Делото за "102-та милиона" се падна на съдия Мадлена Желева

Делото за "102-та милиона" се падна на съдия Мадлена Желева

© Надежда ЧипеваНовият съдия докладчик по делото свързано с КТБ, известно като "102-та милиона", е съдията от търговското отделение на Софийския апелативен съд Мадлена Желева. Тя бе избрана на случаен принцип публично днес, като в съдебния състав ще заседават колегите й Галина Иванова и Васил Христакиев.


Мадлена Желева беше сред 19-те апелативни съдии, които в началото на януари 2015 г. поискаха проверка в Софийския градски съд, когато беше оглавяван от Владимира Янева.

Била е докладчик по делото на втора инстанция на Ангел Бончев срещу фондация "Утре за всеки" за направеното под натиск от него дарение от 157 000 евро след отвличане на съпругата му от "Наглите".


Преразпределението се наложи, тъй като ден по-рано председателят на съда Даниела Дончева си направи отвод, а до отвода се стигна след като първоначалният съдия докладчик Милен Василев публично обвини Дончева, че незаконно го е отстранила от делото. Междувременно проверка на Върховния касационен съд установи, че в САС има нарушения в случайното разпределение на делата.


Въпросното дело е свързано с КТБ, с материален интерес за над 102 милиона лева. Спорът е между две търговски дружества, едното от които е на основния свидетел на прокуратурата по наказателното дело за КТБ Бисер Лазов. Неговата фирма е собственик на сградата на площад "Гарибалди", в която се помещава централата на КТБ. Неговото дружество спечели делото на първа инстанция в Окръжния съд в Кюстендил и другата страна обжалва в Софийския апелативен съд.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK