Горанов предлага по-малко администрация за сметка на повече митничари

Финансовият министър Владислав Горанов

© Анелия Николова

Финансовият министър Владислав ГорановСъкращаване на щатове в централното митническо управление и преместването им към митниците предвижда проект за изменение на устройствения правилник на агенция "Митници". Той е качен на сайта за обществени консултации със срок от 30 дни за предложения и становища.


Измененията целят оптимизиране административния капацитет на централно ниво, мотивира се вносителят - финансовият министър Владислав Горанов.


Според устройствения правилник на агенцията щатовете в централното митническо управление са 640. От тях общата администрация е 126 щатни бройки, организирани в 5 дирекции, а числеността на специализираната е 484 щата, организирани в 9 дирекции. Останалото е помощен персонал.
Проектът цели намаляване на състава на Централно митническо управление с 80 бройки от 640 на 560 щата. Те ще бъдат прехвърлени към митниците. Преструктурират се и дирекциите в специализираната администрация в централното митническо управление, които от 9 стават 6.


"С промените се цели оптимизиране и на административния капацитет на териториално ниво, с цел


ефективно осъществяване на дейността на митническите органи и засилване на митническия контрол,


включително контрола в областта на митническите, акцизните и валутните нарушения и престъпления и подобряване на бизнес климата. В резултат на оптимизирането и преструктурирането на администрацията на централно ниво, ще се засили административният капацитет на териториално ниво", е записано в мотивите на проекта.


Необходимо е намаляване на щатовете в Централното митническо управление за засилване административния капацитет на митниците. Освен това наличната структура и функционална характеристика на администрацията на агенция "Митници" водела до затруднения в оперативната организация на работа.


С предложените изменения се цели и прецизиране на функциите на Инспектората на агенцията. Както и подобряване на обучението и професионално и служебно развитие на митническите служители, като тази дейност преминава към звеното по човешки ресурси. Надгражда се стратегията на агенцията за обучение и квалификация на митничарите като част от общата концепция за подобряване качеството на работа.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK