Върховният съд потвърди забрана на нелоялни практики на два мобилни оператора

Върховният съд потвърди забрана на нелоялни практики на два мобилни оператора

© Анелия НиколоваВърховният административен съд потвърди заповеди на Комисията за защита на потребителите (КЗП) за забрана на нелоялни практики на два мобилни оператора. Става дума за практики, свързани със смяна на тарифен план и с продажба на мобилни устройства.


В първия случай съдът е потвърдил забрана на нелоялна практика на "Мобилтел" ЕАД. При проверка по жалба на гражданин е установено, че телекомът не е съобщавал предварително на клиентите си за съществуване на такса за смяна на тарифния план по пожелание на абоната. Така при преминаване към по-висок тарифен план, без да е информирал предварително, търговецът изисква заплащане на 19.90 лв.


В договора се предвижда възможността абонатът да преминава към друг тарифен план само с по-висока или равна месечна абонаментна такса и никъде не се посочва, че потребителят дължи пари за тази промяна, посочва комисията. Таксата за услугата е обявена единствено на сайта на оператора. Становището на КЗП, потвърдено и от съда, гласи, че всички съществени клаузи на договора следва да бъдат изрично и изчерпателно уредени преди сключването му.
В другия случай става дума за само частично предоставена информация от БТК ЕАД за качества на мобилен телефон. Проверка на КЗП установи, че телекомът не е информирал своевременно при продажба клиентите си, че представян като водоустойчив и удароустойчив апарат остава невредим при потапяне на дълбочина до един метър за не повече от 30 минути и издържа на удар при изпускане от височина до 1.2 метра.


Тази съществени характеристики на са били посочени върху етикета на телефона, в същото време обаче могат да бъдат от значение при решението на потребителя за покупка, посочват от КЗП. Комисията изтъква, че с практиката се създават предпоставки впоследствие търговецът да откаже рекламация в случай на проблем с мобилното устройство, възникнал при обстоятелства, които гаранцията не покрива, без потребителят предварително да е бил наясно с условията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK