Кабинетът подкрепи Закона за европейската заповед за разследване

Кабинетът подкрепи Закона за европейската заповед за разследване

© Георги КожухаровПравителството одобри и предложи на Народното събрание да приеме Закон за европейската заповед за разследване. С него в националното законодателство се въвеждат изискванията на директива от 2014 г.


Европейската заповед за разследване е инструмент, който влезе в сила в края на май. Тя цели да бъде


улеснена работата при разследвания, в които доказателствата се намират в друга държава от Европейския съюз
По силата на европейската заповед за разследване властите в една държава могат да поискат от своите колеги от тяхно име да извършват претърсвания и разпити. Очаква се това да подобри работата по разследвания на общата престъпност и в частност по случаите на тероризъм, корупция и организирана престъпност.


В началото на октомври стана известно, че България е получила писмо, че нарушава задължението си да въведе в законодателството си европейската заповед за разследване, след което правосъдното министерство се разбърза и качи законопроекта на сайта за обществени консултации със съкратен срок за обсъждане от 14 дни.


Сега действащата нормативна уредба не може да покрие всички изисквания на директивата за осигуряване на взаимопомощ по наказателни дела между държавите - членки на ЕС, се казва в съобщението на правителството. Това предполага ситуации, в които изпращаните от България молби за правна помощ до другите членки може да бъдат връщани или оставяни без изпълнение, което ще лиши българските съдебни органи от възможността да разследват ефективно престъпления с трансграничен елемент.


С въвеждането на европейската заповед за разследване страната ще може да се включи в предстоящото въвеждане на електронни заповеди за разследване, както и в създаването на платформа за обмен на електронни доказателства между компетентните органи на държавите членки.


Също така ще се осигури възможност за предаването на европейската заповед за разследване между компетентните органи на издаващата и на изпълняващата държави чрез всички възможни или подходящи средства за предаване като защитената телекомуникационна система на Европейската съдебна мрежа, Евроюст или други канали, използвани от съдебните или правоприлагащите органи.


С транспонирането на директивата ще се опрости и ускори процедурата, свързана с трансграничните наказателни разследвания в ЕС, ще се намали документацията чрез въвеждането на единен стандартен формуляр, с който органите ще изискват помощ при нужда от доказателства, наркотици и организирана престъпност, които се характеризират с фактическа и правна сложност, изискват сериозен ресурс и време за разследване.


Повече за законопроекта четете тук.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5648 Неутрално

  доброЗорно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2684 Неутрално

  доброЗорно.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Каквито и приказки да разправяш, колкото и да плюеш, власт няма да видите! Избий си го от чугунената глава!
  Не само европейска заповед за разследване и европейска прокуратура и европейски съд!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK