Съдът прекрати делото за мръсния въздух на София

Изглед на мръсния въздух на София от Витоша

© Надежда Чипева, Капитал

Изглед на мръсния въздух на София от ВитошаСофийският градски съд (СГС) е прекратил делото за мръсния въздух в София, заведено от няколко организации срещу Столичната община. Определението на съда е от петък, а съдия е Елена Маврова.


Основният мотив е, че "ищците нямат доказан опит, знания и финансов ресурс, с които да може сериозно и добросъвестно да защитят увредения интерес с оглед специфичния предмет на делото, както и да понесат тежестите, свързани с водене на делото".


Според организациите "Спаси София", "За Земята - Достъп до правосъдие", асоциация "Диабет тип 2" и Център за независим живот, както и адвокатите Димо Господинов, Христо Христев и Иван Велов през годините общината е бездействала и не се е борила със замърсяването на въздуха.

Организациите са обединени под името "Група за чист въздух". Исковата молба беше внесена в съда в края на май. Първият съдия, на когото се падна - съдия Богдана Желязкова, отказа да гледа делото с мотив, че и тя, и семейството ѝ са увредени от същия въздух на София и това поставя под съмнение нейната безпристрастност.
Делото след това беше разпределено на съдия Богдана Желявска. Организациите обаче поискаха нейния отвод с мотив, че има съмнения за нейната безпристрастност, както и заради необосновано забавяне на допускането на делото. Тя го насрочва за декември тази година, но в началото на октомври се отведе от процеса с мотив, че не може да гледа делото по-рано от определената от нея дата и не иска да оставя съмнения за нейната безпристрастност.


Защо делото е прекратено?


Така делото се пада на трети съдия - Елена Маврова. С определението си от петък тя отменя разпореждането, с което делото е допуснато за разглеждане и прекратява процеса.


В определението си съдия Маврова уточнява, че през юни съдът е дал указания на ищците да представят доказателства за възможността да защитят увредения интерес съобразно нормата на чл. 380, ал. 3 ГПК (бел. ред. към исковата молба се представят доказателства за възможностите на ищеца сериозно и добросъвестно да защити увредения интерес, както и да понесе тежестите, свързани с водене на делото, включително разноските).


Според организациите обаче те са представили доказателства за сериозност и добросъвестност и искат от съда разяснения какво още допълнително е необходимо. Съдът отказва още веднъж да разясни. "Аргумент в полза на извода, че указанията не са неясни, е и обстоятелството, че част от ищците са действащи адвокати", пише съдия Маврова.


"Следователно се формира извод, че от представените писмени доказателства не може да се установи, че ищците, поотделно и всеки един от тях, отговарят на условията в процесуалния закон като специфична компетентност и лица, притежаващи необходимите знания и квалификация в областта на защита на околната среда, екологичното право и/или химични изследвания или изследвания във връзка с замърсяването на въздуха, респ. с професионален опит в тази област", приема още съдът.


Според определението от представените учредителни актове, справки, автобиографии и извадки от интернет се вижда, че "ищците имат знания и опит в други области (лечение и профилактика на диабет, подпомагане на хора с увреждания, опит в областта на трудовото право, международното право, защита на гражданските права, но не и с оглед специфичния предмет на настоящите колективни искове". "Не са представени доказателства освен това, че ищците са водили дела, респективно са встъпили като страна в производства по колективни искове или дела във връзка с екологичното право, защита на околната среда или замърсяването на въздуха", пише съдия Маврова.


Освен това съдът приема, че не е било установено, че финансовото състояние на ищците позволява защита на колективния интерес, включително понасяне на разноски, свързани със спецификата на делото.


Определението за прекратяване подлежи на обжалване с частна жалба пред Софийския апелативен съд в едноседмичен срок от връчването му.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (75)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5239 Неутрално

  Гарантирано от ГЕРБ и тяхната съдебна рИформа !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3210 Весело

  е така се чисти въздух .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 3. 3 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Е не! Това вече е връх на наглостта! Баси и съда, баси и държавата! Бесен съм!

 4. 4 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Значи да очакваме съдът да проверява компетентността на всеки ищец преди допускане на дело с цел да го предпази от правене на излишни разходи? Това ли е съдебната реформа? Значи вече няма да се стига и до съдебен процес, когато е неудобно за някого. Това си плаче за Страсбург. Само че пак ние ще плащаме от джоба си за подобни своеволия.

 5. 5 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 708 Неутрално
 6. 6 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Може да решава тоя, който има пари, бе! Щом немаш пари, какво ще решиш ти, бе? Ти нямаш право да решаваш!

  https://www.youtube.com/watch?v=UDc7b3kKC2E

  No Pain No Gain
 7. 7 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2411 Весело

  Първият рунд е спечелен, убедително, от ... Съдията, с "технически нокаут"!

 8. 8 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Абе у БГ съдът прекратява, ама ЕС - хич. Но герб вече нема да го има и нема той да плаща.

 9. 9 Профил на ludiakolio
  ludiakolio
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Дишайте, дишайте чада невежи...... Те от белите страни ще ни я изпраскат глобичката и пак за сметка на тровещите се. Честито на мордорци.

 10. 10 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3637 Любопитно

  Значи ако зъболекарят извади съседния на болния ми зъб, аз не мога да го съдя защото нямам необходимите познания т.е. не съм зъболекар?
  Така ли да разбирам логиката на съдията?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 11. 11 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Вместо да се вайкаме и тюхкаме, да се мобилизираме и изхвърлим Гробарската шайка от управлението на София.
  Като първа стъпка към изхвърлянето й от "управлението" (т.е. краденето) на нещастната ни Родина.
  И чак след това може да мислим за разчистването на правосъдния бастион - циментиран от комунистите чрез конституцията и тотално превзет от червената, жълта и кафява мафия.

 12. 12 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Егати логиката. Нали затова са вещите лица.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 13. 13 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3637 Любопитно

  До коментар [#11] от "ppopov_67":

  Попов!
  А после, като изгоним султана, кой ще сложим за цар?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 14. 14 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 524 Гневно

  То със воденето на съдебни дела ако можеше да се направи въздуха по-чист, и аз щях да водя дела.
  Ако искат да помогнат, а не да трупат политически активи и медийна слава, да завеждат граждански искове срещу собствениците на дизеляци без катализатори - за 5 минути на всеки светофар можеш да си набележиш наколко такива - които димят като старите Икаруси. Срещу тях поне може да спечелят или поне ще накарат "гъзара" с премиум невски автомобил с 2 ауспуха и без катализатор, да се бръкне в джоба и да си оправи колата!!!

 15. 15 Профил на v_l
  v_l
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Съдийката може и да е технически права, само че именно от такива действия си личи правораздаването дали работи за народа, за бизнеса или за политиката.
  Неудобна тема - замитай ...
  Дори Китай вече разбра, че мръсния въздух Е проблем и трябва да се прави нещо срещу него.

 16. 16 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 524 Гневно

  До коментар [#13] от "Храбър":

  Как кой - Нинова или някой от обкръжението й, с ДПС и Пеавски в подкрепа - нали това чакат!

 17. 17 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 237 Гневно

  Това НЕ Е ДЪРЖАВА !
  Това е някаква територия разделена на касти , или племена ако искате да го наречеъте.
  Всеки си прави каквото си иска, правила никакви не се спазват,нито за движение,нито за паркиране, нито за ни-що ! Естествено, ми няма съд !

  Обаче като е в нейн интерес, общината веднага прилага закона, нали, вече не можеш да си платиш последния данък, ако не си платил предишните(което е прекрасно,приветсвам)
  А защо така не се приложи строго закона и с паркирането, с оправяне на улиците, с мръсният въздух и тнт..... уруди мръсни

  Абе, затва ли миха миналият и по миналият месец улиците в центъра бе, аз се чудех отде това желание да се свърши нещо полезно за обществото освен да се краде...

 18. 18 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 731 Неутрално
 19. 19 Профил на Вечно ядосан
  Вечно ядосан
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Предявяване на колективен иск

  Чл. 380. (1) Колективните искове се разглеждат от окръжния съд като първа инстанция по реда на тази глава.
  (2) В исковата молба, отделно от обстоятелствата, на които се основава колективният иск, се посочва кои обстоятелства определят кръга на увредените лица и начинът, по който се предлага да бъде разгласено предявяването на иска.
  (3) Към исковата молба се представят доказателства за възможностите на ищеца сериозно и добросъвестно да защити увредения интерес, както и да понесе тежестите, свързани с водене на делото, включително разноските.


  Какви ги дрънка тая патка? Въобще няма изискване да са компетентни по въпроса. Има изискване за доказателства, че могат да защитят увредения интерес и да поемат тежести и разноски. Толкоз. Никакви глупости относно каква им е компетентността. Това е изцяло нейна интерпретация относно какво значи "сериозно и добросъвестно да защити увредения интерес".

  Обжалвай и уволнявай!

 20. 20 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Цацаров е виновен, нали бе Ице?

 21. 21 Профил на Вечно ядосан
  Вечно ядосан
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#10] от "Храбър":

  Не, защото тя го е обосновала по чл. 380, който е за колективни искове. Но, по нейната логика, ако се съберете петдесет човека, на които един и същи зъболекар им е извадил грешните зъби, нямате право да го съдите, ако някой от вас не е зъболекар...

 22. 22 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 524 Любопитно

  А ако бяха спечелили делото, някой би ли ми казал с какво това щеше да направи въздуха по-чист? А?

 23. 23 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  Най - лесно е тука да се обвинява ГЕРБ, но работата с мръсния въздух ( не само в София ) е много по дълбока и дебела. Това е въпрос за милиарди и никой от тия които ни тровят ( индустрия без филтри, баракуди по улиците, отопление с твърдо гориво, прашни и шумни улици ) няма да се откаже от евтинията която експлоатирана от тях ( цялата икономическа олигархия ) ни прави африканска държава.

 24. 24 Профил на tvr18355030
  tvr18355030
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Айда сега на следваща инстанция в европейските съдилища, и Фандъка да го одрусат с няколко милиона....

 25. 25 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  До коментар [#22] от "cristo_n":

  Щеше да има задължителни предписания към Фандъчка, и щеше да има факти, които могат да я вкарат в затвора. Затова няма дело.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 26. 26 Профил на tvr18355030
  tvr18355030
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Гарантирано от ГЕРБ и тяхната съдебна рИформа !!!
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Да бяха само ГЕРБ...

  90% от българите са посредствени туземци, които предпочитат да спестят някой лев и да си отрежат катализатора вместо да не тровят себе си и децата си.
  Тоя град си заслужава съдбата отвсякъде!

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на tvr18355030
  tvr18355030
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Интересно ми е колко от хората искащи чист въздух в същото време карата 10-годишни таратайки със отрязани катализатори? Лесто е да се мрънка и да се псува само по политиците...

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3637 Неутрално

  А ако бяха спечелили делото, някой би ли ми казал с какво това щеше да направи въздуха по-чист? А?
  —цитат от коментар 22 на cristo_n


  Много тъпа логика!
  Ей там горе един ни кара да застанем на кръстовището и да мерим изгорелите газове на "дизеляците".
  Какво и пречеше на общината да организира и провежда редовно подобни замервания!?
  Ето защо едно дело е необходимо!
  За да си гледат работата както трябва.
  Затова сме ги избрали там!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на tko42434569
  tko42434569
  Рейтинг: 317 Неутрално

  На съдийките от СГС не им се гледат колективни искове, защото изискват много работа от страна на съда, пък и няма много практика, та трябва да се понапънат да почетат. То затова две съдийки са направили отвод, а третата измислила по-екстравагантен начин да отбие номера.

 33. 33 Профил на tko42434569
  tko42434569
  Рейтинг: 317 Неутрално

  [quote#28:"tvr18355030"]карат 10-годишни таратайки...?/quote]

  10-годишни? Това в България е стандарт за нов автомобил "на 140 000 км." :) Средната възраст е 18 г.

 34. 34 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 524 Любопитно

  До коментар [#22] от "cristo_n":Щеше да има задължителни предписания към Фандъчка, и щеше да има факти, които могат да я вкарат в затвора. Затова няма дело.
  —цитат от коментар 25 на Darth Plagueis


  Предписание за какво? Да изчисти въздуха?
  А що не заведат едно дело и срещу кмета на Бургас, че да изчисти и морето? А рибарите може, с помощта на същите адвокати, да го накарат и риба да им докара...

  Цялата идея на тези "еко" дела е, ако успеят, да принудят Общината да предприеме някакви НЕПОПУЛЯРНИ мерки, което да им се върне със загуба на гласове на следващите местни избори! И после да дойде някой "техен" човек, който, ако някой си мисли, че ще направи въздуха по-чист, да ходи да се прегледа!

 35. 35 Профил на BaumMangau
  BaumMangau
  Рейтинг: 244 Неутрално

  Някои с идеи как да накараме избраните от нас управляващи да намалят мръсния въздух? Заведеното дело е един начин. Друга възможност са протести. Послания в медиите може също да се окаже неудобно за тях. Аз бих подкрепил финансово crowdfunded клип/"реклама" показваща безразличието на институциите и проблема който дишаме.

 36. 36 Профил на Тошо Корп.
  Тошо Корп.
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Дневник, имате грешка, първо съдия Богдана Желязкова отказва да разглежда делото и след това дават делото на... Богдана Желязкова

  краен идеалист
 37. 37 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  Добра работа на съда. След време Европейския съд ще постанови 8,9 цифрени глоби с оглед на размера на щетите върху здравето на милиони. И без това ЕК вече ни глобява за мръсен въздух. Съдийката сигурно живее извън София, нависоко и надалеко. Много и здраве, .. и на тая окаяна територия.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 524 Любопитно

  Ей там горе един ни кара да застанем на кръстовището и да мерим изгорелите газове на "дизеляците".
  Какво и пречеше на общината да организира и провежда редовно подобни замервания!?
  Ето защо едно дело е необходимо!
  За да си гледат работата както трябва.
  Затова сме ги избрали там!
  —цитат от коментар 30 на Храбър

  И като организира общината "редовно подобни замервания", та какво? Откога ИЗМЕРВАНИЯТА пречистват въздуха? Просто ще принудят общината да закупи СКЪПА измервателна апаратура, която съм сигурен, че се внася, продава и поддържа от НЕслучайни хора, които нямат нищо общо с "еколозите", техните роднини и приятели...
  И в този ред на мисли си прав - ето за това е НЕОБХОДИМО това дело!

  И не се прави на луд - не си ги избрал ти хората в Столична община, не и точно ти! Ти други си избирал и си бесен, че останалите хора не са избрали същите...

 41. 41 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3637 Неутрално

  Предписание за какво? Да изчисти въздуха?
  А що не заведат едно дело и срещу кмета на Бургас, че да изчисти и морето?
  —цитат от коментар 34 на cristo_n


  Престанете да пишете глупости бе!
  Сравнението ти е толкова неадекватно, че трудно се намират думи да се опише колко си неук в тази област!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 42. 42 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3637 Неутрално

  Някои с идеи как да накараме избраните от нас управляващи да намалят мръсния въздух? Заведеното дело е един начин. Друга възможност са протести. Послания в медиите може също да се окаже неудобно за тях. Аз бих подкрепил финансово crowdfunded клип/"реклама" показваща безразличието на институциите и проблема който дишаме.
  —цитат от коментар 35 на BaumMangau


  Един филм като "Дишай", който беше направен едно време за Русе би свършил много добра работа.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 43. 43 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3190 Неутрално

  До коментар [#34] от "cristo_n":

  Столична община устремено работи за по-мръсен въздух! Над 1000 герберски строежи носят прахови частици,а самосвалите им хвърлят кал по улиците!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 44. 44 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3637 Неутрално

  До коментар [#37] от "Индиана":

  Не!
  Това на което ни осъдят, трябва да се прехвърли ей на тази съдийка!
  Нека тя да плаща глобите от ЕС.

  Всъщност, защо не се направи един такъв закон!
  Ако отговарящият по даден проблем, за който ни осъдят от Брюксел, не успее да докаже независими от него обективни причини, поради които не е свършил работата си, то той трябва да поеме наказанието което ни е дадено от Брюксел!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 45. 45 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3637 Весело

  До коментар [#40] от "cristo_n":

  Сега разбирам какъв ти е проблема!
  Значи понеже си герберче и не желаеш падането на Данчето Фъндъкова, си готов да дишаш мръсния въздух!
  Ми дишай си го!
  Аз вече не живея в София.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 46. 46 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6295 Неутрално

  ..."Съдът прекрати делото за мръсния въздух на София"...

  Мръсния въздух на София си остана...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 47. 47 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 524 Любопитно

  Някои с идеи как да накараме избраните от нас управляващи да намалят мръсния въздух? Заведеното дело е един начин. Друга възможност са протести. Послания в медиите може също да се окаже неудобно за тях. Аз бих подкрепил финансово crowdfunded клип/"реклама" показваща безразличието на институциите и проблема който дишаме.
  —цитат от коментар 35 на BaumMangau


  Протести за какво??? Протести "управляващи да намалят мръсния въздух"!?!?!?! Не ставай смешен!
  Ефективен протест може да има за или срещу НЕЩО КОНКРЕТНО! Например, може да се протестира за по-често миене на улиците - тогава и аз бих се включил.
  Може да се протестира КОНКРЕТНО за недопускане на автомобили, които видимо пушат, да се шофират в София, и при това протеста да бъде с конкретни мерки - като се засече такъв автомобил на камерите или от полицията, веднага се проследява и КАТ го откарват принудително на преглед за техническо състояние и катализатор! Тук може да се иска и създаването на общинска "еко-полиция", която само с тези автомобили да се занимава.
  Може да се протестира за забрана използването на дърва, въглища и производните им за отопление в рамките на околовръстното - в района на Павлово смърди ужасно през зимата!
  И всичко това са КОНКРЕТНИ МЕРКИ, и това вече е нормално гражданско поведение. Иначе, завеждането на дело за нещо толкова ОБЩО и НЕВЪЗМОЖНО ЗА ПОСТИГАНЕ в своята цялост - да се изчисти въздуха, е просто политически акт!!!

 48. 48 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 572 Неутрално

  ищците нямат финансов ресурс , ГРОБАРИТЕ ДИРЕКТНО ВИ КАЗВАТ КАТО СТЕ БЕДНИ ЩЕ МРЕТЕ , ЙОК ПРАВО ДА ВЪЗРАЗИТЕ

 49. 49 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 524 Любопитно

  До коментар [#40] от "cristo_n":Сега разбирам какъв ти е проблема! Значи понеже си герберче и не желаеш падането на Данчето Фъндъкова, си готов да дишаш мръсния въздух! Ми дишай си го! Аз вече не живея в София.
  —цитат от коментар 45 на Храбър


  АМИ КАТО НЕ ЖИВЕЕШ В СОФИЯ, ОТКЪДЕ ЗНАЕШ КАКЪВ Е ВЪЗДУХЪТ В СОФИЯ, бе тролче смо*ано!!!

 50. 50 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1588 Гневно

  Очевидно е, че на никого в държавата (не само в София) не му се занимава с мръсния въздух, който тихо и ежедневно ни убива. Нито на правителство, нито на общини, нито на съдилища. А това престъпно безхаберие е за прокурор! У мас обаче, точно прокуратурата играе с най-големите замърсители, защото ще им се накърнят печелбарските интереси, ако трябва да въвеждат и спазват европейските норми.
  Оставени сме да мрем. ЕС не може да ни свърши работата. Хора, ако сами не се задействаме, на никого не му пука за нас!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 51. 51 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Заработиха си коледните и новогодишни бонуси.

 52. 52 Профил на leo1971
  leo1971
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "... не може да се установи, че ищците, поотделно и всеки един от тях, отговарят на условията в процесуалния закон като специфична компетентност и лица, притежаващи необходимите знания и квалификация в областта на защита на околната среда, екологичното право и/или химични изследвания или изследвания във връзка с замърсяването на въздуха, респ. с професионален опит в тази област ..."
  същото важи и за Доган но там не е проблем да се наемат разбиращи

 53. 53 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1745 Гневно

  Много по-опасна е въпиющата некомпетентност на Йорданка Фандъкова и Нено Димов

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 54. 54 Профил на BaumMangau
  BaumMangau
  Рейтинг: 244 Неутрално

  До коментар [#47] от "cristo_n":

  Абсолютно съгласен, трябва целенасочени протести/идее, защото колкото по общ е проблемът, толкова по-трудно се аргументира и гражданите им е трудно да се асоциират с него. Ще се свържа със Спаси София за да питам какво мислят и дали им трябва помощ за нещо.

 55. 55 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 466 Гневно

  Няма дело - няма проблем.

 56. 56 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5239 Гневно

  До коментар [#26] от "tvr18355030":

  от 10 ГОДИНИ В СОФИЯ Е ГЕРБ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 57. 57 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5239 Гневно

  До коментар [#28] от "tvr18355030":

  благодарение на политиките на ГЕРБ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 58. 58 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5239 Гневно

  До коментар [#33] от "tko42434569":

  възрастта не замъраява !!! много сте елементарни.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 59. 59 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5239 Неутрално

  До коментар [#37] от "Индиана":

  сигурно няма и деца и няма намерение да има.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 60. 60 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5239 Гневно

  До коментар [#40] от "cristo_n":

  има хора, които могат да вземат необходимите мерки но те са игнорирани от ГЕРБЕРАСТИЯТА и обръчите ѝ.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 61. 61 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5239 Гневно

  До коментар [#42] от "Храбър":

  +++

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 62. 62 Профил на antoni
  antoni
  Рейтинг: 300 Неутрално

  кой ще подкрепи:

  1--колкото е по стара колата по голям данък
  2 -платено паркиране в цяла софия--така е в виена,мюнхен ,цюрих и др.
  хайди да ви видя любовта към децата или само лаене

 63. 63 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5239 Весело

  До коментар [#62] от "antoni":

  още един "умник" - много е просто самоче за вас и останалата герберастия е равносилно на мозъчен протуберанс.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 64. 64 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1042 Весело

  При демокрацията въздухът е чист Казват ви го то €вропата Точка
  Ясно ли е ?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 65. 65 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  До коментар [#14] от "cristo_n":

  Съвсем ясно е, че редовият гербераст не може да схване връзка между кмет и чист въздух. Според гербераста, кметът няма какво да направи по темата. Това принципно не е проблем. Проблемът е, че избраният от тях кмет е на същото мнение.
  С една дума - ако някой иска чист въздух, Герб не е отговора.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 66. 66 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 949 Разстроено

  По логиката на другарката съдийка нарушаването на каквито и да било норми за замърсеност няма никакво значение докато някой не докаже, че реално е пострадал от това. Ами дайте да ги отменим тогава. Да ги отменим и да накараме пострадалите от арсен, живак, олово, прах, въглища и прочие да докажат, че са били увредени. Ха да ги видим как ще го докажат, щом както е казала съдийката "нямат финансов ресурс за доказване на вредата".

 67. 67 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 949 Разстроено

  До коментар [#14] от "cristo_n":Съвсем ясно е, че редовият гербераст не може да схване връзка между кмет и чист въздух.
  —цитат от коментар 65 на Darth Plagueis

  Да, Бойко Борисов спря любимото ви Кремиковци. Оттогава вече няма пушилки там. Набийте си го в главите най-сетне.

 68. 68 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 524 Неутрално

  кой ще подкрепи:1--колкото е по стара колата по голям данък2 -платено паркиране в цяла софия--така е в виена,мюнхен ,цюрих и др.хайди да ви видя любовта към децата или само лаене
  —цитат от коментар 62 на antoni


  Ами това само един много глупав човек може да подкрепи!
  1. Една кола на 5 години, 3 литра дизел, 250 коня, и БЕЗ КАТАЛИЗАТОР, ще замърсява много повече отколкото една кола, 1.4-1.6 литра, на 15-20 години, макар и същата да е пак без катализатор. А пък има и 12 годишни коли с евро 5 (от 2004 навлиза стандарта), той че това с годините е СУПЕР ГЛУПАВО!
  2. Платено паркиране в цяла София... и в Младост, и в Дружба, и в Люлин... АЛОООО, КУКУУУУ...

 69. 69 Профил на dxk34536790
  dxk34536790
  Рейтинг: 9 Гневно

  Абе хора, вие давате ли си сметка, че ние дори НЕ знаем по всяко време на всяко място колко е мръсен въздуха в София? Красно село е с най-мръсния въздух, но Столична община прекрати подаването на информация онлайн още на 7 февруари т.г., когато беше пикът на фини прахови частици в София - 5-6 пъти по-високо ниво от това в Пекин!!! Общо станциите за измерване качеството на въздуха в София са 4 (четири)! В Любляна, която е 4 пъти по-малък град от София, станциите са над 20! За това става въпрос! На Орлов мост, например, където въздухът е супер мръсен, вече няма станция (има само информационно табло, да не с ебърка) и хората нямат данни за района. За сметка на това, общината сложи уред на Копитото, където въздухът е ансолютно чист! Става дума за обикновено престъпление.
  Най-малкото това дело е необходимо Столична община да бъде задължена да постави много повече измервателни уреди и да дава коректна информация за въздуха!

 70. 70 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1326 Весело

  Съдът прекрати делото за мръсния въздух на София, защото нямало такъВ!!!!

 71. 71 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3043 Любопитно

  До коментар [#19] от "Адекватно мислещ":

  " Никакви глупости относно каква им е компетентността"

  Как разбрахте нормата: "(3) Към исковата молба се представят доказателства за възможностите на ищеца сериозно и добросъвестно да защити увредения интерес"?

  Има ли представено доказателство, че ищецът има възможност да прецени "сериозно и добросъвестно", че замърсяване с повече от 10% с кислород (обща концентрация над 35%) уврежда дихателната система на бозайниците?
  Сиреч, ако ищецът твърди, че му е увредена дихателната система (и се е набутал с точно определени разходи за инхалатор - и тук липсват доказателства), трябва да е в състояние да докаже кое точно замърсяване го е увредило - дишането на озон, издишването на СО2 или вдишването на студен въздух, особено във мъгливо време - замърсяване с водни пари и воден конденз. Защото, ако е последното, общината няма задължение да топли въздуха на нито един дихател.

 72. 72 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3043 Весело

  До коментар [#69] от "dxk34536790":

  "Абе хора, вие давате ли си сметка, че ние дори НЕ знаем по всяко време на всяко място колко е мръсен въздуха в София?"

  И понеже не знаете, искате ответникът да си докаже вината? Добре ли сте!?
  Или съдията да вземе един филтър, меш 350, и да се върти един час на Орлов мост пред ищците и деловодителката за да видят, че няма нищо във филтъра? Или пък да се окаже, че във филтъра има само поленов прах? И за да се отстрани замърсяването общината да е длъжна да осече всички дървета и храсти в града.

 73. 73 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Съдът защити бездействието на общината

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 74. 74 Профил на Гергана Целовска
  Гергана Целовска
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#36] от "Тошо Корп.":
  Може би не е грешка, фамилиите са различни.
  "Делото след това беше разпределено на съдия Богдана Желявска."

 75. 75 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#4] от "truly":

  Това е предвидено в производството по колективни искове. С тях се защитава интересът на неограничен кръг лица, а ако тези, които го предявяват, не могат да поемат разноските и не могат да докажат, че са компетентни да защитят интересите на засегнатите лица, делото не се внася за разглеждане. Причината е отново в общия интерес - има сила на присъдено нещо и ако иска бъде отхвърлен като недоказан, поради това, че вносителите на исковата молба са малоумни или не могат да понесат дължимите разноски в производството и по тази причина не са изготвени експертизите, поради което иска остава недоказан, всички ще търпят последиците от силата на присъдено нещо и не могат да заведат иск за същото. Това е и по отношение на тези, които не са се присъединили към иска - има срок, в който всеки засегнат може да го направи, който тече от разгласяване на исковата молба. Т.е. ако иска бъде отхвърлен като недоказан, за целия период, за който се твърди, че общината не е предприела мерки, никой, вкл. тези, които са с установено заболяване в следствие замърсения въздух в процесния период, няма да може да съди общината за вреди. Аз не съм специалист по гражданско право, но като прочетох чл.380 и сл. от ГПК, останах с такова впечатление. Т.е. съдът в случая е действал в интерес на всички.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK