Единственият полицай, подсъдим за "нощта на белия автобус", е бил оправдан

Единственият полицай, подсъдим за "нощта на белия автобус", е бил оправдан

© Георги КожухаровВеселин Денчев, който беше единственият полицай, обвинен и подсъдим за "нощта на белия автобус" от 2013 година, е бил оправдан от Софийския районен съд преди около година през ноември 2016 година. Оправдателната му присъда е влязла в сила, след като прокуратурата не я е протестирала.


Денчев беше обвинен в нанасянето на лека телесна повреда на Кирил Димов в нощта на 23 юли 2013 г., Тогава в разгара на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски, парламентът беше обсаден. За да бъдат изведени от Народното събрание, беше направен опит депутатите да преминат през обсадата в бял автобус. Това доведе единствено до ескалация на напрежението и до сблъсък с полицията. Повечето народни представители бяха изведени с камионетки на жандармерията няколко часа по-късно, а полицията разпръсна събралите се.


Съдът приема, че няма доказателства Димов да е бил ударен в главата с палка именно от Денчев.
"Анализът на доказателствените материали поотделно и в тяхната логическа връзка не обуслови извод за несъмнена доказаност на авторството на подсъдимия в извършване на инкриминираното деяние.


Въпреки огромния брой свидетели, разпитани както на досъдебното производство, така и в хода на съдебното следствие, то всички те са категорични,


че не разпознават подсъдимия като извършител на инкриминираното деяние, въпреки че повечето от тях са очевидци, които са възприели агресивните действия на полицая с бялата маска.


Единствено лицевоидентификационната експертиза сред целия доказателствен материал по делото въвежда съмнение, че именно Денчев е извършител на престъплението, но тук ключовата дума е съмнението, тъй като посочената експертиза не дава категоричен отговор на въпроса кое е заснетото лице на видеоматериала, а само допуска възможността това да е подсъдимия", пише съдията в мотивите си.


И уточнява, че преценката за виновността не може да бъде направена при условия на съмнение и несигурност и затова не кредитира експертизата.


Съдът приема показанията на други полицаи, които са участвали в разпръсването на протестиращите. Те заявяват, че "са били с каски и въоръжени с бойни палки, а протестиращите са били агресивни". "Нито един от посочените свидетели не е възприел непосредствено противоправно поведение на подсъдимия, нито го е видял да удря протестиращи граждани. Свидетелите не са възприели и той да е бил с поставена маска на лицето, нито са го разпознали на гледания в последствие от тях видеозапис, показващ действията на неизвестен полицай, с маска на лицето, който удря непровокирали го протестиращи".


От показанията на свидететелите по делото - полицаи и протестиращи се разбира, че при разпръсването на събралите се около парламента всички са видели полицай с бяла маска, която е покривала цялото му лице, с изключение на очите. Кой е този служител обаче не е установено. Все пак ръководителят на Веселин Денчев отрича пред съда да е имало полицаи с маски.


Младен Маринов разпоредил извеждането на депутатите с бял автобус


От приетата фактическа обстановка по делото се разбира, че настоящият главен секретар на МВР Младен Маринов, който през 2013 година беше заместник-началник на СДВР, е оглавил временен оперативен щаб за възстановяване на обществения ред, който е бил сформиран след края на заседанието на парламента на 23-ти юли.


"Около 20,00ч. началника на охраната на Парламента К. Д. потвърдил, че не може да гарантира сигурността на всички присъстващи и че трябва да изчакат организираното извеждане от сградата. Бил направен и поименен списък на присъстващите в сградата и около 22.00ч. по нареждане на комисар Младен Маринов било предприето част от тези лица да бъдат изведени с автобус, ескортиран с два специализирани автомобила", е записано още в мотивите и приетата от съда фактическа страна.


Автобусът е трябвало да излезе през улица "Г. С. Раковски", но на практика измина само няколко метра.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK