Компании от САЩ и България обсъждат съвместни проекти за модернизация на армията

Ерик Рубин и Красимир Каракачанов

© Георги Кожухаров

Ерик Рубин и Красимир КаракачановПредставители на оръжейни компании от САЩ и България започнаха да обсъждат възможностите за съвместни дейности по проекти за модернизация на армията на форум във Военния клуб в София.


Осъществяване на проектите за модернизация на армията и заедно с това и стимулиране на българската икономика са приоритетите ни в отбраната, каза вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов на откриването на форума. Каракачанов заяви, че амбицията на правителството е да се движат едновременно и трите проекта - за нови изтребители, кораби за флота и за бронираната машина и чрез тях да се даде шанс на българските предприятия да участват в тези проекти. Това ще е мощен стимул на икономиката ни, каза още Каракачанов.


Американският посланик Ерик Рубин каза, че партньорството в отбраната между САЩ и България е по-силно от всякога. Днес всички са изправени пред нови заплахи - тероризъм, мигрантски потоци, натиск от Русия, затова трябва да се пази сигурността на държавата и нейните граждани, каза Рубин
От презентациите, които направиха щатските компании се разбра, че основния им интерес е към проекта за нови бойни машини на пехотата. Според министър Каракачанов проектът е одобрен на съвет по отбрана преди две седмци и предстои да бъде разгледан от парламента до края на годината. Той предвижда купуването на 150 машиини, на първия етап, с финансова рамка от 1,2 млрд. лв. Според последното решение машините за механизираните отделения трябва да са с колесна формула 8х8, тези за родовете войски могат да са с колесна формула 8х8, 6х6 или 4х4.


Първата презентация беше направена от General Dynamics Land System, които участват в процедурата за машина на пехотата с PIRANHA IFV. Втората беше на производител за оръжия, който демонстрира във видео възможностите на 30 мм. оръдие Bushmaster, което се монтира основно на бронирани машини за пехотата.


Textron показаха бойните си дронове и машините за пехотата Comamando Elite и Commando Select. Втората машина е официално предложение за модернизиране на пехотата, съвместно с немската Rheinmetall Group, като то включва и производство в България. Първоначалната им оферта беше за четириколесни машини COMMANDO Select, които да бъдат използвани за спомагателни, а по заданието, за бойни бронирани машини, обединението предлага прототип с 6-колесна формула.


Oshkosh Defense също показаха своите тактически машини. В гамата на компанията има леки, средни, тежки и специални машини, но няма информация, дали е сред поканените за участие в процедурата за избор на машини за пехотата.

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  Тея ще ни разпорят джобовете.

 2. 2 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4443 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":

  Не! Няма да платим повече от "данък Русия", а ще получим читаво въоръжение! Разликата е огромна! Плащаш за качество или плащаш за нещо ненужно!

 3. 3 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  До коментар [#2] от "vassilun":
  "Плащаш за качество или плащаш за нещо ненужно!"

  Не. руското оръжие не е ненужно- то е опасно както троянски кон!

  подпис
 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  До коментар [#2] от "vassilun":

  Все още не мога да си изясня с кой шсъ бием, ама ... .

 5. 5 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4443 Неутрално

  До коментар [#4] от "442":

  Надявам се, че няма да се бием с никого! Но по-добре да платим 1.2 млрд за съвременни БТР-ри, отколкото за ненужни реактори! По-добре да платим 1.5 млрд за съвременни самолети, отколкото 3.5 млрд за далаверите на Шиши с КТБ!

 6. 6 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 971 Неутрално

  До коментар [#4] от "442":Надявам се, че няма да се бием с никого! Но по-добре да платим 1.2 млрд за съвременни БТР-ри, отколкото за ненужни реактори! По-добре да платим 1.5 млрд за съвременни самолети, отколкото 3.5 млрд за далаверите на Шиши с КТБ!
  —цитат от коментар 5 на vassilun


  Проблема е, че ще платим и едното и другото!

 7. 7 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3315 Весело

  Грипените подействаха като очистително, май.
  За запечените американци ...
  Па новата оферта, па офсет, па гъди-гъди с мъни-мъни ...
  Само с цуни-гуни не става ...

  Конкуренцията е голяма рап'та!

 8. 8 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3315 Весело

  До коментар [#2] от "vassilun":Все още не мога да си изясня с кой шсъ бием, ама ... .
  —цитат от коментар 4 на 442

  Не сте разбрал.
  Въпросът е нас да не посягат да бият ...

 9. 9 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  Oshkosh Corp.
  Без да искам да прозвучи като реклама, но във фирма като тази мащабно е изложено на показ недостижимото американско можене. Без аналогово, безкомпромисно, продукт на изпреварващо проектантско визионерство, изработка в най-добрите традиции на етикета "made in USA"! Зверове!
  Сравнението със ЗИЛ, КамАз, УРАЛ ще превръща ежедневно фуражките -традиционни-русофили първо във виновно наведени в стил "какви сме били глупави", а след това в отчаяни американофили.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 10. 10 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 3795 Неутрално

  Дрогаре, никой не ви спира да си купувате савецка техника, кеф ви автомобили, кеф ви телевизори или перални, ама не искате!
  Обяснете защо искате ВСИЧКИ да плащаме за савецко оръжие!

 11. 11 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 2042 Весело

  ДС агент Иван обърна палачинката. :-)
  Май нещо има намагнитено я някоя банкова сметка я някой имотец некъде та е станал толкова зговорчив само, че после министерстването таваришчите му ще си искат лихвата а тя е твърда 7.62%. :-)
  Дуп€ да му е яко щом си го е дал под наем. :-)

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 12. 12 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4705 Весело

  Айде дойде момента!!!Американците няма да си тръгна т оттук без сделка!!И ще имаме читави,модерни машини за пехотата.А,другарите(те си знаят кои) може да сте сигурни-Локхиид тихо и настоятелно прокарва новият F-16V!?!

  До истината се достига с познание!
 13. 13 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2676 Неутрално

  Да си призная , малко съм изненадан.Не очаквах такива срещи при този министър. Е, Иван ме опроверга , признавам.

  SHADOWS of SOFIA
 14. 14 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  Опааа, пак си дойдохме на думата! Нали, патриоте? Какви патерици, какви пенсии, това е за рибите, дето кълват на предизборна стръв! А аз се чудя на кого да си го изкарам - на този, дето ме нарича дебил, или на този, дето ме прави на дебил!

  Мърфи е оптимист!
 15. 15 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3302 Неутрално

  Textron Systems Marine & Land Systems и германската Rheinmetall Defence Electronics и производство в България. Само това е разумния избор.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 16. 16 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4705 Весело

  До коментар [#14] от "султана глаушева":

  На Партията майка -кърмилница,другарко!!!!

  До истината се достига с познание!
 17. 17 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  До коментар [#16] от "Messerschmitt":
  Коя партия? Като папагали повтаряте едно и също със съставения си от десетина думи-пароли речник! Поредното активистче на агитката си казва урока! Защо ли не взема да те осъдя за клевета, че да престанеш да си декламираш безнаказано опорките! Няма и минута да трае - ше си сложа биографията на масата и да те видя какви ще ги дъвчеш! Нямаш работа с мен! Ясно?

  Мърфи е оптимист!
 18. 18 Профил на ssp20523860
  ssp20523860
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ето това се казва бизнес модел - първо създаваш конфликти, терористи и бежанци, а после ходиш да продаваш оръжие, защото "трябва да се пази сигурността на държавата и нейните граждани, каза Рубин". България е богата държава, ще си купи американско оръжие, за да помогне на бедния хамериканец да сложи нещо в празната чиния на изтерзаните му гладуващи деца.

 19. 19 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 846 Неутрално

  Добре е че това американско оръжие ще се произвежда в България. То така или иначе големи пари ще се платят но нека поне производството да е тук.

 20. 20 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  Идеята да се подменят бойните машини и с участието на нашата страна е много добра.
  Така получаваме две ползи - от една страна модерна техника, от друга ще имаме квалифициран персонал, който да може да поеме ремонта и поддръжката на такива машини и от други страни.
  Изглежда твърде оптимистично, но не смятам че е невъзможно.

  Panta rhei....
 21. 21 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 846 Неутрално

  До коментар [#2] от "vassilun":Все още не мога да си изясня с кой шсъ бием, ама ... .
  —цитат от коментар 4 на 442


  Ти и Баце явно сте единствените които не знаете.... Ще ти дам жокер: Има големи мустаци и говори за "стратегически дълбочини". Сети ли се или пак е мъгла в главата ти?

 22. 22 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 846 Неутрално

  До коментар [#4] от "442":Надявам се, че няма да се бием с никого! Но по-добре да платим 1.2 млрд за съвременни БТР-ри, отколкото за ненужни реактори! По-добре да платим 1.5 млрд за съвременни самолети, отколкото 3.5 млрд за далаверите на Шиши с КТБ!
  —цитат от коментар 5 на vassilun


  Ние и за реакторите платихме и за КТБ...

 23. 23 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  До коментар [#13] от "ka2":

  Всъщност ВМРО има доста и при това стари връзки зад океана.
  Има много информация по темата.

  Panta rhei....
 24. 24 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4705 Неутрално

  До коментар [#17] от "султана глаушева":

  Не разбрах защо сте нервна на мен ,Султанке???България ще се превъоръжи....със западно въоръжение!Колкото да не им се иска на някои.....включая и агент Иван(каракачанов).Реалностите са такива!България е член на НАТО и ЕС!Реационното ви поведение ме кара да тръпна от непърпение да ме осъдите?!?!И разбира се да Ви видя биографията........За да си изясня КОЙ ви прави на дебил...

  До истината се достига с познание!
 25. 25 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 846 Неутрално

  Oshkosh Corp.Без да искам да прозвучи като реклама, но във фирма като тази мащабно е изложено на показ недостижимото американско можене. Без аналогово, безкомпромисно, продукт на изпреварващо проектантско визионерство, изработка в най-добрите традиции на етикета "made in USA"! Зверове!Сравнението със ЗИЛ, КамАз, УРАЛ ще превръща ежедневно фуражките -традиционни-русофили първо във виновно наведени в стил "какви сме били глупави", а след това в отчаяни американофили.
  —цитат от коментар 9 на Торбеш


  Не само Ошкош, но и Дженеръл Дайнамикс и Локхийд Мартин са истински зверове (в добрия смисъл на думата) на Американските военна промишленост.

  САЩ са в процес на изтрезняване в отношенията им с Турция - разбраха че чалмите им се изплъзват и ще налеят бая пари в БГ което е добре за нас. Досега ни прилъгваха с някакво въоръжение на по 30-40 години но вече се ориентираха накъде вървят нещата с Турция - на практика ги изгубиха като партньор в региона.

  А това че ние сме корумпирани за тях няма значение. Те имат задачи да вършат и дали ще им струва един милион повече или по-малко няма значение.

  Не само че ще имаме ново въоръжение но и ще е произведена в България което е добре за нас.

 26. 26 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  При едно добро позициониране в преговорите с фокус на създаване на смесени предприятия в България, предвид опита в тази насока, страната може да се превърне поне в регионалед производител на специализирани типове машини и въоръжение за НАТО.

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8135 Неутрално

  Те , докато не ни хванат за гушата, ние ще наливаме пари на руснаците.

 28. 28 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2304 Неутрално

  Това вече е нещо сериозно.

 29. 29 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  До коментар [#24] от "Messerschmitt:
  Няма да оставя действащ като едновремешните комуняги да си играе сталкер с мен, ясно? Онези си свалиха гащите на изток, вие на запад, от един дол дренки сте! Ако имаш да коментираш нещо, коментираш по същество, а не ме натикваш в партии, без да имаш понятие! Ти правиш ли разлика между обида и клевета? Имаш ли дотолкова правна култура? Е, когато кажеш някому, че “това е твоята партия”, това е клевета, ясно? И тя не се наказва с глобички, като обиди от рода на “путиноидка, дето да си вземе чемадан и да си ходи в рашистан”, а много по-солено! Особено в такава широка платформа! Или доказваш твърденията си, или да не съм ти на мястото! Да те видя как ще го доказваш! Защото на моята позиция са Вацлав Клаус, Вили Вимер, Хорст Зеехофер, Алис Вайдел и прочие автентично дясно от средна Европа! Хайде да те видя как ще ги натикаш всичките на Позитано, а ти продължавай с чупката в кръста на запад! Като на комунягите на изток! От един дол дренки сте!

  Мърфи е оптимист!
 30. 30 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  До коментар [#17] от "султана глаушева":

  Колко познато:)
  Айде другарко, нямаш работа с половината форум

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK