Разходите за научноизследователска дейност са намалели през 2016 г.

Разходите за научноизследователска дейност са намалели през 2016 г.

© Надежда Чипева, КапиталПрез миналата година разходите за научноизследователска и развойна дейност са 734 млн. лв., което е с 13.7% по-малко в сравнение с 2015 г., съобщи Националният статистически институт (НСИ).


Намалението на общите разходи за научноизследователска и развойна дейност през 2016 г. спрямо предходната година се дължи в най-голяма степен на сектор "Предприятия", където разходите се намаляват с 86.2 млн. лв., или с 13.8%. В същото време сектор "Предприятия" продължава да бъде най-големият от четирите институционални сектора, в които се осъществява научноизследователска и развойна дейност, с дял от 73.3% от общите разходи. Следват секторите "Държавно управление", "Висше образование" и "Нетърговски организации" с дялове съответно от 21.2, 5.2 и 0.3%.


В структурата на разходите за научноизследователска и развойна дейност по области на науката най-голям относителен дял имат разходите в техническите науки - 57.2%, или 419.5 млн. лв., следвани от медицинските и здравни науки с дял от 19.1%, или 140.3 млн. лв., и естествените науки - 13%, или 95.6 млн. лева.


През 2016 г. персоналът, зает с научноизследователска и развойна дейност, е 25 033 души, което е с 11.3% повече в сравнение с предходната година.

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3415 Весело
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5690 Разстроено

  Българската "кука"
  не плаща за наука !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Тревожно малък е делът на сектора на висшето образование. Това е минус не само за научно-изследователската дейност, а и за образованието.

  Иначе изглежда логично, че най-много финансиране има за областта на техническите науки. И все пак интересно би било да има статистика не само за финансирането, а и за резултатите. Например за броя на патентите, внедряванията, има ли продадени лицензи и т.н.

 4. 4 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2141 Неутрално

  "Бизнес моделът" на назначените е капиталисти е друг, дават пари за подкупи не за разработки. От науката трудно се краде а така даде 1 млн за подкупи и прелапа обществена поръчка за 20 милиона. Къде сте видели друга дейност с такава възвращаемост? Я го погледнете Пеевски, да не мислите че от научни разработки е станал толкова дебел?

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 5. 5 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4899 Неутрално

  "Разходите за научноизследователска дейност са намалели през 2016 г."
  За това сме в "киреча"

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8313 Неутрално

  На ГЕРБ учени не им трябват. Само простите могат да избират прости.

 7. 7 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1572 Любопитно

  Научноизследователска и развойна дейност в сектор "Държавно управление" - почти 25 млн.лв.
  Господи, каква научно-обоснована държава сме!?!
  Защо ли не си личи?
  !

 8. 8 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6464 Неутрално

  "През миналата година разходите за научноизследователска и развойна дейност са 734 млн. лв., което е с 13.7% по-малко в сравнение с 2015 г."

  Няма изненада, гарантирано от ГЕРБ

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 9. 9 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 985 Разстроено

  Как беше? - Каквото посееш...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK