Кабинетът отчете напредък в борбата с дискриминацията на жени

Кабинетът отчете напредък в борбата с дискриминацията на жени

© ReutersКабинетът прие доклад за предприетите от страната мерки в изпълнение на заключителните препоръки на Комитета на ООН към България за премахване на всички форми на дискриминация по отношение на жените, съобщи правителствената пресслужба.


Акцент в документа е поставен върху приемането на Закон за равенство между половете, укрепването на Националния механизъм за осигуряване на равнопоставеност между мъжете и жените и дейностите за преодоляване на дискриминационни практики и стереотипите, основани на пола.


В доклада се отчитат дейностите за предотвратяване на насилието върху жени и борбата с трафика.
Фокус е поставен и върху осигуряването на ефективен достъп на жените до правна помощ в случай на нарушаване на техните права по Конвенцията за премахване на всички форми на дискриминация по отношение на жените.


Отчетени са и


мерките за осигуряване на по-добро съвместяване на професионалния и семейния живот и популяризиране на политиката в областта на равнопоставеността на жените и мъжете на национално ниво.


Конвенцията, препоръките на Комитета на ООН, становищата по отделни дела и националното законодателство за премахване на дискриминацията срещу жените са включени в обученията на адвокати, съдии, прокурори, полицаи и други правоприлагащи длъжностни лица.


Общо 438 души са преминали различни форми на обучения в тази сфера в Националния институт за правосъдие в периода септември 2013 г. - декември 2016 г. Противодействието на насилието, основано на пола, е поставено като акцент във всички форми на обучение във факултет "Полиция" на Академията на МВР, се посочва още в доклада.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6047 Любопитно

  Къде пък някой е забелязал дискриминацията на жени в България!?
  Всички сладки сектори - ,социален, здравеопазване, образование и най-вече чиновническите са окупирани от тях!
  Да не говорим за съдебната система и правораздаването!!!

  [email protected]
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4905 Неутрално

  Проблем вече е дискриминацията на автентичните мъже.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 515 Неутрално

  ... Да не говорим за съдебната система и правораздаването!!!
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  Точно, на вички нива - от районен до върховен съд има видима феминизация на съдебната система. Не си спомням някой да е посмял да предлага мерки за квоти за мъже в съдебната система ... или детските градини.

  #killwhitey
 4. 4 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3333 Весело

  Твърдо съм за равенството! Не виждам смисъл да се пенсионирам по-късно, доказвайки, че съм пич!

  Еретик
 5. 5 Профил на du Tremblaу
  du Tremblaу
  Рейтинг: 8 Весело

  Да бе, то пък тази снимка не е дискриминационна.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK