Радев и Аврамопулос обсъдиха създаване на механизми за реакция при внезапен миграционен наплив

Радев и Аврамопулос обсъдиха създаване на механизми за реакция при внезапен миграционен наплив

© Администрация на държавния главаПодобряването на общата европейска политика в областта на предоставяне на убежище и дефинирането и утвърждаване на принципа на солидарността в ЕС ще бъдат ключови теми по време на българското председателство на Съвета на ЕС, заяви президентът Румен Радев на среща с комисаря по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос.


Акценти в разговора им на "Дондуков" 2 бяха създаването на механизми за реакция при внезапен миграционен наплив към европейските граници и мерките за гарантиране на сигурността на гражданите на ЕС, без да се нарушават техните права, съобщава администрацията на държавния глава.


Аврамопулос от своя страна заяви, че ЕК възлага високи надежди на България в ръководенето на преговори в областта на предоставянето на убежище и гарантирането на сигурността по време на председателството на Съвета на ЕС. "България има опит в защитата на границите, тя е една от страните на "фронтовата линия" на миграционните потоци към Европа", посочи той и добави, че ЕК ще предостави на българските власти техническа подкрепа и експертиза. Той предупреди, че всяка държава членка трябва да поеме отговорност за предотвратяването на нови кризи, тъй като миграционният проблем не би могъл да бъде разрешен окончателно и завинаги.
Комисарят потвърди, че България покрива техническите критерии за присъединяване към шенгенското пространство, и изрази надежда, че в кратки срокове ще бъде постигнат консенсус за пристъпване към пълноправно членство.


"Съществуването на неписани критерии за присъединяване към шенгенското пространство не е честно спрямо европейските граждани", заяви Румен Радев. Според президента за България присъединяването към Шенген не е само въпрос на подобряване на сигурността, но и е обвързано с подобряване на инвестиционната среда в региона и гарантиране на оптимални условия за бизнеса.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK