Над половината българи са набожни, но не са убедени, че има Бог

Над половината българи са набожни, но не са убедени, че има Бог

© Анелия НиколоваНад половината православни хриситияни в България вярват в Бог, но не са съвсем сигурни, че той съществува. Под 40% вярват в Рая и Ада.


Това показва докладът "Православното християнство в 21-ви век" на авторитетния изследователски център "Пю", обобщаващ национални представителни проучвания, преброявания и изследвания на самия център. Те обхващат православните в Армения, Беларус, Босна, България, Грузия, Гърция, Естония, Казахстан, Латвия, Молдова, Румъния, Русия, Сърбия, Украйна, Етиопия и САЩ.


53% от българите вярват в Бог, но не са съвсем сигурни в съществуването Му, докато 26% са убедени, че такава висша сила съществува. В това отношение православните българи са по-големи скептици от средното за изследваните европейски държави, където 59% вярват с непоколебима увереност, че Бог съществува. Най-силна подкрепа за това твърдение е регистрирана в Армения (79%) и Грузия (72%).
Над половината българи (55%) вярват в чудеса, 39% - в Рая и 32% - в Ада, което ги поставя сред най-скептичните народи в изследването. Повечето християни по света вярват и в трите, като процентът им е особено висок в Етиопия. Православните от бившия СССР са малко по-склонни от тези в другите европейски държави да вярват в Рая и много по-склонни да вярват в Ада.


За сметка на това мнозинството изследвани православни вярват в съществуването на предопределение и на душа – сред българите съответно 72% и 65%.


Мнозина се придържат и към езически вярвания – уроките и магията. В съществуването на уроки вярват 61% от православните от бившия СССР и едва 35% от етиопските. В изследваните европейски страни – Гърция, България, Румъния, Сърбия и Босна, средният процент е 48%, като процентът е най-висок в Гърция (70%) и България (54%). В магия вярват 40% от българите, а в прераждането – 37%. Концепцията за прераждането не се радва на голяма популярност като цяло, но един на всеки петима изследвани вярва в нея.


Къде са православните


Броят на православните християни по света е скочил двойно за последния век и сега те са близо 260 млн. души, като 100 млн. от тях живеят в Русия. Въпреки това делът им в цялата християнска общност намалява, тъй като протестантите и католиците се увеличават по-бързо. Едва 12% от християните по света са православни, като допреди век процентът е бил 20%. На фона на цялото население на Земята, православните са 4%, в сравнение със 7% през 1910 г.


Православните от бившия СССР са малко по-склонни от тези в другите европейски държави да вярват в Рая и много по-склонни да вярват в Ада.


Според данните от доклада на "Пю" от 2011 г. Global Christianity, 81% от българите са православни – или малко над 6 млн. от общо 7.4 млн. население. (Към 31 декември 2016 г. населението на България е 7 101 859, показват данните на НСИ). Това е свързано и с демографията – европейците имат по-малко деца и населението е по-застаряващо в сравнение с развиващите се региони на света.


Допреди Първата световна война трите главни клона на християнството са били концентрирани в Европа, но в наши дни католиците и протестантите имат голямо влияние на другите континенти. Православието остава концентрирано на Стария континент. 77% от православните живеят в Европа и едва 24% от католиците и 21% от протестантите. Православните в САЩ са близо 0.5% от цялото население на страната, като са предимно имигранти.


Над половината българи са набожни, но не са убедени, че има Бог

© Associated Press


Етиопия е държавата извън Европа, която има най-голямо православно население – благодарение на вековната Етиопската православна църква и нейните 36 млн. последователи. Тя е пример за две големи тенденции – първо, броят на православните там расте много по-бързо, отколкото в Европа, и второ, те са по-отдадени на вярата. Европейците като цяло са по-малко религиозни от хората в Латинска Америка и Субсахарска Африка – и това важи не само за християните, а и за мюсюлманите.


Отдаденост


За 15% от православните българи религията е "много важна", като по-нисък процент отбелязват само Латвия (13%) и Естония (10%). Най-голяма тежест ѝ придават Гърция (59%) и Армения (53%).


5% от православните българи ходят на църква поне веднъж седмично, 11% се молят всеки ден – също ниски резултати в сравнение с останалите изследвани държави.


Наблюдава се и лека разлика между държавите от бившия СССР и останалите православни страни в Европа – вторите са малко по-отдадени на вярата, но въпреки това не могат да се сравняват с етопците, 98% от които намират религията за "много важна", 78% ходят на църква минимум веднъж в седмицата и 65% се молят всеки ден.


Православните американци са по средата между европейците и етиопците. Близо 52% от тях казват, че религията е важна, един на всеки трима ходи на църква поне веднъж седмично, 57% се молят всеки ден.


Как се изразява вярата


17% от българите твърдят, че постят, а 15% - че взимат причастие, 7% - че плащат десятък – най-ниските резултати от всички изследвани държави. Първенци в даването на десятък са босненците – 60%, в постенето – отново те, а във взимането на причастие – молдовците (74%).Покръстването обаче е масово – 90% от българите са били кръстени, подобни за числата и в друите изследвани държави. Изследователите отбелязват, че това се е случвало въпреки натиска по време на социалистическата ера в някои от тях. Изключително висок е и процентът на хората, които имат икони у дома, като най-малко са сред естонците – 74%. В България делът им е 83%.


39% от българите носят религиозни символи, като кръстчета например, 94% палят свещ в църквата. Носенето на религиозни символи е по-разпространено в държавите от бившия СССР.


Авторитетът на църквата


Патриарх Неофит.

© Цветелина Белутова

Патриарх Неофит.

Православните навсякъде по света са по-скоро обединени в подкрепата си за специфични политики на църквата.


Мнозинство православни във всяка държава одобряват възможността женени мъже да бъдат свещеници, в ярък контраст с Католическата църква, която забранява това.


Подкрепа има и за възможността за развод, която също е различна от позицията на католическото духовенство.


Православните са съгласние и със забраната жени да бъдат свещеници, при това са по-единодушни на темата от католиците. Еднополовите църковни бракове са категорично табу за православните.


Руският патриарх Кирил е много уважаван и извън границите на страната – на фона на сравнително ниска подкрепа за Вселенския патриарх Вартоломей I Константинополски.


Повечето православни страни в Централна и Източна Европа – Армения, България, Грузия, Гърция, Румъния, Русия, Сърбия и Украйна, имат национални патриарси, смятани за върховна религиозна фигура. Българите например отхвърлят върховенството и на двамата - 59% приемат Българския патриарх Неофит за върховен авторитет.


Папа Франциск


Освен че намират много общо между своята вяра и католическата, значителна част от православните смятат, че папа Франциск подобрява отношенията между двете изповедания. Най-големи почитатели на папата са българите, 84% от които смятат, че понтификатът сближава православните и католиците. Въпреки това едва 49% от българите го харесват "като цяло".

Ключови думи към статията:

Коментари (278)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Примитивен народ сме си.

 2. 2 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#1] от "lechevalier":

  Няма аз да го кажа, че ще потекат обвинения в "безродничество".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8448 Любопитно

  ''Над половината православни хрситияни в България вярват в Бог, но не са съвсем сигурни, че той съществува.''
  В смисъл въпросите от анкетата са били следните:
  1 - Вярвате ли в Бог ?
  2 - Абсолютно сигурни ли сте, че той съществува ?

  karabastun1@abv.bg
 4. 4 Профил на poet.ot.parka
  poet.ot.parka
  Рейтинг: 249 Неутрално

  Религията е страшен вирус. Дори след 45 години принудителна карантина, народа пак вярва в първобитни митове и легенди за хвърчащ из облаците невидим магьосник.

  А пък това да бъдеш набожен и да не вярваш в Бог е нещо да си мокър докато си сух, да си кръгал докато си квадратен или като да си полубременен без девическо зачатие.

 5. 5 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Как можахте да я напишете тази глупост в заглавието?
  Да ви кажа как е в действителност.
  Става дума за част от населението, вярваща във някакъв вид висша сила но не желаещи да приемат посредничество между себе си и нея на какъвто и да било вид религия или духовенство. И нежелаещи да именуват въпросната сила с етикет.

 6. 6 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  "Православните от бившия СССР са малко по-склонни от тези в другите европейски държави да вярват в Рая и много по-склонни да вярват в Ада."

  Това е да имаш опит.

  Birds of a feather flock together.
 7. 7 Профил на lone_wolf
  lone_wolf
  Рейтинг: 2970 Любопитно

  А "вярващите", бъркат вярата със суеверието!
  Българите сме си патологични безбожници!
  Даже и през средновековието, местния божи наместник - Попа, си е бил синоним на пияница!

  Do not boast about tomorrow, for you do not know what a day may bring
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 9. 9 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 666 Весело

  Това е новина от неновините.

 10. 10 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3457 Неутрално

  Броят на православните християни по света е скочил двойно за последния век и сега те са близо 260 млн. души, като 100 млн. от тях живеят в Русия.
  -----------------------------------------------------------------------------------------------------------

  При население на Русия от 140 милиона, да напишеш, че 100 милиона са православни е меко казано неистина.
  Нима довчерашни милиционери като Путин, довчерашни комунисти като Путин, Лавров, Медведев.....и цялата държавно-военна върхушка от ниско,през средно и високо ниво да са „православни” ?!?!?!?!?!
  По-точното е, че 100 милиона в Русия са ТВЪРДИТЕ АТЕИСТИ, които в синхрон със сегашната великодържавна идеология на Путин СЕ ПРЕПРАВЯТ на „православни” каквито НИКОГА НЕ СА БИЛИ. И то НЕ ВСИЧКИ СЕ ПРЕПРАВЯТ. ПРЕПРАВЯ ГИ централната КРЕМЪЛСКА статистика.
  СТОТЕ ГОДИНИ КОМУНИЗЪМ В РУСИЯ са заличили православието.
  Това, което сега иска да мине за „православие” в Русия са ТЕАТРАЛНИ РИТУАЛИ в изпълнение на ПОП-ПОЛКОВНИЦИ и ЗАПОПЕНИ ЧЕНГЕТА на всякакво ниво и НИКАКВА ХРИСТИЯНСКА ДУХОВНОСТ

 11. 11 Профил на lone_wolf
  lone_wolf
  Рейтинг: 2970 Весело

  До коментар [#8] от "gogata1955":

  А Курнелийчето, съществува ли?
  Боко е българския Амон Ра!

  Do not boast about tomorrow, for you do not know what a day may bring
 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9233 Неутрално

  В последното са много прави, макар че го правя поради други причини :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  До коментар [#2] от "abdelhaqq":

  ами не е добре да се обощава така, ако не искаш на другия ден да ти викат Иво Дебило. подобни изявления, дори да отчитат мнозинстовото, са несправедливи. Същите хора обичат и да говорят от името на народа, щото разбираш ли той е от дебили.

  Birds of a feather flock together.
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  Полезно!За Етиопия едва сега научавам.

 16. 16 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#13] от "Xumpomo name":

  ...там е работата, че отчитат мнозинството. инак, детайлното проучване ще го гледам после.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 17. 17 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3279 Неутрално

  ''Над половината православни хрситияни в България вярват в Бог, но не са съвсем сигурни, че той съществува.''В смисъл въпросите от анкетата са били следните:1 - Вярвате ли в Бог ?2 - Абсолютно сигурни ли сте, че той съществува ?
  —цитат от коментар 3 на karabastun

  Сигурно са питали някой американски радикален мормон за бог и са го преписали за православието!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 18. 18 Профил на vat69
  vat69
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Е, убаво...поне в една класация да не сме на челните места с идиоти като руснаците и сърбите

 19. 19 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1912 Весело

  Май "новият" и ключов резултат в проучването е:

  "Огромното мнозинство от източноправославните християни по света казват, че хомосексуалността не бива да се приема от обществото. В почти всяка проучена страна с изключение на Гърция и САЩ източноправославните мнозинства смятат така. Тези становища са особено силни сред източноправославните популации в бившите Съветски републики. Източноправославните мнозинства в проучените страни се противопоставят на легализацията на еднополовите бракове, макар че САЩ е изключение от този модел."
  http://www.pewresearch.org/fact-tank/2017/11/08/key-takeaways-about-orthodox-christians/

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 20. 20 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  Всъщност резултатите не са никак лоши и показват липса на религиозен фанатизъм и здрав скептицизъм. Въобще в България такива са не само православните, но и мюсюлманите и юдеите. И това дава надежда, че тук религията няма да стане средство на руската имперщина или на ислямисткия тероризъм.

 21. 21 Профил на mozaka
  mozaka
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Глупости на търкалета е тази статистика. Нито на мен, нито на някой мой познат, а аз имам поне 10 такива някой от статистическите агенции някога е задавал въпроси. Как са я направили поповете - преброили са всички, от българският етнос и са добавили половината цигани и хоп резулата е нагласен.

  Извинявам се на истински вярващите, но брадясал дебел чичак наконтен със злато, возещ се в нова каручка и нестъпвал сред миряните не може да показва Пътя! Бъгарите от всички етноси трябва да станем протестанти - скромни и работливи!

 22. 22 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 565 Любопитно

  ,,Над половината са българи са набожни"..................................Да така е половината са българи,другите са цигани и т.н.А какво е бог,някой да го е виждал,и никой не се върна от оня свят да каже как е там.

 23. 23 Профил на hamiltonf1
  hamiltonf1
  Рейтинг: 3421 Неутрално

  "Над половината българи (55%) вярват в чудеса..."


  Затова бизнеса с билетчета върви на макс...

 24. 24 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 3679 Неутрално

  До коментар [#15] от "Вячеслав Атанасов":

  В Етиопия православната църква е много влиятелна. Етиопските православни християни са силно религиозни. В Етиопия до преди 30-на години имаше и много евреи, но голяма част се преселиха в Израел. Между другото Етиопия е една от най-уредените и сигурни африкански страни.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#19] от "baba_zozolana":

  Всъщност се противопоставят патриархално настроените общества.

 27. 27 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  Колкото по-учено става човечеството, толкова по-малко вярва в божества и тем подобни щуротии.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 28. 28 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5663 Неутрално

  Основната функция на религията, покрай убеждението, че има висша сила (Отче наш, ти който си на небесата), е съхранението на здравия морал (да бъде волята ти...).
  Това е по-ранната система за съхранение на нравствени ценности (Десетте Божи заповеди).
  В днешни времена, тази функция е споделена от множество институции, организации и дори единични величия.
  И сама по себе си изглежда нелепа и архаична в очите на рационалистите.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 29. 29 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1883 Весело

  До коментар [#4] от "poet.ot.parka":

  Муахаха, и др. Ленин мислеше така. Верни последователи сте му.

  https://www.youtube.com/watch?v=tkzLu0ZNV6g&feature=youtu.be
 30. 30 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1912 Любопитно

  До коментар [#26] от "George Svinarov":

  В България обществото патриархално ли е?

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 31. 31 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  "Освен че намират много общо между своята вяра и католическата, значителна част от православните смятат, че папа Франциск подобрява отношенията между двете изповедания.""

  Католиците знаем, че за подобряване на отношенията между двете изповедания, голямата заслуга е на папа Йоан Павел 2. Посещението и посрещането му в България е израз на затплящите се отношения.

 32. 32 Профил на gogata1955
  gogata1955
  Рейтинг: 197 Неутрално

  До коментар [#29] от "Paolo Di Cani

  Муахаха, и др. Ленин мислеше така...
  А другарят Сталин претвори мислите му в дела.
  Нема страшино.

 33. 33 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 2171 Любопитно

  А къде е руби? Такава тема, а липсвавт неговите профи коментари?

  No Pain No Gain
 34. 34 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1883 Любопитно

  До коментар [#7] от "lone_wolf":

  През Средновековието свещениците са били стожер на малките общности и първите проводници на Просвещението. "История славянобългарска" кой я е написал?
  Ама ти си лъжи, де...

  https://www.youtube.com/watch?v=tkzLu0ZNV6g&feature=youtu.be
 35. 35 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1883 Весело

  До коментар [#33] от "tokkay":

  Пише с другите акаунти. Или са го завързали в отделението. 😁

  https://www.youtube.com/watch?v=tkzLu0ZNV6g&feature=youtu.be
 36. 36 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 2701 Весело

  До коментар [#5] от "George Svinarov":

  ти па откри топлата вода :) заглавието си е много забавно :)
  а у нас ( 80% :) от) православните са ВИК - сещат се за църквата на Великден и Коледа

  Birds of a feather flock together.
 37. 37 Профил на saint evlampi
  saint evlampi
  Рейтинг: 2362 Весело

  Сравнително рядко се срещат набожни хора дето наистина верват и гледат да са окей типчета дори като е трудно, по-често срещани са просто страхливите суеверни мишки.

  Най-забавното е че като им се хилиш (на суеверните мишки) се ядосват и ти викат безбожник, атеист или некви такива по начало безсмислени глупости. Като правило русоробите са точно такива

  chutzpah
 38. 38 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  Доста голям процент, при положение, че Бог не съществува. )

  If you are going through hell... Keep going!
 39. 39 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5663 Неутрално

  До коментар [#30] от "baba_zozolana":

  Не. Жената и тъщата командват.
  Матриархат!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 40. 40 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 851 Весело

  Този извод е от типа: Много чукам, ама не ми става оная работа :-) !
  Нищо чудно няма - идва от Бг-то!

 41. 41 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 1933 Неутрално

  Бъгарите от всички етноси трябва да станем протестанти
  —цитат от коментар 21 на mozaka

  Верно си мозАк

  Мома, връщай 12 и 12А!
 42. 42 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#30] от "baba_zozolana":

  Ами всъщност да. Огромната част изповядва по скоро патриархални ценности. Домашното насилие се прикрива, полижияга не се меси в "семейни дела" децата остават в семейството до 30 години (средно). Изобщо патриархалността е като всяко друго нещо, има си добри и лоши страни. В България както винаги са възприети повече лошите.

 43. 43 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 301 Неутрално

  С други думи повечето така наречени православни българи не са такива по строгите стандарти на догмата. Православието в България се разбира по скоро като културна, национална и историческа идентичност. Хората си ходят по врачки, астролози, колят животни за здраве, празнуват хелоин. До колко са православни до колко католици или протестанти разбират само по външната изява. 11% да се молят всеки ден? Трябва да са възрастни жени и баби това.

  Умерен толераст
 44. 44 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#42] от "George Svinarov":

  "полижияга"
  афффф полицията имах предвид.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  Аз пък вярвам в Бог, но не вярвам в църквата......в никоя църква. Не вярвам и в рая и в ад-а. Както не вярвам, че Луцифер съществува.

 47. 47 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1200 Весело

  До коментар [#43] от "Наблюдател":

  Абсолютно точно! Аз например се определям като православен атеист...т.е. не вярвам в Бог. Просто възпитанието и образованието ми изключват сляпата вяра в нещо, което не може да бъде доказано. Но ако все пак Той съществува, то това със сигурност е Бога на православните...

 48. 48 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  Основната функция на религията, покрай убеждението, че има висша сила (Отче наш, ти който си на небесата), е съхранението на здравия морал (да бъде волята ти...).Това е по-ранната система за съхранение на нравствени ценности (Десетте Божи заповеди). В днешни времена, тази функция е споделена от множество институции, организации и дори единични величия.И сама по себе си изглежда нелепа и архаична в очите на рационалистите.
  —цитат от коментар 28 на Незнайко в Слънчевия град


  Направо си го кажи: днес тази функция се изпълнява от конституцията.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  До коментар [#43] от "Наблюдател":Абсолютно точно! Аз например се определям като православен атеист...т.е. не вярвам в Бог. Просто възпитанието и образованието ми изключват сляпата вяра в нещо, което не може да бъде доказано. Но ако все пак Той съществува, то това със сигурност е Бога на православните...
  —цитат от коментар 47 на lz73


  Леле, това цялото нещо как го снесе бре?

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1966 Любопитно

  И от какъв зор американски "изследователски институти" се интересуват от православието?

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  И от какъв зор американски "изследователски институти" се интересуват от православието?
  —цитат от коментар 52 на Virgin


  Искат да окупират. Въоръжавай се с Калашников и застани на границата да не имиграра и то. Сал едно православие остана в страната, всичко читаво го изгонихте, ти и тебе подобните

 55. 55 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  До коментар [#42] от "George Svinarov":

  Разбирам. България е патриархална, защото много жени прикриват домашното насилие, на което са жертва. Значи и САЩ са патриархална страна, защото и там е същото:

  https://goo.gl/cA7AXM
  https://goo.gl/7fvp48
  https://goo.gl/EC2tNi

  А за порасналите деца, които не напускат дома на родителите си до по-късна възраст, проф. Хаим Омер е дефинирал нов синдром и "описва световното явление зависимост от родителите, което не престава".

  https://www.haaretz.com/israel-news/.premium-1.581002

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 56. 56 Профил на Antoaneta Ardashes
  Antoaneta Ardashes
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Уж християни, а не знаят,че Исус Христос е жив човек от народа,изпитал на гърба си цялото Божие учение.Та има ли Бог и вярвате ли в Него??? Това не е самозалъгване с разни изследвания.Православни и всякакви други вярващи в Бог се отчитат на края, а последните ще бъдат първи,защото първи ще осъзнаят ,че Бог има и ще се покаят.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 58 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3485 Неутрално

  Религии фраш, коя от коя по-добри. Конкурират се за душите на хората и даже войни водят. Човекът е малък, дребен, страхлив и нещастен и има нужда от закрила. А като се огледаш, не виждаш друга освен освен в кварталната църква. Винаги отворена и никой не ти забранява да влезеш. За съжаление няма нито един реален факт, потвърждаващ наличие на Бог и задгробен живот. Коя религия е все пак най-близо до истината. На мене ми се струва, че най-близо са индианците, които вярват и се кланят на духовете на своити предци. То и това не може да се докаже, но поне е най-близко до логиката.

 59. 59 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  [quote#57:"Моа Преател Тайпи"][/quote]

  Ми то има само един бре.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 61. 61 Профил на saint evlampi
  saint evlampi
  Рейтинг: 2362 Весело

  До коментар [#47] от "lz73":

  Атеистите са най-смешни. Айде религиозните поне имат неква реална файдица - верването Е силно нещо, дори да е във флуоресциращи леприкони, атеистите съчетават невежество, незнание и сдуханост - три в едно, хахаха

  chutzpah
 62. 62 Профил на saint evlampi
  saint evlampi
  Рейтинг: 2362 Весело

  До коментар [#60] от "Моа Преател Тайпи":

  "брадчет, ти не си атеист"

  Разбира се, атеистите са ми любим таргет за подигравка :)

  chutzpah
 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 64. 64 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  Безумни африканки проповедници

  https://youtu.be/Vq2IhUgp-yc

  If you are going through hell... Keep going!
 65. 65 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1738 Весело

  това с 53% набожни няма как да е вярно ,виж вярата във вампири , талъсъми и тикви е съвсем друго нещо

 66. 66 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Уникално твърдение!
  "Православното християнство в 21-ви век" не се вързва много с тричането на кучета и боготворенето на Вангеля Гущерова.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  До коментар [#61] от "saint evlampi":

  С такива "аргументи" сам ставаш за подигравка. )

  If you are going through hell... Keep going!
 69. 69 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#55] от "baba_zozolana":

  Извинявай, но наистина ли мислиш че в България домашното насилие е в рамките на 30%?
  Под домашно насилие в САЩ се включват неща които тук смятаме за нормални. Как мислиш, колко % от българите В БЪЛГАРИЯ смятат, че е нормално понякога да плеснеш детето с възпитателна цел? Колко жени са получавали шамар от "любимия"? Дали са 30%.
  Примерите ти са като историята с корупцията. ДА, навсякъде има корупция. Това, че и в Германия има корупция прави ли я корумпирана страна.
  Изобщо, забравяш едно важно правило:
  Истината се показва в сравнението.
  Иначе 30те % са една гола нищонезначеща цифра.
  Между другото, каквато и статистика да извадиш, няма как да ме убедиш, България е либерална по отношение на семейството и пола страна.

 70. 70 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  До коментар [#50] от "stanislavdi":

  несполучлив опит за ирония?

  Birds of a feather flock together.
 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 72. 72 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1806 Неутрално

  бъркаме "набожни" със "суеверни" :-)

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 73. 73 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  До коментар [#50] от "stanislavdi":несполучлив опит за ирония?
  —цитат от коментар 70 на Xumpomo name


  А, ирония? Хич даже не беше ирония нито пък опит. Прочети още веднъж повърнята на LZ и намери последователност и логика във всяко едно от изреченията. Че то всяка следваща дума отхвърля предната. Мани мани

 74. 74 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  До коментар [#61] от "saint evlampi":

  аз пък се смея на прическата на плешивите

  Birds of a feather flock together.
 75. 75 Профил на Brasil
  Brasil
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Шизофренична история...

 76. 76 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  Да си набожен и да не вярваш в Бог е нещо като дървено желязо. Но като цяло съм съгласен със статистиката. И съм убеден, че 90 % от християните в България никога не са чели библията. Вярата означава сляпо да вярваш в нещо - в случая да вярваш, че има невидима сила "Бог", която ръководи живота ти, дарява ти блага и те наказва, ако съгрешиш. Точно тези качества на понятието е причината религията да бъде заличена по времето на комунизма, защото трябваше да се почита Първия в партията. Комунистите не можаха да постигнат едно - да обединят образа на Бог с този на партийния лидер. Точно това успя да постигне Путин в Русия - един цар на небето и неговият наместник начело на държавата.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 77. 77 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  До коментар [#76] от "Lou":

  има и политеисти който не вярват в един Бог а в много богове

  Birds of a feather flock together.
 78. 78 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  До коментар [#61] от "saint evlampi":

  Явно нещо си пропуснал...Като цяло точно невежеството е причина за всевъзможни "вярвания". Обикновено колкото по-образован е човек, толкова повече подлага на съмнение нещата, в които му казват че трябва да вярва. Ама това няма да го разбереш...продължавай да се гъбаркаш с твоя "любим таргет". Знае ли човек, може някой прекрасен ден да почнеш и да си задаваш въпроси....Ще те улесня, отговорът е 42.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 80. 80 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  До коментар [#76] от "Lou":

  като цяло е шокиращо в какви безумни идиотщини вярват на някои места по земята.
  Общото е, че всичките те виждат своята вяра като най-нормална, най-естествена и най-правилна :)

  Birds of a feather flock together.
 81. 81 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  До коментар [#69] от "George Svinarov":

  Не, просто домашното насилие не е дефиниращ фактор за патриархалността или либералността на едно общество.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 82. 82 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  До коментар [#50] от "stanislavdi":

  Со зор го снесох. А да видим дали ще го осмислиш...

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 84. 84 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  Как можахте да я напишете тази глупост в заглавието?Да ви кажа как е в действителност. Става дума за част от населението, вярваща във някакъв вид висша сила но не желаещи да приемат посредничество между себе си и нея на какъвто и да било вид религия или духовенство. И нежелаещи да именуват въпросната сила с етикет.
  —цитат от коментар 5 на George Svinarov


  Така е, и аз вярвам в тази висша сила, която управлява живота ни, но без да се прекланям пред идоли и да вярвам на поповете.

 85. 85 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  До коментар [#73] от "stanislavdi":

  Там има 4 изречения, кажи кое отхвърля предишното. Или ти е трудно да осмислиш текст с толкова много букви...или да забележиш какво е настроението?

 86. 86 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7881 Неутрално

  Как така тогава са набожни.

 87. 87 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  Над половината са българи са набожни, но не са убедени, че има Бог
  --------------------------------------------------------------------
  Жул Ренар :
  "Не знам дали Бог съществува, но за Неговата репутация щеше да е по-добре да не съществуваше."
  Албер Камю:
  "Предпочитам да живея така, сякаш има Бог и като умра да разбера, че няма, отколкото да живея така, сякаш няма Бог и като умра да разбера, че го има"

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 88. 88 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 535 Неутрално

  До коментар [#29] от "Paolo Di Canio":

  Ако Ленин е вярвал, че Земята е кръгла, това прави ли фактът, че Земята е кръгла невалиден?

  Някой умен човек бил казал, че "религията почва там, където свършва мисленето".

  Едва ли може да се добави нещо повече.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 89. 89 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  До коментар [#84] от "proza":
  Това за идолите и поповете О.К. Само да попитам, след лато една "висша сила" управлява живота Ви, то това означава ли че нищо не зависи от Вас? Значи ли, че приемате израза "така ми е било писано"?

 90. 90 Профил на saint evlampi
  saint evlampi
  Рейтинг: 2362 Весело

  До коментар [#78] от "lz73":

  "Обикновено колкото по-образован е човек, толкова повече подлага на съмнение нещата, в които му казват че трябва да вярва"

  Така е, но в случая с атеистите прескачам съмнението и директно им се хиля :)

  chutzpah
 91. 91 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  До коментар [#76] от "Lou":

  Да си набожен и да не вярваш в Бог е нещо като дървено желязо
  ---------------------------------------------------------
  Да не забравяме все пак, че на няколко милиарда вярващи хиндуисти, шинтисти, будисти не им дреме за юдео-християно-ислямската концепция за Бог.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 93. 93 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 960 Неутрално

  В България обществото патриархално ли е?
  —цитат от коментар 30 на baba_zozolana
  "...отсекаде. кво мислиж гради бизмозачниа траст на ГЕРБ?"
  ===============================================================
  "Класическата соц. система има патерналистичен характер.Тези,които притежават властта,са убедени,че знаят по-добре какви са интересите на онези,които са управлявани.Администрацията стои на мястото на родителя;всички други групи,слоеве или индивиди в обществото са деца,довереници,чиито решения трябва да бъдат вземани вместо тях от техните,по-възрастни настойници.Администрацията е поела покровителствена роля.Докато гражданите правят онова,което им е казано,те няма да имат никакви проблеми,защото партията и държавата ще се погрижат за всичко."-Янош Корнай,"Политическа икономия на комунизма"
  "...Кръгозорът на патриархалния човек стига до вратата на двора, но не отива по-далеч, той е неспособен да се ангажира със състоянието на своята улица, на квартала, на общността.
  Това отсъствие на първична гражданска култура е наследство от комунизма, но не само, защото поколението, израснало в прехода, възпроизвежда същите модели.
  Затова периодично нарочваме някой политик за спасител, натоварвайки го с абсолютно непосилната отговорност да свърши работа, която трябва да бъде свършена от много хора. И той предсказуемо се проваля, а с него и ние като общност."
  Харалан Александров

 94. 94 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  До коментар [#90] от "saint evlampi":

  щом това те прави добър вярващ :) важно е да си самодоволен :)

  Birds of a feather flock together.
 95. 95 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 1382 Весело

  До коментар [#90] от "saint evlampi":

  Така е, но в случая с атеистите прескачам съмнението и директно им се хиля :)
  ------------------------------------------
  Ами явно на теб Господ директно ти говори по телефона иследователно съществува.
  За разлика от атеистите, на които не им говори и следователно не съществува ...
  :) :) :) :) :) :) :)

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 97. 97 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 1000 Неутрално
  До коментар [#88] от "Ebeneezer Goode":

  Ad hominem (ад хоминем, от лат.: „към/срещу човека“ или „към/срещу личността“), още "argumentum ad hominem" (аргумент към човека) или лична нападка[1] се нарича аргумент в логиката, реториката и критичното мислене, който е насочен към личността на опонента, а не към неговия аргумент.[2] Обичайно се класифицира като неформална логическа грешка[3] и по-точно — като ирелевантност, която отклонява вниманието на опонента и аудиторията от темата на диспута, и ги насочва към личните качества на атакувания.Същност Редактиране

  Аргумент срещу човека е налице когато заключението на опонента се отхвърля само въз основа на някаква негова личностна характеристика. Този аргумент е измамен, тъй като това кой изказва даден аргумент е ирелевантно към въпроса дали този аргумент сам по себе си е добър или не. Качеството на аргумента следва да се оценява въз основа на истинността на предпоставките му и логическата връзка между предпоставки и заключение, а не въз основа на източника на аргумента.[4]

  От логическа гледна точка аргументацията ad hominem има следната форма:

  P1: Човек "A" твърди "X".
  P2: За "А" е известно нещо неприемливо или дискредитиращо.
  ——————————————————————————————
  ∴ Следователно, твърдението "Х" е невярно.

  If you are going through hell... Keep going!
 98. 98 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  До коментар [#90] от "saint evlampi":
  Има си определение за хора, които се хилят безпричинно.

 99. 99 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#81] от "baba_zozolana":

  Да, вероятно е така.
  Аз обаче визирах не домашното насилие а това как се приема от обществото. Как полицията избягва да реагира на сигнали защото са "семеен проблем".
  Но ина че си прав(а?).
  Отношението към домашното насилие е просто един белег за патриархалност на обществото.

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах