ГДБОП готви по-строги закони за посегателството на лични данни

Началникът на отдел "Трансгранична организирана престъпност" Явор Колев

© Анелия Николова, Днвеник

Началникът на отдел "Трансгранична организирана престъпност" Явор КолевЩе има много по-строги закони за превенция и наказване на посегателството на лични данни. Това заяви началникът на отдел "Трансгранична организирана престъпност" в ГДБОП Явор Колев на брифинг за резултатите от регионална конференция за киберсигурност и компютърни престъпления от Югоизточна Европа, информира БТА.


Колев обясни, че се подготвят нормативни документи, с които в българското законодателство да се приложи Конвенцията за защита на личните данни.


Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов пък каза, че над 300 експерти са присъствали на конференцията, както и служителите на правоохранителните органи от 18 страни. Той обяви още, че е предложил на зам.-директора на службата за охрана на американските президенти "Сикрет сървис" Робърт Нови техен агент да бъде "преместен" в ГДБОП. Директорът даде за пример добрата работа на агента на ФБР, който работи в дирекцията на МВР.
По линия на Европол представител на дирекцията за борба с организираната престъпност ще отиде да работи там за 6 месеца или една година във връзка с киберпрестъпленията, обяви още Спиридонов. Той се оплака, че по линия на киберпрестъпността и терора в дирекцията няма достатъчно хора, но служителите си вършели добре работата.


За случая със Спас Василев, за когото се предполага, че стои зад профила "Александър Николов" в социалните мрежи, мамил със самолетни билети, техника и други дребни услуги, Спиридонов заяви, че все още идват пострадали от дейността му хора. По думите на Колев случая с Василев не е единичен и често се случват измами в социалните мрежи.

Предлагаме ви още: следете на живо дебатите в Народното събрание за правителството "Денков - Габриел"
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK