Караниколов посочи от кой язовир е тръгнала приливната вълна в Бургаско

Караниколов посочи от кой язовир е тръгнала приливната вълна в Бургаско

© Фейсбук/Община БургасМинистърът на икономиката Емил Караниколов посочи от кой язовир е тръгнала приливната вълна, която наводни огромни територии в Бургаско. По думите му това е язовир "Чотората", който е собственост на юридическо лице. Той беше изслушан в парламента по искане на БСП след бедствието в Югоизточна България, при което загинаха трима души, а една жена все още се издирва, съобщи "Фокус".


Какво се е случило


Караниколов уточни, че "Чотората" е прелял, след като преди това вода от язовир "Чанджик" 3 и 4 се е вляла в него. По думите му "Чотората" е бил с отворен изпусквател, но приливната вълна е носила почва и растителност, която го е запушила. Министърът каза още, че на язовира има видеонаблюдение и много лесно ще се установи какво се е случило


Той отрече разпространената информация от живеещите в региона, че държавният язовир "Трояново" е причина за наводнението. Те твърдят, че в момента водоемът е наполовина пълен и това ги кара да мислят, че именно от него е тръгнала приливната вълна при изпускането му. Караниколов допълни, че язовирът е в изправно състояние.
Министърът на икономиката добави, че от началото на годината в бургаска област са направени 195 проверки на язовири. След наводнението е установено, че 7 водоема са със скъсани стени. В страната пък имало 2005 язовира с констатирани неизправности. Дадени са предписания за отстраняване на технически нередности за 61 от тях.


Кой е виновен и колко ще струват щетите


Вътрешният министър Валентин Радев каза от своя страна, че областният управител на Бургас Вълчо Чолаков ще внесе сигнал в прокуратурата за изясняване на причините за бедствието. Според него най-вероятната причина за наводнението са дъждовете. Вицепремиерът Валери Симеонов допълни, че "когато природата се разгневи и удари всички, ние сме като мравки пред нея" и заради това нямало конкретен виновен за бедствието.


Кметът на Бургас Димитър Николов уточни, че щетите в общината са за около 4 млн. лв., но най-вероятно сумата ще се увеличи. Повече от половината са нужни за неотложни възстановителни дейности, тъй като са увредени или напълно разрушени междуселищни и вътрешни улици, мостове и други пътни съоръжения.


Продължава и акцията по издирването на жената от село Черни връх. В търсенето ѝ се включиха и доброволци.


Зов за помощ


Междувременно от Българския червен кръст започнаха да събират средства за пострадалите. Дарението може да се направи чрез есемес на кратък номер 1466 на цена 1 лев към всички мобилни оператори. Пари се събират и на банковата сметка на БЧК.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK