Скритата картинка на един проект за 80.5 млн. лв.

Компютърна визуализация на реконструираното трасе на бул. "Васил Левски"

© Община Варна

Компютърна визуализация на реконструираното трасе на бул. "Васил Левски"Месец след като правителството обяви, че отпуска 80.5 млн. лв. за ново трасе на бул. "Васил Левски" във Варна, проектът, финансовите разчети за реконструкцията и строителните книжа, свързани с нея, продължават да са сред най-строго пазените тайни на местната администрация. Това става известно от отговорите на въпроси, зададени от "Камарата на геодезистите в България" по Закона за достъп до обществена информация. Отправеното искане касае документи, които според сега действащото законодателство, би трябвало да са публични.


Парите за реконструкция на бул. "Васил Левски" бяха отпуснати с Решение на Министерския съвет на 11 октомври т.г. Проектът е част от мащабна инвестиционна програма, която общината трябва да изпълни до 2020 г. Тя беше шумно представена на 6 август, когато местната администрация разпространи


презентация с компютърни визуализации
на бъдещия булевард. По време на правителствено заседание пак в началото на август министър-председателят Бойко Борисов обяви: "Те даже имат готовност още в събота (12 август) да започне изпълнението на този проект".


Три месеца по-късно от общинската администрация продължават да не дават ясен отговор на въпросите има ли изработен технически проект за реконструкцията на булеварда, издадени ли са строителни разрешения и на какво основание в момента се извършват частичните дейности по подмяна на подземни комуникации по трасето му. Подобна информация не е качена и на сайта на администрацията, въпреки че това е задължително според текстовете на Закона за устройство на територията. В него е записано, че "Кметът на общината организира поддържането на архив на одобрените устройствени планове и измененията им, на издадените строителни книжа и публични регистри на всички актове за изработване и одобряване на устройствени планове и на измененията им, на издадените разрешения за строеж и на въведените в експлоатация строежи".


Според председателя на Камарата на геодезистите в България Йоан Каратерзиян още на 29 август т.г. от там са поискали по Закона за достъп до обществена информация справка и документи, касаещи предстоящото строителство. Основание за искането са били заявеният мащаб на предстоящата реконструкция,


общественият интерес


към нея, както и свързаните с това разходи на публични средства.


Поисканата от камарата информация касае Техническите и работни проекти на основното и локалните трасета на бул. "Васил Левски", проектите за изместване на подземните комуникации, за промяна на коритото на дерето по протежение на булеварда, за предвидените мостови съоръжения и пешеходни подлези и т.н. Поискани са и подробните устройствени планове, послужили като основа на проектирането.


Със същото заявление по Закона за достъп до обществена информация са поискани и доказателства за наличието на предвидени средства в бюджета на Варна за отчуждаване на имотите, които ще бъдат засегнати от бъдещото строителство, както и за настаняването на граждани, за които отчужденото жилище е единствено.


Според публикация на Каратерзиян в сайта на Камарата на геодезистите в България след искането за достъп до документите по проекта,


изневиделица се е появила информация,


че администрацията на варненския кмет Иван Портних е възложила преработка на съществуващи проекти за реконструкцията на булеварда. За тази цел е предвидена сериозна сума - около 1 млн. лв..


Инфраструктурните проекти във Варна:1. Продължение на бул. "Сливница" между бул. "Януш Хунияди" и ул. "Атанас Москов";2. Качване на автомагистрала "Хемус" - 9 млн. лв.3. Доизграждане на бул. "Васил Левски" - 75 млн. лв. 4. Ремонт на IV Езикова гимназия и нова сграда на Математическата - 10 млн. лв. 5. Нова сграда на библиотеката - 32 млн. лв. (за сега финансиране не е осигурено)6. Отваряне на Пристанище "Варна - изток" - няма предвидена прогнозна стойност

© Капитал, Капитал

Инфраструктурните проекти във Варна:1. Продължение на бул. "Сливница" между бул. "Януш Хунияди" и ул. "Атанас Москов";2. Качване на автомагистрала "Хемус" - 9 млн. лв.3. Доизграждане на бул. "Васил Левски" - 75 млн. лв. 4. Ремонт на IV Езикова гимназия и нова сграда на Математическата - 10 млн. лв. 5. Нова сграда на библиотеката - 32 млн. лв. (за сега финансиране не е осигурено)6. Отваряне на Пристанище "Варна - изток" - няма предвидена прогнозна стойност


С отговора си на заявлението за достъп до публична информация в края на септември, общинската администрация във Варна на практика е отказала достъп до нея. "Поисканата информация попада в обхвата на членове от Закона за авторското право и сродните му права, регламентиращ закрилата на одобрени архитектурни проекти, одобрени проекти по устройствено планиране, карти, схеми, планове и др.", пише в отговора си секретаря на общината Нора Момчева. Според нея поисканите проекти са именно обекти на авторско право и по тази причина те не могат да бъдат предоставени..


Според Камарата на геодезистите подобно твърдение противоречи на истината, тъй като


проектите за реконструкция на булеварда не са предмет на авторско право.


Но дори и да са, отказът за предоставянето им е неправомерен, тъй като в Закона за достъп до обществена информация има специален текст, уреждащ подобни случаи. Според него когато обработката на поискана информация би могла да доведе до нарушаване на авторски
права, тя се предоставя във форма, която се определя от съответния орган (в случая Община Варна, бел. ред)" .


В отговора на заявлението за достъп до информация, подписан от Нора Момчева, е записано също, че поисканото от Камарата на геодезистите копе от регулационния план на бул. "Васил Левски" може да бъде прегледано само в оригинал "с приемо-предавателен протокол в тридесетдневен срок" от получаване на решението за това.


"Всеки, с минимални познания по българското законодателство, ще разбере


абсурдността на такова решение,


е написал в сайта на организацията, която председателства Йоан Каратерзиян. Не може да се поставя краен срок, след който предоставената информация няма да е достъпна. Освен това Законът за устройство на територията, е регламентирал, че "Одобрените подробни устройствени планове се публикуват на интернет страницата на органа, който ги е одобрил...". Тази информация, е публично достъпна в нейната цялост по силата на закона, без да е необходимо да се иска предоставянето ѝ".


Опитът на "Дневник" от последните няколко месеца също показва, че общинската администрация във Варна все по-често прибягва до фактически откази от удовлетворяване на заявления за достъп до обществена информация с мотиви, които очевидно противоречат на закона. Следващата стъпка, която заявителят може да предприеме в подобни случаи е обжалване на отказа пред Административен съд. Но практиката показва, че подобни дела продължават не по-малко от две години. Дори при благоприятен изход за искащия сед този срок получената информация най-често вече е неактуална или направо ненужна.


Случаят с отказа на община Варна


да предостави проект за усвояването на 85 млн. лв., отпуснати от правителството, за ремонта на бул. "Васил Левски", припомня друг подобен, но от 2013 г. Тогава пак с решение на Министерския съвет (оглавяван и тогава от Бойко Борисов) за ремонта на бул. "Владислав Варненчик" в града спешно бяха отпуснати 5 млн. лв.


Бул. "Владислав Варненчик" дни след ремонта за 5 лн. лв.

© Красимир Тодоров

Бул. "Владислав Варненчик" дни след ремонта за 5 лн. лв.


Разследване на "Дневник" показа, че това се е случило на око - без финансова обосновка за реалната стойност на строителните работи. По-късно се оказа, че освен произволно определен този разход е бил абсолютно необоснован. По това време местната администрация вече бе започнала изпълнението на проекта си за Интегриран градски транспорт, финансиран по програма "Регионално развитие". Той бе на стойност 115 млн. лв. и в него бяха предвидени средства за ремонта на същия булевард.

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Изглежда и ремонтите във Варна може да станат стратегически обект за национална сигурност като оградата по границата и да бъдат засекретени, за да не може никой да пита за тях. Изобщо, чудя се как още не са засекретили усвояването на парите за магистрали и направо държавния бюджет...

 2. 2 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5723 Неутрално

  Авторското право не означава засекретяване, а защита от копиране. Доводите на общината за криене на проекта са несъстоятелни.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  Това, че Бойко е казАл, че ще отпусне 85 000 000 не означава, че толкова ще бъдат похарчени в обекта, просто на тефтер ще е докарано до тази сума. Тука е така, кое по-точно не им е ясно на тези пичове ??? Пък ако много ровят, може и нищо да не им се отпусне, щото Варна си е достатъчно мощен град за да може да си поеме такъв масраф.

 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4274 Неутрално

  32 млн. за библиотека?! Няма да стигнат...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 5. 5 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Общината отказала достъп до информация, но в писмото се казвало, че регулационния план можел да бъде разгледан само в оригинал в тридесетдневен период от издаване на разрешението.
  Туй как се тълкува? Последно разрешила ли е общината или не е?
  И друг въпрос имам - как може такъв план да се изработи без геодезист, член на въпросната Камара, щото аз уважаващ себе си геодезист не познавам. Работата намирисва пак на "Щото го правят твоите хора, а не моите хора"...

 6. 6 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 274 Весело


  Да се чете:
  "...щото аз уважаващ себе си геодезист, който да не е член на Камарата не познавам."

 7. 7 Профил на today
  today
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Явно закона е недомислен, трябва да има затвор за кмета, ако откаже информация, и нещата бързо ще си дойдат на мястото.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  Отправеното искане касае документи, които според сега действащото законодателство, би трябвало да са публични.

  Документите и парите са публични. Затова всичко свързано с тях е тайно. След време документите, ще продължат да са публични а парите вече ще са приватни.

 10. 10 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 854 Неутрално

  ей не се накрадох тези гербаджии. не им стигна санирането и магистралите.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 11. 11 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Всичко ни е секретно и оградите, и пътищата, и здравния министър...

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 12. 12 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3510 Неутрално

  Явно закона е недомислен, трябва да има затвор за кмета, ако откаже информация, и нещата бързо ще си дойдат на мястото.
  —цитат от коментар 7 на today


  Кое те кара да си мислиш, че отказът да се дава информация за разходване на бюджетни пари е само на местния кмет?
  На мен ми е странен обема на статия! Може би защото средствата са били насочени към провинцията? А провинцията кучета я яли!
  А какво да кажем за ежегодните ремонти на бул. "Цариградско шосе", и "Витоша", епичното строителство на околовръстния път в София вече повече от 2 петилетки? Или средствата, заделяне за София могат да са безлимитни?
  Не искам да оправдавам разсипиите във Варна, но подобно разсипничество на публични средства е стил и метод още от 2001г. (преди 2001г. бе 10%, до 2008г. бе около 30%, а след 2009 50-60%).

 13. 13 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Варна=мафия. Така е за съжаление.

  А ако знаете каква шуро-баджанащина цари в редовете на общината, ще заплачете.

 14. 14 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3510 Неутрално

  32 млн. за библиотека?! Няма да стигнат...
  —цитат от коментар 4 на hamiltonf1


  Щом 45 млн не стигат за ремонта на НДК какво са някакви си 32 млн!

 15. 15 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3701 Любопитно

  32 млн. за библиотека?! Няма да стигнат...
  —цитат от коментар 4 на hamiltonf1


  Искаш да кажеш за библиотекарския?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 16. 16 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  "- Бате к*ре, кааш, ч' Варна ми го дааш ън мее. Сао че кфо прайме, ако цъфнат неккфффи навлеци, ъ преебат раотата?

  - К*ре ле байно бачо, мъжката ти рЕдим, посмъртно не мое ъ се дорЕдят до докуентите! После ч' иъ, къе ти е тука дзапетайката, оп пропуснАл си кулийката, цхеътъ е отработена! Гржи неъш никкфффи!"

 17. 17 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3701 Любопитно

  Варна=мафия. Така е за съжаление...
  —цитат от коментар 13 на shisharko


  Да беше само Варна!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 18. 18 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3072 Неутрално

  ... Работата намирисва пак на "Щото го правят твоите хора, а не моите хора"...
  —цитат от коментар 5 на testimone

  Мдам, това е в основата.
  Но не променя фактите - че се ма'ат е'ни пари на тъмно в задната стаичка на корем и на принципа кой колкото успее да СИ докопа. Които един Бащица ги "дава" ей тъй, колкото Той реши и на око, а местното "дрийм тийм" ги "усвоява" ...

  Пък парите са ... наши ... От данъците ...


 19. 19 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  Че така не може е ясно, въпроса е докога ние ще позволяваме подобно разпореждане с НАШИТЕ средтва.
  Най интересното е, че дали в нашия форум, дали в съответните градове или в цялата страна непрекъснато се възмущаваме (крадат, лъжатъ ни и т.н.), а като дойде време за избори, изведнъж ни хваща сънната болест и ние (пак) си ги избираме и след това почваме да пишем, да се възмущаваме и да се въртим като в омагьосан кръг, като че ли някой друг ни е виновен.

 20. 20 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 819 Неутрално

  До коментар [#12] от "historama":

  "...но подобно разсипничество на публични средства е стил и метод още от 2001г..."

  По-интересно ще е Спасов да ни каже какво се строи с 85 млн лв? 2 км? 5 км?

 21. 21 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2708 Неутрално

  Абе...! Какви пари, какви 85 милиона лева...?! Знаете ли, че имаше Тройна коалиция, имаше Орешарски?! Знаете ли, колко пречат? Ами да! Те са прът в колелата на прозрачността! Иначе, ГЕРБ много искат да кажат всичко, ама им пречат! Не вярвате? Даже и ДСБ и Да БГ не са в парламента. Не знаете ли, за това...?! Ами да, те също пречат...!
  За всяко нещо, което се случва или не се случва и директно хвърля основателни съмнения в почтеността и морала на ГЕРБ, си има конкретни виновници! Не знаете ли...?! :)

  Бивш tww09306483.
 22. 22 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3510 Неутрално

  Една камара е поискала малко повече публичност.
  Иначе всички общински съветници са щастливи, без претенции.
  Щастливи са и партиите, партийните им фирми ще усвоят средствата, и за тях ще има, и за управляващите. фирмите са винаги едни и същи: Хидрострой, Трейс, Главбулгарстрой.
  Ако парите са от евросубсидии се прави консорциум с някоя европейска фирма, ей тъй за парлама. И след рязането на лентичката винаги следва ремонт, вече с бюджетни пари.
  Но никоя партия не роптае, щом фирмата е от партийните холдинги.

 23. 23 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7977 Гневно

  До коментар [#2] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Всъщност този проект е от началото на 60-те години, когато Варна свършваше до Автохарата и гробищата , и за тогава е бил нормално околовръстно шосе!
  Сега някой го реанимира, като му прави безумен за 21-век копи-пейст !!!

  [email protected]
 24. 24 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5378 Неутрално

  Нагло, много нагло...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 25. 25 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#23] от "karabastun":

  Вероятно не си от Варна или не си излизал дълго време от дома си, защото щеше да знаеш, че това продължение е необходимо до болка и отдавна трябваше да се направи. За парите няма да говорим, въпреки че са важни, явно е, че ще се краде. Вярно е също така, че довършването на бул Левски е само закърпване на положението и не решава транспортните проблеми на Варна и най-вече изграждането на околовръстен път. Транспортното блокиране на града беше осъществено още по времето на Т. Живков с неудачния избор както на мястото на Аспаруховия мост, така и с вливането на магистралата директно към центъра на града. Престъпно бездействие е също така недоизграждането на бул Хр. Смирненски като истински околовръстен път още преди години, когато това беше възможно. Бул. Левски не може да изпълни определената му функция и заради това, че не се предвижда изграждане на кръстовище на две нива с бул. Осми приморски, което ще създаде сериозна тапа за трафика. Безумието продължава и с излизането на трафика от Левски единствено в доста задръстения път към Златните пясъци. А ревът на геодезистите вероятно е предизвикан от любопитството кой ли техен колега е участвал в далаверата и сега си трае като бълха в гащи.

 26. 26 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7977 Неутрално

  До коментар [#25] от "Oggie Petkov":

  Всъщност бул Хр. Смирненски не е никакъв зор / при желание / да се разчисти и да върже летището с ''Почивка'' !
  А проектът на ''Левски'' наистина е стар, и най-вероятно някой го е краднал и си го е писал на себе си за нов хонорар!

  [email protected]
 27. 27 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 664 Любопитно

  До коментар [#25] от "Oggie Petkov":
  До коментар [#25] от "Oggie Petkov":
  Абсолютно вярно. Но както с невъоръжено око се вижда в останалите коментари - пишещите тук са си самодостатъчни и прекомпетентни. Естествено важното е единствено да се громи партийният враг Бойко Борисов, унищожителят на съвременна България, както я виждат специалистите съфорумци.
  Иначе освен традиционно тенденциозният репортаж на Спас, гарниран с много смешна снимка на "тежко наводнен, но прясно ремонтиран Владислав", по темата трябва да се говори и пише още много и то със сериозно задълбочаване. Транспортните проблеми на Варна са от географско естество, което не е преодоляно още от поставянето на съвременният облик на града. Това което ГЕРБ правят днес са отдавна закъснели, тотално неизбежни, дребни от гледна точка на обема на проблемите решения. Тези сто-двеста милиона, които по принцип са нищожни пари за община като Варненската и забавянето на тяхното инвестиране в точно тези корекции е практически нанесло щети за милиарди на икономиката на цялата община, не само на самата Варна. Така че тези, които са били избрани за това, но не са ги направили са директно за доживотен затвор, а не тези, които макар и късно се опитват да сторят нещо по въпроса.
  Варна е тежко блокирана от четирите си страни - на изток Морето, на Запад летището - около което не може нищо да се прави, на север Франгата, а на юг - Канала прекосяван с един единствен мост - Аспаруховият. Без него обходът е 60/шестдесет километра! поради тази причина практически свободни парцели в града не съществуват от миналият век, цената на земята е трайно висока и всяко генерално решаване на всички набъбнали като гнусни циреи проблеми е свързано с инвестиции за милиарди, не за милиони! Това е положението и единствената смислена задача, която обществото чрез журналистите си трябва да изисква от всички, които избира за управляващи. ГЕРБ поне правят нещо, и да, изобщо не ми пука дали няма да си разделят комисионни, защото на този етап корупцията е като пари за семки, в сравнение с мега щетите, които нищоправенето нанася всяка година от 1989 насам върху цялата община, наред със самата Морска столица на България - знам че се повтарям. И изобщо не пропускам чудовищното закъснение на построяването на магистрала Черно море - и то до Дуранкулак!!! Както и пряката ЖП връзка между Бургас - Варна - Констанца.
  В тази връзка списванията на вечният Спас ми звучат винаги, като комсомолски доноси. Все ми се ще да вярвам, че може много повече.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 28. 28 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3510 Неутрално

  До коментар [#27] от "Чичи (Ice Man's fan)":

  "...Естествено важното е единствено да се громи партийният враг Бойко Борисов, унищожителят на съвременна България, както я виждат специалистите съфорумци. ..."

  Не само Бойко, а цялата пасмина от НС. И въпреки това Варна се справя добре, докато останалата част от Северна България е забравена. Като изключим Варна и Русе почти всички останали градове на север от Балкана са загубили поне 50% от населението си.
  И за това не са виновни марсианците.

 29. 29 Профил на i3ida11
  i3ida11
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Другаря Каратерзиян го е яд ,че не участва в проекта! Има достатъчно пеоблеми с геодезистите - там да види какво да прави, а не да мъти водата по птоектите, където той не участва! Я да види какви ги творят в кадастъра кателуве и жена му - Божкова дето е шеф - как правят далавери със земята. Да види как геодезсти обслужват виниката мафия и крадат имотите на хората!?!?!? Всички проблеми в проектите идват от геодезистите! Крадливо продажно племе! Как показват терени ,че са годни за строеж - а то има денивелация от 100 метра и дере!!!! Така ,че Каратерзиян - там какво правиш?!??! Какво си седна тука да хвърляш кал по другите, когато вашата камара е гнила????

 30. 30 Профил на i3ida11
  i3ida11
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Другаря Каратерзиян го е яд ,че не участва в проекта! Има достатъчно пеоблеми с геодезистите - там да види какво да прави, а не да мъти водата по проектите, където той не участва! Я да види какви ги творят в кадастъра кателиев и жена му - Божкова дето е шеф - как правят далавери със земята. Да види как геодезсти обслужват винишката мафия и крадат имотите на хората!?!?!? Всички проблеми в проектите идват от геодезистите! Крадливо продажно племе! Как показват терени ,че са годни за строеж - а то има денивелация от 100 метра и дере!!!! Така ,че Каратерзиян - там какво правиш?!??! Какво си седнал тука да хвърляш кал по другите, когато вашата камара е гнила????

 31. 31 Профил на nickkal
  nickkal
  Рейтинг: 253 Неутрално

  Основния проблем на Варна /и не само/ е липсата на управленец /визионер/, който да 'мисли' 50години напред. Липсата на алтернатива на Аспаруховия мост, липса на околовръсно, на истински градски транспорт и т.н....е от мърляво управление на кметове гледащи с 4 годишен хоризонт.

 32. 32 Профил на i3ida11
  i3ida11
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Основния проблем на Варна /и не само/ е липсата на управленец /визионер/, който да 'мисли' 50години напред. Липсата на алтернатива на Аспаруховия мост, липса на околовръсно, на истински градски транспорт и т.н....е от мърляво управление на кметове гледащи с 4 годишен хоризонт.
  —цитат от коментар 31 на nickkal


  не е само това , кмета е една пионка, нещата се решават на друго място; докато в гилдиите все гледат да си подливат вода и да си разпределят под масата и постоянно има такива статии да мътят водата, няма да мръднем напред; На този господин Каратерзиян му стяга чипика и сега ще навреди на всички варненци!

 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7212 Неутрално

  Мафиотите на централно и местно ниво се поддържат. Няма нищо за чудене.

 34. 34 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1009 Весело

  некои хора пак клатят стабилността на поУитическата мафия.

 35. 35 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  проекта е добър ,наистина има да се правят много нови мостове и надлези ,възможно е да се получи тапа в посока Чайка и златните,от там ще стане огромна тапа пора ди кръговото ,а и после на улица 2 ра ,лятото ще е тотална тапа ,защото целия трафик ще се стича по Левски към детелината на Чайка , сега са почнали и центъра на Виница , след това ще оправят и Виница Варна и Виница Св Константин ,който път е коптор и да се надяваме къде 2019 да се почне тоталното асфалтиране на комплексите над Златните ,защото сега са едни гета със супер луксозни къщи и квадрат от 100-200 евро ,а пътищата без асфалт ,макадам и мизерия , без канализация и сметоизвозване .

 36. 36 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 664 Любопитно

  До коментар [#28] от "historama":
  Потенциалът и целта за Варна са да се справя най-добре в държавата и региона, а не най-добре в Североизточна България!

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK