Антибиотици при отглеждането на животни не означава антибиотици в месото, успокоиха здравни експерти

д-р Ангел Кунчев

© Анелия Николова

д-р Ангел КунчевКоличеството продадени антибиотици за ветеринарни цели не означава, че то автоматично се пренася и консумира заедно с месото. Антибиотиците за животните, също както и за хората се изхвърлят от организма след шест, осем или дванайсет часа и у нас се спазва правилото да не им се дават вещества преди клането. През миналата година проби са показали наличие на антибиотици само в три пуйки от една и съща ферма.


Това коментира по БНТ тази сутрин проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, след като вчера се разпространи новината, че България е осма в Европа по използване на антибиотици пи отглеждането на животни за месо.


Впоследствие Агенцията за безопасност на храните заяви, че в България не се злоупотребява с антибиотици за угояване на животни и че редовните контролни проби не показват отклонения от нормите с единични изключения. А днес по националните телевизии темата коментираха д-р Кантарджиев, националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев и представители на месопреработвателите, отново с уверение, че българското месо е безопасно.
В Доклада на Европейската агенция по лекарствата, в който са сравнени продадените количества антимикробни субстанции за ветеринарни цели с количеството произведено месо за страната, полученото число за България е 121 мг на килограм живо месо. За сравнение, в седемте страни преди България количеството е: Кипър - 434 мг/кг, Испания - 402 мг/кг, Италия - 322 мг/кг, Унгария - 211 мг/кг, Белгия - 150 мг/кг, Полша - 138 мг/кг, и Португалия - 134 мг/ кг. В средата на класацията са Германия с 97 мг/кг, Франция с 70мг/кг, Чехия с 68.1 мг/кг. И най-малко количества са измерени в скандинавските държави - само 2 мг/кг в Норвегия, 5 мг/кг в Исландия и 11 мг/кг в Швеция.


Проф. Тодор Кантарджиев

© НЦЗПБ

Проф. Тодор Кантарджиев


"В доклада на ЕМА не се казва, че в месото, което си купуваме, има антибиотик, а казва, че животните по време на своето развитие са били третирани с тези количества антибиотици", коментира проф. Тодор Кантарджиев. Според него, освен че се спазват правилата антибиотици да не се дават преди клането на животното за месо, се спазва също и това да не се слагат във фуражите за увеличаване на биомасата. "Вече не се дават антибиотици на животните както през 60-70-те години, за да качват тегло и месото да е по-евтино за производство", казва той.


Заплахата от прекаляването с антибиотици при отглеждането на животни е в това, че могат да доведат до резистентни бактерии, които не подлежат на убиване от медикаменти. Много малка е вероятността обаче тези бактерии да достигнат и до човек, ако ги има, защото месото се обработва термично и е препоръчително то винаги да се обработва възможно по-добре, поясни специалистът.


Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в интервю по "Нова телевизия" днес също увери, че крайният продукт няма антибиотици. Той определи като сериозен проблем прекомерната употреба на антибиотици в глобален мащаб и ефекта, който тя причинява - антибиотичната резистентност на бактериите, обаче заяви и "отговорно твърдя, че в крайния продукт, в месото, антибиотици няма". Годишно се правят над 500 проби на месото, произведено в България, и установяването на антибиотици е в единични случаи.


Д-р Кунчев припомни и че преди няколко години е забранена със закон употребата на вещества за растеж, а антибиотици се ползват, когато животните са болни. Възможно е да се прилагат и от "неразумни стопани профилактично, защото лошата хигиена се замества с дизенфектанти", но те не достигат до крайния продукт, повтори здравният инспектор.


Според д-р Диляна Попова, експерт в Асоциацията на месопреработвателните, отново по Нова телевизия, на животните не се дават антибиотици превантивно, защото това е прекалено скъпо. "Когато животните са болни и се налага да приемат антибиотици, има карантинен срок. През това време нито млякото се използва, защото антибиотикът потиска развитието на млечно-киселите организми и не може да се произведат кисело мляко и млечни продукти, нито се колят животни", обясни тя.


По думите на Попова месото е най-контролираната суровина в България, защото и кланиците и държавата налагат проверки и контрол. Колкото до ниските стойности на антибиотици, които докладът е отчел в скандинавските страни - това лесно може да се обясни с различния климат, много по-малка популация на животни и различни заболявания. По думите й по-скоро трябва да се сравняваме със страни като Италия и Испания, които са на сходни географски ширини, а там потреблението на антибиотици за ветеринарни цели е много по-високо.


Кунчев потвърди, че по на юг, където сме ние, има доста по-голям набор от заболявания сред животните.

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2685 Любопитно

  Изберете българското?

 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3625 Весело

  "И най-малко количества са измерени в скандинавските държави - само 2 мг/кг в Норвегия, 5 мг/кг в Исландия и 11 мг/кг в Швеция..."


  Как оцеляват без антибиотици скандинавските прасета?! Сигурно са калени от студа...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 3. 3 Профил на Deemer
  Deemer
  Рейтинг: 458 Любопитно

  "Вече не се дават антибиотици на животните както през 60-70-те години, за да качват тегло"

  Ама разбира се, те бройлерите от чистият въздух стават по 2 кила за три месеца.

  Щом организма се изчиства до 12 часа от антибиотиците, защо всички фармацевтични компании ми рекламират пробиотици, за употреба по една седмица след използването на антибиотик? Я вземете се разберете кой лъже и тогава давайте експертно мнение!

  Не всичко е това, което изглежда на пръв поглед.
 4. 4 Профил на jalal_al_din
  jalal_al_din
  Рейтинг: 473 Весело

  сигурно антибиотиците отиват в мозъка...на здравният мин. затова говори глупости :)

 5. 5 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  "Антибиотиците за животните, също както и за хората се изхвърлят от организма след шест, осем или дванайсет часа и у нас се спазва правилото да не им се дават вещества преди клането."

  Но това все още не означава, че тези антибиотици изчезват напълно от храната. След като бъдат изхвърлени от организма на селскостопанските жуивотни, те попадат в торта и след наторяването може да попаднат в селскостопански кутури. При проучване в САЩ например е било открито съдържание на антибиотика сулфаметазин в картофи, царевица и марули, които са били наторявани с подобен естествен тор:

  https://www.babycenter.com/0_antibiotics-in-meat-what-you-need-to-know_11356.bc

 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2766 Неутрално

  Антибиотици при отглеждането на животни не означава антибиотици в месото
  ___________
  Не означава, не ознаава ама момченцата хапвали повече пиленца им растат гърдички и това е видимо! Агенцията за безопасност на храните не са читави и традиционно при тях работят на каишка слуги на едрите производители ,вносители и търговци на месо.
  Нищо чудно ,че се напълни с вегани!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  ... Годишно се правят над 500 проби на месото, произведено в България ...

  Че това са по-малко от 2 проби на ден!

  ... д-р Диляна Попова, експерт в Асоциацията на месопреработвателните, отново по Нова телевизия ... По думите на Попова месото е най-контролираната суровина в България, защото и кланиците и държавата налагат проверки и контрол...

  Баф!
  К'во ли е при тея с не толкова строг контрол?
  Сигурно по порба на месец?


 8. 8 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 657 Неутрално

  До коментар [#3] от "Deemer":

  Яко си се объркАл. Не всички антибиотици се изчистват за 12 часа. Откъде е тази информация?

  BohrMottelson
 9. 9 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4492 Неутрално

  Защо ли нещо не вярвам на тези здравни експерти?!

 10. 10 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Някой от ЕС може ли да ми обЯсни защо разликата между Норвегия и Кипър е 20 000 % (демек, 200 пъти) !!! Сигур кипърските телета боледуват 200 пъти повече от норвежките ???
  ... И защо е изключително важно морковите и чушките да са прави навсякъде в ЕС, а пък химията в говедата да е от Х мкг. до ХХХ мкг. ???
  ... А относно нашите специалисти и агенции - ние си ги знаем. Те и за яйцата бяха непоколебимо сигурни, че в "изберете българското" няма и не може да има фипронил, докато не ги накараха да си свършат работата, за която им се плаща.

 11. 11 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 233 Неутрално

  да бе !!!яжте антибиотици с месото тъкмо ще сте здрави като животни!!!!!

  Долу рушистите и фашистите
 12. 12 Профил на Deemer
  Deemer
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#3] от "Deemer":Яко си се объркАл. Не всички антибиотици се изчистват за 12 часа. Откъде е тази информация?
  —цитат от коментар 8 на BohrMottelson


  Ами от статията по-горе, цитирам експерта!

  Не всичко е това, което изглежда на пръв поглед.
 13. 13 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamiltonf1":
  До коментар [#10] от "Булаир":
  Най-на север бактериалните щамове се развиват най-трудно, освен това там се оглеждат малък брой животни на голяма територия.
  Ветеринарните програми препоръчват използване на повече антибиотици там, където е по-топло, има повече животни и площта е по-малка. Логично е, най-малко антибиотици да се употребявят в студени, рядко населени страни с малко животни като Норвегия и Исландия и най-много - в топли страни с много животни като Испания и Италия, както и Кипър ( където всичко тово е на малка територия)

 14. 14 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamiltonf1":До коментар [#10] от "Булаир":Най-на север бактериалните щамове се развиват най-трудно, освен това там се оглеждат малък брой животни на голяма територия. Ветеринарните програми препоръчват използване на повече антибиотици там, където е по-топло, има повече животни и площта е по-малка. Логично е, най-малко антибиотици да се употребявят в студени, рядко населени страни с малко животни като Норвегия и Исландия и най-много - в топли страни с много животни като Испания и Италия, както и Кипър ( където всичко тово е на малка територия)
  —цитат от коментар 13 на kumcho___valcho


  До коментар [#13] от "kumcho___valcho":

  ... и резултатът е 200 пъти разлика ?!?!?
  По същата логика в Испания, на глава от населението трябва да се продават 200 пъти повече антибиотици отколкото в Норвегия ... само, че не съм чул подобно нещо.

 15. 15 Профил на ZEN
  ZEN
  Рейтинг: 316 Неутрално

  От години вече, когато някой "отговорен" се изкаже, рефлекторно не вярвам.
  Това, на което вярвам е съдържимото м/у ушите, а то ми подсказва, че тези са точно като онези, който "отговорно" следят за качеството на СМР при строителството на магистрали и други ГЕРБАВИ хранилки.

 16. 16 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  До коментар [#14] от "Булаир":

  Лидерите в Европа при хората - Черна гора, и то с какви "резултати":

  Били са предписани и изпъленни 6 милиона и 200 хиляди рецепти, което означава, че всеки гражданин на Черна гора е взел десет рецепти и е изпил по 20 кутии с лекарства

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 17. 17 Профил на миро родозов
  миро родозов
  Рейтинг: 348 Неутрално

  > е веган
  > мисли си, че не е безмерно тъп безмозъчен идиот
  точно безмерно тъпи необразовани кретени сте драги вегани

 18. 18 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  До коментар [#13] от "kumcho___valcho":

  При хората се запазва класацията (почти), като класиране. А на първо място с огромна преднина е не кой да е, а Туркия:
  https://clubz.bg/30607-antibioticite_gubqt_bitkata_s_bakteriite

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 19. 19 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2161 Весело

  До коментар [#13] от "kumcho___valcho":

  Затова внасяме яйца от слънчева Полша, защото е на север и там не се отглежда нищо....Тя Полша е от типа " студени, рядко населени страни с малко животни"....

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 20. 20 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 657 Неутрално

  До коментар [#12] от "Deemer":

  Още в първия параграф:-). Грешката е моя.

  Пурфесуръ се е изказал неподготвен (ако деиствително думите му са предадени точно от Дневник)

  Азитромицинът има полу-живот 3-4 дни, доксициклинът 16-20 часа.

  BohrMottelson
 21. 21 Профил на C est la vie
  C est la vie
  Рейтинг: 665 Неутрално

  " България е осма в Европа по използване на антибиотици пи отглеждането на животни за месо."
  "Той определи като сериозен проблем прекомерната употреба на антибиотици в глобален мащаб и ефекта, който тя причинява - антибиотичната резистентност на бактериите"

  Проблема е в прекомерната употреба на антибиотици в глобален мащаб и ефекта, който тя причинява - антибиотичната резистентност на бактериите.
  Не си купувайте месо и особено преработени продукти като луканка например. Луканката е натъпккана с вякакакви боклуци и ни я продават като деликатес на супер дебели цени. Доколкото ми е известно, преработените месни "деликатеси" се правят с месо от стари или болни животни, от месо с изтичащ срок на годност, и от 20 годишно замразено месо.
  Животните живеят при ужасни условия и страдат от лошо отношение. Колкото по-рядко купувате месо, толкова повече намалявате търсенето. Така инвестистирате в здравето си и спомагате за ограничаването на бизнеса със смърт.

  До коментар [#3] от "Deemer":
  "Ама разбира се, те бройлерите от чистият въздух стават по 2 кила за три месеца."

  Доколкото ми е известно, производствения цикъл е 6 седмици, т.е. месец и половина.

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 22. 22 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 636 Весело

  До коментар [#14] от "Булаир":Лидерите в Европа при хората - Черна гора, и то с какви "резултати":Били са предписани и изпъленни 6 милиона и 200 хиляди рецепти, което означава, че всеки гражданин на Черна гора е взел десет рецепти и е изпил по 20 кутии с лекарства
  —цитат от коментар 16 на hamiltonf1


  До коментар [#14] от "Булаир":

  Е, то и ние сме лидери по продажби на нови автомобили ... такива ми ти работи.

 23. 23 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "Много малка е вероятността обаче тези бактерии да достигнат и до човек, ако ги има,"

  Само една бърза справка в Pubmed доказва точно обратното.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4388096/

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 24. 24 Профил на qfd21380936
  qfd21380936
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Какво ви бърка българското месо ?Месото ,което се преработва е много повече от животните . Че то в магазина е 30-40 годишно, от Великобритания,
  минало през Аржентина примерно - конкретно антибиотиците му са изчезнали отдавна...

 25. 25 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#14] от "Булаир":
  Ами ако чуя някой да отглежда десетки хиляди испанци в едно помещение, в което ходят до тоалетна и се хранят и пият от общи съдове, ще ти кажа колко антибиотици му трябват

 26. 26 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#23] от "Lady Zeppelin":
  Резистентните бактерии от месото могат да стигат до човека, ако оцелеят и месото не е приготвено както трябва. Но по-често се разпространяват не от изяденото месо, а от други хора, които са били в контакт с животни или животински продукти и не са спазили добра хигиена.

 27. 27 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 495 Неутрално

  ахъ , с няколко ;експертни; мнения ще се защитава наложения модел на пълно доверие към ;свойте хора; , естествено щом са дотирани по няколко програми с по няколко милиона /голяма част от които е заминала към родата/ им е осигурен безпроблемен достъп до търговската мрежа , как и от кой ще бъдат проверявани и санкционирани ? потупване по рамото и плика с ;картички с лика на алеко константинов; вършат работата

 28. 28 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#3] от "Deemer":
  Ти да не си представяш, че като спре действието на антибиотика, чревната ти микрофлора по магичен начин веднага се възстановява на предишните нива

 29. 29 Профил на ВинетУУУ
  ВинетУУУ
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#14] от "Булаир":Ами ако чуя някой да отглежда десетки хиляди испанци в едно помещение, в което ходят до тоалетна и се хранят и пият от общи съдове, ще ти кажа колко антибиотици му трябват
  —цитат от коментар 25 на kumcho___valcho


  Испанците са с най-голямата продължителност на живота в Европа и от водещите и в световен мащаб.

 30. 30 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#21] от "б_еко - върнете стария Дневник":

  Коя луканка е натъпкана с всякакви боклуци и какви са боклуците? Ако може поименно. Понеже виждам, че сте много осведомен. И за да допълня знанията ви за сурово-сушените продукти, има прошуто крудо за 10 евро/кг, и такова за 50 евро/кг. Ако си купувате луканка за 10 лв/кг, предполагам сте наясно, че лъжете себе си.

 31. 31 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  Въобще не ме притесняват антибиотиците , които бодат на животните .Ако е в повече , организма ги изхвърля .
  Същото не може да се каже за растенията и химията , която поемат от почвата !

 32. 32 Профил на Вечно ядосан
  Вечно ядосан
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#3] от "Deemer":

  Никой не лъже, просто ти си необразован.

 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  Освен антибиотиците, кой знае още колко вредни боклуци им дават и с какво ги хранят.

 34. 34 Профил на C est la vie
  C est la vie
  Рейтинг: 665 Неутрално

  До коментар [#30] от "truly":

  Чудесно, купете си прошуто крудо за 50 евро/кг. Добър апетит.

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 35. 35 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2161 Весело

  До коментар [#34] от "б_еко - върнете стария Дневник":

  Предпочитаме пържола "Кобе"....

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 36. 36 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#34] от "б_еко - върнете стария Дневник":

  Не, купувам си луканка. Има продукти родно производтсво, които не отстъпват с нищона вносните. Затова не приемам лозунги от типа на "не купувайте луканка".

 37. 37 Профил на Deemer
  Deemer
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#3] от "Deemer":Ти да не си представяш, че като спре действието на антибиотика, чревната ти микрофлора по магичен начин веднага се възстановява на предишните нива
  —цитат от коментар 28 на kumcho___valcho


  Аз не, професора така го е казал. Аз не съм лекар или фармацевт.

  Не всичко е това, което изглежда на пръв поглед.
 38. 38 Профил на Deemer
  Deemer
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#3] от "Deemer":Никой не лъже, просто ти си необразован.
  —цитат от коментар 32 на Адекватно мислещ


  Моля, г-н гении просветлете ни. Аз просто използвам непросветената си логика.
  Относно образованост, можем да си поговорим, но не смятам че тук е мястото за това!

  Не всичко е това, което изглежда на пръв поглед.
 39. 39 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#26] от "kumcho___valcho":
  Проблем е самото създаване на резистентни бактерии с масовото използване антибиотици.
  После те се разпространяват чрез директен контакт, храната, предаването на създадената резистентност в генетичния фонд на бактериите помежду им.
  Положението е доста по-сложно и опасно от опростенческото изказване на здравния инспеkтор.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK