Просветното министерство се отказва от част от европарите за образование

Просветният министър Красимир Вълчев обяви, че вече са намалени бюджетите по част от проектите.

© Надежда Чипева, Капитал

Просветният министър Красимир Вълчев обяви, че вече са намалени бюджетите по част от проектите.В изпълнение на критиките на Европейската комисия (ЕК) вече са намалени бюджетите на системните проекти, които ще се финансират по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Това означава, че една част от разходите по проектите няма да бъдат извършени, съобщи днес просветният министър Красимир Вълчев, без да обяви размера на орязаните средства. По-късно бе уточнено, че става въпрос за около 50 млн. лв., които не се губят от общия бюджет на програмата - 1.37 млрд. лв.


Тепърва ще бъдат правени и плоски финансови корекции по проектите по грантовите схеми по оперативната програма, т.е. държавата ще се откаже от част от безвъзмездното финансиране от Брюксел и ще доплати с пари от националния бюджет.


България трябва да се откаже сама от част от парите по оперативната програма, осребряването на разходи по която бе замразено в началото на годината заради редица нарушения и слабости, констатирани от одит на ЕК. Това е едно от условията, които страната ни трябва да изпълни, за да убеди Брюксел безвъзмездните средства да бъдат размразени. В момента всички плащания се правят от националния бюджет.
Днес министър Вълчев обяви, че макар и бюджетите по т.нар. системни проекти (проекти, по които министерството прехвърля пари на всички образователни институции - бел. авт.) вече да са намалени, това няма да засегне плащания по европейските студентски стипендии и практики например, а само финансирането на допълнителни дейности по проекти, което значи, че те няма да бъдат направени.


По-късно от образователното министерство уточниха, че орязани са над 50 от общо 268 млн. лв. бюджет за девет проекта, сред които и "Твоят час", съобщи "Медияпул".


Предстои да бъде уточнен размерът на финансовите корекции по грантовите схеми (проекти, по които образователните институции сами кандидатстват за финансиране - бел. авт.). През лятото министър Вълчев обяви, че той може да бъде 5, по-малко или повече проценти, т.е. страната ни да трябва да се откаже от такава част от безвъзмездното финансиране по проектите, чиито брой към края на юли т.г. е 140. Днес той допълни, че корекциите ще са "плоски" и че той не участва в разговорите за тях.


По информация на Министерството на образованието и науката към края на юни т.г. по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" са сключени 133 договора на обща стойност 338 млн. лв. Разплатените от националния бюджет средства са 4.5%, или 65.4 млн. лв.


Друго условие, което страната ни трябва да изпълни, за да бъдат размразени плащанията по оперативната програма, е да извади управлението й извън образователното министерство. Едно от най-големите нарушения, констатирани от одита на Брюксел, бе, че то е едновременно и управляващ, и бенефициент по оперативната програма, т.е., от една страна, разпределя средства, а от друга, ги усвоява. Днес министър Вълчев обяви, че освен създаването на нова изпълнителна агенция към министерството, която ще управлява оперативната програма от 1 ноември, за да има "разделение на властите", в министерството или извън него ще бъде създадено и специално звено, което да управлява проектите, по които е бенефициент то. "В него ще работят малко на брой служители, но ще се занимават единствено и само с управлението и координацията на проектите", каза още Вълчев. Щатните бройки в изпълнителната агенция са 106.


Трето условие за размразяване на средствата е да бъде подобрен капацитетът на служителите в него, което било най-голямото предизвикателство.


През лятото стана известно, че заради забавяния по процедури има голям риск страната ни да загуби около 70 млн. лв. по друга ос на оперативната програмата - за изграждането на четири центъра за върхови постижения и осем центъра по компетентности, за които "Дневник" вече писа.


Днес бе съобщено, че със 166 млн. лв. по друга оперативна програма - "Региони в растеж", ще бъдат ремонтирани 144 професионални училища, а парите били 16 пъти повече от тези в първия програмен период. По оперативната програма са предвидени общо 624 млн. лв. за ремонт на 416 учебни заведения през следващата година.


*Допълнена на 1 ноември с информация за размера на намалените пари по бюдежтите на системните проекти.

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1730 Гневно
 2. 2 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3387 Неутрално

  ... Трето условие за размразяване на средствата е да бъде подобрен капацитетът на служителите в него, което било най-голямото предизвикателство ...

  Демек - парите за интелигентните ги определят ... ъъъ ... неинтелигентни, меко казано ...

 3. 3 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Добра новина. Всички трябва да се готвят за близкото бъдеще, когато съвсем ще пресъхнат европейските фондове.

  Друг е въпросът как България над 100 години е правила съвременно образование без европейски фондове??

 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2949 Неутрално

  След Кунева просветата тръгна много на зле!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на haralampi
  haralampi
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Кой ще носи отговорността за загубите за българския данъкоплатец от 5% от 1,37 млрд. евро или около 133,5 млн. лева в резултат на "некадърността" на служителите на МОН и по-скоро на действията на бившия министър Кунева?

  "Покупките от Лафка вредят на вас и другите около вас, тъй като ви отнемат свободата да бъдете информирани от независими медии."
 6. 6 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 482 Неутрално

  "то е едновременно и управляващ, и бенефициент по оперативната програма, т.е., от една страна, разпределя средства, а от друга, ги усвоява. "

  Това ми изглежда или като голяма издънка, или като нагъл опит за корупционна схема.

 7. 7 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3387 Неутрално

  "то е едновременно и управляващ, и бенефициент по оперативната програма, т.е., от една страна, разпределя средства, а от друга, ги усвоява. "Това ми изглежда или като голяма издънка, или като нагъл опит за корупционна схема.
  —цитат от коментар 6 на shisharko

  Обикновен дрийм тийм.

 8. 8 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 939 Гневно

  Вие сте мизерници всичките от ГЕРБ!!!ОСТАВКА,ТИКВИ!

 9. 9 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1418 Любопитно

  Дали е заради няква ЕК, дали пък заради някой БЕК, разумно е Вълчев да се откаже предварително от паричките за министерството, че току виж се появил още някакъв разследващ репортаж "по-любимата" телевизия, БТВ.
  Пък и ще трябват левчета за изборите след катастрофата "европредседателство"....

 10. 10 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1861 Любопитно

  Така! А сега сте длъжни да търсите отговорност от чучелото Танев и дъргата кифла Кунева!
  А капацитета.....хм.
  Който се е интересувал от служителите в министерството сигурно е забелязал в сайта им за техните данни. Няма нали?!
  НЯМА!
  А няма защото те са само формално служители там. Всички са в някакъв проект. Директорите на дирекции само се фръцкат с едни имена. Даже не всички. Те също са в проектите - като шефове. Пари се управляват ей...)
  Да виждате цъфтящо образование?
  Впрочем щом нещата все пак вървят някак си ЗНАЧИ НЯМА НУЖДА ОТ СЛУЖИТЕЛИ в министерството.
  Обаче като погледнеш в политическия кабинет и ПАК, о чудо, освен две имена за зам.министрите - никакви данни. За другите още по-малко.:)
  Това министерство е направо като секретна служба.:) Кой, кой е, е свръх държавна тайна.
  Същото с прословутите работни групи.
  Цяло чудо е, че ЕК въобще е успяла да се свърже с някой.
  То и това е спорно, с КОЙ се е свързала.:)
  ТРАНСФОРМИРАЙ!!!
  !

 11. 11 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Тази новина май е за регистъра на Цветанов за фалшиви новини.
  Доколкото знам, никакво намаляване на средствата по "Наука и образование за интелигентен растеж" не е искано от Брюксел. Брюксел просто замрази средствата заради нередности допуснати от Кунева - застъпване между тези, които отпускат евросредствата и тези, които контролират изразходването им, тоест МОН.
  Сега министърът маже, за да се прикрие некадърността и неуредиците на предишното правителство на ГЕРБ.

 12. 12 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1861 Любопитно

  Май е време, министърче, да върнете парите за НЕГОДНИЯ Закон за предучилищното и училищно образование. Ти помниш ли какъв пост го игра тогава? Кой беше шеф на Проекта, Миленчето Дамянова ли? Или другата замка, Коджабашиева?
  Впрочем Миленчето Дамянова, блондинката дето единственото и достойнство е , че едвам е избутала Централноевропейския институт на Сорос в Унгария, много трябва да отговаря за социалните експерименти дето извъртя. Няма да е вечен депутат, я!
  !

 13. 13 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1730 Любопитно

  Защо не наемете можещи хора,имаме такива тук,и да ви изготвят това,което вие не можете?Е,ще трябва да им се плати,разбира се.
  Но пак да се учудя - МОН да не може да се справи?!?!?!

 14. 14 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  Друг е въпросът как България над 100 години е правила съвременно образование без европейски фондове??
  —цитат от коментар 3 на 12345


  Ами не е правила, поне през последните 60 години. Това си личи и от постиженията на получилите това "съвременно" образование. Освен, ако не примем за постижения Кремиковци, заводите за електрокари, ТКЗС-тата или литературните шедьоври в прослава на соца или матушката.

 15. 15 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 2793 Неутрално

  “Трето условие за размразяване на средствата е да бъде подобрен капацитетът на служителите в него”
  Това трябва да е майтап. Какво значи “да бъде подобрен капацитетът”? Пише се конкретно: това, това и това, актуален статус - такъв, желан статус - такъв. Все едно да инсталираш някому софтуер и той да не ти го приеме със забележката да го-направиш “по-така”.
  Другият бисер: БГ трябва да се откаже от част от средствата, за да убеди Брюксел да ги размрази?!?
  Хайде да не се ядосвам преди сън, че ще сънувам бюрократични кошмари!

  Платената тролщина трябва да бъде криминализирана!
 16. 16 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1861 Неутрално

  До коментар [#14] от "gianni":
  До коментар [#15] от "султана глаушева":

  Общ проблем!
  Парите за НАУКА!
  А точно тук България през последните трийсет години НИЩО НЕ ПРАВИ!
  Освен политика на лапундрене. Едни лица от едни транснационални Открехнати социуми. Местни лица.
  Нищоправенето за лапачка вече е национален спорт.
  А не не е било така от Освобождението от турско робство до "демокрацията".
  !

 17. 17 Профил на Dimiter Tsvetkov
  Dimiter Tsvetkov
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Друг е въпросът как България над 100 години е правила съвременно образование без европейски фондове??
  —цитат от коментар 3 на 12345

  ---
  Даже и преди 200.

 18. 18 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  Отново въпрос за управленска некадърност

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 19. 19 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Докато само мислят как да усвояват образование няма да има. Тикволандия

 20. 20 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3717 Неутрално

  "По информация на Министерството на образованието и науката към края на юни т.г. по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" са сключени 133 договора на обща стойност 338 млн. лв. Разплатените от националния бюджет средства са 4.5%, или 65.4 млн. лв."

  4,5% от 338 млн са 65,4 млн! Браво! Признавам че от всичкото разбрах само че "пари няма, действайте!". Както обикновено обещаването не е като даването. Причини винаги има, а когато няма, пак ще си намерят.

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8243 Неутрално

  Некадърници. Да ти дават пари, а ти да нямаш акъл , да ги вземеш.

 22. 22 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 2461 Неутрално

  това е чудовищно. българийката се самопрецаква заради собствената си некадърност в критичен сектор.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 23. 23 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 802 Неутрално

  Незабавна оставка! Кка не ги е срам, да режат и от без това мизюрните пари за наука.

  куневица и чучелото танев да виснат по стълбовете на царя.

 24. 24 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2577 Неутрално

  нищо не разбрах... ония им резнали кинтите, ама те тия и без друго ги нещяли, понеже биле замразени кинти, а те рупкат само пресни и освен туй, като нищо някой злобар ще рече че са им го спрели пресното или как?

 25. 25 Профил на Eve Donna
  Eve Donna
  Рейтинг: 5 Неутрално
 26. 26 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 2043 Неутрално

  UNITED EU UNION

  България е яка държава.
  1000 години е правила съвременно за времето си образование.
  За себе си и за други народи и държави.

  Още при царете Борис и Симеон България била спонсор на международна Българска писменост, както и на Славянска.

  До коментар [#3] от "12345":

  Друг е въпросът как България над 100 години е правила съвременно образование без европейски фондове??

 27. 27 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#12] от "AzDebil":

  "Впрочем Миленчето Дамянова, блондинката дето единственото и достойнство е , че едвам е избутала Централноевропейския институт на Сорос в Унгария, много трябва да отговаря за социалните експерименти дето извъртя."

  Напълно съм съгласен с вас. Сриването на образованието е колективно дело на нашите управници, но ако трябва да посоча едно име то ще е на горната госпожа. Типична калинка. Единствената й връзка с образованието е, че е била семестър - два хоноруван асистент с СУ. Май започна като парламентарен секретар на МОН (длъжност, чийто смисъл е дълбоко законспириран и изглежда се свежда до седене в Народното събрание и преразказване на мининистъра какво е чула) и след това се впи като пиявица в образованието. С времето, по незнайни за мен причини, започна да минава за експерт по образованието. За съжаление тя е човекът, който коли и беси в образованието, но изглежда е достатъчно хитра публично да не се изявява много. Но резултатите говорят сами за себе си.

 28. 28 Профил на Димитър Димов
  Димитър Димов
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#16] от "AzDebil":

  Работило се е активно и преди Освобождението от турско робство. До падането под комунистическо робство. Комунистите управляват и сега. За съжаление

  Димитър Димов
 29. 29 Профил на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Рейтинг: 2717 Весело

  "то е едновременно и управляващ, и бенефициент по оперативната програма, т.е., от една страна, разпределя средства, а от друга, ги усвоява. "Това ми изглежда или като голяма издънка, или като нагъл опит за корупционна схема.
  —цитат от коментар 6 на shisharko


  И двете :) Нагъл опит за крадене но отгоре на това некадърно направен. Абе що в МОН не си вземат Цветан Василев за консултант? Той ще ги научи как да се краде като хората. И да назначат човек на ДПС, тях никой не смее да ги пипне.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 30. 30 Профил на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Рейтинг: 2717 Весело

  Другият бисер: БГ трябва да се откаже от част от средствата, за да убеди Брюксел да ги размрази?!?
  —цитат от коментар 15 на султана глаушева

  Лесно за обясняване: нашите надуват сметките поне двойно сега са ги надули четворно :) И от Брюксел са им намекнали, че те лапад не ядат.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах