Да се разходиш до пирамидите и Сфинкса под прикритието на "международна конференция" (допълнена)

Пирамидите в Гиза са най-голямата туристическа атракция в Египет

© Reuters

Пирамидите в Гиза са най-голямата туристическа атракция в ЕгипетДвадесет и седем директори на варненски училища, водени от председателя на общинската комисия по образование и наука Славчо Славов са заминали тази сутрин на петдневна екскурзия в Египет, оформена документално като участие в "международна научна конференция". По неофициална информация на "Дневник" всички разходи за пътуването са покрити от училищните и общинския бюджети за образование и младежки дейности.


Според директора на Регионалното управление на образованието във Варна Венцеслава Генова то няма отношение към "конферентното" пътуване. Негов организатор било софийското дружество "Би Ес Джи Ейч Ар енд мениджмънт консултинг", което изпратило покана направо до училищните директори, каза тя. Според информацията на "Дневник" обаче именно Генова е подписала командировъчните на участниците в "конфепенцията".


Цената за пътуването,
включваща пътни разноски, настаняване и разходи на място за всеки от участниците, е около 1700 лв., е посочено в информацията, изпратена на редакционната ни поща. Към това би трябвало да бъдат добавени и командировъчните за престоя в Кайро и Александрия - по 35 долара на ден. Пак според същата информация за училищните директори тези средства са покрити от делегираните бюджети на съответното учебно заведение. Разходите по пътуването на Славчо Славов (ГЕРБ) обаче са за сметка на общинската дирекция "Образование и младежки дейности", която го е командировала като водач на групата.


Темата на конференцията в Египет,


за която днес отпътуваха петнадесетте училищни директори от Варна, водени от Славчо Славов, е амбициозна: "Древните цивилизации на Балканите и в Египет - контакти и влияние". За евентуалните дискусии по нея обаче в програмата на научното пътуване, предоставена на "Дневник" от Регионалното управлението на образованието във Варна е предвидено неопределено време едва в края на третия ден след азходка до Гиза и пирамидите.


Цялата програма на "конфренцията", разпределена в петте дни на командировката е следната:


Първи ден: Обзорна екскурзия на Кайро и посещение на Египетския национален музей и пазара "Khan El Khalili.
Втори ден: Посещение на местно училище за обмяна на опит, среща с ръководство и преподаватели.
Трети ден: Отпътуване за Александрия, посещение на пирамидите в Гиза и разглеждане на Сфинска с екскурзовод – египтолог.


В края на третия ден, без да е уточнен начален и краен час, е планирано и откриването на конференцията с презентации на гост лектори. Повече подробности за нейната работа, имената на лекторите и съдържанието на презентациите им не са посочени.


Четвърти ден: Обзорна обиколка на Александрия и посещение на Александрийската библиотека с екскурзовод.


Петият ден участниците в "конференцията" ще прекарат в Истанбул. Там след закуската е предвидена панорамна обиколка на града или шопинг тур. (Пълната програма можете да видите в прикачения файл)Справка в търговския регистър показа, че както "Би Ес Джи Ейч Ар енд мениджмънт консултинг" , така и още три дружества със сходни имена са еднолична собственост на Корнелия Милева. Освен тях Милева управлява "Сдружение Стопанска камара – Ботевград" и Фондация "Лейдис Ейч Ар".


През 2014 г. реставратори изчистиха тялото на Сфинкса с въглероден двуокис. Той е сед най-големите атракции в Египет, включена в програмата на участващите в "международната конференция".

© Tara Todras-Whitehill, Reuters

През 2014 г. реставратори изчистиха тялото на Сфинкса с въглероден двуокис. Той е сед най-големите атракции в Египет, включена в програмата на участващите в "международната конференция".


Според данните, отразени в регистрацията на "Би Ес Джи Ейч Ар енд мениджмънт консултинг",


компанията се занимава със широк спектър от дейности.


По-интересни в случая обаче са "посредническа дейност консултиране на търсещи работа лица и на работодатели, наемане на н работа в страната и чужбина, насочване към подходящи програми и мерки за заетост" и др. Сред дейностите на дружеството са също консултации, счетоводни услуги, тренинги, семинари и туризъм.


Днес, въпреки неколкократните опити, на четирите телефона за връзка, обявени в поканата за участие в "конференцията" в Кайро и Александрия не отговори никой.


В отговорът, който получихме на въпроси, изпратени от общинския пресцентър във Варна във връзка с командировката на председателя на Постоянната комисия "Наука и образование" във Варна, гласят следното: "Г-н Славчо Славов (...) е командирован при спазване на вътрешните правила и процедури на Община Варна и Наредбата за командировки в чужбина. Община Варна не е организатор на конференцията. Поканата към Славов е била отправена от професионални сдружения на директори и учители от Варна. По време на процедурата по командироване г-жа Лилия Христова, директор на дирекция "Образование и младежки дейности", е била в платен годишен отпуск".


Текстът на статията е допълнен с точния брой на участиницте в "конференцията" в 12.30ч. на 29 октомври.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK