Депутатите удължиха срока за пререгистрация на таксиметровите шофьори

Депутатите удължиха срока за пререгистрация на таксиметровите шофьори

© Юлия ЛазароваИзбори 2023

Вместо до края на тази година, удостоверенията на водачите на леки таксиметрови автомобили ще бъдат валидни до 30 юни 2018 г. Това реши Народното събрание, което окончателно прие промените в Закона за автомобилните превози, предаде БТА.


Наред с това депутатите дадоха възможност за удължаване с още пет години на срока на валидност на удостоверенията на таксиметровите шофьори без полагане на изпит. За целта водачите следва да отговарят на изискванията и да подадат заявление за преиздаване в 14-дневен срок преди изтичането на удостоверенията им.


С промените се облекчават 70 хил. таксиметрови водачи с вече издадени удостоверения и те няма да са длъжни да представят всички документи, които се изискват при първоначално издаване на документа, включително и да се явяват отново на изпит.
Георги Свиленски от "БСП за България" заяви, че с промените в закона преди 2 години управляващите са искали да дисциплинират бранша, но сега едно по едно предложенията отпадат. "Защо "Автомобилна администрация" не си мръдна пръстчето да накара таксиметровите шофьори да се пререгистрират" - попита той и отговори сам - "Защото по време на предизборната кампания от ГЕРБ им обещали да удължат срока, за да гласуват за тях. Така избори няма да могат да се печелят повече".


Станислав Иванов от ГЕРБ мотивира промяната в закона с това, че няма как един изпит да се държи два пъти. "Тези 70 хил. таксита няма как в рамките на 2 месеца, 3 месеца, дори половин година да се пререгистрират, може би щяха да се случат пререгистрациите, ако служебният кабинет работеше по тази тема", заяви в отговор той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK