За "потъването" на една история за пари и обвързаности във водния цикъл на Добрич

За "потъването" на една история за пари и обвързаности във водния цикъл на Добрич

© Надежда Чипева, КапиталВ разгара на скандала с обществените поръчки и назначения в община Хасково, които накараха депутата от ГЕРБ Делян Добрев да подаде оставка, която обаче не бе приета от парламента, в регионалната медия на Добрич "Бележник" излиза статия със заглавие "Пиарка, секретарка и общински съветник в управата на водния цикъл на Добрич." В нея се разказва как кметът е включил в проекта пиара и други хора от администрацията срещу високи възнаграждения. Историята остава незабелязана извън Добрич. Реакцията в града пък се изразява в заплахи към автора.


Историята


Материалът е на сайта belejnik.bg и е подписан лично от главния му редактор Юлияна Велчева. Публикуван е в началото на октомври. Според него секретарката на кмета Йордан Йорданов (издигнат от Реформаторския блок), пиарката му, общинска съветничка от ГЕРБ и бивш зам.- кмет на Балчик са включени в звеното за изпълнение на проекта на водния цикъл в Добрич.


Тяхната работа няма да бъде "на терен", а ще е само административна, но пък ще получават доста високи възнаграждения. По информация на сайта общата сума само за заплати на назначените в административното управление на водния цикъл е 455 хил. лева. Данните за това, както и имената на служителите са предоставени от самата община след запитване по Закона за достъп до обществена информация.
В статията се отбелязва, че няма информация за хода на проекта - гражданите не са уведомени нито къде ще се прави подмяна, нито са наясно каква част от градското водно трасе ще бъде обновена. А само за "първи копки и рязане на ленти" по започване на проекта са отделени над 200 хил. лв.


След това в статията се цитират имената на назначените в звеното за изпълнението на проекта и сумата, която всеки от тях ще вземе:


1. Ръководител на проекта: инж. Живко Неделев, бивш зам.-кмет на Балчик – 75 330 лв.
2. Координатор: инж. Добринка Михова, главен експерт в Дирекция УТИОС – 58 590 лв.
3. Експерт комуникация, информация и публичност: Галина Миткова, началник на канцеларията на кмета и пиар – 46 035 лв.
4. Юрист на проекта: Росица Маркова, юрист на община Добрич – 37 665 лв.
5. ВиК инженер, направление пречистване: Николай Читърлиев – 58 590 лв.
6. ВиК инженер, направление ВиК: инж. Димка Атанасова-Петрова – 58 590 лв.
7. Експерт счетоводство и финанси: Божанка Вуцова, общински съветник от ГЕРБ – 50 220 лв.
8. ВиК инженер, представител на асоциирания партньор: инж. Димчо Димов – 35 573 лв.
9. Служител, отговарящ за съхранението на документацията: Мария Йорданова, секретарка на кмета на Добрич – 34 407.50 лв.


Възнагражденията са публикувани именно във вида, предоставен от общината като техният размер става известен от материал в сайта още през март.


В публикацията от октомври се допълва, че Божанка Вуцова, в качеството си на общински съветник, е гласувала заема за водния цикъл, който община Добрич трябва да изтегли - 11 млн. лева кредит. Обща стойност на проекта е 115 млн. лева.


След материала в belejnik.bg кметът дава интервю пред регионална медия и обяснява, че преди да назначи пиарката си, секретарката си и други общинари в управлението на проекта, той е предлагал по 5-6-7 души за позиция, но от екоминистерството все не ги харесвали. А и хората отказвали, защото работата била сложна, а заплатите - ниски.


Важен момент е, че два от търговете по проекта са спечелени от фирми, близки до депутата от ДПС Делян Пеевски. При едната поръчка победител е Обединение "ГИС АКВА БГ", в чийто състав влиза столичната фирма "Инфра експерт" ЕООД. Според разследване на "Капитал" адресът за кореспонденция на последната е същият като регистрационния адрес на "Хидрострой" АД. Вторият търг е спечелен директно от "Хидрострой" АД.


През лятото на 2016 г. "Хидрострой" купи лидера в строителния бранш "Водстрой 98". Макар и формално притежавана от Иван Мирински, "Водстрой 98" се смята за близка до Пеевски.


"Дневник" потърси автора на материала Юлияна Велчева за коментар. Тя е била кореспондент на "24 часа" 17 години, преди да бъде съкратена.


"Точно когато в София вървеше медийната кампания с празните столове, в Добрич се разрази една съвсем различна медийна история. Текстът, който разкриваше какви възнаграждения вземат общинските чиновници, бе на два пъти изтриван в най-голямата местна фейсбук група, а накрая бях блокирана от администраторите на групата безпричинно", коментира Велчева.


Допълва, че "ден преди това пък кметът на Добрич Йордан Йорданов пише на стената си:


"Относно нападките на някои сайтове и странички на лични "медии" заявявам следното: Няма да вляза в тази говорилня, няма да се оправдавам за скалъпени лъжи. Сезирани са компетентните хора и институции, за да не се допуска клеветите да определят общественото мнение."


Велчева определя "Бележник" като единствената опозиционна медия в Добрич. "Само в този сайт има критики към местната власт и се публикуват разследвания за порочни практики. Текстовете се базират на доказателства и официални документи, а изложените факти се проверяват от поне два независими един от друг източника. Публикуваната справка за възнагражденията на общинските служители е въз основа на получена информация по Закона за достъп до обществена информация и е предоставена от самата община", разказа журналистът.


Тя заяви, че


до момента местната власт не е оспорвала официално нито една публикация и не е ползвала правото си на отговор


за нито един текст на сайта.


"Всеки текст обаче, който критикува местната власт, е атакуван от хейтъри, аз съм заплашвана с линч, фалшиви профили опитват да уронят авторитета ми и да ме дискредитират. Показателното е, че хейтът и фейкът се активизират във "Фейсбук" единствено под разследванията за местната власт. А под текстовете в моя сайт се пишат обидни и недостойни коментари, излезли от IP-та на лица, за които има данни, че работят в една местна институция", каза Велчева.


"По-неприятното обаче е, че в Добрич няма журналистическа гилдия.


Колкото и да нашуми сред гражданите определена публикация на "Бележник", в местните медии дават думата по темата единствено на кмета. И нито той, нито местният журналист назовават кой е източникът на информацията. Сайтът и авторът на текстовете са определяни с неидентифицираното "някои казват". А нерядко колеги се включват във "Фейсбук" дискусии под текстовете ми, за да защитят кмета и властта. Така местни медии и местна власт налагат някакъв своеобразен остракизъм над критиката. И това прави местната власт безотговорна", допълва главният редактор и собственик на belejnik.bg.


Кметът Йорданов: Сумата е по-малка


От своя страна кметът Йордан Йорданов определи публикацията като опит за дискредитация. "Не е вярна, не е максимално пълна истината и част от нея е скрита", коментира той пред "Дневник". По думите му посочените в публикацията заплати са само прогнозни стойности, които министерството е одобрило и в тях влизат данъците и осигуровките, а не само парите, които ще получат.


"Всъщност сумата изобщо не е такава, а е много по-малка. Там изобщо не са посочени експертите и специалистите от общината, които ще се включат в проекта като главните ѝ инженер и юрисконсулт. Целият капацитет, който общината може да даде за проекта, е даден. Оттам нататък са подбрани външните експерти. Освен това експертите на общината не получават 100% от това възнаграждение, а до 80% от него, тъй като те са на заплата към общината", поясни Йорданов.


Кметът твърди, че "историята с конкретната медия" била по-стара. Сайтът е имал договор към общината за създаване на концепция за културна стратегия и в края на 2016 г., когато е изтекъл срокът му, не е бил подновен от местната власт. Тогава по думите на Йорданов са започнали статиите срещу него и общината.


Велчева потвърди, че сайтът е имал сключен договор за 12 хил. лева с общината - за създаване на концепция за културна визия на Добрич. По думите ѝ сделката не е можело да бъде подновена, защото не е можело тя да създаде втора концепция. "Договорът беше изпълнен, а аз не съм подавала оферта за друг", обясни журналистът. За договора между сайта и общината е имало и подробна статия - тук.


За поста в профила му в социалната мрежа "Фейсбук" кметът Йорданов заяви, че не е бил за конкретната статия, а за по-стари публикации, които по думите му, също се опитвали да го клеветят. Засега той обаче само се е консултирал с адвокат, който да прецени дали да се сезират компетентните органи за клевета.


"Аз не заплашвам, никога не съм заплашвал". Така кметът коментира мнението, че публикацията му в социалната мрежа е била заплаха към журналиста със съд.


"Нищо подобно", отвърна Йорданов на въпроса дали проектът за водния цикъл е забулен в тайна от обществото. Вчера в града са раздавани книжки и информация за улиците, които са включени, какво и как точно се прави. По последните данни от звеното, която е стигнала до Йорданов скоро ще се прави и конференция за проекта. "Информация има. Всеки, който е поискал по някакъв начин, през сайта, през имейл или тук на място му се дава информация", обобщи той.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Отдела, с този "бележник"искате да изгоните един от малкото кметове на реформаторите? Що не се прицелихте в свищовския?

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 2. 2 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 909 Любопитно

  То хубаво са публикувани сумите, ама няма нито ред за колко време ще бъдат дадени, защото "воден цикъл" се прави две-три години, а административната работа е още по-дълго..
  35 хил. лева за една година са наистина добра заплата (малко над 2500 нето) за общинска работа, за две години са приличните 1200 на месец, а ако са за три години не са нищо особено - нормална заплата за чиновник.
  При това всичко е качено на сайта на общината от половин година.
  По-нататък са все едни "смята се", "близки до", "може би" и прочие.

  И тая боза трябва да мине за "журналистическо разследване", май......
  Мъка.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 3. 3 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 909 Весело

  Отдела, с този "бележник"искате да изгоните един от малкото кметове на реформаторите? Що не се прицелихте в свищовския?
  —цитат от коментар 1 на oporna_to4ka


  Сигурно е от "вражеското" крило на РБ.........

  Знанието е сила, информацията - власт
 4. 4 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Българските чиновници обикновено са обидчиви и въпросите възприемат като критика. Кадровата им база често се свежда до роднини, приятели, съученици и познати. Коя политическа сила ги е излъчила е почти без значение за тези характеристики.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 5. 5 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 679 Неутрално

  До преди няколко години имах (наивната) надежда, че краденето лека полека ще отмре или силно ще намалее. Какъв наивник съм бил. То не само не намалява, а расте организационно и достига все по-нови висоти. "Служител, отговарящ за съхранението на документацията: Мария Йорданова, секретарка на кмета на Добрич – 34 407.50 лв." Че това даже не е и секретарска работа. 35 бона за едното подреждане на папки. Майко мила, бедна държава сме били!!!

  До 1: не разбрахте ли, бе хора, че няма ваши и наши. Дали ще крадат нашите или вашите все от нашите джобове излиза.

 6. 6 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  Това е МОДЕЛЪТ ГЕРБ . Тук е дори " мек" от към поразии . Вероятно може и да свършат работа защото са персонално отговорни. Можеше да го врътнат през "външна услуга" за управление ...... и тогава е същото само че минава през фирмата. Има нужда от НОВА ИГРА И ПРАВИЛА. Нов разпределител на парите ( обезателно извън София ) . Нова комисия за защита на конкуренцията .........извън София. Невъзможност за офшорки да кандидатстват за побличен ресурс. Новият център ( може да не го наричаме непремено столица) .....трябва да малко градче с 10 000 -15 000 души . Трябва да се вижда много ясно каква Софийска кола влиза в този център ....

 7. 7 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 679 Неутрално

  До коментар [#2] от "pag":
  "35 хил. лева за една година са наистина добра заплата (малко над 2500 нето) за общинска работа, за две години са приличните 1200 на месец, а ако са за три години не са нищо особено - нормална заплата за чиновник."

  Много ларж го давате. За три години се получава бруто сума малко под хиляда лева на месец (35/36). Но това е за половин работен ден, защото очевидно секретарката на кмета вече работи като секретарка на кмета. Излиза, че при за едното подреждане на папки някой ще получава заплата от 2000х35/36 или

 8. 8 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 679 Неутрално

  за да довърша пост 7
  или 1950 лв. на месец - повече от 1.5 пъти от средната заплата в страната. Колко е средната заплата в Добрич?

 9. 9 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#2] от "pag":

  Ето официална информация за проекта - тук е публичната информация по всички проекти на ЕС и всички бенефициенти (без тези по селската програма).
  Проектът е за 91 месеца, а парите за служителите са за целия период.
  Също така има специално постановление на МС относон възнаграждението на държавните служители по проекти - ПМС № 189. Според него служител може да работи максимум 4ч. на ден по проект и парите по проекта да съответстват на часовата му ставка. Напр. ако един служител взима 1000лв. заплата, то по проект може да вземе максимум 500лв. Ако е външен експерт, може и 2000 да вземе.

 10. 10 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 479 Неутрално
 11. 11 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#8] от "grajdanin1":

  Не е на година, а за 91 месеца, има огромна разлика.

 12. 12 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Няма лошо да се рови в обществените поръчки, особено на ВиК темата.
  Там където и да ровиш излиза боклук. Но е много непрофесионално само да се дадат едни суми бруто, без даже да се сметнат след данъци и да се упомене периода.
  А, още нещо:

  ""Аз не заплашвам, никога не съм заплашвал". Така кметът коментира мнението, че публикацията му в социалната мрежа е била заплаха към журналиста със съд."

  Заплаха е да кажеш на някой че ще го пребиеш, уволниш и така нататък. Ако мислиш, че си наклеветен най-нормалното е да дадеш някого под съд. Пък той ще прецени. Журналята трябва да го знаят.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 13. 13 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  Реформирал е чиляка търбите. Друг пък беше реформирал свлачище. Важното е да текат Реформи и борба със Статуквото.

 14. 14 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 909 Любопитно

  :Не е на година, а за 91 месеца, има огромна разлика.
  —цитат от коментар 11 на alextan


  Тази информация трябваше да я намерят журналята от "Дневник", да направят тъпата сметка "35 хил. : 91 = 385 лева на месец" или малко над 300 лева нето, което явно за някои е скандално голяма сума "за подреждане на папки".
  Сякаш пишещите тук в мнозинството си правят нещо по-различно от "подреждане на папки" в някой "офис", обикновено срещу много по-висока държавна заплата.

  Тук фактите нямат значение, важното е да си излеят злобата и да посъчувстват на "горката заплашена журналистка".

  Не е лесно да си умен и красив в този страшен, непонятен свят, в който сал една пътеводна звезда мъждука още в редакцията на милото дневниче.......


  Знанието е сила, информацията - власт
 15. 15 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2580 Неутрално

  До коментар [#14] от "pag":

  Е..., той самия кмет на Добрич е от най-умните и най-красивите...! Момче на другарката Кунева! В Добрич е по-известен, като Дани Тъпото...! :)
  Между другото, изненада е някой отявлен ГЕРБ-ер да защитава кадри на РБ... Опс-с-с забравих, че другарката Кунева беше крепител на статуквото...! :)
  Най-големия проблем с този воден цикъл е, че така и не е тръгнал. Станали са над 10 (десет) години откак трябваше да е свършил. Но пусто, много интереси и пари се преплитат там... :)
  Имало е няколко първи копки, но нищо. Проекта, така и не тръгва, защото пари няма. Другия проблем е, че така известните фирми, чиито имена завършват на "...строй" не могат да намерят подизпълнители. Никой не иска да работи с тях, защото всички знаят, че ще бъдат завлечени и ползвани за бушони. А пък самите фирми, дето имената им завършват на "...строй", явно не могат за два лева работа да свършат. Вероятно силата им стига, само за спечелване на обществената поръчка и писането на фактури...! :)

  Бивш tww09306483.
 16. 16 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 827 Неутрално

  По малките населени места си е жив феодализъм. Нищо не се е сменило от татово време даже лакърдиите и речите по празненства са същите и отчасти хората или техни "наследници" . Това Батак, Хаскьой , разни малки слеца по Родопите си е еманация на целия преход - шуро-баджанашко разбойунуически кръг от калинки и ако изокаш работа за теб и близките ти таратанци, а може и нещо по-лошо да ти се случи. Затова хората си ги избират и си траят.

  няма наши и ваши има връзки и много пари.


 17. 17 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Има много други нередности във ВиК Добрич, за които никой нищо не говори и пише.

 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5357 Неутрално

  Поредна атака срещу медиите.
  От друга страна единственият проблем, който може да бъде е доколко екипът е в състояние да изпълни задачите си...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2580 Неутрално

  До коментар [#17] от "Лео":

  Има..., да! Не, че не се знаят, но определено не се пише и не се говори на централно ниво. Едната причина беше, Живко Суджука. Той въртеше далаверата и назначенията в местното ВиК. Това си е публична тайна...!
  Отделно, като се знае и какъв капацитет ръководеше МРРБ в лицето на Лиляна Павлова, нещата май хич не са на добре. Поредното ГЕРБ-ерско недоразумение министъра Нанков е назначил за директор човек от... Сандански! Въпросния внедрен специалист е забъркал някакви невероятни батаци в Сандански и за добре свършената работа го пращат в Добрич...! Доколкото е известно община Сандански трябва да плаща дебели глоби, заради въпросния топ-специалист и са го покрили, чак в Добрич...!
  Абе, калинка след калинка или накратко, ГЕРБ-ерска работа!

  Бивш tww09306483.
 20. 20 Профил на mimi_74
  mimi_74
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дневник пък се сетиха 3 месеца по-късно, след като даже кмета е дал публичен отчет, излъчен и онлайн. #КОЙ да не пише вече и тук.

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  Може би заради големите далавери с обществени поръчки и европейски пари, Борисов иска да ни отвлече вниманието с приватизацията в предходните 20 години.

 22. 22 Профил на Persephone Hades
  Persephone Hades
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "pag"
  Малка добавка към основното възнаграждение САМО ЗА ТОЗИ ПРОЕКТ.

 23. 23 Профил на wex48540286
  wex48540286
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Кметът на Добрич е известен като Данчо Тъпото. Възможностите му за анализ, коментар и решение се свеждат до нещо много елементарно - да се опазя, да се зазидам на кметското място, грам мисъл няма у това момче. Тоя воден цикъл се явява като манна небесна за него и аверите му, жалко за града. Можеше нещо да се случи, но добричлии попаднаха за пореден път на измекяр, който му се краде.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK