Община Варна определи само час в средата на работната седмица за обществено обсъждане на 38.5 млн. лв. заеми

Община Варна определи само час в средата на работната седмица за обществено обсъждане на 38.5 млн. лв. заеми

© ДневникОбщина Варна възнамерява да поеме дългосрочни дългове на стойност над 38.5 млн. лв. за реализацията на четири проекта. Това става ясно от обявление за обществено обсъждане, насрочено за 14 ноември – в средата на следващата работна седмица, и то в рамките само на един час.


Заемите трябва да осигурят покриването на недопустими разходи и мостовото финансиране на проектите за строеж на пречиствателна станция в курорта Златни пясъци, за естетизация на градската среда, за изграждането на Синя зона и втората фаза на проекта "Интегрираният градски транспорт на Варна".


Проектът
"Естетизация и модернизация на градската среда във Варна"


е на стойност надхвърляща 34.4 млн. лв. Безвъзмездното финансиране по него, осигурено от Оперативна програма "Региони в растеж", е 25.2 млн. лв. Предвиденото собствени финансиране на недопустими разходи от страна на община Варна е в размер на 9.2 млн. лв., които трябва да бъдат осигурени със заем от Европейската банка за възстановяване и развитие. Мостовото финансиране до възстановяването им ще стане с друг дълг от 2.5 млн. лв. от "Фонда за органите на местното управление в България – ФЛАГ".


Вторият проект, за който също ще бъдат изтеглени два заема, е


"Интегриран градски транспорт на Варна – втора фаза"


на стойност 37 млн. лв. Безвъзмездната финансова помощ по него, осигурена от "Региони в растеж", е 29.3 млн. лв. За покриване на недопустими разходи от Европейската банка за възстановяване и развитие ще бъдат взети назаем 6.7 млн. лв. Мостовото финансиране в размер на 8 млн. лв. ще дойде пак от "Фонда за органите на местното управление в България – ФЛАГ".


Още над 37 млн лв. ще бъдат похарчени за проектирането и изграждането на


пречиствателната станция в курорта Златни пясъци.


Безвъзмездната финансова помощ от оперативна програма "Околна среда 2014 г. - 2020 г." е близо 29 млн. лв. Предвидените недопустими разходи, за които ще трябва да бъде търсен заем, е 6.6 млн. лв., а мостовото до възстановяване на разходите от финансиращия орган – 6.3 млн. лв.


Предвидената стойност на дълго дискутираната и преминала през няколко фалстарта


Синя зона на Варна


е 5.4 млн. лв. От тях над 1 млн. лв. ще бъдат покрити от бюджета на общината. Останалите 4.3 млн. лв. ще бъдат изтеглени като заем пак от Европейската банка за възстановяване и развитие.


Лихвите, които Община Варна ще трябва да плаща за заемите, отпуснати от Европейската банка за възстановяване и развитие са малко над 3% на годишна база. Повче от два пъти по-висока обаче ще е лихвата по краткосрочното - мостово финансиране.


За дискусия по четирите проекта и дългът, който ще трябва да бъде поет за реализацията им, общинската администрация е насрочила обществено обсъждане следващия вторник – 14 ноември. За това е определено времето от 15.30 ч. до 16.30 ч. Както и в други подобни случаи, обемът на информацията, която трябва да бъде обсъдена, избраният работен ден и предвиденият един час отново издават опит на местната администрация да избегне задълбочена дискусия с широк кръг граждани.


Текстът и заглавието му са допълненини и коригирани на 20 ноември в 17.30ч.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4471 Неутрално

  Разбивка на недопустимите разходи по проекти има ли:

  а) глоби, финансови санкции и разходи за разрешаване на спорове;
  б) разходите за гаранции, осигурени от банка или друга финансова институция;
  в) закупуване на машини, съоръжения и оборудване втора употреба, с изключение на случаите, когато целите на проекта не биха могли да бъдат постигнати без подобно оборудване, при спазване на условията по чл. 8, т. 2 от ПМС № 245;
  г) разходите по договори за услуги, доставки и строителство, свързани със:
  - договори с подизпълнители, които увеличават разходите за изпълнение на дейността, без да създават добавена стойност;
  - договори с посредници и консултанти, в които плащането е определено като процент от общия разход за дейността, освен ако бенефициентът може да докаже, че плащането се отнася за действително извършената работа или услуга;
  д) разходите за лихви, разноските за финансови транзакции, комисионите и загубите от курсови разлики при обмяна на чужда валута и други чисто финансови разходи;
  е) разходите за покриване на възможни бъдещи загуби или дългове;
  ж) разходите, финансирани по други програми;
  з) разходите, отчетени като принос в натура;

  Топ 3 на най-младите приватизатори в България при по-мащабните сделки: №1 Д. Пеееевски, №2 К. Нинова, №3 И. Прокопиев
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5724 Неутрално

  дИмокрацията победи !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Пребоядисаните комунисти и техните наследници победиха!Какво ти е крива демокрацията?Или следваш инструкциите на работодателите си?

 4. 4 Профил на iavorski
  iavorski
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Абе цял час за нещо което отдавна е решено кой ще го прилапа. Резнете го на 5 минути и т'ва е!

 5. 5 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  Какви са тия 5,4 млн за синя зона?????? Да сложат знаци, че е синя зона - това ли струва толкова пари?
  Тия не прекаляват, ами направо ...

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5724 Разстроено

  До коментар [#3] от "blaserr93lrs2":

  можеш ли да разбираш написан текст ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на kamenof
  kamenof
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Какви са тия 5,4 млн за синя зона?????? Да сложат знаци, че е синя зона - това ли струва толкова пари?Тия не прекаляват, ами направо ...
  —цитат от коментар 5 на today


  Дали само знаци трябват ? А служители, които да обхождат, устройствата с които проверяват, лицензионна такса за софтуер за тях, паяци, шофьори на паяци, администрация, помещения, счетоводство, пътна маркировка, печатане на стикери, билети и пр., терминали, които да се монтират за продажбата им, охрана по принудителните паркинги, застраховки, осигуровки и още десетки други, които на прима виста не се сещам. Не мисли, че да се нарави зона в третия по големина град е ей така. Докато заработи машината, че и да се самоиздържа - никак няма да отнеме малко. Софийската и сега се заздъхва. За справка - осемцифрените кредити от ББР.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK