Какво трябва да съдържа докладът на Европейската комисия

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер неколкократно е заявявал, че се надява мониторингът да отпадне до 2019 година - т.е. до края на мандата на ЕК. Едва ли това ще се случи обаче с утрешния доклад.

© Красимир Юскеселиев

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер неколкократно е заявявал, че се надява мониторингът да отпадне до 2019 година - т.е. до края на мандата на ЕК. Едва ли това ще се случи обаче с утрешния доклад.В сряда ще бъде огласен 11-ият доклад на Европейската комисия по механизма за наблюдение на съдебната власт и вътрешния ред. Какво трябва да съдържа докладът, за да бъде обективен и да отчете реално напредъка на България в правосъдието и вътрешния ред? С този въпрос "Дневник" се обърна към експерти, които наблюдават отблизо и анализират съдебната власт през годините.


Биляна Гяурова, Български институт за правни инициативи:


Нито една от 17-те препоръки не е изпълнена в задоволителна степен, а някои съвсем
Биляна Гяурова - Вегертседер

© Дневник

Биляна Гяурова - Вегертседер


В януарския доклад бяха отправени 17 препоръки с различна степен на конкретика. Прави впечатление, че политическото говорене до момента като че ли ги сведе само до една - приемането на закон за създаване на гигантски, всепоглъщащ орган за борба с корупцията по високие етажи на властта.


Обективният преглед обаче показва, че нито една от 17-те препоръки не е изпълнена в задоволителна степен. Има такива, които са частично изпълнени - например промените в Закона за администрацията, които следва да засилят ролята на вътрешноведомствените инспекторати - тези промени бяха приети в края на октомври.


Има и такива, които изобщо не са изпълнени - например да се направи проверка на Инспектората на ВСС и да му се окаже помощ по различните механизми за това.


Факт е обаче, че нито изборът на членове на ВСС от парламентарната квота беше достатъчно прозрачен /публичен да, но не и прозрачен/, нито беше направен ex ante анализ на обществените поръчки с акцент върху конфликта на интереси и корупционните практики там.


Една от изтъкваните причини за неизпълнението е, че в рамките на тези 11 месеца имаше служебно правителство и избори. Препоръките обаче не са нещо ново, те са резултат на 10 години функциониране на механизма за наблюдение и са базирани на свършеното дотук. В тази връзка, ако имаше константна политическа воля за тяхното изпълнение /колкото и да е изпразнено от съдържане това словосъчетание/, тези препоръки щяха да бъдат изпълнени независимо от това кой управлява държавата в дадения момент.


Иванка Иванова, "Отворено общество":


В целия ЕС само нашето правителство отказва да носи отговорност за провалите на прокуратурата, но това надали ще го има в доклада


Иванка Иванова

© Красимир Юскеселиев

Иванка Иванова


Струва ми се, че има два събития, които са от голямо значение за разбиране на проблемите с нашето правосъдие, но които за съжаление по една или друга причина няма да намерят достатъчно място в доклада на ЕК. Едното е, че за почти година след публикуване на препоръките за реформа в прокуратурата, които бяха плод на отделно експертно наблюдение, все още няма предприети мерки за тяхното изпълнение. Мисля, че в целия ЕС само нашето правителство може да се преструва, че наказателната политика не е елемент от държавното управление и трайно да отказва да носи отговорност за провалите на прокуратурата.


И второ, промените в НПК от август т.г. ще имат негативни последици от гледна точка на положението с правата на човека у нас. За съжаление в показателите, които наблюдава Европейската комисия, не е включен показател за защита на основните права на гражданите. Това е системна слабост на Механизма за сътрудничество и проверка - той развързва ръцете на правителството да затяга до безсмислие наказателната политика, но в същото време не държи сметка, че правата на човека са също ценност на ЕС.


Иван Брегов, Институт за пазарна икономика:
Да видим дали юридическите аргументи ще надделеят над политическите съображения


Иван Брегов, Институт за пазарна икономика

© Цветелина Белутова, Капитал

Иван Брегов, Институт за пазарна икономика


В тазгодишния доклад очаквам да видя среща на политическите решения и юридическите аргументи.
А аргументите изглеждат внушително по отношение на управленската деятелност:


За по-малко от година ГЕРБ и ДПС и Патриоти, два пъти променят Закона за съдебната власт. Поправките са дързък опит за цялостно оварваряване на средата за работа на магистратите и подчиняване на цялата магистратура на главния прокурор. Това не остана без последици – политиците получиха звучен шамар през лицето от високи европейски институции – Консултативния съвет на европейските съдии и Европейската асоциация на съдиите, където измененията се определят като, цитирам: "... в противоречие с европейските стандарти за независимост на съдебната власт и като такива трябва да бъдат отменени". А българските политици дори нямат смелостта да приемат шамара достойно – нито дума от тях за изложените критики.


Измененията в НПК, с които властта си урежда извънреден съд, тепърва ще бъдат обект на критика и разглеждане и от Конституционния съд.


Антикорупционният закон е особен тип юридически сбирщайн, смесица от три стари закона без обединителен критерий и водещ правен принцип.


Към активността на политиците следва да добавим и активността на мнозинството от вече приключилия мандата си седми състав на ВСС – цялостната му дейност през годината, включително организирането на избори за ВСС от магистратската квота и избор на председател на ВАС, са ярък пример за тоталитарен диктат на безпринципността.


И седмият състав на ВСС, и Министерство на правосъдието бяха особено пасивни по изпълнението на препоръките по Независимия анализ на Прокуратурата на Република България.
А на този фон преди два месеца Парламентарната асамблея на Съвета на Европа огласи критични и неприятни заключения за България – тук върховенството на правото и независимостта на съдебната власт са застрашени.
Да видим дали аргументите ще недделеят над политическите решения.


Калин Калпакчиев, бивш член на ВСС, съдия:


Очаквам докладът да отчете неизпълнението на предходните препоръки и мимикрията на промени с влошаващ ефект


Калин Калпакчиев, бивш член на съдебния съвет

© Юлия Лазарова

Калин Калпакчиев, бивш член на съдебния съвет


Предходният доклад беше публикуван през януари 2017 г. и съдържаше 17 конкретни препоръки, насочени към утвърждаване на независимостта на съда, ефективност и отчетност на прокуратурата, решителни действия за борба с корупцията на висшите представители властта.


Обективността изисква да се отбележи, че по нито една от препоръките не се отчита дори и минимален напредък, напротив - забелязва се отчетлив регрес.


- Изборът на членовете на парламентарната квота на ВСС се извърши по непрозрачен начин, по познатия квотно-партиен принцип, без отчитане на качествата и компетентностите на кандидатите. Не беше проведено изслушване на кандидатите за членове - липсваше дискусия и обсъждане на ролята и задачите пред ВСС и как предпочетените юристи ще ги реализират.
При едно от поредните изменения на ЗСВ депутатите категорично отказаха да приемат изискването да мотивират подробно как са достигнали до конкретната персонална номинация за член на ВСС. Така за пореден път останаха съмненията за задкулисни и безпринципни договорки;


- Изборът на председател на ВАС разкри за пореден път неспособността и нежеланието на ВСС да провежда процедури за избори на висши представители на съдебната власт, основани на проверка на качествата на кандидатите. Въпреки настояването и публикуването на проверими факти, не се извърши проверка на сериозните съмнения в интегритета на избрания за председател. Въпреки явното професионално превъзходство на единия от кандидатите, отново с кухи и клиширани мотиви беше предпочетен предварително известният фаворит;


- Инспекторатът на ВСС показа липса на капацитет и воля за проверки за почтеност. Въпреки оповестяването на проверими и конкретни факти, не се извърши ефективна проверка по случая със срещата на главния прокурор с бизнесмен партиен функционер и издател;


- Приетите промени в ЗСВ и НПК са сериозен регрес по отношение на статуса на съдиите и ограничаване на независимостта на съда. Без аргументи и сериозни анализи се формира извънреден съд за делата за корупция за определена категория правни субекти;


- Практически липсва изпълнение и напълно се игнорираха препоръките от доклада на Службата за подкрепа на структурните реформи относно прокуратурата и отчетността на главния прокурор.


Очаквано докладът на ЕК по CVM следва да отчете неизпълнение на препоръките от предходния доклад, отказа от реформи, мимикрията на промени и очевидното влошаване на състоянието на съдебната власт, свързано с чувствителното ограничаване на съдебната независимост.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  На КОЙ му пука от тези доклади ???

  Кервана си върви останалото го знаем.

 2. 2 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3496 Весело

  Е, как какво?
  Ми то си има сламка ...

  О, достолепни Генерале, поведи ни!
  Ний вярваме във твоя свят обет!
  От враговете ни пази ни!
  Проправяй бъдния ни път напред,
  За да застане нашата България
  Във Европейския съюз със чест,
  Да заблести като небесна лъчезария
  Да я приветстват всички! Светла вест!

  Премъдри Господи Иисусе, благослови Ти Генерала и България!

  Макар че в Доклада ще пише друго.
  Прости европейци, начи ...

 3. 3 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Отново ще има критики към цялата съдебна власт у нас, особено по отношение на корупцията.

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8363 Неутрално

  17 препоръки, нито една изпълнена, а Борисов и Цветанов чакат положителен доклад. На какво отгоре да ги питаш.

 5. 5 Профил на (?9{&NJi[t.hfIpy
  (?9{&NJi[t.hfIpy
  Рейтинг: 0 Любопитно

  Кажете сега, на Бойко Борисов връчили ли са му вече проектодоклада? И, затфа ли, тва рециклирано бесепарче, Кирилов, па и цялата шайка, ептен издивя?

  PS C:\Users\йо-с-уа> [System.Web.Security.Membership]::GeneratePassword(16, 6)
 6. 6 Профил на (?9{&NJi[t.hfIpy
  (?9{&NJi[t.hfIpy
  Рейтинг: 0 Любопитно

  А колкото до Юнкер, скромно мисля, че носи значителна вина за БРЕКЗИТ.

  PS C:\Users\йо-с-уа> [System.Web.Security.Membership]::GeneratePassword(16, 6)
 7. 7 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 428 Разстроено

  Еми какво да се очаква.

  Днес, новият ВСС прекрати и надеждите за електронно правосъдие и разработване на инструменти пряко свързани с повишаването на ефективността на работата на съдилищата и прокуратурата. Дерзайте.

 8. 8 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1928 Весело

  Цитат от статията:"Какво трябва да съдържа докладът на Европейската комисия"

  Данаил Киров вече е казал, какво ще съдържа! А какво трябва да съдържа, вижте в пост №2! ;)

 9. 9 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4178 Неутрално

  Поредната излагация на управниците у нас!Лошото е ,че нищо не се променя ,но тези тикви на власт няма шанс нещата да се подобрят в близко бъдеще!

 10. 10 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4178 Любопитно

  До коментар [#4] от "Роси":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Просто нагли и късогледи управници и нищо повече.

 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3211 Неутрално

  До коментар [#4] от "Роси":

  Ще видиш как Тетка и Захариева ще прочетат доклада. Дяволици и евангелие

 12. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3211 Неутрално

  До коментар [#9] от "bat_plamen":

  ОТ законът Магниски ще ги заболи.Става дума не за голи приказки ,а за блокиране на пари.

 13. 13 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3461 Неутрално

  Как тъй какво да съдържа? Хубави работи! Идва Коледа, чакаме подаръци. Хора сме.

 14. 14 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3827 Неутрално

  До коментар [#12] от "hodounski":

  Само заблуден костовист може да вярва,че Василев ще получи защита от САЩ.А това,как го защитавате по-върло и от Любка Кулезич,е вече за смях.На нея поне и се плаща,а Вие го правите от глупост.

 15. 15 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  Мониторинга остава вече е ясно. Грандиозен провал на ГЕРБ и правителството!

 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10219 Неутрално

  "Ще има воля за промяна, има промяна..."
  Обаче промяната не е в нужната посока, а волята е отчетливо против интересите на обществото...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Рейтинг: 1334 Весело

  КУРИ НА БОЙКО ДУМАШЕ/// Кури на Бойко думаше:/// Бойко ле мой другарино,/// Бойко ле тъпанарино!/// Що с тебе двама дремеме,/// що не се двама вземеме!/// Като сме лика прилика-/// като два стръка иглика!/// Двамана много лъжеме, /// двамата много крадеме/// да вземем да се вземеме,/// май вече крайно време е!/// Бойко на Кури думаше:/// Как да се Кури вземеме,/// като сме пуста роднина! /// Два едноячни близнака/// на нашта майка БеКаПе/// Кури на Бойко пак дума:/// Бойко ле мой другарино,/// Бойко ле тъпанарино!/// И туй ли да та науча!/// Ти ще се правеш на десен,/// аз ще се правя на лява/// ТАМ ДОЛУ тези абдали-/// тях кучетата ги яли!

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 18. 18 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 965 Неутрално
 19. 19 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  Нека пишат хората.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 20. 20 Профил на vilian
  vilian
  Рейтинг: 394 Неутрално

  Писма до Бай Ганя?Голяма грешка.Ганю само тояга го оправя.

 21. 21 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3308 Неутрално

  Гаси скуката и досадата. Стига евробюрократи, никой вече не ги трае!

  Мърфи е оптимист!
 22. 22 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  Какви ги дрънкаше Цецо?

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 2184 Разстроено

  Мимикрия - най- точното определение на политиката на Боко. Добре, че поне нещо се строи.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 25. 25 Профил на aussie
  aussie
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Време е. ББ на боклука!!!!

 26. 26 Профил на aussie
  aussie
  Рейтинг: 626 Неутрално
 27. 27 Профил на aussie
  aussie
  Рейтинг: 626 Неутрално
 28. 28 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2905 Весело

  Таман докладът ТРЯБВАЛО да съдържа контента на Вегерстегер, Калпакчията и миманса. Е-ееех! Как ми липсва Лозето П.!

 29. 29 Профил на parasit
  parasit
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Най-добре да съдържа съвети от Калпака как да пуснем крали по сапард с авери осъдени в Германия.
  Ми като ще е гарга, рошава да е.

 30. 30 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Таман докладът ТРЯБВАЛО да съдържа контента на Вегерстегер, Калпакчията и миманса. Е-ееех! Как ми липсва Лозето П.!
  —цитат от коментар 28 на Lemmy


  ++++

  #НиКой не е по-голам от Бахура!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK