Прокуратурата ще провери отказа от разследване за обществените поръчки във ВМА

Николай Петров подаде оставка като здравен министър след журналистическо разследване, свързано с одита във ВМА

© Велко Ангелов

Николай Петров подаде оставка като здравен министър след журналистическо разследване, свързано с одита във ВМАВоенноапелативната прокуратура ще провери отказа от образуване на досъдебно производство по вътрешния одит във Военномедицинската академия (ВМА) с данни за нарушения при възлагане на обществени поръчки от страна на тогавашния директор на болницата Николай Петров.


За одита, който е постъпил във военноокръжната прокуратура през март тази година, се разбра след журналистическо разследване на Би Ти Ви, излъчено тази неделя. Според разследването министърът на здравеопазването в оставка Николай Петров е възложил като директор на ВМА обществени поръчки за над 1 млн. лева на фирми, представлявани от приятеля на дъщеря му. Вчера Николай Петров подаде оставка и тя бе приета от премиера Бойко Борисов.


Сега апелативните магистрати посочват, че одитът за законосъобразността и ефективността на дейностите по управление и контрол на бюджетните и други средства във ВМА е обхващал периода от 1 януари 2014 г. до 31 януари 2017 г. Той е изготвен от Дирекция "Вътрешен одит" при Министерството на отбраната.
"В доклада се съдържат констатации както за нарушения на Закона за обществените поръчки (ЗОП), така и за реализиране на значителни икономии през одитирания период от страна на ръководството на ВМА. В одитния доклад липсват констатации, че поръчките с възложител ВМА са печелени от фирми, ръководени от свързани лица", се казва в съобщение на прокуратурата.


На 7 юни наблюдаващият военен прокурор майор Адалберт Кръстев е отказал да образува наказателно производство поради липса на данни за извършено престъпление от общ характер. Ден по-късно постановлението е изпратено на министъра на отбраната и на началника на ВМА. То не е обжалвано.


"Поради появилите се в медиите коментари относно съдържанието на одитния доклад военноапелативната прокуратура е изискала преписката за служебна проверка над законосъобразността на постановения от ВОП - София, пъроинстанционен прокурорски акт", се казва в съобщението.

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5374 Неутрално

  Да не си генерал в тази държава. Явно Падишахът лично му се е разгневил и похарчил.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1696 Неутрално

  "В доклада се съдържат констатации както за нарушения на Закона за обществените поръчки (ЗОП)..."

  Е, оказа се, че спазването на ЗОП било въпрос на морал, не било задължително за ГЕРБ. :)

 3. 3 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  ГЕРБ са олицетворението на мафията, а Борисов се изживява като дон Корлеоне ...

  Според мен ако не през 2018, то през 2019 НОИ и НЗОК ще банкрутират.
  Източването е в умопомрачителни мащаби.

  С този модел на държава е свършено.
  Който е над 40години се усеща ... Когато властник ти казва, че живееш много добре и че идват реки от мед и масло на талази, значи работата е утекла а ма якоо.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5374 Неутрално

  До коментар [#2] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Келепирът е по-важен от морала за герберастията.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7545 Любопитно

  Добре бе, как се възлага ОП на фирма, която няма Булстат / ЕИКП ???
  К'ва е тая фирма и как се прави договор - все едно аз да назнача някой, който няма ЕГН и лична карта!?

  karabastun1@abv.bg
 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7545 Любопитно

  До коментар [#5] от "karabastun":

  Въпросът ми е по повод тази информация в ''Дневник'' - ''Според разследване на телевизията при сключване на договора за едната от поръчките през януари 2015 г. е нарушен или заобиколен законът, тъй като консорциумът, на който е възложена - "Ортопедие-Инвекс", няма регистрация по БУЛСТАТ, нито ЕИК.''??????

  karabastun1@abv.bg
 7. 7 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  "За одита, който е постъпил във военноокръжната прокуратура през март тази година, се разбра след журналистическо разследване на Би Ти Ви, ..."

  Фалшива новина. Според лекари от ВМА Петров сам разпространил одитния доклад. Затова е и качен на сайта на министерството. БТВ за втори път правят "разследване" с голямо закъснение, украсявайки го според вкуса си.
  https://www.24chasa.bg/novini/article/6522862

 8. 8 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2149 Неутрално

  До коментар [#2] от "Котаракът на Шрьодингер":

  В една друга тема се оказа че ЗОП всъщност не е нарушен, нали?

  Use your Illusion
 9. 9 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  До коментар [#5] от "karabastun":Въпросът ми е по повод тази информация в ''Дневник'' - ''Според разследване на телевизията при сключване на договора за едната от поръчките през януари 2015 г. е нарушен или заобиколен законът, тъй като консорциумът, на който е възложена - "Ортопедие-Инвекс", няма регистрация по БУЛСТАТ, нито ЕИК.''??????
  —цитат от коментар 6 на karabastun  До коментар [#6] от "karabastun":

  "Съгласно чл. 9 ЗОП кандидат или участник в процедура за обществена поръчка може да бъде всяко българско или чуждестранно физическо или юридическо лице, както и техни обединения. В настоящото изложение ще се разгледат именно обединенията. В процедурите за обществени поръчки като обединения на търговци участват консорциуми, холдинги и граждански дружества.

  1. Легално определение на понятието “консорциум” се съдържа в чл. 275 от Търговския закон (ТЗ), според който консорциумът е договорно обединяване на търговци за осъществяване на определена дейност.

  За консорциума се прилагат правилата за гражданско дружество или за дружеството, във формата на което е организиран консорциумът (чл. 276 ТЗ). Правилата за гражданско дружество са регламентирани в чл. 357-364 ЗЗД и съобразно тези правила гражданското дружество не е персонифицирано и с дружествения договор не се учредява нов правен субект. То не е юридическо лице, не е обособено като корпоративна структура с отделно имуществено единство и органи, а носител на правата и задълженията са самите съдружници. По тази причина не се и регистрира в Търговския регистър. Най-често в процедурите за възлагане на обществени поръчки консорциумите се създават под формата на гражданско дружество. ..."
  http://www.trudipravo.bg/component/content/article?id=609 :2009-10-08-15-33-42

 10. 10 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7545 Любопитно

  До коментар [#9] от "plebs":

  О.К.
  А на чия банкова сметка се превеждат парите, кой издава фактурата и кой я осчетоводява /по ДДС например / ?

  karabastun1@abv.bg
 11. 11 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 2006 Неутрално

  До коментар [#9] от "plebs":О.К. А на чия банкова сметка се превеждат парите, кой издава фактурата и кой я осчетоводява /по ДДС например / ?
  —цитат от коментар 10 на karabastun


  Е това е въпроса.Щото излиза, че дедото е дал парите на ръка на зета. Малко е несериозно. А ще го разследват ли за намалените дългове на ВМА?

 12. 12 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  До коментар [#9] от "plebs":О.К. А на чия банкова сметка се превеждат парите, кой издава фактурата и кой я осчетоводява /по ДДС например / ?
  —цитат от коментар 10 на karabastun  До коментар [#10] от "karabastun":

  Вероятно е елемент от договора за гражданското дружество. Не само това, а вероятно и доста други подробности. Важното -

  Консорциумът може да бъде гражданско дружество и да НЯМА регистрация в търговски регистър, по ЕИК и ДДС.
  Със здраве.

 13. 13 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4877 Неутрално
 14. 14 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  До коментар [#12] от "plebs":

  Но не може да няма регистрация по Булстат и по ЗДДС ако иска да е изпълнител на обществени поръчки. А за нарушаване на ППЗОП има съответния административно-наказателен състав. Чл. 56 от отменения и чл. 141, ал. 1 от действащия.

 15. 15 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  До коментар [#8] от "saint evlampi":

  Но ППЗОП е нарушен. За административнонаказателните последици горния ми коментар.

 16. 16 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  До коментар [#8] от "saint evlampi":

  Обаче като преглеждам ЗОП ми се струва че има и нарушение на чл. 112, ал. 1, т. 4 ЗОП. Съответно следва да се приложи състава на чл. 254 ЗОП, но след акт на АДФИ или Сметна палата.

 17. 17 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 992 Неутрално

  До коментар [#11] от "nema_labavo":

  За намалените дългове разследваха предишния. На този медал ли да му дадем, че е кеал по-малко.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 18. 18 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 992 Неутрално

  Още сутринта казах че трябва да се разследва прокурора, който е преписал обясненията на министъра и ги е представил, като свое становище.

  Управлява ни хидра в глави Съдебна вкаст, Законодателна власт и Изпълнителна власт, но с общо тяло и с обща отделителна система. Затова трите глави си пазят общия задник.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 19. 19 Профил на svetla33
  svetla33
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Az podadoh signal sreshtu Stolichna RZI predi polovin godina! Statusyt na signala vse oshte e neobraboten, a ministyryt e klient na prokuraturata!
  Toi e edna shushumiga, chudi se samo kak da uredi rodata!

 20. 20 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1696 Неутрално

  Консорциумът може да бъде гражданско дружество и да НЯМА регистрация в търговски регистър, по ЕИК и ДДС.
  —цитат от коментар 12 на plebs


  Може да няма ако е сдружение за опазване на торните бръмбари, но ако участва за обществена поръчка сдружението трябва задължително да има регистрация според ЗОП и правилника за прилагането му.

 21. 21 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1696 Неутрално

  Шушумигите качени на амбразурата, моля да прочетат първо ППЗОП и тогава да продължат да лъжат, че не е било нужно "зетя" да има данъчна регистрация и регистрация по БУЛСТАТ!!!

  https://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/640x/Oct2017/2111486521.jpg

 22. 22 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  Добре сега все пак има някаква дефиниция на понятието "свързани лица"
  Няма как гаджето на дъщеря му да е свързано лице в законовия смисъл. Тези хора юридически нямат нищо общо.

 23. 23 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1696 Неутрално

  Добре сега все пак има някаква дефиниция на понятието "свързани лица" Няма как гаджето на дъщеря му да е свързано лице в законовия смисъл. Тези хора юридически нямат нищо общо.
  —цитат от коментар 22 на uq


  Има, разбира се.

  ЗАКОН ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ И УСТАНОВЯВАНЕ НА КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ (ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 97 ОТ 2010 Г., В СИЛА ОТ 10.12.2010 Г.)

  Допълнителни разпоредби

  § 1. По смисъла на този закон:
  "Свързани лица" са съпрузите ИЛИ ЛИЦАТА, КОИТО СЕ НАМИРАТ ВЪВ ФАКТИЧЕСКО СЪЖИТЕЛСТВО, роднините по права линия, по съребрена линия - до четвърта степен включително, и роднините по сватовство - до втора степен включително, както и физически и юридически лица, с които лицето, заемащо публична длъжност, се намира в икономически или политически зависимости, които пораждат основателни съмнения в неговата безпристрастност и обективност.

 24. 24 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  Юридически дъщерята на генерала и нейния приятел нямат нищо общо, защото нямат граждански брак и в този смисъл не са свързани лица, но на практика са такива, защото съжителстват.

 25. 25 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  До коментар [#23] от "Котаракът на Шрьодингер":

  И ти как разбра, че в момента на сключване на договора са се намирали във фактическо съжителство?

 26. 26 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2149 Неутрално

  На вниманието на шушумигите на резидента посочвам цитат от техен линк към ЗОП, член 56:

  "посочване на единен идентификационен код по чл. 23 от Закона за търговския регистър, БУЛСТАТ и/или друга идентифицираща информация в съответствие със законодателството на държавата"

  Наблягам на това - "и/или друга идентифицираща информация".

  И после питам - кой закон е нарушен? Щото посочения от резидентските шушумиги изглежда не е.

  Use your Illusion
 27. 27 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  До коментар [#25] от "uq":
  До коментар [#23] от "Котаракът на Шрьодингер":
  До коментар [#24] от "voyko":

  Свързаността се преценява по отношението на наличощието на такава връзка спрямо други участници в поръчката, а не спрямо възложителя. Там играе конфликта на интереси, който се преценява спрямо ЗПУКИ. Трябвало е възложителя да поиска от комисията да прецени има или няма. Но доколкото конфликта се преценява по наличието на свързаност, а такава между възложителя и гаджето на дъщеря му няма ми се струва, че там не е заровено кучето. Законите както виждате са създадени с удобни вратички.

 28. 28 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1696 Неутрално

  До коментар [#23] от "Котаракът на Шрьодингер":И ти как разбра, че в момента на сключване на договора са се намирали във фактическо съжителство?
  —цитат от коментар 25 на uq


  Не знам, така твърдят медиите. А някой отрича ли го?

 29. 29 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  До коментар [#26] от "saint evlampi":

  Текстът е неприложим. Той касае провеждането на процедурата. А текстът на ППЗОП - възлагането й. Там именно е и нарушението.

 30. 30 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  До коментар [#27] от "Paolo Di Canio":

  Под "комисията" имам предвид комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

 31. 31 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1696 Неутрално

  посочвам цитат от техен линк към ЗОП, член 56:"посочване на единен идентификационен код по чл. 23 от Закона за търговския регистър, БУЛСТАТ и/или друга идентифицираща информация в съответствие със законодателството на държавата"Наблягам на това - "и/или друга идентифицираща информация".
  —цитат от коментар 26 на saint evlampi


  Налага ли се се да ти се обяснява толкова дълго какво се разбира под "идентифицираща информация"?
  Не, не е селфи с Айфон или паспортна снимка, а БУЛСТАТ, ЕИК или някакъв идентифициращ номер от този тип за чуждестранните дружества и участници.
  Иначе, за "неразбралите" шушумиги гербери като теб съм цитирал и правилника за прилагане на ЗОП, където ясно пише какво е трябвало да представи "зетя", за да бъде сключен договора:

  https://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/640x/Oct2017/2111486521.jpg

  "КОПИЕ ОТ УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА ДАНЪЧНА РЕГИСТРАЦИЯ И РЕГИСТРАЦИЯ ПО БУЛСТАТ НА СЪЗДАДЕНОТО ОБЕДИНЕНИЕ"

  Нещо неясно? АКо трябва да ви го нарисувам с боички?


 32. 32 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3304 Неутрално

  До коментар [#21] от "Котаракът на Шрьодингер":

  зетя има , сдружението няма , зетя е представлаващ и като такъв сключва договор и парите постъпват по сметка на неговото дружество като част от сдружението . болницата не я интересува как си делят парите вътре .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 33. 33 Профил на gcb59309802
  gcb59309802
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Абе, не разбрахте ли, че Дядото е дал милионите на РЪКА на " мъжът от който дъщеря му има дете" и после са написали на една салфетка нещо като "договор" - без разни подробности като Булстат, ЕИК и фирмата още не е била вписана в Търговския регистър!!! Типична многомилионна КРАЖБА по ГЕЙБЕрастки!!! А да видиме сега кой ще лежи до живот в ЗАТВОРА, или пак ще се окаже, че в България НЯМА корупция??? Питам аз,......и отговор не искам....

 34. 34 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1696 Неутрално

  До коментар [#21] от "Котаракът на Шрьодингер":зетя има , сдружението няма , зетя е представлаващ и като такъв сключва договор и парите постъпват по сметка на неговото дружество като част от сдружението . болницата не я интересува как си делят парите вътре .
  —цитат от коментар 32 на дерибеев


  Да де, но договорът е със сдружението, не със "зетя", а за него се изисква БУЛСТАТ при сключване на договора за обществената поръчка, пък такъв не е предоставен. Парите всъщност се превеждат не на сдружението, което зетя представлява и което е сключило договора, а на водещата фирма в сдружението, която е собственост на майка му. Мазало! :)

 35. 35 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  Интересно как някакви се мъчат да обясняват шуробаджанащината на старшинката с някакви удари от неидентифицирани летящи предмети .Изглежда за тях е нормално да облажиш дъщерята и любовника и с пари на данъкоплатците. Набляга се на липсващия Булстат вместо в наглото поведение н висш държавен чиновник. Масово коментиращите корумпета си мислят 'Е тоя толкова ли е тъп да не огледа добре далаверата-пропуснал булстата' . Очевидно тук поносимостта към байганювщини е ОК . В други наистина европейски държави , старшинката щеше да повлече и правителството с Тиквата цузамен барабар. Тук всичко минава с балканските нрави от типа' . Ееее кво толкова бе, всички така правят'....

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 36. 36 Профил на narodaeverekciq
  narodaeverekciq
  Рейтинг: 138 Неутрално

  майор Адалберт Кръстев тоя колко ли е взел, големия прокурор всички много силно са се заработили за заплатите си, затвор и конфискация на имуществото на цялото крадливо семейство...

 37. 37 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Очаква ли някой върешен одит да изкара на показ кирливи ризи?

 38. 38 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6806 Неутрално

  Проверката е за хвърляне на прах в очите

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK