Юридическият факултет на Софийския университет не одобри да има аудитория "Кристиан Таков"

Юридическият факултет на Софийския университет не одобри да има аудитория "Кристиан Таков"

© Цветелина Белутова, КапиталФакултетният съвет на Юридическия факултет в Софийския университет е отхвърлил идеята аудитория в него да носи името на Кристиан Таков. Инициатор на това бе журналистът Татяна Ваксберг, която организира подписка, събрала одобрението на над 4 хил. души.


Съветът е отхвърлил идеята в понеделник с 12 гласа против, 4 "за" и 4 "въздържал се". Това се разбира от пост на самата Ваксберг в профила й във "Фейсбук".


Кристиан Таков бе преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и доцент по гражданско право. Почина през юли.
"Аргументът в полза на отхвърлянето не беше формулиран изрично, но можеше да се изведе от многобройните изказвания. Накратко: има много заслужили юристи, а искането за наименуване на аудитория натрапва "помпозност и показност", с което се "съсипва паметта на Кристиан Таков", докато Юридическият факултет би искал да я опази от посегателства. Друг аргумент: Кристиан Таков не би искал да се обсъжда този въпрос с наименуване на аудиторията. И още: целият шум "разделя факултета" и "раздира душата" на гласуващите, защото ги кара да избират между Кристиан и други юристи", посочва Ваксберг.


Не знам между Кристиан Таков и кого другиго е бил този избор, но изразът беше споменат повече от пет пъти. Искане за кръщаване на аудитория на името на друг човек не беше поставяно нито на обсъждане, нито на гласуване, допълва тя.


В хода на заседанието възникнало предложение, което е прието единодушно: да се кръсти на името на Кристиан Таков ежегодното състезание за решаване на съдебен казус – студентски формат, създаден с дългогодишните усилия на самия Кристиан и на други негови колеги.


Ваксберг обаче обяснява, че това би трябвало да е студентска инициатива, а не на съвета.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK