Пожарните служби в Боровец и Пампорово няма да се закриват до края на зимния сезон

Владислав Горанов, министър на финансите

© Велко Ангелов

Владислав Горанов, министър на финанситеПожарните служби в курортите Боровец и Пампорово няма да бъдат закрити до края на зимния сезон. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов след извънредна среща днес в Министерски съвет, която се проведе по инициатива на премиера Бойко Борисов, съобщи БТА.


Според досегашния план за реорганизация на пожарната в 12 от общо 211 служби в страната, между които и в двата курорта, професионалистите - пожарникари трябваше да бъдат заменени с доброволци.


"Стигнахме до заключението, че оптимизационните мерки, които се предлагат, не са достатъчно навременни. Следващите няколко месеца, поне в рамките на сезона, всички необходими ресурси за осигуряване на пожарната безопасност на тези зимни курорти ще бъдат осигурени и ще се даде възможност за нормално провеждане на зимния сезон", заяви след срещата Горанов. Той допълни, че подобни промени, дори да са обективно мотивирани, не може да се извършват в момент, в който започва активен туристически сезон в тези курорти.
Финансовият министър съобщи, че на срещата са обсъдени и други мерки, основно законодателни промени, които да помогнат на Министерството на вътрешните работи да укрепи допълнително дейността на пожарната служба.


Той добави, че ще бъдат предложени оптимизационни мерки и на други места от страната, така че да може с допълнителен щат да се укрепят звената на пожарната, за да не се налага закриване и на други пожарни поделения. По думите му още в следващата седмица ще бъдат приети първите законодателни промени, които да дадат възможност на пожарната да изпълнява функциите си при сегашния капацитет.


Горанов уточни, че този въпрос ще бъде обстойно обсъден след връщането на вътрешния министър Валентин Радев от САЩ.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK