Кабинетът прие случайно разпределени външни експерти да проверяват обществените поръчки

Кабинетът прие случайно разпределени външни експерти да проверяват обществените поръчки

© Юлия ЛазароваВъншни експерти, които ще се разпределят на случаен принцип, ще извършват проверки на техническите спецификации на определени обществени поръчки. Оторизираните експерти ще влизат в списък, който ще се допълва веднъж годишно, предвижда приетата от правителството днес наредба за условията и реда за определяне на външни експерти за проверка на техническите спецификации при възлагане на обществени поръчки.


Новият вид контрол бе въведен с промените в Закона за обществените поръчки тази пролет. Той предвижда Агенцията по обществените поръчки (АОП) да извършва проверка на техническите спецификации на определени процедури. За извършването им обаче са необходими специфични знания в различни области, затова АОП ще привлича външни експерти със съответните квалификация и опит.


Експертите ще бъдат включени в списък, който ще се поддържа от агенцията и ще се публикува на Портала за обществени поръчки. Списъкът ще се допълва веднъж годишно, като документи за включване в него могат да се подават в периода 1 - 31 октомври, предвижда наредбата. Включването в списъка ще е валидно за срок от три години, като е възможно и подновяване на валидността за нов тригодишен период. Определянето кои външни експерти да проверяват техническите спецификации ще се извършва на случаен принцип, чрез специално разработен софтуер, поддържан от АОП.
В наредбата се регламентират и изискванията към външните експерти. Те трябва да имат завършено висше образование и не по-малко от четири години професионален опит в заявената област на вписване, придобит през последните 10 години. Заявленията на експертите ще се разглеждат от комисия, определена от изпълнителния директор на АОП, в която ще участват представители на Министерството на финансите и на Националния център за информация и документация.


Наредбата регламентира и условията и реда за определяне и изплащане на възнагражденията на външните експерти.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5301 Весело

  "Кабинетът прие случайно разпределени външни експерти да проверяват обществените поръчки"

  "Случайно разпределени" като в съдилищата

 2. 2 Профил на Deinio
  Deinio
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Тези крадци съвсем изтрещяха в желанието си да покажат борба срещу корупцията пред света.
  Съвет - не наемайте случайни експерти, а започнете от себе си. То не бяха обществени поръчки за лимузини на кметове, обществени пари раздадени на приятели, кметове престъпници, депутати купували гласовеи т.н. Не ви трябват експерти за да ви кажат, че сте корумпирани и спъвате с алчност всичко положително в България

 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3099 Неутрално

  До коментар [#2] от "Deinio":

  Направо да дават контрола на БКП-то ,а?

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на Deinio
  Deinio
  Рейтинг: 397 Неутрално

  До коментар [#3] от "lz2":

  На теб да ти дадат контрола, че много умен изглеждаш във форума

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK