Договорите за поддръжка на пътищата от догодина ще са по нова методика

Николай Нанков

© Анелия Николова

Николай НанковПрез следващата година изтичат договорите за текущ ремонт и поддръжка на пътищата и Министерството на регионалното развитие готви нова методика за следващите. Нов подход ще се прилага както към цените, така и към санкциите, съобщи министърът на регионалното развитие Николай Нанков, цитиран от БТА.


През миналия зимен сезон има наложени няколко санкции за некачествена работа като глобите са били между 10 хил. и 40 хил. лв., сочат данните на агенция "Пътна инфраструктура".


Днес се състоя съвещание с директорите на областните пътни управления за подготовката за зимно поддържане на пътищата.
Министърът съобщи, че има готовност за посрещане на зимата по републиканските пътища като за целта са осигурени до 80 млн. лв. В областните пътни управления са заредени над 60% от материалите за зимното почистване. Три хиляди автомобила за зимно почистване са на терен, като част от тях са ангажирани с текущи ремонти.


Министърът информира, че и тази година ще се затварят пътни участъци, включително и по магистралите, когато има предпоставки за кризисни ситуации, заради лошото време. Целта е да няма бедстващи хора, закъсали в проходи или райони с навявания.


От вчера е започнало е изграждането на лесозащитни пояси край магистрала "Тракия" в района на Карнобат и се залесява с кипарисови видове, а догодина подобна мярка за защита от снегонавявания ще се приложи по всички магистрали. Започнало е и монтирането на снегозадържащите пояси по магистралите "Хемус" и "Тракия".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK