Прокуратурата: Николай Петров не е извършил престъпление като шеф на ВМА

Николай Петров подаде оставка след като данните от одита бяха представени в репортаж по Би Ти Ви.

© Велко Ангелов

Николай Петров подаде оставка след като данните от одита бяха представени в репортаж по Би Ти Ви.Няма данни бившият здравен министър Николай Петров да е извършил престъпление като директор на Военномедицинска академия, но има нарушения по обществените поръчки, за което се носи административнонаказателна отговорност.


Това съобщиха от прокуратурата във връзка с проверка на отказа на военноокръжната прокуратура да образува разследване срещу Петров на базата на одит от май на управлението на ВМА. Според констатации му Петров е възложил като директор на лечебното заведение обществени поръчки за над 1 млн. лева на фирми, представлявани от приятеля на дъщеря му. След като по Би Ти Ви беше излъчен репортаж, Николай Петров подаде оставка и тя бе приета от премиера Бойко Борисов. В петък парламентът избра наследникът на Петров - Кирил Ананиев.


Одитът, изготвен от дирекция "Вътрешен одит" при Министерството на отбраната, постъпва в прокуратурата през март. На 7 юни наблюдаващият военен прокурор майор Адалберт Кръстев е отказал да образува наказателно производство поради липса на данни за извършено престъпление от общ характер. Ден по-късно постановлението е изпратено на министъра на отбраната и на началника на ВМА, но не е обжалвано.
Проверката на Военноапелативната прокуратура потвърждава отказа за образуване на разследване, но констатира, че


проверката е била "непълна, а наблюдаващият прокурор не е осъществил необходимия контрол над работата на военния следовател"


"Поради това прокурор от ВоАП (Военноапелативна прокуратура - бел. ред.) е извършил допълнителна лична проверка, в хода на която са изискани относими документи и са снети обяснения от различни длъжностни лица.
Анализът на всички събрани материали е довел до извод, че няма данни за извършено престъпление от общ характер от длъжностни лица от ВМА", съобщават от държавното обвинение.


Военноапелативните прокурори са сезирали административния ръководител на Военноокръжна прокуратура - София, за извършване на цялостна проверка на работата на наблюдаващия прокурор Адалберт Кръстев за преценка на основания за ангажиране на дисциплинарната му отговорност с оглед констатираното формално извършване на началната проверка по случая.


"Препис от постановлението в едно с копие на одитен доклад от март 2017 г. на Дирекция "Вътрешен одит" - МО, е изпратен по компетентност на Агенцията за държавна финансова инспекция, предвид установеното нарушение на чл. чл. 49, ал. 1 от ППЗОП (отм.) и на т. 9.5 от утвърдените Условията за участие в процедурата. Изпращането е с оглед правомощията на АДФИ за ангажиране на административно-наказателна отговорност", съобщават още от прокуратурата.

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  Е да, той и Доган не беше, като прибра милиони хонорар, а и Христо Бисеров с преводите от швейцарска сметка ....

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  Има ли учудени ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1992 Неутрално

  Хаха, цацката здраво "работи"!

  Имало едно време ссср...
 4. 4 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Нарушение има. Престъпление няма. Ерго това е един почтен и достоен човек. За когото всички съжеляваме. Той също съжелява, ама парите няма да ги върне.

  over the under
 5. 5 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 3253 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Има. Защо прокуратурата не поеме лицата от БСП за набедяване,?
  Аз дори бих приел един текст в Наказателния кодекс за "създаване и ръководене на организирана група за набеждавания и злепоставяния" или накратко "членът Нинова"...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 6. 6 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Тая територия е време да се закрие !
  Всичко живо вкл мангалете се чустват безнаказани и си правят каквото си искат. Никой не им прави нищо, карат както си искат, паркират където си искат. От какво да ги е страх, МВР и Прокуратура няма !

  Възпитанието е много зле и....
  Ето го резултата ! Отвратителна за живеене територия, особено в София, където се е събрала всякаква сган.
  Ужас !

 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2742 Неутрално

  за което се носи административно-наказателна отговорност"
  тоест факта породил административно-наказателна отговорност не е престъпление ?

 8. 8 Профил на Rim
  Rim
  Рейтинг: 1518 Весело

  "Няма данни бившият здравен министър Николай Петров да е извършил престъпление като директор на Военно-медицинска академия..."

  Ами наградете го тогава!
  А какво става с герберунгела-мафиот, генерал Стоян Тонев? Осъден ли е най-после или и него ще награждаваме...? Вижда се, че герб не само награжадава мафиоти-сумишленици, но и ги надгражда...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 9. 9 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3120 Неутрално

  Прокуратурата казва това, което Бойко каже.

 10. 10 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1137 Разстроено

  Както казваше един умен българин:
  "Мене жокер ми не требе скакалуец"
  Французите казват"Търсете жената"
  За България важи:
  "Търсете каде е парата и родата"
  Ако фактите са коректно представени работата е ясна.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2742 Неутрално

  "Няма данни бившият здравен министър Николай Петров да е извършил престъпление като директор на Военно-медицинска академия..."Ами наградете го тогава! А какво става с герберунгела-мафиот, генерал Стоян Тонев? Осъден ли е най-после или и него ще награждаваме...? Вижда се, че герб не само награжадава мафиоти-сумишленици, но и ги надгражда...
  —цитат от коментар 8 на Rim


  Тонев почина ....

 12. 12 Профил на Deemer
  Deemer
  Рейтинг: 667 Любопитно

  Може ли и аз да гепя 500 - 600 хиляди и после да кажат , че съм невинен?!

  Не всичко е това, което изглежда на пръв поглед.
 13. 13 Профил на dogwoman
  dogwoman
  Рейтинг: 2457 Неутрално

  за което се носи административно-наказателна отговорност"тоест факта породил административно-наказателна отговорност не е престъпление ?
  —цитат от коментар 7 на дерибеев


  Ами не е. Представлява нарушение, не престъпление.

  Доброто е заразно
 14. 14 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Чист е като сълза. Е, уредил родата с някой и друг милион, ама то си е законно.

 15. 15 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  Н.Петров ще мине много по-бързо през сготвеното му. Което не се различава много от друга сага:
  "Борисов връща шумно обвинена шефка на НЗОК за заместник на Ананиев" - http://www.mediapool.bg/borisov-vrashta-shumno-obvinena-shefka-na-nzok-za-zamestnik-na-ananiev-news271663.html
  Начева е шумно обвинена от ДАНС когато шеф там е Цветлин Йовчев. А главпрок - Борис Велчев. На когото говорител е Рицар Попова...

 16. 16 Профил на Jumbo Jet
  Jumbo Jet
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  Няма зачение, нали си подаде оставката. Калната кампания на комунистите отново се увенча с успех. Човека си подаде оставката. Само да попитам, кога коминсит ще си подаде оставаката, че не помня такъв случай. За един нацистки поздрав, заместник-министър си подаде оставаката ако помните. За същото съветник на президента не си подаде оставката. За едно неуместно подмятане Антон Тодоров си подаде оставката. За обида към 80% от българите Ива Гристаф не си подаде оставката.

 17. 17 Профил на Jumbo Jet
  Jumbo Jet
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  Чист е като сълза. Е, уредил родата с някой и друг милион, ама то си е законно.
  —цитат от коментар 14 на krf54523578


  Нищо подобно, другарю, отвартителни сте с постоянните си лъжи и плюене. От договора за 1,7 милиона са направени доставки за 400 000 на НАЙ-НИСКАТА ПРЕДЛОЖЕНА ЦЕНА. Милионите ги крадат и диплят червените ти началници, натам наосчи "справедливия" си гняв.

 18. 18 Профил на Jumbo Jet
  Jumbo Jet
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  А какво става с герберунгела-мафиот, генерал Стоян Тонев? Осъден ли е най-после или и него ще награждаваме...? Вижда се, че герб не само награжадава мафиоти-сумишленици, но и ги надгражда...
  —цитат от коментар 8 на Rim


  Другарю... "герберунгела-мафиот" почина. Като плюете и обвинявате несправедливо хората, някои от тях не го понасят. Не всички са дебелокожи наглеци като червените другари.

 19. 19 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Прокуроски умозаключения - клета майка България. За това в Румъния вече щеше да търка нара. И това престъпление (нарушение) е нищо в сравнение с тежката корупция в държавата, случваща се еждневно. Ако бяхме Румъния (или друга държава на север от Дунав) Николай Петров щеше да получи поне 1 годинка за уреждането на 1 милион. Това, че е бил добър лекар или добър министър нямаше да има много значение. Законите са закони за всички. Мани, мани, добре, че поне се задава европейска прокуратура. Поне издънки като тази с Марио Николов САПАРД-осания няма да стават в бъдеще.

 20. 20 Профил на О, ко ма напрай!
  О, ко ма напрай!
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Дайте пищоф на червения потник Румбата да се застреля

 21. 21 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 3202 Неутрално

  До коментар [#7] от "дерибеев":

  Зависи...! За тебе и за мене, ще е престъпление...! Виж, ако човека е достоен офицер и честен човек, няма да е престъпление! Него, просто са го подвели и не е знаел...! :)
  Нямало престъпление от "общ характер". Което не означава, че няма престъпление. Ама то е от друг характер...! И така, до следващия високопоставен ГЕРБ-ер, дето ще прекара няколко милиона оборот, през фирми на роднини или на децата...! :)
  Крадливия генерал Тонев, дето завлече доста повече милиони, докато се наканят да го съдят и взе, че се пресели на оня свят...! И той беше честен офицер и достоен човек, докато не се вдигна скандала. После тишина и стандартни обяснения, че било законно, ама май не било морално...! Ама, той морала, понеже е разтеглив и всичко после се разтегля във времето, докато се забрави...! :)

  Искам да съм негър, в щата Алабама...! С белната усмивка щедро да ви лъжа: Колко съм нещастен, колко съм ви длъжен...!
 22. 22 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  Демек щерката не е свързано лице.
  Евала бе прокуратурата.
  Направо сте шампиони.

 23. 23 Профил на Иван Иванов
  Иван Иванов
  Рейтинг: 343 Неутрално

  Да пратим БСП в небитието като не гласуваме за тях

 24. 24 Профил на Rim
  Rim
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  Както скромно казва подвластната на Герб прокуратура, "има някакво нарушение, но иначе всичко е точно". С обществените поръчки дадени от Герб на Пеевски също всичко е точно... Договорът на Борисов със свинските медии ПИК и БЛИЦ за отразяване на предстоящото българско председателство на съвета на ЕС, също е точно... Нали така? Всичко е точно. Точно е и последното място на България по скалата на корупцията в ЕС...

  "...фирмата "Ортопедие БГ", която е част от консорциума, се представлява от Явор Цонев, а собственикът на фирмата - майка му Павлина Нецова, дели един и същ адрес на фирмата си с PR агенция, чийто собственик до 2014 г. е била Руслана Петрова, дъщеря на министъра. Тя живее на семейни начала с Явор Цонев, двамата имат дете." (Капитал)

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 25. 25 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  Вече няма никакво значение, калта е хвърлена и БСП ще продължава да маже. Но скоро вентилатора така ще се завърти, че на чугунените няма да им личи червени ли са, лилави ли са

 26. 26 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  стига с идиооски казуси ,изнесаха милиарди ,те кдъе са

 27. 27 Профил на Rim
  Rim
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  ...някои от тях не го понасят...
  —цитат от коментар 18 на Jumbo Jet


  Щом понася фамилни обществени поръчки, ще понесе и оставката си! Всеки герберунгелски министър трябва да умее да работи с мафията! Тази закалка се гради постепенно. Започва се със случаи като "Мишо Бирата", продължава се с възлагане на обществени поръчки на близки, роднини или братовчеди и се завършва с КТБ или АЕЦ-Белене...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 28. 28 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3504 Неутрално

  "Няма данни бившият здравен министър Николай Петров да е извършил престъпление като директор на Военномедицинска академия, но има нарушения по обществените поръчки, за което се носи административнонаказателна отговорност."

  Браво на прокуратурата? Нарушение има, престъпление няма! Цялата история на криминалния преход и пълна с безброй нарушения и нито едно престъпление.

 29. 29 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 583 Неутрално

  ГЕРБАВИТЕ СИ ПОРЪЧВАТ ИНДИВИДУАЛНИ ЗАКОНИ ЗА ВСЯКО ЕДНО ПО ГОЛЯМО РАЗГРАБВАНЕ НА СТРАНАТА , ХРАНТУТНИЦИТЕ У МАРЛАМЕНТА ИМ ГИ ШИЯТ ПО МЯРА ГА ЧЕ ЛИ ИМ ШИЯТ САКА , ПРИ ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ НАМА ЛОГИКА КОЙТО И ДА Е МУТРОГРАБИТЕЛ ДА ИЗЛЕЗЕ ВИНОВЕН ЗА КАКВОТО И ДА Е!!! ДОСЕГА ГЕРБЕРАСТИТЕ ИЗКРАДОХА МАСА МИЛЯРДИ БЕЗ НИТО ИДИН ОСЪДЕН ,ЗАЩО ЛИ???

 30. 30 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 734 Гневно

  В България никой не отговаря за думите и действията си.
  проф. Петров е достоен човек и не тръгна да доказва че няма сестра. Твърде много нерви и време.
  А в БКП съдят за другите по себе си. Ако те крадът, няма начин и другите да не го правят.
  Ако беше Волен Сидеров или Местан, сега щяха да скъсат БТВ от дела за уронване на престижа.

 31. 31 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2731 Неутрално

  До коментар [#4] от "Отец Сисой":

  У нас на корупцията ѝ казват „административно нарушение“.Бай Х ще излезе прав ,че у нас няма корупция.

 32. 32 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Прокуратурата не е съд за да произнася присъди. По това, което е изтекло по медиите, има категорични данни за престъпления, ако са верни данните. Договор с фирма на мъжа на дъщеря му, която се оказва нереална фирма защото няма булстат. България може би е единствената държава в света. където решенията на прокуратурата не могат да се обжалват, т.е. прокуратурата решава дсли някой е виновен или невинен и злоупотребява с отказите за образуване на дела. В други случаи обвиненията са по странни членове от закона и не отговарят на престъпленията. Просто ние сме останали единствената държава с прокуратура от сталинистки тип, която е всемогъща и недосегаема. Това е и причината да сме в периферията на ЕС, със практически замразен статут, като хората чакат да ни дойде акъла, ама напразно. Там е и корена на икономическата мизерия и липсата на инвестиции.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 33. 33 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2731 Неутрално

  До коментар [#17] от "Jumbo Jet":

  Нали знаеш кой предлага най-ниска цена?Който има вътрешна информация.

 34. 34 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  Рейтинга на прокуратурата е такъв, че човек да го е срам, като го обявят за невинен, макар че в конкретния случай това беше ясно в самото начало.
  Но виновен е човека, виновен е защото и той се опита да удари през ръцете целия облак от мрежи.фирми и вътрешни хора, които присъдружно издънват касата - разходите растат непрекъснато, хората са все така недоволни и никой не смее или не може да промени системата.

 35. 35 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9095 Неутрално

  Цветанов пак си защити "избора" :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 36. 36 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 833 Неутрално

  До коментар [#27] от "Rim":

  "Започва се със случаи като "Мишо Бирата"

  Защо забравяш случаите със съпартийците ти Вальо Топлото, Батко и братко, Масларова? Или с коалиционния ви партньор Бисеров, бившия сив кардинал на Костов?

 37. 37 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 2622 Неутрално

  Изгониха, обидиха и отвратиха един честен човек и страхотен специалист. Няма да мирясат, докато не прокудят де що има медик в БГ! Поне журналистчето на БТВ едно да запомни:медик може неговото следване да го отряска на майтап, но да завършиш медицина трябва друг интелектуален потенциал. А след това да работиш като лекар, други умения и характер! Докторе, извинявайте, че не ви защитихме. Ама на, такива сме!

  Платената тролщина трябва да бъде криминализирана!
 38. 38 Профил на Dimiter Tsvetkov
  Dimiter Tsvetkov
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  Не само че не е извършил престъпление, но даже е постъпил народополезно, връчвайки поръчките на най-добрите дрийм тиймове.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на narodaeverekciq
  narodaeverekciq
  Рейтинг: 353 Неутрално

  Я колко много минуси под статията.. все роднини на невинния трябва да са я чели!

 41. 41 Профил на narodaeverekciq
  narodaeverekciq
  Рейтинг: 353 Гневно

  Още минуси еи много голямо семейство има този, сигурно доста е трябвало да открадне за да ги осигури за наша сметка... аз нз за какво си плащам здравни след като отидеш в медицинско заведение и ти искат пари след като ти кажат че право на безплатна помощ имаш само ако е спешен случай... айде нещастници драскайте минусите...

 42. 42 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 2622 Неутрално

  До коментар [#41] от "narodaeverekciq":
  А защо не се разтревожиш защо болниците трябва безплатно да лекуват неосигурените, защото лекар не може да остави човек да умре, независимо от това, дали е със или без осигуровка? Това заплащане е работа на социалното министерство, а не на Болниците! И защо държавата бави безкрайно плащанията на здравно осигурените от нея държавни чиновници, но това е една добре пазена тайна? И защо не попиташ каква е заплатата на чистачка в МВР и на лекар в спешната помощ? Мисленето не вреди!

  Платената тролщина трябва да бъде криминализирана!
 43. 43 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3645 Неутрално

  До коментар [#31] от "hodounski":

  Аз уважавам проф. Петров и като лекар, и като човек.
  Носят се слухове, че му е спретнато мероприятието, защото е засегнал интереси на "10" - министърът не е бил съгласен да се поднови договорът на близката до ПееФски "Телелинк" за поддържане на тел. 112, отделно цената била много висока.
  Мисля, че ако повече ГЕРБери бяха като професора, държавата щеше да е друга.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 44. 44 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7742 Неутрално

  Това с професора прилича по-скоро на накърнени интереси, отколкото на нарушение.

 45. 45 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2731 Неутрално

  До коментар [#43] от "Bramasole":

  Два пъти ми се наложи да контактувам с ВМА. Големи мошеници.Точно тези фирми ,които продават лекарства и мед. изделия.Дават ти рецепта и ти казват от коя аптека да го купиш ,в пъти по-скъпо от Пирогов.Правят си печалби на гърба на болните,Не знам прекратиха ли мародерската практика да искат „дарения“. А за конкретния случай има и нарушение и конфликт на интереси. Бащата на детето на дъщеря му.... нещо като тъста на Пеевски.

 46. 46 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1903 Неутрално

  Значи става въпрос за далавери, които не били незаконни , а само леко неморални , лекичко неморални, а бе, незначително неморални, а бе направо са били герберонормални, тоест всички оправдаващи го нямат задръжки и биха ги извършили същите като достойн герберокомуноиди. Всъщност страх ги е да съдят генерал, личен лекар на фуражките и семейния приятел Петров. -----> ЗАКОН ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ И УСТАНОВЯВАНЕ НА КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ (ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 97 ОТ 2010 Г., В СИЛА ОТ 10.12.2010 Г.) Допълнителни разпоредби § 1. По смисъла на този закон: "Свързани лица" са съпрузите ИЛИ ЛИЦАТА, КОИТО СЕ НАМИРАТ ВЪВ ФАКТИЧЕСКО СЪЖИТЕЛСТВО, роднините по права линия, по съребрена линия - до четвърта степен включително, и роднините по сватовство - до втора степен включително, както и физически и юридически лица, с които лицето, заемащо публична длъжност, се намира в икономически или политически зависимости, които пораждат основателни съмнения в неговата безпристрастност и обективност. '
  Така се мотаха и с Тонев , докато съдбата свърши тяхната работа. ...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 47. 47 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7364 Неутрално

  Няма престъпление, има нисък морал

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах