Луковмарш ще бъде забранен и през 2018 г. за европредседателството

Снимката е от шествието през февруари тази година.

© Юлия Лазарова

Снимката е от шествието през февруари тази година.Както всяка година и за следваща столичният кмет Йорданка Фандъкова е забранила провеждането на шествието "Луковмарш". Това се разбира от писмен отговор на вътрешния министър Валентин Радев във връзка с мерките на МВР да не допуска провеждането на шествието по време на председателството на България на Съвета на ЕС.


В отговора се посочва, че тази година Столичната община не е съгласувала провеждане на траурно факелно шествие, а само поднасяне на венци на ул. "Тракия" 1. Забраната бе наложена заради информация от полицията, че чужди граждани, участващи в пронацистки групировки, ще се присъединят към марша.


Забраната за 2018 г. е аргументирана с европредседателството на страната, по време на което чуждите делегации ще напълнят столицата. Основните срещи ще се провеждат на места в централната градска част на София, а маршрутите на придвижване на делегациите съвпада със заявяваните през годините маршрути на шествието, както и хотелите, където ще се настанят чуждите гости са в този район. По тази причина СДВР е изготвило и изпратило становище до Столичната община с мнение, че мероприятието, включващо шествие и полагане на венци на ул. "Тракия" 1 следва да бъде забранено.
Този път не само СДВР, но и НСО е дала отрицателно становище за провеждане на шествието.


Друг аргумент е, че с оглед на усложнената международна обстановка, вследствие притока на мигранти и терористичните атаки в Европа и възникналите ксенофобски прояви в различни части на света, както и заради предполагаемото участие на хора с националистически убеждения, мероприятието следва да бъде определено като такова с висока степен на обществена опасност.


Освен това през миналата година в шествието са се включили и крайни националисти от Германия, Швеция, Унгария, Полша, които са носили ножове, палки, спрейове, т.е. забранени предмети при участие в обществено мероприятие. Отделно е имало и доста пияни хора, което е принудило полицията да засили охраната на и без това забраненото шествие.


Иначе още на 8 септември в Столичната община е постъпило заявление за провеждане на "Луковмарш" на 17 февруари 2018 г. То е подадено от Българския народен съюз - Еделвайс, обяснява Радев в отговора си.


Искането е за факелно траурно шествие в памет на ген. Христо Луков, което да се проведе от от 17 до 21 ч., като премине от площада пред храм "Света Неделя", площад "Независимост", бул. "Цар Освободител", ул. "Г. Раковски", ул. "Оборище" до паметника на Незнайния войн, където да бъдат поднесени цветя. Крайната цел на шествието е ул. "Тракия" 1, дома, в който е живял Христо Луков.


През 2017 г., когато за пореден път в София се проведе "Луковмарш", се включиха около 600 души. Първият Луковмарш се провежда през 2003 година. Той е в памет на Христо Луков, който е бил министър на войната между 1935 и 1938 година.


Шествието се провежда през февруари, тъй като Луков е убит на 13 февруари от бойна група на БКП. Той е създател на Съюза на българските национални легиони, която е считана за националистическа организация.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK