Защо сменяме времето два пъти в годината

Изложба Красотата на времето часовници часовник

© Георги Кожухаров

Изложба Красотата на времето часовници часовникТази вечер ще спим повече. Причината е, че през нощта трябва да върнем стрелките с един час назад и да преминем към зимното часово време, което е астрономическото. Над 100 държави в света местят стрелките на часовниците си два пъти в годината - през пролетта и есента, като сменят зимно с лятно часово време.


Откъде идва идеята?


През 1784 г. тогавашният американски посланик в Париж - Бенджамин Франклин пише до френското издание "Парижки журнал", че парижаните ще пестят от свещи ако стават по-рано с един час. Днес това негово предположение се смята за шега. След Франклин обаче никой дълго време не се замислял за рационалността в използването на дневната светлина.


Идеята е подкрепена по-късно - през 1895 от Джордж Фъндсън, който колекционирал буболечки и искал малко повече време, за да се радва на любимите си насекоми. Но до промяна тогава не се стига.
През 1908 г. пък Уилям Уилет подема сериозно инициативата за прокарване на закон за смяна на времето в британския парламент. На няколко пъти негов проект е вкарван за обсъждане, но всеки път е отхвърлян.


Междувременно, през 1915 година, в разгара на Първата световна война, германците правят промяната. Мотивът - да пести от въглища. Така промишлеността, която захранва войната щяла да бъде по-ефективна. Великобритания и САЩ ги последват година по-късно.


Смяната на времето е отменено с идването на мира, за да се завърне трайно с Втората световна война.

България въвежда лятното часово време на 1 април 1979 г.


Преходът от стандартно към лятно време е горе-долу на еднаква дата - последната неделя на октомври (а за страните от Южното полукълбо - последната неделя на март). Датата на минаване към лятно време обаче силно се различава: в много страни в Европа и Монголия това е последната неделя на март, в САЩ, Канада, Мексико и страните от Карибския басейн - първата неделя на април, в повечето арабски страни - последният петък на април, информира в. "Сега". В някои държави като Куба, Ирак и Сирия минаването на лятно време става на 1 април независимо от деня от седмицата.


Защо се прави смяната?


И досега практиката да се сменя на времето не е еднозначно приета. Подръжниците смятат, че така се пести енергия, осигурява се повече светлина и се повишава активността, има и важна социална функция.


Според противниците - влияе негативно върху здравето с разстройването на биологичния часовник, а икономията е незначителна.


В САЩ например привържениците на запазването и разпространението на лятното часово време са обединени в Коалиция за лятно часово време. Тя се финансира от компании, за които лятното време означава допълнителни доходи. За пример служат собствениците на супермаркетите и магазините, специализирани в продажбата на битова техника. Увеличаването на техните доходи е свързано с минаването на лятно време - просто жените могат да пазаруват в тези магазини до по-късно вечерта. А представителите на производителите на оборудване за барбекю твърдят, че след старта на лятното време обемът на продажбите им се увеличава с 15 на сто.


Няма пълни изследвания на ползите и вредите от смяната на времето. Какво все пак показват някои проучвания:

- с 10% се увеличават сърдечните удари, според проучване от 2012 г. в университета в Алабама. След смяната през октомври спадът е отново с 10 %;
- 11% повишен риск от отключване на депресия според датско проучване;
- американско изследване показва повишен риск от помятане или неуспешен опит при ин витро процедури;
- наблюдават се и повече наранявания на работното място, които са по-тежки в сравнение с други понеделници;
- според изследване на учени от университета в Харвард 18 % са повече катастрофите в деня след смяната на времето;
- Проучване от 2015 г. в Журнала по клинична медицина на съня установява, че тийнейджърите в дните след смяната времето са сънливи, реагират забавено и внимават по-малко;


Здравните проблеми влияят и на икономиката. Проучване на девет европейски университета показват, че в Европейския съюз за медикаменти и др. средства за справяне с проблема се разходват 130 млрд евро годишно. От друга страна пък статистически анализ в Калифорния, установи, че удължаването на времето на дневна светлина е "с малък или никакъв ефект върху потреблението на енергия".

Борсовите анализатори на свой ред са забелязали, че в първия понеделник след превъртането на стрелките се наблюдава спад на борсовата активност. Всичко това според противниците на смяната е пряко следствие от нея.
И дори да звучи стряскащо, медиците твърдят, че това са краткотрайни смущения, които не са опасни.


Затова дори Еврокомисията заложи на традицията и отхвърли предложението да премахне смяната на времето.


В България няма никакви проучвания за ползите и вредите. Директивата на Европейския съюз от 2001 г. не задължава страната да променя времето си. Само определя държавите, които искат да сменят времето да го правят в един ден и час. Изборът е на всяка държава.

Коментари (66)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kiril petrov
  kiril petrov
  Рейтинг: 450 Весело

  Пестенето отдавна свърши ... имаме ток да се сварим в собствен сос по няколко пъти

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5027 Неутрално

  Токът е в излишък но здравето е в риск и е безкрайно по-ценно !!! И за индивидите и за обществото. Който иска да "пести" да си промени часовете на собствената активност.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на monk007
  monk007
  Рейтинг: 1335 Любопитно

  Няма ли най после да премахнат тази тъпня. Навремето е имало смисъл да се пести от свещи и ток сега не виждам защо продължава

 4. 4 Профил на vtl53383951
  vtl53383951
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Хората не осъзнават, че това което ни харесва - лятното часове време всъщност означава да се преместим с една часова зона по-назапад.
  Тоест да станем за постоянно gmt+1, което аз приветствам с 2 ръце :)
  Все пак Сърбия и Македония са в тази часова зона, а не са толкова далеч :)

 5. 5 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2338 Неутрално  командирован колега индиец тази пролет за пръв път в живота си преживя смяната на времето, като беше смазан на другия ден и леко шокиран, коментирайки: "в Индия ако сменяха времето, всичко ще се обърка и ще тряват месеци докато се оправят и влезат в новото време."

 6. 6 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2338 Неутрално  В ЕС има шансове това да е последната смяна на времето, защото в ЕК работели по казуса за бастиването й.

 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3396 Неутрално


  След Русия и Турция, и Брюксел обмисля отмяна на лятното часово време.

  [email protected]
 8. 8 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 584 Неутрално

  В САЩ има смяна на времето което е напълно излишно защото така или иначе има магазини и предприятия които отварят 1 час по-рано през топлите месеци и 1 час по-късно през студените месеци. Мисля че това е по-добро решение, просто да има смяна на работното време вместо смяна на часовниците.

 9. 9 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Хората не осъзнават, че това което ни харесва - лятното часове време всъщност означава да се преместим с една часова зона по-назапад. Тоест да станем за постоянно gmt+1, което аз приветствам с 2 ръце :)Все пак Сърбия и Македония са в тази часова зона, а не са толкова далеч :)
  —цитат от коментар 4 на vtl53383951

  При въвеждане на лятно часово време "се преместваме с една часова зона на изток".
  Вие вероятно си имате мотиви за да желаете показанията на часовниците ни да съвпадат с показанията в Белград и Скопие, т.е. gmt+1. Други биха предпочели да имаме еднакво време с Москва. Защо не с Лондон? И т.н. Всъщност защо да не си бъдем в нашата часова зона? Друг е въпросът дали да се въвежда лятно часово време.

 10. 10 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2902
  23:14, 27 окт 17
  Любопитно
  Гореща новина от ЕС за смяната на зимното и лятното часово време
  Брюксел, Белгия

  27 Окт. 2017, 22:25

  Европейската комисия потвърди днес, че оценява постъпили предложения за отмяна на лятното часово време. Директивата за лятното часово време има отражение върху превозите и енергетиката.
  Оценяваме постъпилите предложения и ще съобщим заключението си, когато сме готови, уточни говорител на комисията, цитиран от осведомителните агенции. Европейската директива от 2001 г. е осмата поред законодателна норма в ЕС за уеднаквеното лятно часово време.
  От 2002 г. във всяка държава от ЕС лятното часово време започва в 1 ч. по Гринуич в последната неделя от март и завършва в 1 ч. по Гринуич в последната неделя от октомври.
  Финландска парламентарна комисия призова вчера правителството да поиска от ЕК отмяна на директивата с обяснението, че промяната на часовото време води до заболявания, недоспиване и неефективност на работното място.
  Какви са последствията за организма от медицинска гледна точка при смяната на времето?
  Към 24-часов цикъл се приспособяват и хормоналните и поведенческите ритми на човека. И когато те се нарушат, започват проблемите. На първо място страда връзката мелатонин–сън. Между хормона на епифизата и съня съществува пряка връзка и недостигът на мелатонин значително затруднява и прави невъзможно заспиването. Максималната му концентрация в кръвта е от 0 до 4 часа и ако човекът е ставал в 5 часа, то с въвеждането на лятното време той е принуден да се събужда и да бодърства тогава, когато всички негови физиологични механизми все още работят в режим на отдих.
  Симптоматиката на десинхронозата е сходна със състоянието на хроничното недоспиване: - гадене и чувство за тежест в стомаха; - главоболие; - дезориентация в пространството; - ирационално мислене; - безсъние или патологична сънливост; - депресивно настроение; - изгубване на апетита.
  Няма точна оценка за степента на понижаване на работоспособността при прехода лятно/зимно време и обратното, но съществува хипотеза, че работоспособността на населението намалява с поне 30%
  В последните години лятното часово време бе отменено от Казахстан, Киргизстан, Ирак, Пакистан, Бангладеш, Грузия, Армения, Русия, Египет и Азербайджан. Същевременно от зимното часово време се отказаха Беларус и Турция, а миналата година подобни намерения обяви Унгария.

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6088 Неутрално

  Ерго, ние сме във война :)
  Първо, смяната на часовото време е въведено по време на Първата Световна и след края и е отменено. След това е въведено по време на Втората Световна и от оттогава насам го има.
  Вместо да се променя работното време ние въртим часовника. Ами работните смени, ами пътуващите през различни часови пояси?
  Впрочем, има доста държави, които не го правят, Верно е че те са по-близо до екватора, но и за тези близо до полярния кръг е безсмислено, въпреки, че го правят от солидарност...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1660 Неутрално
 13. 13 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4374 Любопитно

  Това е архаизъм, който трябва да се премахне според мен. Някои държави вече го направиха.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 14. 14 Профил на LK
  LK
  Рейтинг: 506 Весело

  Ура! 1 час повече! Да пребъде зимното часово време! Пак ура, другари! :)

  Mt
 15. 15 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Предлагам да връщаме всеки ден часовника един час назад.

  Така ще спим повече и ще остареем по-бавно.

  Не ща да влизам у затвора!
 16. 16 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2974 Любопитно
 17. 17 Профил на mqj41586140
  mqj41586140
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ако го махнат пък ще има други мрънкалници - ауу, що се съмва толкова рано, що се стъмва толкова рано....

 18. 18 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  До коментар [#4] от "vtl53383951":

  Глупости...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 19. 19 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Ура! 1 час повече! Да пребъде зимното часово време! Пак ура, другари! :)
  —цитат от коментар 14 на Martina

  Предлагам да връщаме всеки ден часовника един час назад.Така ще спим повече и ще остареем по-бавно.
  —цитат от коментар 15 на Eмо.

  Поздравления за ентусиазма! Излъчвате позитивизъм, добро настроение!
  Аз като груб реалист виждам промяната на времето и като сделка. Получаваме това, което сме платили. В края на март. Предварително сме остарели с един час. Но все пак сме живи и силни, и в ранните часове утре ще компенсираме.
  Какво ще се случи, ако всеки ден връщаме часовника с един час назад? При подходяща психологическа нагласа и кондиция наистина можем да се чувстваме по-млади. Елементарни умения по аритметика ще ни позволят да не се отклоняваме от реалното време. Важно е не на колко години сме, а как се чувстваме и най-вече как живеем.
  Усмихвайте се! Промяната на времето е едно от най-малките неудобства, които ни се предлагат. Ако изобщо е неудобство.

 20. 20 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Ако го махнат пък ще има други мрънкалници - ауу, що се съмва толкова рано, що се стъмва толкова рано....
  —цитат от коментар 17 на сминдух

  Еееее, защо искате да отнемете правото на някои хора да желаят и да си създават отрицателни емоции. Времето създава толкова удобни поводи. Календарното и климата ...

 21. 21 Профил на buchermucher
  buchermucher
  Рейтинг: 335 Неутрално

  До коментар [#17] от "сминдух":

  Например аз :)
  Нека да махнат смяната, но да оставят "лятното".
  Ако говорим за здраве, според мен доста по-приятно действа на цялото възприятие, когато се стъмва по-късно - дали ще играем с децата или просто ще се видим с приятели на по бира , няма значение. Но по-интересното е, как действа на съня ( и осъответно на здравето) , последните 2 часа от съня ти са на светло? Ако в края на юни слънцето изгрява в 5:40 (примерно) , с премахването на лятното време ще съмва в 4:40 .....ми, как да кажа....

 22. 22 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Всички големи държави преминават на DST. Само някои определени инати и маргинали не са се отказали и не са цъфнали и вързали, като гледам.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 23. 23 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Просто се връщаме към нормалното астрономическо време,
  а тъй нареченото лятно трябва да се премахне като неефективно
  и о объркващо тялото и психиката !!!

 24. 24 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Оставете си лятното часово време. Не ви ли е по-приятно денят да е по-дълъг?

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  Защото,човечеството в по-голямата си част сме безмозъчни овце и каквото каже овчаря,това е.Идеята със смяна на времето е тъпа до безкрайност.Някои коментиращи нагоре,обясняват как деня бил по-дълъг!?!Как бе?Бият контри на земята да се върти по-бавно ли що ли?Деня си е точно толкова дълъг,колкото е от изгрев до залез.Каквито и стойности да давате на времето,то е това което е,а не стойностите които му давате.Който иска по-дълъг ден,да става по-рано.
  Обаче,друго си е овцете да се държат дисциплинирани и от време на време да им се припомня,че са оеце.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 27. 27 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1851 Неутрално

  Макар добре да се приспособявам към преходи между часовите пояси, и за мен смяната на времето е отживелица, без икономически смисъл и трябва да се премахне. Аз съм привърженик на зимното време, защото е астрономическо, а аз предпочитам естествените неща (силикони също не ми се нравят).

  E PLVRIBVS VNVM
 28. 28 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Абсолютно никога не е имало и грам логига в това малоумие. Лошото е, че сега много трудно вече могат да се променят нещата. Как България например да изостави лятното часово време, като в останалия свят почти всички го използват. Някакси трябва много страни заедно да се откажат, което не виждам как може да стане.
  Много по-добре щеше да бъде всички да сме в една часова зона. И китайците да започват работа примерно в 1, българите в 9, бразилците в 15 и т.н. Така щяхме да си спестим и постоянното пресмятане на часови зони.

 29. 29 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#26] от "sandman":

  Деня си е точно толкова дълъг,колкото е от изгрев до залез.
  —цитат от коментар 26 на sandman


  Виж тук как се променя продължителността на светлата част от денонощието (от изгрев до залез, ако сам не си го забелязал :-D):
  https://www.nao-rozhen.org/astrocalendar/2014/sun_and_moon.htm
  През декември е светло около 9 часа, а през юни достига до 15 часа и половина.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 30. 30 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  И аз съм против смяната на времето.
  Виж, не съм сигурен дали да си останем на астрономическото, или да останем на лятното (както направи Турция).
  Сутрин като отивам на работа ми е все едно дали е тъмно или светло, но ми е много по-важно след работа да има повече светло време. Така усещането е за повече свободно време.
  Затова май е по-добре да запазим лятното време за постоянно.

  А постоянната смяна води само до проблеми - както например това със спирането на влаковете по гарите за 1 час, и много други.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 31. 31 Профил на shumnalia
  shumnalia
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Естествено, че има минуси да въртим стрелките пролет и есен, но малко повече са плюсовете.
  Темата е същата както и въпроси като, това, че трябва да се ядат повече зеленчуци, защото са полезни, но не са вкусни, а храни като пържени картофки всеки обича, но не са здравословни.
  Русия е най-добрия пример. Спряха да си въртят часовника и сами реално се убедиха, че кофти нещата, са малко повече от плюсовете. Путин и компания първо се спряха на постоянно зимно време, после се опитаха да коригират нещата като минаха на постоянно лятно време и сега, когато всички осъзнаха, че макар и да има много минуси, най-добре е да си върнат смяната на часовника... замълчаха, щото трябва да признаят, че в този въпрос има повече популизъм отколкото реален проблем.
  Ако спрем с въртенето на часовника и лятно време в 7:30-8:00 вече е тъмно, а зимно време в 5:00ч. се съмва, точно тези които търсят надават вой сега, първи ще започнат да се оплакват.

 32. 32 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  До коментар [#29] от "Музар":

  Ами нали и аз това пиша?Деня е точно толкова,колкото е от от изгрев до залез.На каквито и времеви интервали да бъде разделено това време то ще е абсолютна стойност на скоростта на въртене на земята,наклона на земната ос и моментната позиция на планетата ни по орбитата и.Коя от тези стойности можем да променяме,че да променяме дължината на деня???

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 33. 33 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 600 Неутрално

  Два пъти в годината за по месец ми се обърква биологичния часовник и това ама хич не ме кефи.
  Изобщо не ме интересува кой какво икономисва, защото е добре известно, че икономията е майка на мизерията.
  Надявам се това да е последната смяна.

 34. 34 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Целият жив свят (без анаеробните същества) променя ритъма си на живот спрямо слънцето/светлата част на деня (вкл. нощните животни). Само човеците живеят по машинки, наречени часовници.

  Вярно е, че при живите същества това става постепенно и успоредно с промяната на продължителността на светлото и е част от естественият им ритъм на живот.

  Ние - хората, го правим 2 пъти годишно и тази малко по-рязка смяна за кратко се отразява (на мен изобщо не ми се отразява) малко неблагоприятно на много хора, но след ден-два-седмица организмът влиза в новия ритъм. Доказателство за последното е, че същите хора два пъти годишно протестират :-) срещу смяната на часовото време.

  Лично аз предпочитам лятото да отида 1 час по-рано на работа, но да имам дъълъг следобед и вечер. И това да е общо за всички работещи (и институции).

  Смятам, че ще е много лошо и глупаво да се отмени този преход зимно-лятно часово време. Не става дума за спестена енергия, а за възможност човек по-пълноценно да използва светлата част от деня през летните месеци.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 35. 35 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Предлагам да си изхвърлим часовниците. Хората без часовници били щастливи.Като мръкне лягаме,като съмне ставаме. Наздраве на всички и ихууу...

 36. 36 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  До коментар [#34] от "Музар":

  "Лично аз предпочитам лятото да отида 1 час по-рано на работа, но да имам дъълъг следобед и вечер. И това да е общо за всички работещи (и институции)."
  Аха!Ами като предпочитате така,правете така,какво значение има как е "назован" този час?Обаче,защо трябва да налагате това,което Вие предпочитате на другите?

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 37. 37 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 386 Неутрално

  До коментар [#9] от "zhivko6461":

  Всъщност, България от край до край е грубо половин часова зона...
  София е на час и половина от Гринуч. Шабла на почти два...

  Ако трябва всичко да е точно, Франция, Испания, Белгия, Холандия, Люксембург би трябвало да са в една зона с ОК, а Португалия да е един час по-късно дори.

  По-голямата част на Гърция е в европейската часова зона, но сменяме часовнизите заедно с тях...

  Ако се преместим и ние в европейската зона няма да е голямо отклонение от астрономическото време.

 38. 38 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 744 Весело

  В България няма никакви проучвания за ползите и вредите. Директивата на Европейския съюз от 2001 г. не задължава страната да променя времето си. Само определя държавите, които искат да сменят времето да го правят в един ден и час. Изборът е на всяка държава.

  Или иначе казано - неподготвени като всеки път.

 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално
 40. 40 Профил на iavorski
  iavorski
  Рейтинг: 254 Неутрално

  Я вземете го сложете по средата и така да е цяла година. Чиста работа!

 41. 41 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 506 Неутрално

  "Тази вечер ще спим повече.

  И е така. Смяната на часа е измислена от великобританците при индустриалната революция, между другото Великобритания не е повече индустриална държава.

  Целта е било, при малко дневна светлина да се смени началото на работното време, за да може работещият да бъде пълноценно използван. При мизерно заплащане. Което и води до вдигане на заплатите във Великобритания началото на 20 век, доста по-бавно обаче от САЩ.

  Es muß Geld fließen!
 42. 42 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  Сменяме времето защото ни управляват бюрократи. Въведе ли бюрокрацията едно правило, трудно се разделя с него!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 43. 43 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 229 Неутрално

  във Филипините не го сменят и не са закъсали назад!?щ

  Долу рушистите и фашистите
 44. 44 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 627 Неутрално

  " Преходът от стандартно към лятно време е горе-долу на еднаква дата - последната неделя на октомври"

  Това е груба неточност.

  Лятното часово време започва последната седмица на март и продължава до последната седмица на октомври.

  Зимното часово време е реалното часово време.

  А лятното часово време е една глупост, измислена от индустриалците и продължена от лобито корпорациите, които не могат да приемат идеята, че докато навън е светло няма да им работим.

  Реално през лятото няма нужда от удължаване на светлата част на деня, защото тя така или иначе е по-голяма отколото през зимата.

  Бенджамин Франклион е доста спорен "мислител" и да се осланяме на неговите прозрения е меко казано неуместно.

 45. 45 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#40] от "iavorski":

  Поинтересувайте се кое отговаря на астрономическото време.

 46. 46 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#29] от "Музар":

  И това налага да е светло до 22:00 вместо до 21:00ч. в дните с най-голяма продължителност на дневната светлина?

 47. 47 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 450 Весело

  Макар добре да се приспособявам към преходи между часовите пояси, и за мен смяната на времето е отживелица, без икономически смисъл и трябва да се премахне. Аз съм привърженик на зимното време, защото е астрономическо, а аз предпочитам естествените неща (силикони също не ми се нравят).
  —цитат от коментар 27 на PavelCZ


  Какво му е астрономическо на времето? Астроном ли го е измислил?

 48. 48 Профил на tourlache
  tourlache
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Зима е, красота, време е да заработят мозъците в главата ни.

  11.03.2015 год., изказване на Премиера от трибуната на Парламента: "За КТБ ще я спасим, пари са, ще ги наваксаме. Етническият мир... Не ги провокирайте".
 49. 49 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#21] от "buchermucher":

  Има щори - с ниски капиталови и почти нулеви оперативни разходи. От 4:40 до 6:40 ч. през лятото можеш да продължиш да спиш на спуснати щори.

  Но корпорациите сън не ги лови, че губят не 1, а 2 часа от твоето време, в което можеш да им работиш.

  Навремето, хората са лягали като се стъмни и са ставали като се съмне. Работили са повече през летния сезон, но са почивали повече през зимния. Това елогично и оправдано, защото и природата и земята са по-активни през летния сезон.

  Сега, цялата тази работа с лятното часово време изхожда от грешното съждение, че хората си лягат в един и същи час, без значение дали е тъмно или светло, а стават с пукването на зората. Тоест - имаме избирателно приемане на фактите. На тези, които подкрепят нашата теория.

  Истината е, че продължителността на деня не зависи от смяната на времето, а от височината на слънцето над хоризонта.

  Затова двукратната смяна на чаосовото време през годината е безмислена и вредна. А лятното часово време е един мокър блян наиндустриалците, нямащ нищо общо с мисълта за свободното време на служителите., а напротив.

 50. 50 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#47] от "puknatastotinka":

  Не, забий една пръчка на припек в слънчев ден и следи за сянката и, ще забележиш по нея астрономическият ход на времето и как сянката се движи по посока на часовниковата стрелка.
  А времето го сменят политиците за да ни е гадно!

 51. 51 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4405 Неутрално

  секи 4ти км

  Q:
  Защо сменяме времето два пъти в годината?

  A:
  Изберете всеки верен отговор:

  1 Луд умора няма ;
  2 За да не сме в крак с времето.

 52. 52 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Всека година се губят млн. човекочасове за оплакване и обясняване на тез' смени. Некои пък таман се аклиматизирали към пролетната смена и сега ще треба пак да се стресират. Абе само т'ва е достатъчно да се разкара тая щуротия...

 53. 53 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Малка тъпотийка е това, и аз съм против.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 54. 54 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#47] от "puknatastotinka":Не, забий една пръчка на припек в слънчев ден и следи за сянката и, ще забележиш по нея астрономическият ход на времето и как сянката се движи по посока на часовниковата стрелка.А времето го сменят политиците за да ни е гадно!
  —цитат от коментар 50 на penchoo


  Пръчката лесна работа, ама 27 се чудя къде на напиша за час... както и 1. Пък и много други числа използвани за обозначаване на часовете. Щото на мен ми се става в 37 часа, примерно. ;)

  Сега сериозно, няма значение колко сочи стрелката когато слънцето изгрява. Повечето дейности ще си ги вършим денем и ще спим нощем. Има логика да не хабим дневна светлина в сън. Лятното часово време точно това прави - оставя ни повече часове с дневна светлина докато сме будни. При зимното (стандартното) през лятото имаме слънце в 5 сутринта. Ние спим. Ставаме (обикновено по принуда) чак в 6. Защо? Ами, защото животът е друг. Преди хората са живели с хилядолетия по различен начин. Лягане с кокошките и събуждане в 4 през нощта. От студ и глад през зимата. През лятото ранно ставане за да се оползотвори деня на нивата и почивка в горещините. Сега като ни е светло, топло и работим в офиси ни е по-удобно да спим докато навън е тъмно. Не е нужно да ставаме по никое време за да впрегнем воловете и да се дотътрим до нивата преди изгрев слънце. Следователно, няма проблем да изберем по-доброто време за постоянно, а именно лятното часово време. За нашите ширини говоря... На полюсите да правят каквото си искат :D

 55. 55 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Пълен идиотизъм е тази смяна, само въртим стрелки като ненормални. Сигурен съм, че ако се направи референдум масово ще се гласува против него.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 56. 56 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 561 Неутрално

  ... В последните години лятното часово време бе отменено от Казахстан, Киргизстан, Ирак, Пакистан, Бангладеш, Грузия, Армения, Русия, Египет и Азербайджан...
  —цитат от коментар 10 на Чардо


  За мен този списък е достатъчно показателен, за да преценя, че идеята е тъпа. Мерси.

 57. 57 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2462 Неутрално

  декретно време и астрономическо часово време.
  :-) Познайте защо е "декретно" било необходимо
  за намаляване на върховия товар в енергетиката
  - сега собствениците на фотоволтаици би трябвало
  да са най-големите поддръжници на декретното време

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 58. 58 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#4] от "vtl53383951":
  Лятното часово време означава преместване на изток, а не на запад.

  Мърфи е оптимист!
 59. 59 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Сега е хубавото преместване. Можеш да си поспиш повече.

  Мърфи е оптимист!
 60. 60 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2462 Неутрално

  Ами избирайте - или продължаваме да сменяме времето
  или строим още един блок на АЕЦ или цял нов ТЕЦ :-)

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 61. 61 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2462 Неутрално

  във Филипините не го сменят и не са закъсали назад!?щ
  —цитат от коментар 43 на marks_nazi

  В страните по-близки до Екватора няма смисъл :-)
  Големи разлики в изгрева на Слънцето има към полюсите
  - това се учи по География ... който е учил де ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 62. 62 Профил на zyx
  zyx
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Сменяме времето за да спестим по 20 стотинки на човек на ден за сметка на което повишаваме риска от инфаркти и инсулти с 100%, дискомфорт в продължение на около 2-3 седмици поради адаптиране на вътрешния часовник (отнася се за хората , които по принцип са с ангажименти, онези дето по принцип нямат реални ангажименти ще отрекат че е така). Т.е. смяната е една тотална глупост, която не служи за нищо в съвремието. Но какво значи тука някаква си личност .... ше падне, друг ще я смени и ...така. За 20 стотинки!

 63. 63 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#4] от "vtl53383951":

  Не е ли по-скоро с една часова зона по-наизток - т.е. ГМТ +3? Защото от снощи сме пак в ГМТ+2.

  Аз съм 'за' постоянно лятно часово време, но нямам думата, а и като цяло България следва директивите на ЕС.

 64. 64 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4405 Неутрално

  секи 4ти км

  Има опция и за позитивен отговор :)
  За социализация на обществото.

  Така то се учи да работи в паравоенен синхрон.
  Нещо като:

  Секи да си дигне левия крак!
  Добре.
  Секи да дигне нечий десен!
  ...

  коментар [#51]

  Q:
  Защо сменяме времето два пъти в годината?

  A:
  Изберете всеки верен отговор:

  1 Луд умора няма ;
  2 За да не сме в крак с времето.

 65. 65 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1973 Неутрално

  Това е анахронизъм, който трябва да бъде най-после премахнат !

 66. 66 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  Ми аз и гумите сменят два пъти в годината. Откъде идва идеята?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK