Жена от Бургас осъди гинеколога си за лекарска грешка заради закъсняло лечение на инфекция след секцио

Архив

© Валентина Петрова

АрхивЖена от Бургас осъди на две инстанции болница "Дева Мария" и наблюдавщия си лекар в нея д-р Сияна Драгнева, заради неправилна диагноза и ненавременно лечение на възпаление след секцио, което в последствие наложило тотална хистеректомия - отстраняване на матката й.


Казусът е от 2015 г., като решението на Окръжния съд в Бургас в полза на ищцата в последствие се обжалва от болницата, но с решение от този октомври и Апелативният съд в Бургас потвърждава вината на лекарката и лечебното заведение за нанасяне на неимущствени вреди. Наложено им е да изплатят на пострадалата жена обезщетение при предявен частичен иск за сумата от 26 хил. лв. и да покрият разходите по делото.


През 2014 г. тогава 26-годишната Женя Димова кара трудна бременност и неколкократно е хоспитализирана в болница "Дева Мария" в периода на износване. Наблюдава я акушер-гинекологът д-р Сияна Драгнева и е планирано бебето да се роди със секцио през март 2015 г., но месец преди термина и насрочената дата за операцията, състоянието на жената се влошава с бързи и резки промени на кръвното налягане. Налага се спешно да бъде приета и бебето излиза на бял свят с цезарово сечение в началото на февруари. За събитията разказва още тогава в писмо до медиите съпругът на родилката, цитирано в сайта е-Бургас.
Секциото е последвано от силни болки и висока температура, които по преценката на лекаря тогава са нормални. Това е записано и в болничната документация на жената - че "родилката няма никакви субективни оплаквания и състоянието й е нормално". Младата майка и бебето й са изписани пет дни по-късно, когато температурата й влиза в норма, обаче болките след това продължават и се влошават.


При консултации с д-р Драгнева по телефона и на живо, по разказа на съпруга, тя многократно повторила, че това е в реда на нещата и не е необходимо лечение, а търпение. В обвинението се посочва, че гинеколожката отдавала болките на цистит, а не на гинекологичен проблем, макар че след консултация с уролог това предположение било отхвърлено. Минават общо 18 дни преди друг гинеколог в болницата да прегледа Женя и да установи некротични налепи и остра инфенкция по матката и пикочния мехур, които налагат тотална абдоминална хистеректомия.


Апелативният съд в Бургас изброява три пропуски в лечението на майката и ги определя като лекарски грешки. Първо, месец преди раждането изследвания на жената показват инфекция, за която обаче не е назначено лечение. Второ, два дни след изписването след цезаровото сечение отново е установена бактериална инфекция (с ентерококи фекалис и кандида), но на самото изписване не са изчакани резултатите и няма категорично заключение за овладяна гинекологична инфекция. И трето - не е извършен гинекологичен преглед при сваляне на конците от операцията и не са назначени допълнителни изследвания с образна диатностика, което е довело до "грешна диагноза". Допълнително се признава и, че въпреки отрицателните за инфекции урологични изследвания, лекарката не е сменила предположението си.


Описаните действия, респективно бездействия на д-р Д. следва де се квалифицират като неправомерни и имащи характеристиката на лекарски грешки (...) Посочените действия и бездействия са противоправни,
тъй като, с оглед спецификата на лекарската професия, съставляват лекарски грешки, несъобразени с общоприетите от медицинската наука и практика професионални правила, методи и норми на поведение. (...) Ако не бяха допуснати изброените лекарски грешки, въззиваемита ищца е имала реалния шанс да не претърпи процесните вреди от загуба на детероден орган.
- пише в решението на Апелативния съд.


Решението подлежи на касационно обжалване пред Върховния касационен съд в едномесечен срок.


По време на събитията през 2015 г. се развива остър конфликт между болницата и пострадалото семейство, отразен в местните медии. В писмото си афектираният съпруг на Женя обвинява лекарите от "Дева Мария" в нехуманно и безхаберно отношение и че "отдавна са забравили Хипократовата клетва". Отговорът на болницата е, че семейството се опитва да я рекетира.


"В крайна сметка грешката е непоправима, животът ми се преобърна на 360 градуса. След като заведох делото с мен се свързаха доста жени, които са пострадали от д-р Драгнева, за да ме поздравят за смелостта. Тук не става въпрос за пари, а за възмездие", казва пред е-Бургас Женя Димова.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK