Комиисите по финанси, здравеопазване и социална политика одобриха Бюджет 2018 г. на първо гласуване

Комиисите по финанси, здравеопазване и социална политика одобриха Бюджет 2018 г. на първо гласуване

© Надежда Чипева, КапиталС мнозинство от управляващата коалиция срещу опозицията депутатите от бюджетната, здравната и социалната комисия в съвместно заседание днес приеха на първо гласуване законопроекта за Бюджет 2018 г. Обсъждането продължи три часа с любезен тон, но с критики от депутатите на БСП и ДПС, както и от лекарското съсловие срещу бюджета за здравната каса, и от работодалските организации срещу този за общественото осигуряване.


Повече спорове се заформиха около бюджетите за здравеопазване и социално осигуряване. Представители на Българския лекарски съюз и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари изразиха подкрепа към увеличението на общия бюджет на касата с над 400 млн. лв., но настояха парите по перото за извънболнична помощ - за личните лекари и извъноблничните специалисти - да се увеличат с 25 млн. лв.


Те са подготвили и разчет за какво са необходими тези пари - за увеличения в цените на някои дейности, заплащани от здравната каса, като увеличенията варират от стотинки до два лева. Така ще се вдигнат възнагражденията на личните лекари, които без финансов стимул напускат професията, коментира председателят на сдружението на личните лекари Любомир Киров. Според председателя на лекарския съюз Венцислав Грозев парите спокойно могат да дойдат за сметка на трансферите, които сега касата прави към НАП, както и от заложения резерв.
Възражения от синдикати и депутати получиха мерките, предложени от Надзорния съвет на здравната каса да има мораториум за плащането за нови молекули, на нови лечебни заведения и нови лечебни дейности, одобрени или разкрити в рамката на годината. Според Нигяр Джафер от ДПС тези текстове вероятно няма да издържат пред Административния съд, или може би дори пред Конституционния. За нея е съмнително и дали намаляването на резерва на касата от 10% на 3% през 2018 г. е правилно решение и прогнозира дефицит от 300-400 млн. лв. в обществения здравен фонд догодина.


Председателят на Надзора Кирил Ананиев защити решението за мораториума с обяснението, че в други европейски държави минават по 2-3 години докато започнат да се плащат от публичния фонд след като са били одобрени и вписани в позитивния лекарствен списпък.


Според финансовия министър Владислав Горанов надзорът на касата прави малки опити да овладее разходите в здравния сектор, но не може да го направи, когато те се посрещат с критики и без решения. "Здравната комисия и обществото трябва да обсъдят колко ресурс е необходим, за да можем да финансираме достатъчно българското здравеопазване. Докато този дебат не се затвори, за Министерството на финансите ще стои по категоричен начин въпросът по най-ефективен начин ли харчим парите, с най-ефективната структура ли го правим и дали министерството е виновно. Системата е пропита от лични и корпоративни интереси, от нея се краде много", каза министър Горанов.


Част от депутатите от опозицията и бизнес организациите коментираха също и че макар в мотивите към проектозакона за здравната каса да се посочват като приоритети засилването на профилактиката и въвеждането на електронно здравеопазване, по тези пера няма необходимото увеличение или изобщо не са предвидени средства.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на svetla33
  svetla33
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Kakvo stava s antikorupcionnia zamon i organ?

 2. 2 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 2002 Любопитно

  цитат:
  ....трансферите, които сега касата прави към НАП....
  Това пък какво е?

  А за електронното здравеопазване ни дума,ни вопъл,ни пари?

 3. 3 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2775 Весело

  Citat:""Здравната комисия и обществото трябва да обсъдят колко ресурс е необходим, за да можем да финансираме достатъчно българското здравеопазване. Докато този дебат не се затвори, за Министерството на финансите ще стои по категоричен начин въпросът по най-ефективен начин ли харчим парите, с най-ефективната структура ли го правим и дали министерството е виновно. Системата е пропита от лични и корпоративни интереси, от нея се краде много", каза министър Горанов."

  Верни думи. И те важат не само за тази "система"!

 4. 4 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 2503 Любопитно

  Комисията за конфликт на интереси устроиха ли я?

  Комисията за конфликт на интереси харчи 1,5 млн. лв., но не работи 4-та година
  https://frognews.bg/novini/frog-ustanovi-komisiiata-konflikt-interesi-harchi-1-5-mln-raboti-4-godini.html

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 5. 5 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1996 Неутрално

  До коментар [#2] от "xmm":

  Ето сега ще прочетеш какви идиоти има в държавното управление и кой краде системата:
  Здравният фонд ежегодно превежда трансфер към НАП като „такса за обслужване събирането на здравноосигурителни вноски“ от приходната агенция. Сумите за „услугата“ ежегодно варират между 2 млн. лв. и 5 млн. лв., като най-старото свидетелство за таксата е Законът за бюджета на НЗОК за 2007 г., когато фондът е платил на НАП 5 млн. лв. В периода между 2010 г. и 2014 г. сумата, с която касата се разделя в полза на приходната агенция, е неизменна – 3,090 млн. лв. От 2015 г. тя нараства, като за тази година трансферната сума е в размер на над 4 млн. лв.
  През всички години от въвеждането на таксата редица експерти коментират несъстоятелността на трансфера. През последните три години пък въпросът започна да стои още по-остро, предвид хроничния недостиг на средства в системата. Парадоксално обаче, тъкмо през последните три години, докато продължава лимитирането в извънболничната помощ и се включват нови лимити – в болничната помощ, сумите за „услугата“ на НАП по събирането на здравни осигуровки расте, като за 2015 г. тя е 3,359 млн. лв., за 2016 г. – 3,684 млн. лв., а за тази година – 4,054 млн. лв.
  Така за последните 10 години трансферът от здравната каса към НАП за дейност, която де факто влиза в задълженията на приходната агенция, възлиза общо на 36,921 млн. лв. ( от Здраве.нет)

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 6. 6 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Като чужденец-българин, гледащ системата с НАП.

  Като работя, плащам аз и работодателя вноските към здравната каса. Като трябва да посетя лекар/зъболекар, не плащам нищо допълнително. Има допълнителна застраховка за зъбни протези от близо 120 лв/месец, както за адвокатска помощ(годишно 200 лв).

  В Германия заплатите затова са високи, заради допълнителните застраховки, които немците сключват. Желязно правило е, наема, топлият наем не трябва да надвишава 1/4 от нетната заплата.

  Weg damit!
 7. 7 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 848 Неутрално

  В Германия социалният минмум, извън наема за жилището, е 820 лв. И това ти плаща бюрото по труда, 820 лв. плюс студеният наем плюс разходи по електричестяо плпс отопление.
  Това не е безусловно, има изисквания за това, целта е да си търсиш работа. Бюртото по труда, ако се погледне като частна фирма, иска да прави повече оборот. Тоест повече работещи.

  ДАКС стигна 13.000, да не очакваш при тъпата крава. А зелената партия нарича емигрантите от Сирия, без значение дали имат документи за самоличност или не, като нови немски граждани, финансирващи пенсионната система в Германия.

  Тези, които са избрали зелената партия в Германия при парламентарните избори, психически не са наред.

  Weg damit!
 8. 8 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Вчера бяхна разговор при бюрото по труда. Аз им казвам реалната ситуация: фирмите търсят работници по имейл, който най-точно отговаря на търсещият профил. Заплащането е от подзначение, стига да намерят търсеният човек.
  Това, което ми разправя бюрото по труда, е че фирмата ще се задърви за мен и ще иска да направя допълнително обучение.

  Не можех да ги вкарам в реалността. При толкова голяма конкуренция няма как ...

  Weg damit!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах