Жена от Бургас осъди гинеколога си за лекарска грешка заради закъсняло лечение на инфекция след секцио

Архив

© Валентина Петрова

АрхивЖена от Бургас осъди на две инстанции болница "Дева Мария" и наблюдавщия си лекар в нея д-р Сияна Драгнева, заради неправилна диагноза и ненавременно лечение на възпаление след секцио, което в последствие наложило тотална хистеректомия - отстраняване на матката й.


Казусът е от 2015 г., като решението на Окръжния съд в Бургас в полза на ищцата в последствие се обжалва от болницата, но с решение от този октомври и Апелативният съд в Бургас потвърждава вината на лекарката и лечебното заведение за нанасяне на неимущствени вреди. Наложено им е да изплатят на пострадалата жена обезщетение при предявен частичен иск за сумата от 26 хил. лв. и да покрият разходите по делото.


През 2014 г. тогава 26-годишната Женя Димова кара трудна бременност и неколкократно е хоспитализирана в болница "Дева Мария" в периода на износване. Наблюдава я акушер-гинекологът д-р Сияна Драгнева и е планирано бебето да се роди със секцио през март 2015 г., но месец преди термина и насрочената дата за операцията, състоянието на жената се влошава с бързи и резки промени на кръвното налягане. Налага се спешно да бъде приета и бебето излиза на бял свят с цезарово сечение в началото на февруари. За събитията разказва още тогава в писмо до медиите съпругът на родилката, цитирано в сайта е-Бургас.
Секциото е последвано от силни болки и висока температура, които по преценката на лекаря тогава са нормални. Това е записано и в болничната документация на жената - че "родилката няма никакви субективни оплаквания и състоянието й е нормално". Младата майка и бебето й са изписани пет дни по-късно, когато температурата й влиза в норма, обаче болките след това продължават и се влошават.


При консултации с д-р Драгнева по телефона и на живо, по разказа на съпруга, тя многократно повторила, че това е в реда на нещата и не е необходимо лечение, а търпение. В обвинението се посочва, че гинеколожката отдавала болките на цистит, а не на гинекологичен проблем, макар че след консултация с уролог това предположение било отхвърлено. Минават общо 18 дни преди друг гинеколог в болницата да прегледа Женя и да установи некротични налепи и остра инфенкция по матката и пикочния мехур, които налагат тотална абдоминална хистеректомия.


Апелативният съд в Бургас изброява три пропуски в лечението на майката и ги определя като лекарски грешки. Първо, месец преди раждането изследвания на жената показват инфекция, за която обаче не е назначено лечение. Второ, два дни след изписването след цезаровото сечение отново е установена бактериална инфекция (с ентерококи фекалис и кандида), но на самото изписване не са изчакани резултатите и няма категорично заключение за овладяна гинекологична инфекция. И трето - не е извършен гинекологичен преглед при сваляне на конците от операцията и не са назначени допълнителни изследвания с образна диатностика, което е довело до "грешна диагноза". Допълнително се признава и, че въпреки отрицателните за инфекции урологични изследвания, лекарката не е сменила предположението си.


Описаните действия, респективно бездействия на д-р Д. следва де се квалифицират като неправомерни и имащи характеристиката на лекарски грешки (...) Посочените действия и бездействия са противоправни,
тъй като, с оглед спецификата на лекарската професия, съставляват лекарски грешки, несъобразени с общоприетите от медицинската наука и практика професионални правила, методи и норми на поведение. (...) Ако не бяха допуснати изброените лекарски грешки, въззиваемита ищца е имала реалния шанс да не претърпи процесните вреди от загуба на детероден орган.
- пише в решението на Апелативния съд.


Решението подлежи на касационно обжалване пред Върховния касационен съд в едномесечен срок.


По време на събитията през 2015 г. се развива остър конфликт между болницата и пострадалото семейство, отразен в местните медии. В писмото си афектираният съпруг на Женя обвинява лекарите от "Дева Мария" в нехуманно и безхаберно отношение и че "отдавна са забравили Хипократовата клетва". Отговорът на болницата е, че семейството се опитва да я рекетира.


"В крайна сметка грешката е непоправима, животът ми се преобърна на 360 градуса. След като заведох делото с мен се свързаха доста жени, които са пострадали от д-р Драгнева, за да ме поздравят за смелостта. Тук не става въпрос за пари, а за възмездие", казва пред е-Бургас Женя Димова.

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 506 Гневно

  Дано тази лекарка да е изключèние..ама надали!

 2. 2 Профил на Kotarak
  Kotarak
  Рейтинг: 863 Неутрално

  След Драгнева да вземе някой да осъди и "доктор" Григорова от Тина Киркова, която постоянно препраща пациенти към частния си кабинет, а е шеф на болницата и нещата би трябвало да минават по пътека. Държи се арогантно с пациентите и ги дере.

 3. 3 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1280 Разстроено

  Откакто болниците у нас станаха търговски дружества, много болни се изнасят към Одрин и Цариград, защото щом така и така ще се плаща - по-добре да се плати за качество!

 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3953 Неутрално

  До коментар [#3] от "Дедо Либен":

  Точно в тази болница има много турски лекари, начинаещи...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 5. 5 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3466 Неутрално

  Откакто болниците у нас станаха търговски дружества, много болни се изнасят към Одрин и Цариград, защото щом така и така ще се плаща - по-добре да се плати за качество!
  —цитат от коментар 3 на Дедо Либен


  Тукашните се изнасят в Ямбол. Всъшност болницата "Дева Мария" е перфектна, но медицинските кадри са много огладняли и осверипяли. Не всички са такива, но рискът е 95%. Затуй не ходете в болница за щяло и нещяло. В случая жената не е имала избор. Но е трябвало да отиде в Ямбол.

 6. 6 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 844 Неутрално

  "Един месец преди цезаровото сечение изследванията показали, че е налице инфекция". Не е ясно с каква локализация е била инфекцията. По принцип пикочните инфекции при бременните жени протичат изключително тежко, а ако се установят бактерии при микробиологично изследване (посявка) на урината се провежда задължително антибиотично лечение, дори да нямат никакви клинични прояви на инфекцията ( треска, висока температура...). Ентерекокус фекалис (Стрептококус фекалис) е честа сапрофитна флора, която се установява при микробиологично изследване на сперма, поради което се приема като външно замърсяване. При жените се среща рядко като причинител на пикочни инфекции. Нищо нормално всъщност не е имала в периода след секциото. Длъжни са били да обърнат внимание, въпреки че матката е изключително резистентна на инфекции, да погледнат по- сериозно на оплакванията на жената. Световна Здравна Организация (СЗО) дефинира здравето като субективно усещане за пълно физическо и душевно благополучие. С други думи е дала в ръцете на СУБЕКТА (НЕ НА ЛЕКАРЯ) ДА РЕШИ ДАЛИ Е БОЛЕН ИЛИ ЗДРАВ. В този смисъл болестта не е здраве и лекарят е длъжен да се опитва да реши проблемите с болестното състояние , дори то да е имагинерно, само в съзнанието на човека. Наскоро се постави въпросът и за "фалшивите" болнични. Няма фалшиви болнични. Ако някой, въпреки усещането си за болест, си е позволил да отиде на курорт или екскурзия си е за негова сметка.

 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3953 Неутрално

  До коментар [#5] от "Judjuk":

  "Перфектна"?! Не съм чул някой да изразява подобно (близко дори) мнение...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 8. 8 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  Крайно време е да видим лекари в затвора.

  В Русия съм! В Русия съм!
 9. 9 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Лично познавам и Сияна, и съпруга ѝ Пейчо!
  Ако за въпросната пациентка, Сияна е едва ли не престъпник, за моята съпруга, Сияна е един перфектен лекар!

  Да разлая троловете!!
 10. 10 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3466 Неутрално

  До коментар [#5] от "Judjuk":"Перфектна"?! Не съм чул някой да изразява подобно (близко дори) мнение...
  —цитат от коментар 7 на hamiltonf1


  Става дума за обслужването в "Дава Мария". Иначе докторите са наети.

 11. 11 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3466 Неутрално

  Лично познавам и Сияна, и съпруга ѝ Пейчо!Ако за въпросната пациентка, Сияна е едва ли не престъпник, за моята съпруга, Сияна е един перфектен лекар!
  —цитат от коментар 9 на lone_wolf


  Перфектен лекар!?? Може и да е, но проявила небрежност, осакатила човек и даже осъдена. Какво щеше да кажеш, ако пациентката и Вашата съпруга си бяха разменили местата?

 12. 12 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3953 Весело

  До коментар [#10] от "Judjuk":

  Нали трябва да ти вземат парите, и то не малко...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 13. 13 Профил на nye
  nye
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Наложено им е да изплатят на пострадалата жена обезщетение при предявен частичен иск за сумата от 26 хил. лв. и да покрият разходите по делото
  —цитат от коментар 0 на статията


  на мен тази сума ми се вижда малко смешна, за жена, която е загубила матката си поради небрежността на лекаря. чудя се кога ще започнат нашите докторя да са задължени да имат застраховка "Професионална отговорност" и да се разплащат нормално оразмерени обезщетения (не пиша справедливи, понеже справедливост никога не може да има). щом се смята, че с автомобила си може да навредиш някому и е необходимо неговия интерес да е защитен, защо не се смята същото и за докторската професия ...?

  http://postclamores.blogspot.com
 14. 14 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3466 Неутрално

  ".... кога ще започнат нашите докторя да са задължени да имат застраховка "Професионална отговорност" и да се разплащат нормално оразмерени обезщетения..."
  До коментар [#13] от "nye":

  Доколкото разбирам, осъдена е болницата. А сумата трябва да е съпоставима с такава за трансплантиране на органа плюс обезщетение за нанесени физически и духовни щети. Е, явно сумата е смешна, но колко струва човешки живот в тази държава?

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8236 Неутрално

  Това не е лекарска грешка, това е нехайство.

 16. 16 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7104 Неутрално

  Вярно че спасяват живот, но както във всяко стадо има мърша, така и при лекарите има нехайни към здравето на хората.

 17. 17 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 780 Неутрално

  В някои държави паричното обезщетение за такова нещо би било десет-двадесет пъти по-високо

  malart.blog.bg
 18. 18 Профил на Nadeto Mirkova
  Nadeto Mirkova
  Рейтинг: 229 Неутрално

  И аз родих синат си сас секцио !!! Аз премерих температурата си !!! Бе6е нормална -
  36,6 градуса !!! Медицинската сестра бе6е сгре6ила температурата ми в дневника !!! Доктора доиде веднага !!! Последва уволнение на сестрата !!!

 19. 19 Профил на Stanislav Andreev
  Stanislav Andreev
  Рейтинг: 35 Неутрално

  Това е пародия на болница. Там се роди моето дете след куп премеждия и със секцио , въпреки , че настоявахме за нормално раждане! Направо ме е гнус да опиша условията , храната , отношението ! На 40- я ден детето ни получи остра инфекция инфо заведохме по спешност за преглед . От регистратурата позвъниха на дежурната лекарка , а тя отказа дори да слезе да го види ! Позор! Детето бе прието на системи в Окръжна болница и лежа там 2седмици. Последва много остър сблъсък между мен и директора , но това не са хора . Това са едни търгаши и лицемери! В една много нормална държава , тази пародия не би съществувала , а тук дори не се извиниха!

 20. 20 Профил на IvaHristova92
  IvaHristova92
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Искам да се оплача от гинеколожката Доктор Любомира Икономова, според мен тя не трябва да работи с хора, защото може наистина да ги докара до стерилитет. Тази жена е опасна и се подиграва с клиентите си.

 21. 21 Профил на Ралица Кирова
  Ралица Кирова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тази гинеколожка е страшно нагла и невъзпитана. Заяви, че синът ми ще стане обратен, понеже го кърмя твърде дълго. Арогатното й отношение ме притесни безкрайно много.

 22. 22 Профил на Деян Васев
  Деян Васев
  Рейтинг: 14 Неутрално

  След като жена ми отиде на рутинен преглед, се оплака, че е получила толкова грубо професионално отношение от гинеколожката, че цяла седмица след прегледа имаше зверски болки заради действията й. И за капак, Икономова изобщо не си направи труда да й обясни какъв проблем има, а директно й изписа супер скъп антибиотик – за 60 лева. При положение, че има подобен, струващ едва 10 лева. Плюс допълнително 60 лева за пробиотик. Очевидно гинеколожката е избрала тази иначе благородна професия не, за да помага на жените, а само и единствено с цел да печели. Нещо, което очевидно й се получава.

 23. 23 Профил на Севда Кротнева
  Севда Кротнева
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Д-р Любомира Икономова е по известна с прякорът си д-р Франкенщайн сред бившите си клиенти. Срещу докторицата са подадени цял куп жалби. Действия по тях обаче все още няма, тъй като Икономова очевидно си има стабилен гръб в Българския лекарски съюз. Е от отговорност може и да избяга, но от прякорът си няма да може. Скандалната Д-р Франкенщайн, която докарва жени до стерилитет.

 24. 24 Профил на Ирен Стоева
  Ирен Стоева
  Рейтинг: 13 Разстроено

  Поведението на въпросната гинеколожка е наистина скандално. Тази жена явно няма основно възпитание и се държи с клиентите си сякаш са утрепки и не заслужават уважение без дори да ги познава. Безцеремонно обижда, присмива се и дори те проклина когато не си съгласен с мнението й. Тя иска всички да я слушат без да се замислят и май приема жените като банкноти, които й принадлежат. Разбирам защо я наричат д-р Франкенщайн - заслужава го.

 25. 25 Профил на Любомир Калинов
  Любомир Калинов
  Рейтинг: 16 Неутрално

  За съжаление това не е единичен случай на груби и непрофесионални действия от страна на Икономова към жените, доверили се да отидат на преглед при нея. Съжалих,че съм завел жена ми при нея . Не се отнесе адекватно към нея и смея да кажа,че след прегледа се чувстваше емоционално срината. Наплаши я излишно. Не препоръчвам дори за профилактичен преглед да посетите тази гинеколожка.

 26. 26 Профил на Ивелин Киров
  Ивелин Киров
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Веднъж водих жена си на преглед при въпросната гинеколожка и след като излезе от кабинета едва не се разплака. Толкова бях бесен, че жена ми страда та едва не влязох вътре да я пребия. Никоя жена не заслужава подобно поведение!

 27. 27 Профил на Михаела Георгиева
  Михаела Георгиева
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Здравейте! Чета вашите коментари и си мисля за това как протече моят преглед при нея. Опитваше се да ме накара да се притесня за здравословното ми състояние и искаше незабавно да си направя операция. При консултация с друг специалист се оказа,че нищо не е така, както ми го представи д-р Икономова.

 28. 28 Профил на Filip Antov
  Filip Antov
  Рейтинг: 27 Неутрално

  Не знам как дъщеря ми е попаднала тозно на тази гинеколожка Икономова, но откакто я посещава страда много и се чувства доста подтисната след срещите си с нея. Мисля, че въпросната лекарка я обижда и нагрубява - що за отношение от лекар ? Вместо да ти помогне, тя те кара да се чувстваш още по-зле. Забраних на детето си да я посеща и от скоро ходи при друга гинеколожка и вече всичко е наред.

 29. 29 Профил на Ani Chavdarova
  Ani Chavdarova
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Тази подла генеколожка не се интересува от здравето на клиентките си, а само от финасовата облага. Опасна е за здравето на толкова много жени. Искаше от мен да се подложа на лечение без да има нужда. Бясна съм!

 30. 30 Профил на Борислава Данева
  Борислава Данева
  Рейтинг: 23 Неутрално

  Въпросната гинеколожка Икономова не успява да предразположи пациентите си. Липсва й отдадеността към работата и това си личи още при първият преглед.

 31. 31 Профил на MagdalenaRo
  MagdalenaRo
  Рейтинг: 37 Неутрално

  До коментар [#30] от "Борислава Данева":

  Точно така е ! Любомира Икономова изобщо не трябва да бъде наричана доктор! Тази жена опропастява професията и травмира клиентите си. Много ме е яд, че от всички генеколожки попаднах точно на тази.

 32. 32 Профил на K Tihomir
  K Tihomir
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Ah kolko me e qd che pratih dyshterq si pri taq Ikonomova :@ Qvno vsichki tuk sa i besni, kak nqma edin dovolen klient. Golqma izpolzvachka e tazi jena da znaete

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK