Депутатите решиха да сложат край на рекламите на нездравословни храни

Депутатите решиха да сложат край на рекламите на нездравословни храни

© Цветелина Белутова, КапиталРекламирането на храни и напитки, които не отговарят на изискванията за здравословно хранене, се забранява. Това решиха депутатите на първо четене, след като гласуваха промените в Закона за храните. 102-ма народни представители гласуваха "за", 29 се въздържаха, а един беше против.


Със законопроекта се предвижда още въвеждането на изрична забрана деца да рекламират генномодифицирани храни и храни, за които има въведени ограничения за употреба от деца.


Според вносителите на промените в Закона за храните проектът има за цел да гарантира здравето и интересите на потребителите, както и да осигури прилагането на правото на Европейския съюз и на националните мерки в областта на храните за намаляване на сивия сектор при производството, преработката и дистрибуцията на храни.
Според депутата от ГЕРБ Андриан Райков законът ще регламентира търговията с храни от разстояние, както и основните изисквания по отношение на опаковането, представянето, етикетирането и рекламата на храните.


От БСП изразиха притеснения, че със законопроекта или компетентният орган ще си затвори очите и ще раздава стикери за транспорт на храни на автомобилите, или цели райони ще останат без доставки на храни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK