Прокуратурата оспорва 173 акта за строителство в 13 общини

Най-голям брой на заповеди, подлежащи на протест, са разкрити в община гр. Добрич /27 бр./, община гр. Перник /25 бр./, Столична община /16 бр./.

© Надежда Чипева, Капитал

Най-голям брой на заповеди, подлежащи на протест, са разкрити в община гр. Добрич /27 бр./, община гр. Перник /25 бр./, Столична община /16 бр./.Върховна административна прокуратура установи случаи на незаконосъобразни норми в наредби, приети от общински съвети, с които се допуска да се учредява право на строеж, на надстрояване или пристрояване на сгради само със заповед от кмета на общината. Сред тях са и разпоредби, с които без решение на общинския съвет кметът може да издаде заповед или анекс при промяна в параметрите на тези права.


Така според прокуратурата се нарушават чл.37 и чл.38 от Закона за общинската собственост, според които решението на общинския съвет е условие за извършване на разпоредителните действия по учредяване на право на строеж, на надстрояване или на пристрояване.


На тази основа от ВАП е организирана проверка за законност, при която от териториалните прокуратури са издирени конкретни заповеди на общински кметове, издадени след 1 януари 2015 г., с които се извършват незаконосъобразни разпоредителни действия от посочения вид с имоти - общинска собственост.
Най-голям брой на заповеди, подлежащи на протест, са разкрити в община гр. Добрич /27 бр./, община гр. Перник /25 бр./, Столична община /16 бр./, община гр. Девин /13 бр./, община гр. Шумен /11 бр./, община гр. Кърджали /10 бр./, община с. Гърмен /9 бр./ и др.


До настоящия момент във ВАП са получени данни за проверени повече от 1191 административни акта, като 173 от тях следва да се оспорят пред съда.


В този брой се включват и незаконосъобразни разпоредби в подзаконови актове, действащи на териториите на общини гр. Шумен, гр. Велики Преслав, гр. Смядово, с. Хитрино, гр. Хасково, гр. Кърджали, гр. Момчилград, гр. Джебел, гр. Перник, гр. Вършец, гр. Велико Търново с. Гърмен, Столична община, като някои от тях са установени от ВАП в предходен момент.


Ефектът от проверката се изразява в отстраняване на случаите на незаконосъобразно разпореждане с общинска собственост без решение на общински съвет с цел спазване на целта на закона, който въвежда засилена защита на обектите ѝ, се казва в съобщението.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK