Съдиите от градския съд не подкрепиха никого за свой председател

Десислава Попколева беше заместник на Калоян Топалов, а преди време съдиите от СГС я предпочетоха за свой временен титуляр

© Юлия Лазарова

Десислава Попколева беше заместник на Калоян Топалов, а преди време съдиите от СГС я предпочетоха за свой временен титулярОбщото събрание на Софийския градски съд (СГС) не подкрепи нито един магистрат за свой председател, научи "Дневник". Срокът за издигане на кандидати е 13 ноември, а за поста може да има кандидати, които се самономинират, или да има номинация от правосъдния министър.


На общото събрание са обсъждани три имена. Трима съдии от СГС са издигнали кандидатурата на съдия Геника Михайлова, която е от Върховния касационен съд. Според предложилите я тя е диалогичен човек, който отстоява мнението си и има силно чувство за справедливост. За съдия Михайлова гласуваха 29 съдии, 11 бяха против, а 30 се въздържаха.


На общото събрание бяха издигнати и кандидатурите на съдия Десислава Попколева, която в момента е изпълняващ длъжността председател, и съдия Владимир Вълков, но те не дадоха съгласие, съобщиха от СГС.


Софийският градски съд (СГС) е без титуляр от началото на октомври. Предишният председател Калоян Топалов подаде изненадващо оставка и напусна съдебната система. Ново общо събрание, което евентуално да посочи кандидат, засега не е насрочено.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK