България не усвоява парите за ромите, нека ги вземе Германия, поиска германски министър

България не усвоява парите за ромите, нека ги вземе Германия, поиска германски министър

© Цветелина Белутова, КапиталЩом България не усвоява парите за ромите, нека ги вземе Германия, казва в интервю за "Дойче веле" министърът на интеграцията на Северен Рейн-Вестфалия. В тази германска провинция се заселват особено много български роми.


"В Марксло се чувстваме добре. Тук е по-хубаво, отколкото в България, защото имаме работа и изкарваме пари. С тях ще си ремонтираме къщата", казва жена от Кричим, анкетирана от дуисбургския институт NUREC.Повечето чужденци в дуисбургския квартал "Марксло" са точно като нея. Те търсят работа и бъдеще за децата си. И са намерили и двете именно в тази част на един от най-бедните германски градове. Наемите в "Марксло" са по-ниски, отколкото другаде, има и запуснати стари блокове, в които преселниците живеят полулегално. В последните години кварталът придоби печална известност. Името му е нарицателно за гето, в което живеят бедняци от България и Румъния - предимно от ромски и турски произход.


Повечето преселници, пристигнали в началото на 2016 г. в Дуисбург, са били от Пловдив, Пещера и Пазарджик. Министърът на интеграцията на Северен Рейн-Вестфалия Йоахим Щамп познава региона около Пловдив, разговарял е с местните власти, ходил е и в Столипиново, виждал е тамошните условия за живот. Затова е наясно от какво бягат хората.


Знам как живеят ромите
"Видях в какви условия живеят хората, видях хигиената, видях и това, че децата почти не са обхванати в училищното образование. От наша гледна точка е изключително важно да се полагат огромни грижи тъкмо за младото поколение, за да получи то по-добро образование. Това е най-важната стъпка, която трябва да се направи", казва политикът от Партията на свободните демократи.


Фотогалерия: По следите на учениците в "Столипиново" >


Огромната безработица и отрицателното отношение на българите към малцинствата карат мнозина роми и български турци да търсят късмета си в чужбина. При това България има възможност да получава пари от ЕС за интеграцията на малцинствените групи - по линия на Европейския социален фонд (ЕСФ). Само че средствата често остават непоискани. Факт, който особено много ядосва германския политик. "Просто е недопустимо България да не усвоява средствата от ЕСФ, които ѝ се полагат – те остават в голямата си част неизползвани или пък потъват в нечии джобове. В това отношение трябва да спешно да се предприеме нещо", казва Йоахим Щамп.


Защо България не усвоява парите за ромите?


Това, че България не успява до усвои средствата от ЕСФ се дължи най-вече на относително сложните процедури, които изискват добра квалификация на администрацията, за да се кандидатства за отпускането им.


Квалификация, каквато тя явно няма. Данните от ЕС сочат, че през миналия отчетен период - от 2007 до 2013 г.- България е усвоила едва 53% от средствата за социална интеграция на малцинствата. В Румъния този процент е още по-нисък – 30%.


Министърът на интеграцията в Северен Рейн-Вестфалия Йоахим Щамп има и предложение в тази връзка: щом българските власти не са в състояние да усвоят парите, средствата да бъдат пренасочени към Германия. Например към градове като Дуисбург, Дортмунд, Гелзенкирхен или Есен, които са най-силно засегнати от преселението на бедни мигранти от България и Румъния.


Повечето от тези мигранти не знаят никакъв чужд език, имат лошо или никакво образование и слаба квалификация, а единственото им средство за изкарване на пари са двете им ръце и... децата, които обикновено са многобройни. За тях в Германия се получават детски надбавки: по 187 евро на дете. С подобни средства бедните ромски семейства с много деца могат да живеят криво-ляво, даже и никой от семейството да не ходи на работа.


България не усвоява парите за ромите, нека ги вземе Германия, поиска германски министър

© Цветелина Белутова, Капитал


Понякога този факт стимулира и значителна криминална енергия. Според публикации в германските медии, през миналата година в Германия са били разкрити масови злоупотреби и измами с детски надбавки и социални помощи, като в някои от случаите те са били дело на организирани банди, които са използвали ромите.


В някои от схемите мигрантите биват регистрирани като работещи за по няколко часа на седмица в дадена фирма. Те няма как да преживяват само с ниските заплати от тази почасова дейност, но фактът, че се водят на работа им дава право да кандидатстват за социални помощи. Друга схема функционира така: кандидатства се за детски надбавки за деца, които съществуват само на хартия или пък са в България. Борбата срещу социалните злоупотреби е сред приоритетите на сегашното правителство в Северен Рейн-Вестфалия, потвърждава министърът на интеграцията Йоахим Щамп, който е и заместник-премиер на провинцията.


"Ще следим за това детските надбавки да се изплащат само за реално съществуващи деца. В момента има много злоупотреби в цялата социална система и ние обсъждаме въпроса с различните министерства, за да се справим с този проблем. Освен това смятаме да разговаряме с колегите ни от България и Румъния за това как да се подобри ситуацията в тези страни", казва Щамп.


"Това е гигантска задача"


Германският политик смята да постави въпроса на дневен ред и във връзка с ролята на Пловдив като културна столица на Европа. Щамп добавя, че германските власти са готови да оказват помощ на България в различни съвместни проекти и инициативи, които да подобряват условията на живот в страната. Германските социални съюзи, които са натрупали солиден опит в интеграцията на малцинствата, също ще бъдат включени в редица подобни инициативи, уверява Щамп. Той добавя, че вече съществуват помощни проекти за жертвите на трудова експлоатация или принудителна проституция, някои от които дават резултат.


Йоахим Щамп обаче знае, че развилото се в течения на столетия отхвърляне на ромите не може да бъде преодоляно за две-три години. "Това е гигантска задача", казва той. Най-решаващото, според него, е децата да бъдат изпращани на училище, за да получат образование, за да може един ден да вземат живота си в свои ръце. "В бъдеще ще трябва да се занимаваме много по-интензивно с темата за ромите. Те са най-голямото малцинство в ЕС и е европейска задача да се погрижим за тях", казва германският политик.

Ключови думи към статията:

Коментари (135)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Biggus Dickus
  Biggus Dickus
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Супер, взимайте ги барабар с бенефициентите.

  Just in general, any government throughout history hasn't really wanted its people to be educated, because then they couldn't control them as easily ...
 2. 2 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  Ами да ги взимат (ромите).

 3. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  Ако ни вземе и цитаните - може.
  Даже ще си доплатим.
  Иначе - какви са тия пари бе дойчета?
  Стига сте разтегали локуми.
  Вземат ги такива като бхк и разни там адвокатски и баронски сдружения.
  После с такива пари се купуват гласове и т. н., завъртат се.
  Никакви пари допълнително нени трябват, просто държавата трябва да изисква спазване на законите и да санкционира.
  Правиш незаконно жилище - багера.
  Правиш дете на 13 години - ТВУ.
  Не си плащаш сметките - съдия изпълнител.
  Простичко е.

 4. 4 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  Абсолютно! Вземете и циганите и парите! Правете с тях каквото искате.

 5. 5 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Не са виновни германците а нашите импотентни политици от които чеп за зеле не става. Само обирджии на банки

  Birds of a feather flock together.
 6. 6 Профил на Юмрукчал
  Юмрукчал
  Рейтинг: 225 Разстроено

  Цигани, чалга, мутри, каруци, Бойко Борисов, таман ни е!

 7. 7 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2598 Неутрално

  Да се пробват и те, ама накрая да не стане като с лагерите през 40-та. :)

 8. 8 Профил на koz
  koz
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Най-добре е Германия да прибере всички роми. С интерес ще наблюдавам как ще ги направят хора.

 9. 9 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 279 Неутрално

  На какъв език да се обясни, че тези интеграция нямат?
  Щом искат парите, да вземат и мангалите.

 10. 10 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 225 Весело

  Ако не дават германците, ще трябва да се бръкнем ние.
  Иначе гетото ще превземе цялата територия, макар че половината нация от българския етнос вече е гето.
  Пратете им поповете да ги омагьосат.

 11. 11 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  Ама той тва е казал, циганете идват насам, да вземем и парите да ги вземат ( и двете). Само да не стане като с Холандия, много мулти етнически мултикултурни ама току ни натовариха няколко автобуса с български цигани от там и ни ги докараха обратно. Що така?

 12. 12 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Скоро ще има нов прочит на "За промискуитета на мангалитета"

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 13. 13 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  До коментар [#5] от "Xumpomo name":

  Че нащте политици не стават, вярно е, но не мисля че това е основния проблем. И в Словакия, и в Чехия, че и в други страни имат проблем с циганите. Навсякъде ли са кофти политиците? В Чехия например и там ли политиците за чеп не стават, та искат да строят стени около гетата?

 14. 14 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  "В Марксло се чувстваме добре. Тук е по-хубаво, отколкото в България, защото имаме работа и изкарваме пари. С тях ще си ремонтираме къщата", казва жена от Кричим, анкетирана от дуисбургския институт NUREC.
  Повечето чужденци в дуисбургския квартал "Марксло" са точно като нея. Те търсят работа и бъдеще за децата си. И са намерили и двете именно в тази част на един от най-бедните германски градове."
  По-надолу
  "В последните години кварталът придоби печална известност. Името му е нарицателно за гето, в което живеят бедняци от България и Румъния - предимно от ромски и турски произход."

  Ъъъъ нещо не се връзват двата пасажа от текста прощавайте! Защо тез работливи и ремонтиращи къщи отрудени и честни хора, бягащи от ужасната безработица и дискриминация в България, са превърнали квартала в гето?

 15. 15 Профил на Вечно ядосан
  Вечно ядосан
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Както обикновено, германският политик вижда проблемът и работи по решението. Вижда и нуждата на хората, разбира защо и от какво бягат, но вижда и криминалните деяния и злоупотребите. Работи да подобри и живота на малцинството, и на обществото като цяло, като спре злоупотребите и престъпленията. Работи по проблема от всеки ъгъл, без предубеждения, без расизъм, без компромиси към престъпници.
  Ядосва се, че колегите му в България дори не си мърдат пръста да кандидатстват за безвъзмездно финансиране, защото са мързеливи, неграмотни или корумпирани.

  Направете сега разлика с българския политик. И с българския коментиращ във форума на Дневник.

 16. 16 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 279 Неутрално

  "отрицателното отношение на българите към малцинствата"???

  Доста нагло и невежо обобщение точно за българите, които винаги са живели ЗАЕДНО и в мир с малцинствата си и не са си избивали ромите, както някои други европейски народи.
  Много представители на "малцинствата" се чувстват по българи от българите.

 17. 17 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2073 Неутрално

  ...да ги вземе ... ама да вземе и ромите!

 18. 18 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Парите са за всички роми.
  Всичките пари и всичките роми - взимайте и ....успех!

 19. 19 Профил на mqj41586140
  mqj41586140
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Отишъл един циганин в Германия, защото му разправяли че там парите направо по улицата се търкалят. Върви си по улицата и вижда портмоне пълно с пари. Аха да се наведе да го вземе, па си рекъл:
  - Е па няма от първия ден да им работим, я.

 20. 20 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Не ви щем парите, интегиррайте си ги вие! Ако и както можете! Звучи почти като "итегрирате"-оня брат ром от Власиславово, който изрита германка в Берлинско метро, и получи -интеграция и храна за 5 г в Берлински затовор!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 21. 21 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 279 Весело

  Кметът на Дуисбург се беше изцепил миналата година, че е готов да приеме по двама бежанци срещу един "българин" или "румънец". Явно интеграцията на "българите" и "румънците" му се вижда кауза пердута. Офертата важи ли още?

 22. 22 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  До коментар [#16] от "solange":

  Изобщо не е нагло, това е вярно. Българите сме изключително тесногръди ксенофоби, поради това, че десетилетия сме живели изолирано, в сравнително етнически, расово и религиозно хомогенно общество. Толерантността ни към различните е много ниска и това е истината. Толерантното отношение и българския етнически модел за пример са пълни глупости. Това, да подариш турците на Доган а циганите на Цветелин да си ги ползват как си искат и да се биеш в гърдите че си им дал представителство щеше да е смешно ако не беше толкова гадно

 23. 23 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  И ромите вземете заедно с парите, дори може да доплатим сметката, ако трайно ги вземете при вас.

 24. 24 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Значи в тая статия ми обяснявате как хем търсели работа, хем многодетните живеели на помощи и не работели. ДВ и те не знаят какво пишат... Взимайте и парите, и ромляните, рекламации не се приемат.

 25. 25 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Не са виновни германците а нашите импотентни политици от които чеп за зеле не става. Само обирджии на банки
  —цитат от коментар 5 на Xumpomo name

  Поддържат и носят пряка вина за масовата циганизация. Устройва ги напълно неграмотен безпаметен електорат, който за няколко боядисани кебапчета и 20-30 кинта по избори да им гарантира властта.

  Затова в дъното на много проблеми стои безнаказаната организирана търговия с циганския вот на всички избори.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 26. 26 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 504 Неутрално

  че нашите политици не стават, не стават. Че може би не знаем как да поискаме и ползваме парите, не знаем. Но...не сме правили етническо прочистване и Холокост не е имало при нас...да не забравяме

 27. 27 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  Германците смятат май да направят от нашите роми все инженере и докторя - както сирийците.
  Да ги вземат, да ги записват на училище, и на добър час!

 28. 28 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#13] от "areta":

  проблеми има навсякъде, но у нас не се справят с тях.
  не само с този, ето наскоро пак дъждец издави селата. всяка есен и пролет едно и също, само непочистените реки/язовирите са на различни места
  и самолети нямаме. постоянни проблеми с лечение на тежкоболни деца.
  само чета заглавията от вестниците. примерите са безброй. И в другите страни вали дъжд, има болни деца и т.н.

  Birds of a feather flock together.
 29. 29 Профил на Компетентен
  Компетентен
  Рейтинг: 405 Неутрално

  До коментар [#11] от "uq":

  Споко - сутринта ги докарват и те още следобеда са се натоварили на първия автобус наобратно.

 30. 30 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#22] от "uq":

  Пейш като по книга. В реалния живот е друго - хората живеят едни до други, помагат си, разбират се. Левичарските лакърдии нямат нищо общо с живота, който живеем тук и сега.
  Никой не е подарявал турците и циганите на никого. Турците си държат хляба в ръцете и не мога да им държа сметка как гласуват на фона на избора, който правят "българите".
  За циганите - с демографската криза става очевидно, че все повече цигани работят. Достатъчно е човек да пътува и да се оглежда, а не да дращи първосигнално от компютъра си (последното не е лично, ти си от интересните коментатори в Дневник).

 31. 31 Профил на Waters
  Waters
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Много нашенци си мислят: "ето, и на Запад се отказаха да интегрират нашите цигани". Тая статия ясно показва, че на Запад всъщност поставят отговорността върху българското общество и държава, а не върху самите цигани.

 32. 32 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2397 Разстроено

  Сещам се за един ром професор Чирков.
  И той стана човек в Германия пък след това му се радвахме в България.

  подпис
 33. 33 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 588 Неутрално

  До коментар [#5] от "Xumpomo name":

  Те че политиците ни не са цвете за мирисане е вярно, но кажи ми къде са успешно интегрирани ромляните? И това от колко столетия! Колко още трябва да минат, за да признаем, че някои етноси и култури са несъвместими с други и не подлежат на приобщаване? Да, отделни индивиди могат да се интегрират, ако искат, но в голям мащаб просто не става.

 34. 34 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#26] от "kamenpavlov":

  така е, насила преименуването и голямата екскурзия са направо детска игра

  Birds of a feather flock together.
 35. 35 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Аааа, без такива! Защо не вземете само циганите, а парите да ги оставите. Кой е казал, че не можем да усвояваме средства? Колко доказателства искате?
  А и вие си имате пари. До тези ли опряхте?

 36. 36 Профил на Waters
  Waters
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Сещам се за един ром професор Чирков.
  —цитат от коментар 32 на Иван К


  Аз не съм чувал Чирков да стане и да каже, че е ром (или циганин, както изрично държи българското мнозинство да се именуват ромите, за да може да ги унижава допълнително).

  И да е, това само показва, че за да бъде уважаван един ром в България, то той трябва да крие етническия си произход.

 37. 37 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3008 Неутрално

  "Това, че България не успява до усвои средствата от ЕСФ се дължи най-вече на относително сложните процедури, които изискват добра квалификация на администрацията..."
  Едно признание, че обещаването не е като даването. Едни пари са договорирани, други са предвидени, трети са "усвоени". Каква част от парите всъщност са реализирани е най-дълбоко пазената тайна. Щото е нелицеприятна. Добре е обаче да се знае. Щото тука некои другаре си мислят, че буквално са ни позлатили и трябва да им целуваме краката. Също и претърпените загуби от членството - преки и косвени и тях да ги публикуват.

 38. 38 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  Нека Германия вземе парите, нека вземе и ромите ! Нека ги интегрира .!.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 39. 39 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#33] от "nemeria":

  Окончателно решение има само при чичко хитлер. Или искаш да кажеш че навсякъде проблема е също толкова зле като у нас?

  Birds of a feather flock together.
 40. 40 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#26] от "kamenpavlov":така е, насила преименуването и голямата екскурзия са направо детска игра
  —цитат от коментар 34 на Xumpomo name


  Това не е етническо прочистване, а опит за безчовечна принудителна асимилация, съпроводена с реален тормоз, терор, пропаганда и манипулации от страна на престъпния комунистически режим начело с многотомния правешки мислител, дето много неща ни бил пострОил . Българският народ няма нищо общо с тази срамна страница от историята ни.

 41. 41 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  Нека Германия вземе парите, заедно с ромите!

  Евроатлантида
 42. 42 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 482 Неутрално

  А бе,то Франция и Холандия преди години ни даваха акъл как да интегрираме мангалите,ама после нещо взеха да ги качват на рейсовете,когато им се качиха на главите в собствените им страни.Иначе,нямаме против-вземайте всички мангали и парите за тях на ЕС,ако трябва,чрез самооблагане ще ви съберем и още,само и само пасмината да напусне красивата ни страна!

 43. 43 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  Дъ Милениум ъф дъ Грейт Юръпиан Джипси Плъг Ин-Хилядолетието на Голямото Ромско Включване.

 44. 44 Профил на tiger
  tiger
  Рейтинг: 454 Неутрално

  До коментар [#36] от "БХК-фен":
  Имаш талант да ставаш неприятен на хората. Постигаш го като говориш лъжи и глупости. Има не малко роми, които са уважавани, без да им се налага да крият произхода си. И ако го крият, то е защото се срамуват от мнозинството роми. Не отричам, че в България има тенденциозно мнение спрямо ромите, но то е резултат от субективни дадености, ромски такива. По същия начин има предрзсъдаци спрямо българите на много места по света. И за съжаление отново не неоснователни. Лично аз, а и много хора които познавам се радваме когато видим интелигентен и цивилизован ром. Дори сме склонни да сме много по-толерантни към такива хора, само защото са роми. Защото те са нещо изключително и трябва да бъдат мотивирани да търсят промяна към цивилизованост. И за Чирков, всички знаят, че е ром, но го уважават, защо ли? Лично аз го уважавам като специалист, но не и като човек, но това няма абсолютно нищо с ромския му произход.

 45. 45 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 588 Неутрално

  До коментар [#39] от "Xumpomo name":

  Ми не, у нас са повече. При другите не е "толкова зле", щото нямат толкова ромляни, а що нямат толкова няма нужда да ти го пиша. Виждам, че не можеш да ми дадеш нито един успешен пример, та се опитваш да отвлечеш вниманието в друга посока.

 46. 46 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  До коментар [#30] от "solange":

  Тук не става дума дали все повече цигани работят, става дума че ако човек например кандидатства за работа и каже аз съм циганин, веднага ще стане последен възможен избор. И не ми разправяй че не е така. Работят.. чистачи, шофьори на таксита ( половината даже без да имат книжка) ...
  Сигурно има хора, които са ОК но повечето българи чувстват дистанция към черните, циганите, турците и то ако щеш на подсъзнателно ниво. Наблюдавам го ежедневно, не се опитвай да ме разубеждаваш. По отношение на това, за кого гласуват турците.. ти видяла ли си друга партия освен ДПС да направи кампания в Кърджали например в опит да спечели местните избори? Има някакви ялови кандидати но отнапред е ясно, кой ще е. Имаше преди време интервю с един турчин, след като Доган прие в редиците си Слави Бинев. И човека вика, как така? Та неговите хора ( на Бинев) миналата година ни биеха пред джамията! Но .. за Доган ще гласуваме, няма за кого друг. Някой друг опитал ли се е нещо да направи за тези хора, питал ли ги е какви проблеми имат, ....НЕ. Отношението е точно такова - Доган представлява турците, даваме му парче от баницата и приключваме с тях.

 47. 47 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  Най-добре е Германия да прибере всички роми. С интерес ще наблюдавам как ще ги направят хора.
  —цитат от коментар 8 на koz


  Германците имат опит с ромите и може да се справят. Само преди 70 години "интегрираха" над 200 хил от тях в лагерите на смъртта!

  Евроатлантида
 48. 48 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Глупости и демагогия са тези 'фондове за интеграция'.
  Когато законът е справедлив и еднакъв за всички интеграцията се случва сама.
  С помощи се създават само търтеи и корупция/и сред българи, цигани или всякакви др./

 49. 49 Профил на Waters
  Waters
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#5] от "Xumpomo name":Те че политиците ни не са цвете за мирисане е вярно, но кажи ми къде са успешно интегрирани ромляните? .
  —цитат от коментар 33 на nemeria


  По-скоро кажете къде на Запад има подобен проблем с техните цигани като у нас?

  Даже и в Източна Европа, в държави като Сърбия и Румъния, циганите не са на същото дередже като у нас. Но да не забравяме, че в Сърбия един от най-големите им режисьори представя циганите като симпатични хора с човешки образ, докато в България всички медии се надпреварват да представят циганина като прост, първобитен и, разбира се, престъпник.

 50. 50 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  До коментар [#44] от "tiger":

  "Има не малко роми, които са уважавани, без да им се налага да крият произхода си"
  Дай пример моля!
  Софи Маринова и хАааазис.

 51. 51 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  До коментар [#26] от "kamenpavlov":така е, насила преименуването и голямата екскурзия са направо детска игра
  —цитат от коментар 34 на Xumpomo name

  Това не е етническо прочистване, а опит за безчовечна принудителна асимилация, съпроводена с реален тормоз, терор,....
  —цитат от коментар 40 на solange

  Настина ли искате да си говорим за терор ... и вагона за майки с деца ???
  Да си припомним ли и кланетата около войните ... кой какви ги е вършил.
  ... ромите на Дауд бей имат заслуга и за Старозагорското клане
  :-) Не вменявайте вина на българите или соца = точно по соца интеграцията на ромите постигна най-добри резултати. Учеха и работеха наравно с българите, ходеха на работа ... защото имаше къде да работят достойно

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 52. 52 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Сещам се за един ром професор Чирков.И той стана човек в Германия пък след това му се радвахме в България.
  —цитат от коментар 32 на Иван К

  Александър Чирков е станал професор в Германия като циганин. Тогава значението на думата ром е било само като напитка. Вероятно е бил или е станал човек в България преди да замине за Германия.
  Всеки от нас може да посочи 10-ина примера за цигани, които ... са хора. Спазват определен минимум от правила. Те едвали ще са повече от 10%. Останалите ...? Те май са около милион.

 53. 53 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  До коментар [#51] от "dark'star":

  Ходеха на работа, щото ако не ходиш ( и за българите беше така) идваше кварталния и отиваш да чукаш камъни.

 54. 54 Профил на Александър Стефанов
  Александър Стефанов
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Циганите (да, така се наричат сами, може да ги попитате) взеха, че се превърнаха в най-обгрижваното племе в България. И училища им строят, и работа им предлагат, или поне обучение за бъдеща такава, тук-там по някое жилище им отпускат, законите често ги подминават (за сметка на нас, простосмъртните, ако се провиним по същия начин), никой не ги закача, когато кротко празнуват сватбите си СЪС НАД 100 ДЕЦИБЕЛА СЛЕД ПОЛУНОЩ, имат си цяла организация, която се грижи никой да не ги закача (Български Харабийски Комитет) and on, and on, and on...
  Хайде, моля ви, стига с глупостите. Прав е министъра, нека взимат парите, пък ако ще с тях лѐбервурст за Бундестага да купят, пак ще са по-добре оползотворени, отколкото при нас.

  Ами... глупав човек съм, да.
 55. 55 Профил на Plamenss
  Plamenss
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  Супер, взимайте ги барабар с бенефициентите.
  —цитат от коментар 1 на ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!  Ами да ги взимат (ромите).
  —цитат от коментар 2 на Doge


  Даже да взимат и БХК да има кой да ги защитава. :-)

 56. 56 Профил на Waters
  Waters
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Не отричам, че в България има тенденциозно мнение спрямо ромите, но то е резултат от субективни дадености, ромски такива.
  —цитат от коментар 44 на tiger


  Ясно. Демек, да мразиш ромите е ОК, щото те са си го заслужили. Ние, клетите българи, далеч нямаме вина, че циганите са таквиз, нали?

  Ох, ако знаете колко само е смешен точи плач на хора като германците, или поне политическия им елит. Да знаете това твърдение колко само се смята за детинско оправдание...

 57. 57 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  До коментар [#51] от "dark'star":Ходеха на работа, щото ако не ходиш ( и за българите беше така) идваше кварталния и отиваш да чукаш камъни.
  —цитат от коментар 53 на uq


  А днес кварталният пуши за по голяма заплата, а който не ходи на работа отива да гърми банкомати...

  Евроатлантида
 58. 58 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  Германците имат опит с ромите и може да се справят. Само преди 70 години "интегрираха" над 200 хил от тях в лагерите на смъртта!
  —цитат от коментар 47 на sa6
  ами не си прав = не е плод на расизъм ... ромите не са признати за жертви на геноцид , защото от тях няма нито един ром който да не е осъден "за кражба на немско военно имущество"

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 59. 59 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#3] от "НеКой":

  Не са виновни ромите, а политиците.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 931 Неутрално

  България не усвоява парите за ромите, нека ги вземе Германия, поиска германски министър
  --------------------------------------
  Браво на министъра, подкрепям с две ръце.
  Да вземат всеки желаещ циганин , както и парите за него.
  Абсолютно съм убеден, че няма да имаме никакви проблеми с тези цигани, които пожелаят да останат в България..........

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 62. 62 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  До коментар [#60] от "БХК-фен":

  Иди в едно гето и виж ситуацията, лесно е да се коментира от лъскав централен офис и доволно чуждестранно финансиране, с което си си наредил живота в личен план. Но няма да отидеш, защото се гнусиш от мръсотията там. Бедността няма нищо общо с това да цапаш и рушиш!

  Евроатлантида
 63. 63 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Настина ли искате да си говорим за терор ... и вагона за майки с деца ???
  —цитат от коментар 51 на dark'star

  Таварищ, тази работа я свършиха твоите хора. Май само ти не си разбрал. И Доган - големият "защитник" на турското малцинство - пак е от вашите.
  Няма злодеяние, което комунистите да не са извършили или да не са готови да извършат.

 64. 64 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  До коментар [#51] от "dark'star":Ходеха на работа, щото ако не ходиш ( и за българите беше така) идваше кварталния и отиваш да чукаш камъни.
  —цитат от коментар 53 на uq
  Точно кварталния и мен ме уреди на работа в АТЗ Стара Загора - после работих там 31 години. Предложи ми десетина варианта и ми съдейства да започна работа. После питаше мама дали ходя редовно на работа. Не е зле тази практика да се приложи и сега - малко помощ и насочване не е излишна.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 65. 65 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 894 Неутрално

  До коментар [#60] от "БХК-фен":

  Расизъм може да има само, когато има и различни РАСИ, а дискриманция има разбира се: на НЕциганин му спират тока за неплатена сметка от 2-3 лева, а на цигани НЕ го спират години наред.
  Защо?
  Предплагам, защото са евтини и удобни узбиратели за.. всички партии.

 66. 66 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#10] от "ruby: Религията-спасение за неспасяемите":

  Гетото превзема държавата не заради гетообитателите, а заради идиотското териториално устройство, архитектура, урбанизъм, каквито са превъзмогнати и в Кайро и Багдад.
  Държавата е оставена на самотек а разни кофпомпи, станали по случайност премиери, които не разбират дори как се гаси пожар, обикалят и се дуят докато кънтят на празни бидони Гетото превзема държавата не заради гетообитателите, а заради идиотското териториално устройство, архитектура, урбанизъм, каквито са превъзмогнати и в Кайро и Багдад.
  Държавата е оставена на самотек а разни кофпомпи, станали по случайност премиери, които не разбират дори как се гаси пожар, обикалят и се дуят докато кънтят на празни бидони

 67. 67 Профил на Waters
  Waters
  Рейтинг: 225 Неутрално

  на НЕциганин му спират тока за неплатена сметка от 2-3 лева, а на цигани НЕ го спират години наред.Защо?Предплагам, защото са евтини и удобни узбиратели за.. всички партии.
  —цитат от коментар 65 на ali_ibn_isa


  Отговорът е много прост: несипирането на тока на цигани е просто един от многото митове, които витаят из българското пространство.

 68. 68 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#26] от "kamenpavlov":

  "Но...не сме правили етническо прочистване"

  Я пак...си помисли.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 69. 69 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 604 Неутрално

  И кво стана сега. Чистите арийци обвиняват тъмните балкански субекти, че са расисти.

 70. 70 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2523 Весело

  Няма злодеяние, което комунистите да не са извършили или да не са готови да извършат.
  —цитат от коментар 63 на solange
  Голямо злодеяние е да дадеш домове на ромите , да ги изучиш и да ги настаниш на работа = комунистите и това направиха
  :-) то бива сбъркана ценностна система , ама направо сте олимпийци

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 71. 71 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  До коментар [#28] от "Xumpomo name":

  Това е вярно, но не са ни виновни политиците. Нашите политици са представителна извадка за манталитета на населението. Всички ние от най-ниско до най-високо ниво по един или друг начин не спазваме правилата на играта - остъкляваме си балконите, бутаме рушвет на докторката, изхвърляме си боклуците където ни падне из речните корита, за да не плащаме за превоз до депата за отпадъци, паркираме си колите по зелените площи, пускаме музиката си на мах, пушим където е забранено и си тръскаме цигарата в чашка.... и т.н.

  Защо искаш политиците ни да са по-различни от средно-статистическия българин?

 72. 72 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#46] от "uq":

  Циганите няма как да работят друго, защото държавата изтърва положението с образованието и младото поколение дори не може да говори сносно български, камо ли да има квалификация за нещо. Трябва цялостна и ефективна реформа на образованието, че като гледам, много българчета са тръгнали по същия път.

  Турците в малките градове са горе-долу в същото положение като българите - под ботуша на местния големец. Няма мърдане. (Спомни си за миньорите на Ковачки - можеш да ги агитираш колкото искаш, но накрая гласуват за този, който им спира кремвиршите във ведомствения магазин, ако не му излезе сметката на гласовете).

  Естествено, има патриотарски изцепки, че "вие турците сте ни колили" и т.н., но също има и добри, човешки отношения между българи и турци. Иначе последните нямаше толкова да обичат България. Много от тях сега работят в Белгия и Холандия, не се спират, някои държат заведения и ги украсяват с български предмети, децата им завършват образование и придобиват занаят в Западна Европа и това ги освобождава от прегръдката на ДС-ДПС.
  Всички в България сме еднакво добри или лоши и манталитетът ни е доста сходен, иначе нямаше да търпим мутро-ченгесарския тормоз. Ако "българите" гласуваха като граждани, щяха с плюнка да удавят ДС-партиите.

 73. 73 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Не знам доколко си давате сметка, а и ДВ и редица отговорни лица и институции, че интеграцията изисква двама и не е възможно да интегрираш някой, който не желае да се промени. Ромската култура е зациклила на едно ниво по-близко да средновековието, отколкото съвремието, откъдето идват проблемите. Няма кой да преживее Ренесанс вместо тях, те са като саудитци шокирани от идеята да има мъже и жени в едно заведение. За да се включат в обществото се изисква промяна вътре в техните общества, а не залъгване, че другите са източникът на повечето им проблеми.

 74. 74 Профил на tiger
  tiger
  Рейтинг: 454 Неутрално

  До коментар [#50] от "uq":

  Трябва ли да са публични личности, за да мога да го кажа?
  Във фирмата, в която работя има цигани, и са много добре приети. Познавам циганин програмист на 16 години, как ти се струва това? Излез от Биг Брадър.
  Хората трябва да бъдат съдени по личните им качества и постижения. Но също така, за съжаление, когато един етнос или народ е пробладаващо деструктивен и криминално-проявен, това няма как да не сложи отпечатък върху всеки негов член. Предразсъдъците са част от човешката природа, въпросът е те да бъдат в нормални граници.

 75. 75 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 758 Неутрално

  Взимайте и циганите и парите! Като стигнете българското КПП в посока Германия, предайте българския паспорт на циганина който ще спасявате на граничния полицай.

  Успех в интеграцията!

 76. 76 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 707 Неутрално

  България не усвоява парите за ромите, нека ги вземе Германия, поиска германски министър--------------------------------------Браво на министъра, подкрепям с две ръце.Да вземат всеки желаещ циганин , както и парите за него.Абсолютно съм убеден, че няма да имаме никакви проблеми с тези цигани, които пожелаят да останат в България..........
  —цитат от коментар 61 на qwertqwert


  Този и повечето от коментарите ми напомниха лафчето за всеки може с хубава жена...я се пробвай с грозната, да се доказваш че можеш.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 77. 77 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#45] от "nemeria":

  ако не бяха емигриали 1.5 милиона предимно трудоспособни българи, нямаше да са "толкова повече". Аз предсказвам, че емигрантите ще се увеличават, и освен неинтегрирани цигани, ще имаме и гета от неинтегрирани българи.
  Виновни ще са империалистическия запад, световният еврейски заговор, темплиерите, илюминатите, Сорос и хората гущери от Сириус.

  Birds of a feather flock together.
 78. 78 Профил на tiger
  tiger
  Рейтинг: 454 Неутрално

  [quote#67:"БХК-фен"][/quote]


  Тук съм напълно съгласен с теб.

 79. 79 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 894 Неутрално

  До коментар [#67] от "БХК-фен":

  Когато лъжеш за очевадни неща НЕ правиш добра услуга на БХК, а напротив.
  Терминологията 'расизъм' и 'дискриминация' са пряко ИЗПАПАГАЛСТВАНИ от държави и общества в които това е/е било реалност.
  В България НИКОГА не е имало държавна политика на сегрегация или всякакво ограничаване на права поради раса, етнос или религия.


 80. 80 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#26] от "kamenpavlov":"Но...не сме правили етническо прочистване"Я пак...си помисли.
  —цитат от коментар 68 на Kami


  Джанъм, нали правиш разлика между тоталитарен режим и население? Все едно да кажем, че германците са избили евреите и циганите си. Не е точно така.
  Пък и нашият ушев-тарикат не беше стигнал чак до "прочистване", в смисъл на избиване. Не че по някакъв начин оправдавам злодеянията на комунистите.

 81. 81 Профил на Waters
  Waters
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#50] от "uq":Трябва ли да са публични личности, за да мога да го кажа?Във фирмата, в която работя има цигани, и са много добре приети. Познавам циганин програмист на 16 години, как ти се струва това? Излез от Биг Брадър.Хората трябва да бъдат съдени по личните им качества и постижения. Но също така, за съжаление, когато един етнос или народ е пробладаващо деструктивен и криминално-проявен, това няма как да не сложи отпечатък върху всеки негов член..
  —цитат от коментар 74 на tiger


  Ама то си личи колко добре са приети въпросните цигани от хора, които държат да им напомнят, че са от етнос, който е преобладаващо детруктивен.

  Вижте - лесно е да твърдиш, че някой е приет добре, когато вие сте единствена инстанция. Какво им е обаче на самите цигани, едва ли ви е известно. Но .... какво значение има, те са членове на деструктивен етнос, нали така. А вашият расизъм е, как го казахте, "в нормални граници".

 82. 82 Профил на Waters
  Waters
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Не знам доколко си давате сметка, а и ДВ и редица отговорни лица и институции, че интеграцията изисква двама
  —цитат от коментар 73 на nemeria


  Така е. И със сигурност българите не искат да интегрират циганите. Желание няма. Никакъв интерес. Някой би си помислил, че това е съвсем целенасочено и ще бъде напълно прав.

 83. 83 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Вземайте, всичките го вземайте и градете бързо т.н. мултикултурно общество, балсам за всяла либералистична душица.

 84. 84 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#80] от "solange":

  "Джанъм, нали правиш разлика между тоталитарен режим и население?"

  Почти не срещнах човек, дори от най-близкото ми обкръжение който да не беше доволен от смяната на имената на турците. Слушах по спирки и на работа, колко доволно е т.нар. "население". Маската на толерантен народ за мен тогава падна. Озъби се едно комплексирано общество с надлежо промит мозък от десетилетия. Комуноидите постигнаха своето. Врагът не бяха те, бяхме ние.
  Жива и здрава!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 85. 85 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#82:"БХК-фен"][/quote]

  Вие собствено, колко рома интегрирахте? Ех тези пусти грантове, как ви карат да се правите на маймуна.

 86. 86 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#80] от "solange":"Джанъм, нали правиш разлика между тоталитарен режим и население?"Почти не срещнах човек, дори от най-близкото ми обкръжение който да не беше доволен от смяната на имената на турците. Слушах по спирки и на работа, колко доволно е т.нар. "население". Маската на толерантен народ за мен тогава падна. Озъби се едно комплексирано общество с надлежо промит мозък от десетилетия. Комуноидите постигнаха своето. Врагът не бяха те, бяхме ние.Жива и здрава!
  —цитат от коментар 84 на Kami


  Ама вие сериозно ли?

 87. 87 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 225 Любопитно

  Това, че определени "раси" ги приемам първо за лоши и след доказване за добри, прави ли ме расист?
  Аз така се държа и към северно африканците, защото така са си послали във времето и отношенията им с мен...
  Аз така се държа и с тъпите селяндури без капацитет...

 88. 88 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#76:"Kami"][/quote]

  Мдаа...мъжът ви е герой!!!

 89. 89 Профил на tiger
  tiger
  Рейтинг: 454 Неутрално

  До коментар [#81] от "БХК-фен":
  Изключително тенденциозно преиначаване на думите ми. Аз най-малко съм расист, май не четеш внимателно какво пиша! Познавам и работя с цигани, към които изпитвам уважение, хора, които се трудят, които живеят според законите. Това ви е прблема на БХК - изкривявате истината и думите на хората, затова и никой не ви понася, дори когато казвате верни неща.
  Когато казвам, че някой е приет добре го твърдя от собствен опит, тъй като аз съм този, който го приема добре, както и хората, клито са около мен, върху които имамм наблюдения. За всички е ясно, че циганите като цяло не са приети добре. И макар това да е несправедливо спрямо някои от тях, то причината е, че циганският етнос е преобладаващо криминален. Това е горчивата истина. И това не може да бъде промененно с каквито и да е словесни еквилибристики на БХК и който и да друг. Отделна е темата защо циганите са такива, но те носят най-голямата отговорност като етнос да излязат от това състояние и да променят мнението за себе си, такак както народите носят отговорност само за себе си как другите народи ги приемат.

 90. 90 Профил на tiger
  tiger
  Рейтинг: 454 Неутрално

  До коментар [#56] от "БХК-фен":

  Не мразя циганите. Страх ме е от тях. Теб не те ли е?
  И престани да ми приписваш думи и действия, които не съм заявявал.

 91. 91 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2731 Неутрално

  България не усвоява парите за ромите, нека ги вземе Германия, поиска германски министър
  ____________
  Чудесно! Ама да си наберат и роми и ходят да си ги интегрират!
  Всъщност Германия за 60 години не е интегрирала нито един турчин те си живеят по-уахабитски от турците в Турция а тази лейка-министър седнала да дава акъл на нас!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 92. 92 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#84] от "Kami":

  Комунистите насъскваха хората едни срещу други. Аз бях непълнолетна през 80-те, но мога да твърдя с положителност, че никой в моето обкръжение не се радваше на гледката на заминаващите ни сънародници. От София съм.
  Много съжалявам за това, което сте чули и видели в онези дни. Вярвам, че е било временна лудост, а не трайна ненавист, защото хората се доказват в ежедневието, а не в такива преломни моменти.

  Вероятно е имало и германци, които са се радвали на влаковете с евреи, а после са се срамували от чувствата си.

 93. 93 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Супер, взимайте ги барабар с бенефициентите.
  —цитат от коментар 1 на ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!


  а дано, а по темата няма да върнат стария сайт защото искат да няма коментари и са намерили чудесен начин да откажат поне половината хора

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 94. 94 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  абе знаем как в западна Европа и в частност в Германия са интегрирали всякакви там роми и прочие, така че айде нема нужда

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 95. 95 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3663 Любопитно

  До коментар [#79] от "ali_ibn_isa":
  В България НИКОГА не е имало държавна политика на сегрегация или всякакво ограничаване на права поради раса, етнос или религия.
  ========
  Вие на колко години сте , бе господине ?
  Сложете поне настроение "весело" ,че да го вземем като майтап ,а не като обида !
  От Марс ли сте ,че твърдите такива измишльотини. ....
  Само до преди 30 години имаше специално приготвена програма на конструктивна държавна основа , поощряваща расовата и едническа нетърпимост равносилна едва ли не на патриотичен дълг !

  По улиците вървяха лозунги с надписи " България на българите" ....и усмихпати около тях милиционери. ....


  Bukalemun
 96. 96 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3013 Неутрално

  Аз съм съгласен.Само и ромите да си зщвземе

 97. 97 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#79] от "ali_ibn_isa":В България НИКОГА не е имало държавна политика на сегрегация или всякакво ограничаване на права поради раса, етнос или религия. ========Вие на колко години сте , бе господине ?Сложете поне настроение "весело" ,че да го вземем като майтап ,а не като обида !От Марс ли сте ,че твърдите такива измишльотини. ....Само до преди 30 години имаше специално приготвена програма на конструктивна държавна основа , поощряваща расовата и едническа нетърпимост равносилна едва ли не на патриотичен дълг !По улиците вървяха лозунги с надписи " България на българите" ....и усмихпати около тях милиционери. ....
  —цитат от коментар 95 на eti mehter


  В Турция как е положението?

 98. 98 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  НЕ СЕ РАДВАЙТЕ! Даже и ромите да приберат,природата не познава пустотата.Други ще се настанят на тяхно място!
  В свят в който 1млрд. гладуват, а тука е рай сме притегателен център.

 99. 99 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#56] от "БХК-фен":Не мразя циганите. Страх ме е от тях. Теб не те ли е?
  —цитат от коментар 90 на tiger

  Че откъде да знае? Тези активисти обичат малцинствата отдалече.

  Даже и в Източна Европа, в държави като Сърбия и Румъния, циганите не са на същото дередже като у нас.
  —цитат от коментар 49 на БХК-фен

  Тази година в Румъния от морбили се разболяха над 7 000 човека - казват, предимно роми - и умряха около 30. У нас се разболяха към 30 и умря едно бебе, което не беше достигнало възрастта за ваксиниране. Къде мислиш, че дереджето е по-добро?

 100. 100 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  До коментар [#49] от "БХК-фен":

  "По-скоро кажете къде на Запад има подобен проблем с техните цигани като у нас?"

  Мооля?! Ти по-добре кажи къде нямат проблем с циганите? Разбира се, не са същте проблеми защото там циганите са малко на брой и държавите са сравнително богати та обществото може да си позволи да издържа на гърба си собствените си цигани.

  Ето ти например Швеция - страна за чудо и приказ: заможна, демократична, политически коректна, прогресивна... и има проблем с циганите си:

  https://www.bokus.com/bok/9789198185508/romer-i-sverige/

  Словакия:

  https://www.google.se/search?q=gipsy +Slovakia&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwiAjMqlupDXAhWnYpoKHT85CCoQsAQIQQ&biw=1449&bih=863

  Чехия, която от Амнести дъвчат постоянно, че дискриминирала циганите:

  https://www.google.se/search?q=gipsy +Slovakia&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwiAjMqlupDXAhWnYpoKHT85CCoQsAQIQQ&biw=1449&bih=863

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK