За "потъването" на една история за пари и обвързаности във водния цикъл на Добрич

За "потъването" на една история за пари и обвързаности във водния цикъл на Добрич

© Надежда Чипева, КапиталВ разгара на скандала с обществените поръчки и назначения в община Хасково, които накараха депутата от ГЕРБ Делян Добрев да подаде оставка, която обаче не бе приета от парламента, в регионалната медия на Добрич "Бележник" излиза статия със заглавие "Пиарка, секретарка и общински съветник в управата на водния цикъл на Добрич." В нея се разказва как кметът е включил в проекта пиара и други хора от администрацията срещу високи възнаграждения. Историята остава незабелязана извън Добрич. Реакцията в града пък се изразява в заплахи към автора.


Историята


Материалът е на сайта belejnik.bg и е подписан лично от главния му редактор Юлияна Велчева. Публикуван е в началото на октомври. Според него секретарката на кмета Йордан Йорданов (издигнат от Реформаторския блок), пиарката му, общинска съветничка от ГЕРБ и бивш зам.- кмет на Балчик са включени в звеното за изпълнение на проекта на водния цикъл в Добрич.


Тяхната работа няма да бъде "на терен", а ще е само административна, но пък ще получават доста високи възнаграждения. По информация на сайта общата сума само за заплати на назначените в административното управление на водния цикъл е 455 хил. лева. Данните за това, както и имената на служителите са предоставени от самата община след запитване по Закона за достъп до обществена информация.
В статията се отбелязва, че няма информация за хода на проекта - гражданите не са уведомени нито къде ще се прави подмяна, нито са наясно каква част от градското водно трасе ще бъде обновена. А само за "първи копки и рязане на ленти" по започване на проекта са отделени над 200 хил. лв.


След това в статията се цитират имената на назначените в звеното за изпълнението на проекта и сумата, която всеки от тях ще вземе:


1. Ръководител на проекта: инж. Живко Неделев, бивш зам.-кмет на Балчик – 75 330 лв.
2. Координатор: инж. Добринка Михова, главен експерт в Дирекция УТИОС – 58 590 лв.
3. Експерт комуникация, информация и публичност: Галина Миткова, началник на канцеларията на кмета и пиар – 46 035 лв.
4. Юрист на проекта: Росица Маркова, юрист на община Добрич – 37 665 лв.
5. ВиК инженер, направление пречистване: Николай Читърлиев – 58 590 лв.
6. ВиК инженер, направление ВиК: инж. Димка Атанасова-Петрова – 58 590 лв.
7. Експерт счетоводство и финанси: Божанка Вуцова, общински съветник от ГЕРБ – 50 220 лв.
8. ВиК инженер, представител на асоциирания партньор: инж. Димчо Димов – 35 573 лв.
9. Служител, отговарящ за съхранението на документацията: Мария Йорданова, секретарка на кмета на Добрич – 34 407.50 лв.


Възнагражденията са публикувани именно във вида, предоставен от общината като техният размер става известен от материал в сайта още през март.


В публикацията от октомври се допълва, че Божанка Вуцова, в качеството си на общински съветник, е гласувала заема за водния цикъл, който община Добрич трябва да изтегли - 11 млн. лева кредит. Обща стойност на проекта е 115 млн. лева.


След материала в belejnik.bg кметът дава интервю пред регионална медия и обяснява, че преди да назначи пиарката си, секретарката си и други общинари в управлението на проекта, той е предлагал по 5-6-7 души за позиция, но от екоминистерството все не ги харесвали. А и хората отказвали, защото работата била сложна, а заплатите - ниски.


Важен момент е, че два от търговете по проекта са спечелени от фирми, близки до депутата от ДПС Делян Пеевски. При едната поръчка победител е Обединение "ГИС АКВА БГ", в чийто състав влиза столичната фирма "Инфра експерт" ЕООД. Според разследване на "Капитал" адресът за кореспонденция на последната е същият като регистрационния адрес на "Хидрострой" АД. Вторият търг е спечелен директно от "Хидрострой" АД.


През лятото на 2016 г. "Хидрострой" купи лидера в строителния бранш "Водстрой 98". Макар и формално притежавана от Иван Мирински, "Водстрой 98" се смята за близка до Пеевски.


"Дневник" потърси автора на материала Юлияна Велчева за коментар. Тя е била кореспондент на "24 часа" 17 години, преди да бъде съкратена.


"Точно когато в София вървеше медийната кампания с празните столове, в Добрич се разрази една съвсем различна медийна история. Текстът, който разкриваше какви възнаграждения вземат общинските чиновници, бе на два пъти изтриван в най-голямата местна фейсбук група, а накрая бях блокирана от администраторите на групата безпричинно", коментира Велчева.


Допълва, че "ден преди това пък кметът на Добрич Йордан Йорданов пише на стената си:


"Относно нападките на някои сайтове и странички на лични "медии" заявявам следното: Няма да вляза в тази говорилня, няма да се оправдавам за скалъпени лъжи. Сезирани са компетентните хора и институции, за да не се допуска клеветите да определят общественото мнение."


Велчева определя "Бележник" като единствената опозиционна медия в Добрич. "Само в този сайт има критики към местната власт и се публикуват разследвания за порочни практики. Текстовете се базират на доказателства и официални документи, а изложените факти се проверяват от поне два независими един от друг източника. Публикуваната справка за възнагражденията на общинските служители е въз основа на получена информация по Закона за достъп до обществена информация и е предоставена от самата община", разказа журналистът.


Тя заяви, че


до момента местната власт не е оспорвала официално нито една публикация и не е ползвала правото си на отговор


за нито един текст на сайта.


"Всеки текст обаче, който критикува местната власт, е атакуван от хейтъри, аз съм заплашвана с линч, фалшиви профили опитват да уронят авторитета ми и да ме дискредитират. Показателното е, че хейтът и фейкът се активизират във "Фейсбук" единствено под разследванията за местната власт. А под текстовете в моя сайт се пишат обидни и недостойни коментари, излезли от IP-та на лица, за които има данни, че работят в една местна институция", каза Велчева.


"По-неприятното обаче е, че в Добрич няма журналистическа гилдия.


Колкото и да нашуми сред гражданите определена публикация на "Бележник", в местните медии дават думата по темата единствено на кмета. И нито той, нито местният журналист назовават кой е източникът на информацията. Сайтът и авторът на текстовете са определяни с неидентифицираното "някои казват". А нерядко колеги се включват във "Фейсбук" дискусии под текстовете ми, за да защитят кмета и властта. Така местни медии и местна власт налагат някакъв своеобразен остракизъм над критиката. И това прави местната власт безотговорна", допълва главният редактор и собственик на belejnik.bg.


Кметът Йорданов: Сумата е по-малка


От своя страна кметът Йордан Йорданов определи публикацията като опит за дискредитация. "Не е вярна, не е максимално пълна истината и част от нея е скрита", коментира той пред "Дневник". По думите му посочените в публикацията заплати са само прогнозни стойности, които министерството е одобрило и в тях влизат данъците и осигуровките, а не само парите, които ще получат.


"Всъщност сумата изобщо не е такава, а е много по-малка. Там изобщо не са посочени експертите и специалистите от общината, които ще се включат в проекта като главните ѝ инженер и юрисконсулт. Целият капацитет, който общината може да даде за проекта, е даден. Оттам нататък са подбрани външните експерти. Освен това експертите на общината не получават 100% от това възнаграждение, а до 80% от него, тъй като те са на заплата към общината", поясни Йорданов.


Кметът твърди, че "историята с конкретната медия" била по-стара. Сайтът е имал договор към общината за създаване на концепция за културна стратегия и в края на 2016 г., когато е изтекъл срокът му, не е бил подновен от местната власт. Тогава по думите на Йорданов са започнали статиите срещу него и общината.


Велчева потвърди, че сайтът е имал сключен договор за 12 хил. лева с общината - за създаване на концепция за културна визия на Добрич. По думите ѝ сделката не е можело да бъде подновена, защото не е можело тя да създаде втора концепция. "Договорът беше изпълнен, а аз не съм подавала оферта за друг", обясни журналистът. За договора между сайта и общината е имало и подробна статия - тук.


За поста в профила му в социалната мрежа "Фейсбук" кметът Йорданов заяви, че не е бил за конкретната статия, а за по-стари публикации, които по думите му, също се опитвали да го клеветят. Засега той обаче само се е консултирал с адвокат, който да прецени дали да се сезират компетентните органи за клевета.


"Аз не заплашвам, никога не съм заплашвал". Така кметът коментира мнението, че публикацията му в социалната мрежа е била заплаха към журналиста със съд.


"Нищо подобно", отвърна Йорданов на въпроса дали проектът за водния цикъл е забулен в тайна от обществото. Вчера в града са раздавани книжки и информация за улиците, които са включени, какво и как точно се прави. По последните данни от звеното, която е стигнала до Йорданов скоро ще се прави и конференция за проекта. "Информация има. Всеки, който е поискал по някакъв начин, през сайта, през имейл или тук на място му се дава информация", обобщи той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK