите тука. И 100 човека които не могли да си намерят работа.

 41. 41 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  До коментар [#30] от "c.b.o.":

  във Варна живея със съседи чужденци от няколко държави ,пенсионери и пред пенсия ,вкл и такива с деца , тук се чувстват много добре ,едни идват от Лондон ,др от Ирландия ,2 ма са от Ню Ѝорк ,а има и много руснаци и естонци ,всички те много харесват тукашната среда и масово заключават ,че имаме уникална природа и много добра храна и условия за живот ,въпреки ,че са пробвали в най известните места в чужбина ,тук се чувстват най добре ,това по техните думи .

 42. 42 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 993 Неутрално

  Аз пък постянно се виждам с приятели и познати, с които сме работили заедно "там" и сега "тук", обратно в БГ. С всичките си кусури, София ....
  До коментар [#30] от "c.b.o.":

  Ама София не е България.... от нашата махала за 3 години за чужбина са заминали поне 6-7 млади хора, а не се е върнал за постоянно никой...

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 43. 43 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  Ама София не е България.... от нашата махала за 3 години за чужбина са заминали поне 6-7 млади хора, а не се е върнал за постоянно никой...
  —цитат от коментар 42 на the_flea
  И едните и другите са прави. В БГ има 4 района, които са що-годе добри за живот. Това са градовете с международни летища плюс 30-40км радиус около тях. Там живеят 40-50% от българите в трудосопособна възраст. Емигрантите родом от тези райони все повече ще се връщат. Не така стои въпросът с емигрантите от други части на БГ. За тях дали ще емигрират към София или, примерно, към Зап. Европа е почти все едно - няма да са си вкъщи. И при това положение Зап. Европа е по-добрият вариант.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 44. 44 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Погледнете и смъртността.
  Е, сега има ли положителен прираст?

 45. 45 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6989 Неутрално

  Като се пенсионират, се връщат да си харчат пенсията в България. По-евтино е.

 46. 46 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5504 Неутрално

  София стана съвсем приличен град. Като си спомня, какво беше в края на 90-те и като гледам, какво е сега - прогресът е гигантски. Дано и по другите големи градове да е така.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 47. 47 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  До коментар [#30] от "c.b.o.":във Варна живея със съседи чужденци от няколко държави ,пенсионери и пред пенсия ,вкл и такива с деца , тук се чувстват много добре ,едни идват от Лондон ,др от Ирландия ,2 ма са от Ню Ѝорк ,а има и много руснаци и естонци ,всички те много харесват тукашната среда и масово заключават ,че имаме уникална природа и много добра храна и условия за живот ,въпреки ,че са пробвали в най известните места в чужбина ,тук се чувстват най добре ,това по техните думи .
  —цитат от коментар 41 на edin drug
  В 10-ката. Няколко пъти в годината съм във Варна и постоянно чувам чужда реч (и извън сезона). Основно руска. Всеки път сина като се заиграе на някоя детска площадка поне едно от децата се оказва чужденче. То не е лесно да ги отличиш защото децата говорят чист български, ама таткото или майката като проговорят става ясно, че не са наши. Мен това ме радва. Значи ставаме бяла страна. Лека-полека.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 48. 48 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1371 Весело

  До коментар [#41] от "edin drug":

  това, че докарахте държавата до евтин пенсионерски пансион добра новина ли се води?

 49. 49 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Бе по-добре германскии естонски пенсионери от разни други мургави субекти. Истината обаче е, че заплатите у нас са зле. В София има една прослойка от хора - заети в IT сферата, инженери, архитекти, лекари и т.н. които живеят що годе добре и получават някакви прилични, че някои и повече от прилични доходи. Останалото обаче е тотал щета. Който тръгне да се превъзнася да се качи вечер в автобус/тролей от Сточна гара за люлин или Надежда и да види каква е реалността.

 50. 50 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 366 Неутрално

  Не така стои въпросът с емигрантите от други части на БГ. За тях дали ще емигрират към София или, примерно, към Зап. Европа е почти все едно - няма да са си вкъщи. И при това положение Зап. Европа е по-добрият вариант.
  —цитат от коментар 43 на Николай Николов


  И това го има, но то не валидно само за България. Много французи от провинцията предпочитат Лондон или Ню Йорк пред Париж. Много италианци от южните части предпочитат Париж пред Милано. Не е само проблемът в България или която и да е страна, а в личните предпочитания емигрантите, ако изобщо може да се нарече "проблем" подобно предпочитание.

  Нека хората да обикалят, някои ще се върнат, други – не. Но това само по–себе си не е критерий за (не)успех.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 51. 51 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2447 Неутрално

  Значи и през 90–те, и сега емиграцията запазва нива от 25 000 - 27 000 годишно. Членството в ЕС не променило особено тази тенденция. Но пак добре, че доста хора започват да се връщат.Ясно е обаче, че без скок в раждемостта няма как да борим демографската криза.
  —цитат от коментар 8 на c.b.o.


  Докато в България управляват мутрокомунисти и произтичащите от това последици за държавата и обществото 2.5 милиона българи няма да се върнат. Разбира се, връщащи се ще има, но те ще са по-скоро изключения, потвърждаващи правилото.

  Пазете се от доносника vesolr
 52. 52 Профил на iavorski
  iavorski
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Абе, какви са тия разсъждения с толкова лева тук, пък с толкова евро там?

  Няма ли да споменете разликите които не се измерват в левове и евро:

  1. Здравеопазване
  2. Инфраструктура
  3. Детски градини и училища

  Да продължавам ли?

  Ясно е че има хора безработни които отиват на гурбет за прехрана, лошото е че има и хора които бягат оттук зарязвайки жилища, коли, заплати в хиляди левове. Мога поименно да изброя десетина такива - познати, колеги, приятели духнали не заради заплатите, а въпреки тях!

 53. 53 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#47:"Николай Николов"][/quote]

  И аз същото първо го забелязах във Варна, но постепенно така става и в София. Яко чужда реч - английски , немски , френски, италиански, напоследък и доста славянски езици се чуват. А руския е поне 40% от чуждите езици, които се чуват по улиците и парковете и 70 % от майките с деца - чужденци.
  Както винаги, ние последни ще оценим предимствата на средата, в която живеем. Ако оправим и въздуха и икономиката, цена няма да имаме.

 54. 54 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3711 Неутрално

  ....Зaминaвaт лeкaри и инжeнeри,a сe връщaт бивши прoдaвaчи нa пицa.
  —цитат от коментар 2 на Nехоljhft


  Болшинството от продавачите на пица дето се връщат едно време са тръгвали като лекари и инженери!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 55. 55 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3711 Неутрално

  Ясно е обаче, че без скок в раждемостта няма как да борим демографската криза.
  —цитат от коментар 9 на 1107a


  Не очаквайте скок в раждаемостта заради тези, които се връщат.
  Връщат се пенсионери, които вече не могат да работят достатъчно активно, за да поддържат стандарта на живот там.
  Връщат се точно поради същата причина поради, която на германските и английски пенсионери им харесва да живеят в България.
  Ниската цена на поддържане на добър начин на живот.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 56. 56 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  До коментар [#13] от "Ватник":

  "Една жена каза".

  Връщат се и млади хора, които са завършили висшето си образование там, в чужбина, но за въпросния сигурно и те са нискоквалифицирани.
  За съжаление, бройката е твърде малка, за да превъзмогне първоначалната имиграционна вълна. Но така ще бъде, докато в държавата ни властват креатурите на БКП.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 57. 57 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Не знам колко се връщат, но е вярно, че в София пооправиха заплатите и градът предлага възможности, здравеопазване и добри училища.
  В малките градове не виждам как ще се върнат, след като веднъж са отместили ботуша на местния феодал от физиономията си.
  Във всички случаи не е лесно решението.

 58. 58 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  До коментар [#43] от "Николай Николов":

  всички ,които са изкарали пари се връщат ,какъв мазохист трябва да си ,за да останеш напр да живееш в Чикаго или в Сан Франциско , в лудницата или в Лондон , като тук в радиус 10 км от който и да е град ,за 50-100 хиляди евра си правиш собствен рай ,а ко имаш и още толкова ,спокойно може нищо да не правиш следващите 20 години и да си живуркаш ,както казваше един братчет ,като си сложа пръстите на ръцете и си броя моретата дето ми остават ,двете ръце не ми стигат ,затова лайф ,майна .

 59. 59 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  До коментар [#53] от "anarhochristian":

  нищо бе ,така чужденците ще ни заемат местата ,а ние като се върнем от запада , пак ще сме роби бе ,на родна земя ,ще им слугуваме ,щото чугуна бавно изстива и бавно мисли ,докато се отърси от червените мисли и му дойде за демокрация ,се изтърколило едно поколение .

 60. 60 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Явно държавата върви напред, въпреки БСП и мажоретките им от ДСБ и Дай България

 61. 61 Профил на Сава Мутафов
  Сава Мутафов
  Рейтинг: 542 Весело

  От снимковия материал се подразбира, че жените се връщат с бебета.
  :-)

 62. 62 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3783 Неутрално

  До коментар [#4] от "deymus":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Общо взето и аз имам такива наблюдения!

 63. 63 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3783 Неутрално

  Аз на тези данни не вярвам !През последните години съм се установил в Англия/живея в малък град на 40 мили на юг от Бристол/ и съм твърдо убеден ,че българите нарастват.Идват петима,но поне трима остават ,а от другите двама поне един след време с е връща,защото е "опукал" парите и не иска да работи за смешните Бг заплати!Когато средната работна заплата в провинцията стане поне 1500 лева,а в София 2200-2500 лева месечно може да се очаква трайно намаляване на емигрантите от България и голяма част от тези които са извън страната да започнат да се завръщат!Средностатистическият българин масово е потънал в дългове и ако "има топки" се установява навън ,за да си плаща дълговете и да помага на близките си!

 64. 64 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  Не съм съгласен с кякои от нещата написани в статията.
  1. Най-много хора напуснаха България именно когато Правешкият селянин изгони турците но това беше концентрирано в няколко месеца на 1989 г. Иначе те турците продължиха да бягат и след 1989 г., но като концетрация на количество хора само за няколко месеца стотици хиляди напуснаха България. Турция просто се шашна като видя какво става и се принуди да затврои границите си, защото каза, че не може да приеме толкова много хора за толкова кратко време. Някъде грубо около 350000 турци тогава напуснаха България, което е около половината от турците живеещи в България.
  2. Българо-мохамедани не са напускали България в този период. Границите бяха отворени и се даваха червени паспорти (от българска страна) само и единствено на турци (отделно МИТ знае кой какъв е и цигани не бяха допускани в Турция, въпреки, че статията това не го твърди, но все пак да го напиша за мнозина, които не са запознати).
  3. Това, че няколко души са се върнали в България, не значи, че трябва да се радваме, защото явно е и за най-големите оптимисти, че България си отива. Хората напускат тази територия. И това няма да се промени с пропагандни речи, статии, възгласи, платени публикации, PR и т.н. "методи". Това, че 25 % живеят добре, не значи, че 75 % не живеят зле. И % на живеещите зле всяка година расте.
  4. Не е нужно да се доближи даже трудовото възнаграждение до европейското. Ако дори стане 2 пъти по-ниско от европейското хората пак ще имат стимул да останат в "държавата". А не като сега да е 4 пъти по-ниско. Ефикасността на труда на българина била 2 пъти по-ниска от средната за Европа, но възнаграждението на труда е 4 пъти по-ниско. Т.е. реално в България хората, които работят са роби. Работещите бедни, които въпреки, че работят не могат да си платят сметките и да се нахранят.

  ДБ=БКП
 65. 65 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1474 Неутрално

  От всичките ми десетки съученици, състуденти и познати, които заминаха, се върна един. Една състудентка имаше намерение да се връща, но не го направи, а просто се премести от Копенхаген в Мадрид. За сметка на това, още неколцина заминаха или усилено се готвят да заминат.
  Другото е стъкмистика.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 66. 66 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3783 Любопитно

  "............................По данни на НСИ за периода след последното преброяване нетната миграция е малко над 4000 души средногодишно.........................."

  Аз на тази жалка стъкмистика НЕ ВЯРВАМ,защото според ЦРУ България се стапя с около 80 хиляди души годишно като около 50-55 хил.души е отрицателния естествен прираст ,а останалите са емигранти!

 67. 67 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 842 Весело

  вярно ,връщат се ,НО не за дълго , и после хайде обратно към нормалният свят

 68. 68 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2447 Неутрално

  Като се пенсионират, се връщат да си харчат пенсията в България. По-евтино е.
  —цитат от коментар 45 на Роси


  Не е така. В България почти няма връщащи се от чужбина българи на пенсионна възраст. И за този факт има много причини. Първо, българите предпочитат да са близо до децата си, стара българска традиция. След като децата ти са вече израснали в чужбина и живеят там, естествено е и ти да си там. Говоря за тези българи, които са от 20 и повече години в чужбина с пораснали и установили се там деца. На второ място - здравеопазването в България или по-скоро липсата на такова. С изключение на няколко болници в големите градове, главно в София, останалите болници и цялата ни здравна система са направо в трагично сътояние. А когато човек остарява той става по-болен, а не по-здрав. На трето място -бюрокрацията. В Америка не си спомням откога не съм влизал в офис, за да разрешавам какъвто и да е въпрос от битието си. Всичко става онлайн и по телефона. За мен е просто някакво ходене на мъките, когато се върна за няколко седмици в България и трябва да се занимавам с елементарни въпроси като застраховка на колата, данъци, обновяване на документи и какво ли не още. Висенето на опашки в "канцелариите" направо ме вбесява и в същото време унижава. Това за свикналите на удобства през почти половината от живота им българи в чужбина е тягостно дори да си го помислят, камо ли да се подложат на тези изтезания. Има и други причини, за "незавръщането" на българите в пенсионна възраст като начин на живот, приятелства, хобита, различен манталитет и т.н.

  Пазете се от доносника vesolr
 69. 69 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  Докато в България управляват мутрокомунисти и произтичащите от това последици за държавата и обществото 2.5 милиона българи няма да се върнат. Разбира се, връщащи се ще има, но те ще са по-скоро изключения, потвърждаващи правилото.
  —цитат от коментар 51 на GreenEyes
  Първо, българите в чужбина са доста по-малко. Най-вероятно между милион и милион и двеста хиляди.

  Второ, мутрокомунистите не са особено симпатични, но не всичко в живота се върти около тях. В БГ може да се живее добре. Е, засега това са го постигнали, примерно, 300-400 хиляди работещи и семействата им. Но, броят им ще се увеличава.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 70. 70 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Не мога да ви разбера.Един път ни убеждавате че хората бягали заради корупцията и липсата на реформи в правосъдната система,а после ни сервирате това.Кога точно лъжете ?????

  sdg
 71. 71 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  [quote#47:"Николай Николов"]
  —цитат от коментар 53 на anarhochristian
  И аз същото първо го забелязах във Варна, но постепенно така става и в София. Яко чужда реч - английски , немски , френски, италиански, напоследък и доста славянски езици се чуват. А руския е поне 40% от чуждите езици, които се чуват по улиците и парковете и 70 % от майките с деца - чужденци.Както винаги, ние последни ще оценим предимствата на средата, в която живеем. Ако оправим и въздуха и икономиката, цена няма да имаме.[/quote]Тази пролет бях в Пловдив с приятелка-чужденка. Да си призная, чувствах се малко несигурно щот беше извън сезон (март) и се опасявах, че ще е мизерия. Впечатлението не можеше да бъде по-различно. Старият град и Капана са много приятни. Изобщо, центъра радва окото. Навсякъде по магазините продавачите говореха сносен английски, усмихваха се и бяха много любезни. Приятелката ми изхарчи няколкостотин паунда за дрехи от български модна фирма (Elizabeth), за която не бях чувал, но която се оказа с много приятни и оргинални дрехи. В града се чуваше доста чужда реч. Храната по кръчмите беше на ниво. Изобщо, сякаш не бях в БГ. За първи път си казах "мама му стара май тук става за живот".

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 72. 72 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  От всичките ми десетки съученици, състуденти и познати, които заминаха, се върна един. Една състудентка имаше намерение да се връща, но не го направи, а просто се премести от Копенхаген в Мадрид. За сметка на това, още неколцина заминаха или усилено се готвят да заминат.Другото е стъкмистика.
  —цитат от коментар 65 на Хриси
  И едните и другите са прави. Връщат се основно тези, които са заминали в последните 15 години. Тези, които заминаха в началото на 90-те (и по-рано) в голямата си част няма да се върнат защото за тях е вече късно - повечето имат деца, семейства, имоти. Така трудно се мърда където и да е. Може някои от тях да се върнат като пенсионери.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 73. 73 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2447 Неутрално

  [quote#69:"Николай Николов"][/quote]

  Първо завърналите се в България не са 300 хиляди работещи и семействата им - това означава, най-малко един милион българи. Имаше само един период по време на икономическата рецесия и малко след нея, когато доста българи се завърнаха, главно от Испания, но те не бяха повече от няколко десетки хиляди. Второ, не вярвай на мантрата за безвредността на мутрокомунистите. Трето, по-долу съм обяснил защо в България не се завръщат българите в пенсионна възраст, ако имам време ще се опитам да дам обяснение защо и работещите българи в чужбина не се завръщат.

  Пазете се от доносника vesolr
 74. 74 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2447 Неутрално

  [quote#69:"Николай Николов"][/quote]

  Когато се върнеш в България, а не само когато казваш, че в България се живее добре, ще се съглася с някои от твоите констатации.

  Пазете се от доносника vesolr
 75. 75 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  [quote#69:"Николай Николов"]
  —цитат от коментар 74 на GreenEyes
  Когато се върнеш в България, а не само когато казваш, че в България се живее добре, ще се съглася с някои от твоите констатации.[/quote]До тук 10-тина мои познати (вкл. бившата ми жена) се върнаха в България. В България е и синът ми.

  Аз още е съм се върнал, но съм в процес на организация. Тънкият момент е, че искам да работя за сегашния си работодател (или друг западен работодател) от България. Не е лесно да се уговори такава схема, но стъпка по стъпка вървя към това. Засега работа половината време от вкъщи в Лондон. Надявам се в скоро време да работя през цялото време. И тогава връщането е на една ръка разстояние.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 76. 76 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Все повече българи се връщат в България, като за последните три години броят им е около 35 000. Емигрантите остават много (около 25 000 годишно), но вълната завърнали се смъква нетната миграция на рекордни ниско ниво за последните три десетилетия."

  Връщат се бе , връщат се ... Забогатяха най-после и се връщат да си ядат парите на спокойствие И както се вика - няма да ги изядат . Имат милиарди , според както казват отчетите на банките . Фрашкани са с пари от влогове . От гастарбайтерите . Дано , Боже е вярно , че дори и хубава новина от Отворено общество не е на добро.

 77. 77 Профил на tsb00482740
  tsb00482740
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Ако миналата година са се върнали 10 човека, а тази година се върнат 30, това си е 300% увеличение, откъдето и да го погледнеш. :-)

 78. 78 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 4886 Неутрално

  Ама, че недомислен коментар. Отрицателният прираст бил по-страшен от миграцията :)
  А на какво най-вече се дължи засиленият отрицателен естествен прираст? На факта, че емигрират основно млади хора в детеродна възраст. Засега пенсионери трудно раждат и единственото, с което могат "да помогнат" на статистиката е да се преселят в по-добрия свят. И резултата е снежна топка...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 79. 79 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  Връщат се проститутките, дето не могат да си намерят клиенти :)))

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 80. 80 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2447 Неутрално

  [quote#75:"Николай Николов"][/quote]

  Дано успееш да реализираш намеренията си, още повече че детето ти е в България.

  Пазете се от доносника vesolr
 81. 81 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  До коментар [#78] от "penetrating":

  Аз предлагам, като решение на демографския проблем да чифтосваме насила.
  Нямаш ли деца - бой, докато не ги направиш.
  Ако жена ти не зачева, насилствен развод(ако някой се опъва - бой и уволнение, може и малко затвор), женитба за проститутка(при несъгласие пак бой и т.н.), после въдворяване на село, където има много работа по нивите и т.н.

  Може и обратното - нямаш ли деца, насилствено заплождане на жена ти(ако става) от някой истински българин, после бой ако не щеш да ги гледаш и така...

  Само така ще се оправим!

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 82. 82 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  Много изселници в Турция, купуват земя и жилища в България или си поправят фаилните къщи. Някои си правят сметка като се пенсионират да се върнат, други да живеят и на двете места.

 83. 83 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 4886 Весело

  До коментар [#81] от "Боян Таксиров":

  С една дума, решението е: Бой! :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 84. 84 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  До коментар [#83] от "penetrating":

  Това се казва Мъжка Приказка! :)))

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 85. 85 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 640 Весело

  До коментар [#47] от "Николай Николов":
  „Мен това ме радва. Значи ставаме бяла страна. Лека-полека.“
  Да, ставаме бяла(русска) страна...а ми радвай се...

 86. 86 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Основната причина е изселването на български турци и мюсюлмани от края на 80-те след натиск от страна на режима тогава.%

  А бе тия лъжи станаха опашати бе . Няма изселване на турци от България . Провежде се промяна на имената според българската именна система . Има съпротива от хора с мюсюлмански имена , които НЕ ИСКАТ да приемат преименуването и заявяват желание за връщането си в Ана Ватан - майката - родина . Между Турция и България е сключено споразумение и Турция отваря границити за желаещите да напуснат България и стават турци . Но запазват българските си паспорти и гражданство . И де факто си остават БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ . Е , няма как да са български граждани изгонени от Родината си . Освен ако не са лишени от гражданство и граждански права . Ама не са - вижда се очевадно при избори . А в Конституцията пише , че действия , които в момента на извършването не са били престъпления по ТОГАВАШНИТЕ ЗАКОНИ НЕ ПОДЛЕЖАТ НА СЪДЕБНО ПРЕСЛЕДВАНЕ . Анадънму ?

 87. 87 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3212 Неутрално

  По 25000 заминават, по 10000 се връщат. Де е Киро на кирия? То на снимката само една се вижда да се връща. Добрата новина е, че донесла нещо ценно. Хаирлия да е! Заминаващите намаляват, щото се изчерпва ресурса, не че нещо се е променило. Даже напротив.

 88. 88 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  Няма изселване на турци от България . Провежде се промяна на имената според българската именна система . Има съпротива от хора с мюсюлмански имена , които НЕ ИСКАТ да приемат преименуването и заявяват желание за връщането си в Ана Ватан
  —цитат от коментар 86 на papyre


  Тая смяна на имена си беше опит за асимилация и изселването беше реакция срещу този опит. Anladınız mı?

 89. 89 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2447 Неутрално

  вярно ,връщат се ,НО не за дълго , и после хайде обратно към нормалният свят
  —цитат от коментар 67 на Stewie


  Една стара кола колкото и да я поправяш и да сменяваш какво ли не тя все ще си е същата бричка каквато си е била и ще се троши винаги нещо и някъде . Имам предвид социализма и носталгията по него. А в България тези чувства са много силни и непрекъснато се подхранват и подсилват от североизток и от Позитано. Някои ще попитат как да се направи, че и България да е нормална държава. Ами като се сменят чиповете и българите започнат да мислят нормално като хората в нормалните държави... Затова и българите живяли 20 и повече години няма да се върнат в България, да не говорим за техните деца. Тъжно, но факт.

  Пазете се от доносника vesolr
 90. 90 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Делът на нетната миграция в спада на населението намалява до 39% за периода между 1992 г. и 2001 г., 31% за периода между 2001 г. и 2011 г. и под 10% за периода от 2011 г. насам." Ми как няма да намалява - тези дето са мислили да вдигат гълъбите , вече са ги вдигнали , и остават все по- малко и по- малко мераклиида ги последват . Тези , дето се вместват в класификацията " кьораво и сакато ".

 91. 91 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#75] от "Николай Николов": Засега работа половината време от вкъщи в Лондон. Надявам се в скоро време да работя през цялото време. И тогава връщането е на една ръка разстояние.

  Дори и така да е , все пак за англичанина си оставаш гастер байтер . Но едва ли работодателят ти ще допусне / защо не и техен закон/ да осигурява работа на чужденец , които няма да плаща данъци в Англия . Та затова може и да излезе , че каквото са мислили мишките , котките не го дават .

 92. 92 Профил на ixikot
  ixikot
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Царят беше прав, че е сменен чипа на българина. След освобождението от турско много млади хора са заминавали да учат в чужбина, но са се връщали да помагат на младата българска държава. Като чета какъв патриотизъм е имало по време на войните за национално освобождение и обединение, направо си мисля, че това са били някакви други хора, не като сегашните помияри. Предците ни по време на турското иго са можели да емигрират извън България, но са предпочели да останат! Затова я има България, повече от 1300 години. Няма по-велико чувство от това да се чувстваш горд, че си българин. Ботев добре го е казал "туй, що, глупци, вий не знайте позор ли е или слава!"

 93. 93 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#1] от "Чеп за зеле":БСП обаче иска да "коригира грешаката си" и да бастиса плоския данък, въвеждайки стъпаловиден.
  —цитат от коментар 10 на Ф.Нинов


  Плоският данък е в полза единствено на работодателите.Всеки работник го интересува заплатата нето.Иска си 1000 лв примерно и не го бърка дали данъкът върху тях е 10 процента или 25.А БСП е партия на олигарсите,също като ГЕРБ.Те предлагат отпадането на плоският данък,защото знаят ,че няма да се приеме.Ако са на власт никога няма да го отменят.

 94. 94 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Полски математик в годините на втората св война прави изводи достоверни какво става на фронта по броя некролози
  Тия от Гранта да ги разправят наСорос поредните си измами
  Аз познавам само един математик дето севърна след 10г да прави бизнес
  1 от 100 или1000
  Следва много нецензурен израз.

 95. 95 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#71] от "Николай Николов":

  В България има чудесни условия за живот и ниски заплати.Докато не се увеличи заплащането на труда още хора ще напускат и все по-малко ще се връщат.Пример-един познат се върна от Лондон в Пловдив с намерение да се установи тук.От борсата го пращат в няколко от новите предприятия край Пловдив.И навсякъде му предлагат да работи за 700-800 лв на месец.Естествено си вдигна багажа и отново се завърна в Лондон.Въпреки че условията според него в Пловдив са в пъти по-добри за живот.Ама не и с 700 лв заплата.

 96. 96 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  До коментар [#91] от "papyre":

  Та затова може и да излезе , че каквото са мислили мишките , котките не го дават .
  —цитат от коментар 91 на papyre


  Този израз го срещам не за първи път тук. Любим е на тролчетата.
  Проявление на робската им психика, предполагам...

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 97. 97 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#53] от "anarhochristian":

  Да в Бургас е пълно с руски семейства с малки деца. Във всяко училище има по 10-15 русначета. И повечето се установяват за постоянно, търсят бизнес или работа (проблема е че трудно намират). На всички им харесва най-вече климата, природата и от части инфраструктурата. Дори държавната и общинската администрации работят в пъти по-добре от техните.
  Лошо няма, децата перфектно говорят български, амбициозни са и се вписват идеално.
  Дано да останат.

  "Геният може да стигне до определени граници, но глупостта няма такъв недъг" - Алберт Айнщайн.
 98. 98 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#49] от

  Ако се качиш в рейс повечето квартали на Лондон и Париж няма да видиш много приятни физиономии. Повечето български емигранти едвам връзват двата края в чужбина и живеят с араби, пакистанци или пропаднали и алкохолизирани местни. В елитните квартали единствените българи са някои хубавици успели да разведат някой местен богаташ.

 99. 99 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#23] от "foxa5":

  въобще наясно ли си как се пестят пари от миене нан чинии на Запад?

 100. 100 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#31] от "carmello":

  точно за това говорим! качеството на живот в България за едни 2500лв е по-добро за съответните му в чужбина и много хора се светват на това. включи и климата и храната към социален живот и здравеопазване и нещата съвсем му заприличват! само дето "едни 2500" лв в България, дори в София (все още) трудно се изкарват, ако ще и брутни ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK