Върховният съд осъди на четири години затвор млад мъж за спречкване, прерастнало в бой

Върховният съд осъди на четири години затвор млад мъж за спречкване, прерастнало в бой

© Анелия НиколоваСпречкване в дискотека в Бяла Слатина прераства в бой между две компании и завършва с ранени, единият от които е намушкан с нож. Няколко съдебни състава решиха казуса по кардинално различен начин - от условна присъда за подсъдимия Николай Николов, през той въобще не следва да бъде наказан до...седем години затвор.


Окончателното решение на Върховния касационен съд (ВКС), което стана известно миналата седмица, също се различава от предходните. Николай Николов е осъден на четири години затвор. Случаят достига до последната инстанция за трети път, което означава, че съдът няма как да върне процесът и трябва да го реши окончателно.


Затова и в решението е записано, че някои от изводите и част от приетото в последното произнасяне на Софийския апелативен съд (САС) не е вярно, но процесът не може да бъде повече връщан. Същевременно обаче върховните съдии отбелязват и, че липсват данни фактите по делото да са останали неизяснени.
ВКС приемат и променят правната квалификация на деянието от опит за убийство в нанасяне на средна телесна повреда. Те се съгласяват с жалбата на Николай Николов с това, че долната съдебна инстанция неправилно е приела, че дължината на ножа, с който е ранен пострадалия Павел Вътов е 19 см. След като ножът не е открит, за него се преценява само от свидетелските показания.


Единствено в показанията на един свидетел се споменава, че ножът е бил 10 см и апелативният съд не се е съобразил с това. ВКС обаче припомня, че не може да върне делото за отстраняването на този недостатък и просто приема, че ножът е бил с дължина 10, а не 19 см. Върховният съд приема като основателен и друг аргумент в жалбата - долната съдебна инстанция не е обсъдила дълбочината на раните на пострадалия. Според заключението на съдебната експертиза те са 2.5-3 см, според устните разяснения на експерта раните са малки - до 5 см, след като не са засегнали белите дробове. Това е от значение за приемане от съда дали става дума за опит за убийство или телесна повреда.


Освен това долната съдебна инстанция неправилно е разтълкувала експертното заключение, че раните по тялото на пострадалия са четири, след като те са две в областта на гръдния кош, посочват върховните магистрати. Една рана пострадалият е имал и на гърба си. ВКС приема, че поведението на подсъдимия към пострадалия в болницата, където те са отишли след инцидента заради раните си, е показвало желание за саморазправа. "Това обаче не означава еднозначно, че подсъдимият е желаел смъртта на пострадалия по-рано", се казва в окончателното решение по казуса.


Предисторията


Историята е от август 2013 г. и звучи накратко така: Братът на подсъдимия Николай Николов - Венислав, се засича по стълбите на дискотека "Екстази" в Бяла Слатина със сина на кмета на с. Галиче Ценко Чоков - Мартин Чоков. След размяна на реплики помежду им, те започват да се блъскат и карат. Докато тече боят, момиче отишло да повика охраната в заведението, която дошла да разтървава биещите се мъже.


В крайна сметка пострадал - е един от двамата охранители на дискотеката Павел Вътов, който бил намушкан от Николай Николов, както приема съдът на всички инстанции. Ножът не е открит, но показанията на свидетелите и данните от експертизите показват, че той е извършител на деянието. Охранителят Вътов пострадал докато извеждал Николов от дискотеката.


След това Николай и брат му се обадили на телефон 112. Докладвали, че е станало сбиване и има ранени. Двамата се отправили към болницата заради раните, които получили от сбиването. Там по-късно бил докаран и раненият охранител, той бил опериран веднъж в града и веднъж в софийската болница "Пирогов".


Обвинението на Николай Николов е за опит за убийство. Какво решават различните състави на инстанциите досега четете тук.


Разликите в съдебните решения


Как е бил изведен Николай от дискотеката - е единият момент, в който се различават мотивите в присъдите на различните инстанции, което води и до различните наказания. Част от съдебните състави приемат, че охранителят го е удрял извън правомощията си, друг - че охранителят си е вършил работата и само е "избутвал" подсъдимия. Във всеки съдебен акт приетата теза се аргументирана или с едната половина от свидетелските показания или с другата.


Вторият момент, който води до различните наказания, е дали подсъдимият е искал да убие пострадалия или е искал да го рани. Съдебните състави, които приемат, че Николов не трябва да бъде наказан или следва да получи условна присъда, приемат, че извършеното от него е умишлена телесна повреда. Съдебният състав, който го осъжда на седем години затвор приема, че извършеното от него е опит за убийство.


Върховният касационен съд (ВКС) с решението си от миналата седмица е преквалифицирал деянието в обвинението от опит за убийство в умишлена телесна повреда, но въпреки това налага 4-годишна ефективна присъда.


Интересен момент в процеса бе действията на апелативния съд при третото разглеждане на случая - след края на съдебното следствие, бе обявено, че съдът ще се произнесе с решение в срок. Според утвърдена от години съдебна практика по наказателни дела това означава, че наказанието, който ще постановят магистратите, ще е същото - 1.6 условна присъда, постановена от първоинстанционния съд, или по-леко.


Случаят обаче се развива по друг начин. След като делото е обявено за решаване, съдия Вера Цветкова отмени проведенето съдебно следствие и поиска започването му отначало. Причината бе - да изиска свидетелство за съдимост на подсъдимия. Такова е имало по делото, дори и да е изтекло (свидетелствата за съдимост се издават за срок от 6 месеца - бел.ред.), съдът може служебно да го изиска, обясни тогава за "Дневник" адвокатът на подсъдимия - Людмил Рангелов.


Освен това може да се иска свидетелство и да се реши делото, без да се отменя съдебното следствие и да се налага то да започва отначало пред този състав.


В крайна сметка случаят е решен от съда окончателно с 4 години затвор, въпреки че според някои съдебни състави подсъдимият не е трябвало да бъде наказан или е трябвало да бъде порицан, но с условна присъда.

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4661 Неутрално

  Много спорно решение. Недопустимо е който и да е съд да фабрикува доказателства освен в страната на чудесата в една система изтъкана от нелицеприятни обвързаности.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1893 Весело

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Мисля, че промените в решенията на съдиите отразяват различните плащания, които са получили. Като плати подсъдимия - обвинението се намалява или се преквалифицира. Като плати кметския син - веднага се намират утежняващи вината обстоятелства и грешки в документацията на съда...
  Та работата отива на съдебен аукцион......

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4350 Неутрално

  "... въпреки че според някои съдебни състави подсъдимият не е трябвало да бъде наказан или е трябвало да бъде порицан..."


  Тези съдебни състави защо не дадат доброволно някои да ги намушка 4-5 пъти с ножче, за стимулиране на кръвообращението?!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 4. 4 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Ценко Чоков пак печели

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 5. 5 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  Пише се без т - прераснало, а не прерасТнало.
  Проверявайте го тоя правопис, щом не сте го научили, когато му е било времето. Все пак журналистите би трябвало да са пример за грамотност, особено в издание като Дневник с претенции за по-високо ниво от средното.

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 6. 6 Профил на brainless
  brainless
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Няма значение, държавата пак ще плати накрая.

 7. 7 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#5] от "Яна":

  по броя на минусите ще се види колко са хеграмотниците в сайта + журналистите и редакторите . Има програми за проверка на правописа защо не ги ползват в редакцията на "Днвник". Сигурно за това не им се плаща

 8. 8 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  ВКС обаче припомня, че не може да върне делото за отстраняването на този недостатък и просто приема, че ножът е бил с дължина 10, а не 19 см. Върховният съд приема като основателен и друг аргумент в жалбата - долната съдебна инстанция не е обсъдила дълбочината на раните на пострадалия. Според заключението на съдебната експертиза те са 2.5-3 см, според устните разяснения на експерта раните са малки - до 5 см, след като не са засегнали белите дробове. Това е от значение за приемане от съда дали става дума за опит за убийство или телесна повреда.

  Пълна мазилка са тея закони. Ми ко беше умрял. Кво щеше да бъде - средна телесна повреда, от която пострадалия взел че умрял.

 9. 9 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  И някой като почне да ми развива теории, че мършата в съдебната система била само прокуратурата...

  И сред съдиите смърди. И то страшно.

 10. 10 Профил на Hutya Puylo
  Hutya Puylo
  Рейтинг: 279 Неутрално
 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5516 Весело

  Понеже човекът не успях да убие противника, постфактум решил, че това целил и станала средна телесна повреда :)
  Тази логика е велика.
  По резултата ще ги познаете :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на droidus
  droidus
  Рейтинг: 432 Неутрално

  До коментар [#5] от "Яна":

  Непрекъснато им повтарям (пиша тук) да си вземат коректор, защото се излагат сериозно, всеки божи ден. Проблемът е, че почти всички медии в България си уволниха коректорите, на които това им е работата. Издателите решиха, че що пък да плащат още някоя и друга мизерна заплата като може и да не плащат. И оттогава е така - "нарасТнало" е положението с правописа в медиите. И сега пак ще ми отнемат от рейтинга, ама тя и без това тази им система е доста нелепа. Успешна седмица на всички! :)

 13. 13 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3779 Неутрално

  Удар с нож в гръдния кош, няма начин да не се третира като опит за убийство!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4661 Неутрално

  До коментар [#13] от "Храбър":

  зависи - ако е с карфица е едно а ако е с кортик е съвсем друго - личи ти милиционерското.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на tsb00482740
  tsb00482740
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Този така наречен "казус" показва няколко неща. Едното е че съдилищата взимат рушвети и решават каквото им скимне в зависимост от платеното. Второ, че изобщо се занимават колко сантиметра бил ножа и дали бил искал да го убие или искал да го рани. Това е върховна глупост и загуба на време. Ами ако съдиите някой да почне да ги ръга с нож, после те дали ще го питат колко сантиметра е бил ножа и какво му е било намерението докато ги ръга в гърдите и гърба.

  Пълен срам и правораздавателно безумие. Системата е нарочно направена така с тези три инстанции, всяка от които работи за да изстисква рушвети. А справедливост за жертвата може да има евентуално на оня свят.

 16. 16 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Интересно защо охраната не е извела синът на Чоков а другото момче? Вероятно защото това е гарантиран начин за отмъщение от криминално проявените Чокови!?
  На практика некриминално проявеният е трябвало да си спасява кожата от криминално проявеният Чоков и опитващият да натрупа "червени точки" охранител, който най-вероятно за да се хареса на местния криминален бос си е превишил правата.
  Борим престъпността - гарантирано от ГЕРБ.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 17. 17 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Вие сериозно мислите, че охраната е извела кротко подсъдимият? Както оная охрана в Слънчев Бряг изведе шведския циганин и после му скача на главата до смърт....

 18. 18 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Понеже човекът не успях да убие противника, постфактум решил, че това целил и станала средна телесна повреда :)Тази логика е велика.По резултата ще ги познаете :)
  —цитат от коментар 11 на penetrating


  Умисъла не се декларира,а обективира,т.е от действията се съди какъв е бил.Това е сериозен проблем и може да се реши единствено като се самостоятелно се криминализира нападението и се наказва според средствата и характера му.

 19. 19 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Брей значи аз ако взема един нож 10 см, хвана една стара жена да като си взема пенсията, намушкам я 50 пъти и ограбя, значи ще бъда съден за грабеж с прилагане на някаква телесна повреда защото не съм стигнал до дробовете а само съм я направил на швейцарско сирене. Щото нося нож навън и мушкам някой в гърдите значи това е самозащита?

 20. 20 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  4 години затвор си е напълно адекватно присъда за наръгване с нож в областта на гърдите.Независимо как квалифицират деянието.Ама като заглавието е написано "спречкване,прераснало в сбиване"читателят остава с впечатление,че за нещо дребно са присъдени 4 години затвор.А става въпрос за наръгване с нож в гръдната кухина,което може да бъде опасно за живота.

 21. 21 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4229 Весело

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Нелицеприятен означава без угодничество към определени лица - Нелицеприятен е Божият съд според Библията. Нашата съдебна система си е баш най-лицеприятна!

 22. 22 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Това е 100% опит за убийство. Наръгване с нож - минимум 10 години.

  If you are going through hell... Keep going!
 23. 23 Профил на datigo
  datigo
  Рейтинг: 286 Весело

  според някои съдебни състави... кой колкото си плати толкова ще получи хахахха нещастници знаем как се става съдия в БГ със свирки или много пари...

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7634 Неутрално

  В България бъркаме понятията лека и тежка телесна повреда. Зависи от съда и съдията, а също и от престъпника.

 25. 25 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6240 Неутрално

  Не е било само спречкването, но е имало и нож и опит за убийство.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK