Вера Юрова: Искаме да видим, че борбата с корупцията е невъзвратима

Сотир Цацаров и Вера Юрова

© Архив Дневник, Прокуратурата

Сотир Цацаров и Вера ЮроваИзказаните в последния януарски мониторингов доклад на ЕК съображения и препоръки за правосъдието и вътрешния ред на България продължават да са валидни, а съдбата на мониторинга е все още неясна.


Това се разбира от интервюто пред БиТиВи на еврокомисаря по правосъдието, потребителите и равнопоставеността на половете Вера Юрова, която е на посещение в София за годишната министерска среща "ЕС – Западни Балкани" в областта на правосъдието и вътрешните работи. Същевременно Юрова казва, че е "оптимистична относно продължителните усилия на българските власти да подобрят системата, да бъде по-силна и да се бори с корупцията и организираната престъпност". Тя увери, че Европейската комисия ще оцени обективно процесът на реформа на съдебната система у нас.


"Ще има оценка, справедлива и безпристрастна, от страна на Комисията дали България е постигнала достатъчен прогрес. Предполагам, че ще има недовършени неща, както казах и преди, във връзка с прокуратурата, мисля, че бихме могли да сме готови да финализираме механизма за сътрудничество и наблюдение до края на мандата на Комисията, а именно до 2019-та година", каза Юрова и допълни: "А и г-н Юнкер вече го посочи."
Еврокомисарят припомни, че през септември се е срещнала с главния прокурор Сотир Цацаров и са провели "много добър дебат относно съществуващата система в България".


"Г-н Цацаров ми обясни какво е заложено, какви са плановете за реформата. Според мен това е правилният път напред. Но искаме да видим, че борбата с корупцията и организираната престъпност е невъзвратима", обобщи Вера Юрова.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK