Служителите в затворите плашат с протести по време на председателството, ако не им бъдат увеличени заплатите

В четвъртък пред Софийския затвор ще се проведе мълчалив протест.

© Надежда Чипева, Капитал

В четвъртък пред Софийския затвор ще се проведе мълчалив протест.Служителите в затворите са готови да организират мащабни протести по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, ако заплатите им не бъдат увеличени с 20%. Това заяви пред "Фокус" работещият в Централния софийски затвор и член на Синдиката на служителите в затворите в България Ивайло Григоров.


Той уточни, че искането за повишаване на възнаграждението се отнася за служителите на главните дирекции "Изпълнение на наказанията" и "Охрана". По думите му за следващата година е заложено увеличение с 5%, което се изразявало в 30 лв. Григоров подчерта, че представлява най-ниско платените служители в сектора.


За да не се стига до протести, от синдикалната организация пожелаха още да се увеличат щатовете в двете дирекции. Служителите в затворите поискаха и изравняване на сумата за специфичните условия на труд. По думите му в МВР тя е 190 лева, а в двете дирекции, които се готвят за протест, е 85 лева.
От синдикалната организация уточниха, че ще имат мълчалив протест с поставяне на трикольорни лентички между двете четения на бюджета. В четвъртък те ще се съберат пред Софийския затвор в 10 ч.


"Ако между тези две четения на бюджета не бъде намерено решение на проблемите ни с финансовото обезпечение, от началото на председателството на България на Съвета на ЕС започваме мащабни протестни действия със всички синдикално представени организации в сектора", заяви Григоров.


Той каза още, че в момента ГД "Изпълнение на наказанията" няма сключена застраховка за служителите си, което е задължение на работодателя, а по закон тази застраховка не бива да бъде прекъсвана.


"Не би трябвало да има оправдание, че служителите в този сектор са останали без застраховка. Работи се в рискова среда, с тежък контингент, инцидентите не са често, но не са и рядкост", допълни Ивайло Григоров.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK