Съдебният съвет спори може ли да преразглежда решенията на съдийското самоуправление

Севдалин Мавров, Стефан Грозев и Цветинка Пашкунова, които са част от съдийската колегия на ВСС.

© Анелия Николова

Севдалин Мавров, Стефан Грозев и Цветинка Пашкунова, които са част от съдийската колегия на ВСС.Трябва ли и може ли съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) да преразглежда решенията на общите събрания на съдиите. Този спор се разрази на заседанието на колегията днес като председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев обяви, че може би е време за промяна на закона, която да даде възможност на съдебния съвет да "преразглежда" решенията на съдиите.


Даването на повече права за съдийско самоуправление бе една от малките победи в окастрената съдебна реформа през лятото на миналата година.


Конкретен повод за дебатите днес в съдийската колегия стана възражение на бившия член на ВСС, от т.нар. мнозинство Мария Кузманова. Преди да бъде избрана в съвета Кузманова е била на длъжност съдия в търговското отделение на Софийския градски съд (СГС). След края на мандата ѝ тя подава молба да бъде възстановена на "заеманата преди избора длъжност", като изрично посочва, че иска да се върне в търговското отделение. Молбата ѝ е удовлетворена.
Малко след възстановяването ѝ обаче - на 13 октомври, общото събрание на съдиите в градския съд е решило да я премести в гражданското отделение на съда. Аргументът - че в търговското отделение няма свободни места. Възражението на Кузманова е срещу това решение, което според нея противоречи на Закона за съдебната власт. Кузманова твърди, че съдиите неправилно са приели, че няма свободни места в търговското отделение, тя е посочила, че там има командировани съдии и твърди, че ако действително липсва бройка за нея, е трябвало да бъде открита нова.


Зам.-председателят на Комисията по атестирането и конкурсите Красимир Шекерджиев заяви, че комисията предлага да се остави без разглеждане възражението на Кузманова. Първо - ВСС и съдийската колегия нямат компетентност да отменят решения на общите събрания на съдиите, и второ - Кузманова не е компетентен орган да иска откриване на нов съдийски щат.


В подкрепа на позицията на Кузманова се намесиха Георги Колев и доскорошният заместник-председател на ВАС Боян Магдалинчев, както и Вероника Имова (от парламентарната квота ГЕРБ).


Колев заяви, че формално комисията по атестиране е права и съдийската колегия няма как да реагира на възражението на Кузманова. Според него обаче е може би време


"за изменение на закона в тази част - за преразглеждане на решенията на общо събрание".


Той цитира част от аргументите във възражението на Кузманова - щом има командировани съдии в търговското отделение на СГС значи има свободни щатни бройки. Въпреки това съдиите са взели решение тя да бъде преместена.


"Решението на ВСС за нейното възстановяване очевидно не се изпълнява", подчерта Колев.


"Мирише ми на друго, да ви кажа честно", подкрепи го Магдалинчев. Той заяви, че съветът я е възстановил на длъжността съдия в търговското отделение и попита може ли общото събрание да променя това решение.


"Решението на съдийската колегия на ВСС е по силата на императивна законова разпоредба и то е следвало да бъде изпълнено. От друга страна съдийското самоуправление действително би могло да игнорира това решение. Получава се колизия, има нещо нередно тук", включи се и Вероника Имова.


Репликира ги Атанаска Дишева.


"Съдийското самоуправление не е нещо, което трябва да вадим като знаме, когато ни е удобно, и да критикуваме, когато не сме съгласни.


Няма да кажа дали в случая общото събрание е действало правилно или не, това би означавало, че имаме правомощия да се произнасяме по решенията на общото събрание, а ние нямаме такива контролни функции. Освен това виждам, че е възстановена на длъжността съдия в търговското отделение, затова не можем да говорим за неизпълнение. А дали общото събрание целесъобразно е упражнило правомощията си не е наша работа".


Намеси се отново шефът на ВАС, който заяви, че било интересно какво би станало, ако съдиите изменят желанието на Камен Иванов или Калин Калпакчиев - част от т.нар. предишно малцинство в съвета, и ги преместят от наказателните отделения, където бяха възстановени след края на мандата им.


Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов посочи, че общото събрание на съдиите не е нарушило нищо. Преди пет години Кузманова е била освободена от длъжността "съдия в СГС", за да постъпи във ВСС. Сега е взето решение да бъде възстановена на същата длъжност - съдия в СГС.


Боряна Димитрова допълни, че ако има грешка в случая, тя е единствено на сегашния състав на съвета, който излишно е дописал, че възстановява Кузманова именно в Търговска колегия. "В съдилищата работят мислещи хора", защити тя общите събрания на съдиите.


Накрая думата отново взе Красимир Шекерджиев и заяви, че няма никакво съмнение - Кузманова е възстановена в съда, откъдето е дошла. "Фактът, че тя е била член на ВСС не я изключва от обхвата на съдиите, които биха могли да бъдат преместени. Не ми се струва, че бившите членове на ВСС, каквито един ден ще сме и ние, трябва да сме пред скоби."


В крайна сметка единодушно, с 14 "за" колегията остави възражението без разглеждане.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK