Загубените европари за наука може да бъдат прехвърлени в други оперативни програми

Загубените европари за наука може да бъдат прехвърлени в други оперативни програми

© Юлия ЛазароваБългария ще опита да спаси средствата по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", които най-вероятно ще бъдат загубени за изграждането на научни центрове, чрез прехвърляне в други оперативни програми. Преговорите за това ще се водят между правителството и Европейската комисия (ЕК) в следващите седмици, обясниха източници на "Дневник".


Става въпрос за част от 350 млн. лева, с които ще се финансира изграждането на четири центъра за върхови постижения и осем центъра по компетентности. Заради редица забавяния, в т.ч. и по процедурите за избор на оценители, и вече ясно очертаваща се невъзможност да се изпълнят междинните цели - 30 % от средствата да бъдат усвоени до края на 2018 г., по тези проекти най-вероятно ще бъдат загубени до 70 млн. лева, съобщи още през лятото просветният министър Красимир Вълчев.


В момента управляващите се надяват загубите да са по-малко и да се проведат успешни преговори поне част от средствата да бъдат прехвърлени към други оперативни програми понеже не могат да бъдат прехвърлени за образователните проекти по "Наука и образование за интелигентен растеж", тъй като идват от друг европейски фонд.
За да бъдат размразени парите по оперативната програма, които бяха спрени в началото на годината заради редица нарушения, вече бе направено едно "прехвърляне" на средства по осите, по които се финансират образователни проекти - просветното министерство намали с 50 млн. лева разходите по системни проекти с общ бюджет 268 млн. лева, но парите няма да бъдат загубени, а ще останат в бюджета на "Наука и образование за интелигентен растеж". От други средства обаче страната ни ще трябва да се откаже сама чрез налагане на плоски финансови корекции по проектите.


Другата седмица се очаква новата изпълнителна агенция към образователното министерство, която вече управлява оперативната програма, да обяви дали приема оценката на кандидатстващите за финансиране проекти за научни центрове, която бе направена от италианската фирма "Прогетти плант".

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5348 Разстроено

  ГЕРБ пак се провалиха. Лошото е, че загубата е за науката, образованието и цялото общество.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Ясно, ще ги пренасочат за асфалт, там лабаво няма!

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5348 Разстроено

  До коментар [#2] от "deutschland":

  Там е най-лабавото но и най-сладкото.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Герб са тотален провал! И не само в областта на знанието и науката, ама там са най-зле.
  Единственото, в което ги бива е да крадат и да газят закона.
  А това, дето щели да говорят да се прехвърлят парите е дъвка за дебЕли с и. Лъжи, мажи и отлагай! Накрая, като стане белята изборите ще са минали и ще обвинят международното положение или Станишев.

 5. 5 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  В други програми откъдето ще е по-лесно да бъдат откраднати.
  За да се краде от наука трябва акъл.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 6. 6 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2969 Неутрално

  По принцип има такава възможност в договора . ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014 – 2020 г е тежък инструмент. Постоянно не достигат ресурси за ПРСР 2014 -2020. Тези триста и петдесет милиона ще оправят множество селски пътища ,водопроводи и училища в селските общини.

 7. 7 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 268 Неутрално

  До коментар [#6] от "dejmos":

  Защо ни е наука изобщо? Вожда е прозд, поданиците няма да умнеят я!

 8. 8 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Това са плодовете на вифаджийските тикви

 9. 9 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 516 Неутрално

  "На тях им ги спират, а на мен ми ги пускат"?!

 10. 10 Профил на Mel Vi
  Mel Vi
  Рейтинг: 294 Неутрално

  По принцип има такава възможност в договора . ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014 – 2020 г е тежък инструмент. Постоянно не достигат ресурси за ПРСР 2014 -2020. Тези триста и петдесет милиона ще оправят множество селски пътища ,водопроводи и училища в селските общини.
  —цитат от коментар 6 на dejmos


  Мда, на ПРСР да ги дадат....щото малко крадоха от там......Това къщи за гости, небивалици по 4.1, 4.2......
  И след това домати от Турция, чесън от Китай....
  Да си намерят пари за селските пътища и водопроводи, но не и от парите за наука!

 11. 11 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2969 Неутрално

  До коментар [#7] от "tos_buratino":

  Имаме нужда от много НАУКА. Не съм сигурен , дори обратно ...налетите там пари ще са безсмислени. Социалистическта научна система не беше по добра но имаше добра посока. Институтите по царевица , вино ,рози ,картофи.,кайсии ................и десетки други, трябва да се възстановят с нови модерни лаборатории ! Та нашата НАУКА изнасяше десетки видове семена , лозови разсъждения и тн. Ние сме държава на селяни и земевладелци. Това не е обидно ........Вероятно можем да направим надграждащи институти за ВИСОКИТЕ ТЕХНОЛОГИИ , но сме в силна конкурентна среда. Сега обаче изгубихме мястото си по горните неща поради ТЪПАНАРСКА МИЛИЦИОНЕРАКА ПОЛИТИКА - ПРОСТОТИЯ !

 12. 12 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Весело

  Няма интелигентни за "интелигентен растеж"?!

 13. 13 Профил на Petko Popov
  Petko Popov
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Какво може да се иска от един ритни топковец, научил мурафетите на бай Тошо. Той се страхува от култура, просвета, като дябол от дамян. Кога сте го видяли на опера, симфон. концерт и др. културни събития, та той си е типично бившо холиганче. Та какво направи полици да х 4дни 250 заптиета немогат да хванат 3 -ма бандити, сигурно още им са ниски заплатите или са голи исе крият в градинката на Сбетиседмочисленици. Но все таки той е по-малкото зло. Да е жив и здрав да ни води напред!!!

 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6051 Неутрално

  Дали не са загубени нарочно за да станат на "негови" магистрали?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  е може за някоя цървкичка параклисче или спрортна полщадка по селата. там се усовяват :)

  Birds of a feather flock together.
 16. 16 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2969 Неутрално

  До коментар [#10] от "Mel Vi":

  90% от къщите за гости са на хора от СОФИЯ. Хората с много декари земя пак са от София ( говоря от 30 000 декара нагоре) . Това никога не се е случвало в Българската история. Пак София програмира периода 2007 -2013 в полза на ЛАТИФУНДИСТИТЕ ( тоест за тях ) . Закупи се толкова много нова техника за обработка на земя ,че ....обемите са като за Украйна и Русия . Тоест Българската техника финасирана от Европа работи с 30% от капацитета. Преработващата индустрия, плодове зеленчуци бяха умишлено забити. Просто заради кефа на 2 Софийски фирми които внасят плодове и зеленчуци. Какво да се прави ОЩЕ за Капитолия (София) ?? Това е град който не произвежда .... но държи 95% от Българските пари и 80% от администрацията!

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  На нас и без това наука не ни трябва. Простите са по-добре .

 18. 18 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3476 Неутрално

  До коментар [#14] от "penetrating":

  "Дали не са загубени нарочно за да станат на "негови" магистрали?"

  Средствата са загубени нарочно, но заради алчността на Пръмова, в качеството ѝ на министър на образованието. Противно на изискванията на ЕК, тя не обособява контролиращ орган със задача да следи за правилното разходване на сумите от еврофондовете. Създава някаква дирекция в рамките на министерството. Искало ѝ се е тя хем да харчи средства, хем да надзирава проверяващите, които се явяват нейни подчинени. Настоящият обр. министър е бил гл. секретар на министерството по това време, няма как да не е знаел за това.
  В резултат - губим средства по една от най-смислените програми, "Наука и образование за интелигентен растеж". Жалко.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 19. 19 Профил на antons73
  antons73
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Ееее, ама моля Ви се сега... Нали Горянов каза колко пари има за наука! Какво има да спорите? Щеше да има 350 млн по съответната програма (дето сега май ще се ореже)... Сега ако имат топки, парите дето ще се загубят заради некадърност и алчност на бивша министърка (при мандат на същата партия дето е сега първа сила), и която трябва да я съдят за наукоубийство, тези пари да ги даде Горянов от бюджета... Нали много приказваше колко пари за наука имало...С чужда пита - лесно се прави помен.

 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6051 Неутрално

  До коментар [#18] от "Bramasole":

  Да, права сте! Сега си спомням това изумително идиотско решение на "най-добрия" еврокомисар на България :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5545 Неутрално

  Жалко, да бяха ги дали на БАН или в други научни институции.

 22. 22 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Изпуснаха уникална възможност да създадат научни центроове със съвременна апаратура, защото с трици шаран се не лови. Гербавите министри непрестанно ни убеждаваха че няма опасност да се загубят парите, но вече стана ясно. Не можаха да организират управлението на отпуснатите средства, но наказани пак няма да има защото рибата се вмирисва от главата.

 23. 23 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Провал след провал в науката и образованието - гарантирано от ГЕРБ

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 24. 24 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3476 Неутрално

  До коментар [#20] от "penetrating":

  През лятото беше назначена за член на някакъв комитет към ЕК, който щял да следи за статута и финансирането на партиите с цел повишаване прозрачността и спазване на евр. ценности...
  Звучи като виц, но за съжаление е истина. Надявам се за Кунева като политик у нас да говорим само в минало свършено време.
  Успешна седмица! :)

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 25. 25 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6051 Неутрално

  До коментар [#24] от "Bramasole":

  :) И на Вас:)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK