Брюксел: Мониторингът остава поне до края на 2018 година, България има още работа (допълнена в 13:26 ч.)

Брюксел: Мониторингът остава поне до края на 2018 година, България има още работа (допълнена в 13:26 ч.)

© ReutersЕвропейската комисия очаква България да напредне с реформите и да изпълни всички необходими препоръки, за да може мониторингът да отпадне в рамките на мандата на тази комисия, който приключва през 2019 година.


Това се разбира от съобщение на страницата на Европейската комисия. Малко по-късно се очаква да бъде публикуван и пълният текст на доклада. Тази година той е няколко месеца по-рано от обичайното заради европредседателството. Пълния текст на доклада може да прочетете тук


За правосъдното министерство 11-ия доклад е положителен, а правосъдният министър Цецка Цачева смята за напредък факта, че няма нови препоръки отправени към България. По-късно се очаква и коментар от прокуратурата.
"Налице е напредък в много области, но е необходима още работа. България е изпълнила или е постигнала напредък по няколко от нашите препоръки


но все още не по всички. Разчитам на правителството на Република България да изпълни всички планирани реформи и да избегне забавяния, за да се постигне напредък към целта да се сложи край на МСП в рамките на мандата на тази комисия", казва първият заместник-председател на комисията Франс Тимерманс, цитиран в съобщението.


В него се прави уточнението: "Комисията все още не може да заключи, че показателите са изпълнени в задоволителна степен, тя остава на мнение, че при непрекъснати политически насоки и решимост за постигане на напредък в реформата България следва да може да изпълни оставащите препоръки и следователно да отговори задоволително на показателите по механизма за сътрудничество и проверка в близко бъдеще. Комисията ще оцени напредъка отново към края на 2018 г."


В него се уточнява, че евроекспертите са анализирали основно дали България е постигнала напредък по 17-те препоръки, посочени в последния доклад от януари 2017 година.


Докладът: Трябва да има повече прозрачност при промените в законодателството


В една от първите бележки в доклада се припомнят измененията в закона за съдебната власт от лятото, като се уточнява, че срещу тях е имало множество критики и те не са били обсъдени достатъчно добре.


"България следва да гарантира необратимостта и надеждността на процеса на съдебна реформа, като създаде среда на взаимно доверие и сътрудничество между институциите, която е от решаващо значение за успешното осъществяване на реформите. Въпреки че съществува ясна необходимост да се ускори темпът на реформите, това не следва да води до заобикаляне на процедурите на консултации, което крие риск от създаване на климат на несигурност и липса на ангажираност."


Европейската комисия подчертава, че новият състав на съдебния съвет има възможност да подобри "отрицателната като цяло атмосфера за дебати в съдебната система, която преобладаваше по времето на предишния ВСС", като разделянето на съвета на две колегии отново е оценено положително.


"Съмненията, които обаче продължават да съществуват във връзка с възможно неправомерно влияние от страна на ВСС върху съдии биха накърнили представата за независим процес на вземане на решения в тази ключова институция. Предвид това предизвикателство за новия състав на ВСС следователно ще бъде важно да създаде атмосфера на открит дебат и прозрачност по ключови решения, така че да възвърне доверието на магистратите и широката общественост, което е от съществено значение за доброто функциониране на съдебната система", е записано още в доклада.


В него във връзка с показателя "нормативна уредба" са отбелязани промените в Наказателно-процесуалния кодекс от лятото, с които делата за корупция минаха от Софийския градски съд към специализирания съд.


"Изключително краткият срок, който беше предоставен за осъществяването на тази промяна, създаде организационни трудности. Както беше отбелязано в януарския доклад, такива промени трябва да бъдат внимателно подготвени и придружени от подходящ анализ на нуждите от ресурси и на възможните правни последици от промените. Освен това измененията в Наказателно-процесуалния кодекс бяха придружени от специфични изменения на Закона за съдебната власт, предвиждащи нова възможност за отстраняване от длъжност на магистрати, по отношение на която Венецианската комисия изрази опасения. В по-общ план въздействието от все още скорошните промени се очаква да се прояви в резултатите по делата в хода на прилагането на различните разпоредби на практика", е записано в доклада.


Евроекспертите препоръчват "с цел да се насърчи необходимото доверие"


"от решаващо значение е съществени промени в наказателноправната уредба да се извършват по прозрачен начин


след провеждане на обществен дебат в магистратските среди и след консултации с гражданското общество".


В техническия доклад се прави уточнението, че през януари Европейската комисия е препоръчала, ако бъде решено да се прехвърлят допълнителни правомощия на специализирания съд и прокуратура, това да се случи след внимателен и задълбочен анализ. В доклада от ноември експертите отбелязват, че тази препоръка не е била взета предвид.


Борбата с корупцията: Новият орган трябва да бъде назначен прозрачно


Комисията обръща внимание на новия представен законопроект за борба с корупцията, за който правителството си постави цел да приеме до края на годината. "Ключов аспект ще бъде назначаването на ръководството на новата институция в рамките на открита и прозрачна процедура, за да се създадат условия тя да се ползва с широко доверие във всички слоеве на обществото, както и сред държавните служители", е записано в доклада.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4905 Неутрално

  ТОТАЛЕН ПРОВАЛ НА ГЕРБ ! ОСТАВКА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 3. 3 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 709 Неутрално

  И да изпълни България всички необходими препоръки, пак мониторинг трябва да остане, защото сме царе да даваме на заден ход, щом никой не ни ръчка да вървим напред.

 4. 4 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 775 Весело

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":


  ТОТАЛЕН ПРОВАЛ НА ГЕРБ ! ОСТАВКА !!!
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  И какво ще я правите тази оставка? Орешарски дали ще "клъвне" пак или трябва да търсите друг? Не разбраха някои , че орисията им е "винаги втори"(максимум , ако дпс-то не се напъва).

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 5. 5 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 915 Любопитно

  Отново ще гледаме филма "Те ни плюят,ние мислим че Ви вали" по всички ТВ с участие на управляващи...

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 6. 6 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 880 Неутрално

  "...комисията все още не може да заключи, че показателите са изпълнени в задоволителна степен..."

  Сиреч оценката е 3 на "релси".

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 7. 7 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7281 Неутрално

  Трябва още работа, но комунистите драпат за власт и дърпат назад.

 8. 8 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Изпълнителната власт е ОК. Българското общество има проблем със съдебната власт, че не е и избираема на всичко отгоре

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 9. 9 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Искат да кажат до края и на този мандат на Боко нема се упрайте...

 10. 10 Профил на Hepo
  Hepo
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  Ох , колко ли скандала ще преживеем , та политическия картел да отклони вниманието от доклада?

  SHADOWS of SOFIA
 11. 11 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1915 Неутрално

  Съболезнования на съда и цацаратурата!

 12. 12 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3661 Весело

  Изпълнителната власт е ОК.
  —цитат от коментар 8 на oporna_to4ka

  Тц.
  Терминът е ОПГ.

  Освен ако ОК не го приемем като абревиатура на Ортаци Крадци ...

 13. 13 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Все се питам защо е този доклад, при условие, че нищо не следва?

 14. 14 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Само спиране на еврофондове евентуално би имало ефект.

 15. 15 Профил на Martin Banevski
  Martin Banevski
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Всъщност доклада е доста положителен "Налице е напредък в много области, но е необходима още работа. България е изпълнила или е постигнала напредък по няколко от нашите препоръкино все още не по всички. Разчитам на правителството на Република България да изпълни всички планирани реформи и да избегне забавяния, за да се постигне напредък към целта да се сложи край на МСП в рамките на мандата на тази Комисия", казва първият заместник-председател на комисията Франс Тимерманс, цитиран в съобщението. Всъщност това е звучен шамар на цялата пропаганда от страниците на Дневник и "автентичното ". Моменталното активиране на дежурния трол кметчето чиято задача е да създаде друга реалност доказва това .

 16. 16 Профил на Tulup_123
  Tulup_123
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Цацаров - нещо? Толкоз ходене до Брюксел и накрая пак греда? Боцко нали се гушкаха с Юнкер миналата седмица - резултат никакъв.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  ГЕРБ за 10 години една стена не можаха да измажат...

 19. 19 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Всъщност доклада е доста положителен ..., ... Всъщност това е звучен шамар на цялата пропаганда от страниците на Дневник и "автентичното ". Моменталното активиране на дежурния трол кметчето чиято задача е да създаде друга реалност доказва това .
  —цитат от коментар 15 на zawert


  Кмета всички го знаем, но вие е добре да снемете "розовите" очила.

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 20. 20 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Общи лафове - това не им харесвам на тези мониторингови доклади.
  Да си кажат право куме в очите - няма реформи и нищо не сте направили. Дори напротив давате заден. Вземете се в ръце защото не искаме да станете азиатска диктатура. Иначе хора като цецака цачева и данаил кирилов не могат да вдянат тънките намеци и за тях доклада е в стил 'ти ги плюеш, те си мислят че дъжд вали'.

 21. 21 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1789 Весело

  2018? Рано е още! Защото на Цацаров му предстоят нови проблеми с новата десница... Тепърва заедно с Борисов и Пеевски ще трябва да замислят и скалъпват нови обвинения към новите лидери! Щото май нещо се дънят напоследък... Спомняме си, че имаше "обвинение-бухалка" към Трайчо Трайков? А резултатът е, смях в залата... Поръчкови обвинения-бухалки имаха почти всички лидери на десницата! Обвинение-бухалка получи и Иво Прокопиев, а покрай него
  може да пострада и Медиапул...! Обвинения-бухалки. Мазни обвинения-бухалки... Мазни още лоести...
  Мисля, че мониторигът може да падне само ако паднат тримата шишковци...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 22. 22 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Има грешка в заглавието, 2108 вместо 2018.

 23. 23 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3661 Неутрално

  Само спиране на еврофондове евентуално би имало ефект.
  —цитат от коментар 14 на гарата

  Че те ги спират и така, поради изчерпване на касовата наличност.
  Йотингер що обикалЯ да прогласи, че ше са стягат коланите?
  Макрон що тръчА из Източна Европа?
  Само от Брекзита "се изпариха" едни 60 млрд. за следващия период. По 10-12 млрд. годишно.
  Освен това сега ударно се приобщават "Западните Балкани". Т.е. се отваря дупка за наливане.
  Е, кой мислите, че ще остане на сухо? Не мислите, че ще е някой от хората на Началниците, надявам се ...
  И като сложим на кантара, че преките чуждестранни инвестиции в китната ни Бойковина на Победилия Стабилизъм от няколко години стръмно намаляват до вече почти символични стойности, като вземем тапата на квотите за износ в Западна Европа, които не можем да надхвърлим, щото Началниците да не са луди да си подбиват собствената икономика, като се огледаме, че имаме и тапа за износа и към Трети пазари, защото нямаме интересен високотехнологичен продукт към интересните и развити страни, а каквото произвеждаме е основно суровини и първично преработени материали, които и самият Трети свят се пъне да пласира, ама там надникът е по $2 и не можем да и стъпим на малкото пръстче за цените, та дори и там не ни се отваря парашута ...
  Вие що мислите е тази тупурдия в държавата напоследък?

 24. 24 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 341 Разстроено

  "Налице е напредък в много области, но е необходима още работа. България е изпълнила или е постигнала напредък по няколко от нашите препоръки..."

  Ех тази западноевропейска галантност, този вежливо завъртян изказ, този дълбоко психологически подход...
  Кои са тия области, в които се постига ли успехи - ей в една друга статия коментирахме - 10 африкански страни изпреварват България по корупционен индекс, страната се срива от година на година в класации по бизнес климат, конкурентоспособност, иновативност, образование, ефективност на администрацията, здравеопазване и каквото още се сетиш...

 25. 25 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  До коментар [#15] от "zawert":

  Ако прочетете всички доклади досега от 2007 г., във всички тях се констатира, че е "осъществен напредък".

  https://ec.europa.eu/info/effective-justice/rule-law/assistance-bulgaria-and-romania-under-cvm/reports-progress-bulgaria-and-romania_bg

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 27. 27 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Наивници са, щом вярват, че с трите шишковци начело можем да станем правова държава.

 28. 28 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  Не знам нашите управляващи, законотворящи и законоприлагащи (особено прокуратурата) на какво се надяваха, но слава Богу, че ЕК си върши последователно работата и не се връзва на празни приказки и уверения, че съдебната реформа била приключила успешно, а иска да види реални, трайни резултати.
  Всъщност, както и всички ние, нормалните български граждани.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 29. 29 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1933 Весело

  БРАВО .......!!!!!......АДМИРАЦИИИ.....!!!!!.....най-ХУБАВОТО НЕЩО КОЕТО СЕ СЛУЧИ НА ТАЗИ ОБРУЛЕНА ДЪРЖАВИцА последните 28-ГОДИНИ е ЧЛЕНСТВОТО В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ.........!!!!!!......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 30. 30 Профил на Hepo
  Hepo
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  До коментар [#29] от "kesh":

  +

  SHADOWS of SOFIA
 31. 31 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  Добра новина.

  The best way to predict the future is to invent it.
 32. 32 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  До коментар [#23] от "xm...":

  Абсолютно вярно!

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на ДГБ
  ДГБ
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Без коренна промяна в съдебната и политическата система няма да стане, тия просто са си прогнили отвътре.Иначе същото ще пише и следващия доклад и по-следващия...

 35. 35 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 930 Неутрално

  здрав но заслужен шамар от европа ,върху самодоволното мутренско управление

 36. 36 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 527 Весело

  Само спиране на еврофондове евентуално би имало ефект.
  —цитат от коментар 14 на гарата


  Тихо, че и без това е с влошени показатели (с това наднормено тегло) и като нищо ще финишира в Правителствена болница. А дума е давал (не че толкова му вярват) и пари е взел предварително...

 37. 37 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Кво стана бе Филия с мас?
  Стабилен такъв, казаха ли ти го стабилно, че Андрешковските ти номера минават само на улицата в Банкя?

 38. 38 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 627 Неутрално

  ... хм, ланшния шамар(доклад), бе положителен. Сегашния бил още по- и най-... какАв радостен анонс пущи'а националните тИвИта...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 39. 39 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  Как бе, Цвайцера Цветанов каза че щяла да отпадне

  Обичам да грухтя и плюскам.
 40. 40 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Отново излагация на макс.

 41. 41 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1933 Весело

  До коментар [#14] от "гарата":

  САКЪН.......!!!!!?????........само ЕВРОФОНДОВЕ НЕ БИВА ДА СЕ СПИРАТ ,че СМЕ КАТАСТРОФИРАЛИ НА МИГА........!!!!!.....

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 42. 42 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Прекрасна новина. Прекрасна!

  Не до края на 2018та трябва да остане, а до края на 2050та ПОНЕ! Докато и последната пост-комунистическа мутра спре да диша, докато и последната червена бабичка изчезне!

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 43. 43 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 527 Весело

  До коментар [#20] от "event_horizon":
  "Иначе хора като цецака цачева и данаил кирилов не могат да вдянат тънките намеци и за тях доклада е в стил 'ти ги плюеш, те си мислят че дъжд вали'."

  В Европа не могат дори да си представят, че типажи като споменатите от теб, могат да са в управлението на държавата. Тук такива екземпляри са на ниско нива в общинските и държавни структури. Просто ситото за кариерно израстване е фино, а преминалите по случайност, не се задържат дълго.
  Да не говорим за езиковите и културни нива на политиците в България.

 44. 44 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2189 Весело

  До коментар [#41] от "kesh":

  Направо сме катастрофирали на МИГ-29...

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Изключително забавно е да се наблюдават реакциите на тролчетата от тролската фабрика на Дневник .Варират между пълно игнориране на фактите повечето дори и не са си направили труда да прочетат за какво се говори ,но все пак такова им е новото и недоволен ропот от не оправданите очаквания .Дерзайте тролчета .
  —цитат от коментар 45 на zawert


  ... ъхъ... предишния шамар бе за 17 препоръки, дет' трЕбе да сА изпълнАт. Те тоА шамар е, че имАло движение, само по две от тях... другите, даже не са прочетени от стабиУните...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 47. 47 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 386 Неутрално

  Поредният доклад, след който нищо полезно няма да се направи, а дори напротив - възможно е да приемат промени в съдебната власт, та съвсем да затвърдят властта си, управляващите.И под управляващи няма предвид само тези в момента - ГЕРБ, а всички, които и досега са били, след 2001г - БСП, ДПС, патриоти и разните му там партийки за коалиции!
  Не дойде ли време, законите и съдилищата да са общи за ЕС, все така ще я караме - съд и прокуратура ще са под влиянието на властимащите и там ще работят само хора, които са им удобни!

 48. 48 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Трябва още работа, но комунистите драпат за власт и дърпат назад.
  —цитат от коментар 7 на Peni Nikol


  Костов забрай. Сал той виновен Бацето ви дан мой си свърши работата овреме и как си требе.

 49. 49 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 806 Неутрално

  ГЕРБ за 10 години една стена не можаха да измажат...
  —цитат от коментар 18 на yavooor


  10 г. мутромилиционерски погром. И предишните 10 не бяха върха, но все пак България вървеше с приличен темп към Европа (за добро или лошо, но с консенсус и на леви и на десни). Три правителства с пълни мандати и всяко постигна нещо за България. Сикаджията за 3 мандата постигна много за себе си и шайката си, но за България може да отчете само стотиците олигавени прегръдки и пълна липса на напредък в нито една област на евроинтеграцията на страната, в т.ч. първостепенните задачи още от първия мандат - провал с Шенген, провал с еврозоната, провали с българските комисари и т.н.

  Да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 50. 50 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Цацаров - нещо? Толкоз ходене до Брюксел и накрая пак греда? Боцко нали се гушкаха с Юнкер миналата седмица - резултат никакъв.
  —цитат от коментар 16 на Vidin_123


  "Гушкането" е задължителното лицемерно мероприятия за пред протокола.
  Виж, комисиите и докладите им са друго нещо, въпреки старанието за дипломатичност на изказа!
  Инак герберските тролчета много се кефят га, за пред камерите, в ЕС барат на Баце бицепса, ама после, кат почнат да му шокат канчето, дума не обелват.

 51. 51 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2398 Неутрално

  Не виждам как ще падне наблюдението до 2019 -та. Дори сега да се смени правителството (което е много малко вероятно) и новото да има единствена цел съдебна реформа, на ЕК ще е необходима поне година за да види резултатите.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 52. 52 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 930 Любопитно

  хубаво е Европа да обвърже изпълнението на съдебните реформи с някакви срокове ,след което да следват сериозни санкции ,иначе управляващата шайка може вечно да протака ,защото е ясно , мутри от мониторинг не се трогват

 53. 53 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Някак не се връзват нещата,държава подложена на мониторинг от ЕС да председателства същия този ЕС.

 54. 54 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#20] от "event_horizon":"Иначе хора като цецака цачева и данаил кирилов не могат да вдянат тънките намеци и за тях доклада е в стил 'ти ги плюеш, те си мислят че дъжд вали'."
  В Европа не могат дори да си представят, че типажи като споменатите от теб, могат да са в управлението на държавата.
  —цитат от коментар 43 на vhv

  Еля Данито - оно е типичен представител на 80%-ната извадка на Иво Христов.
  Само да си отвори устата горкото, в злощастен опит да се изкаже, като му чуе синтаксиса, стига да има време и нерви да го изтрае дорде стигне до края на нищоказването и на човек всичко му става ясно.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 56. 56 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 458 Неутрално
 57. 57 Профил на udc25539629
  udc25539629
  Рейтинг: Неутрално

  Къде можем да видим пълния доклад? Защото това прилича на лъжа: "Пълния текст на доклада може да прочетете тук" http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/11/15/3078335_doklad_na_evropeiskata_komisiia_pulen_tekst/

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Мониторингът няма да отпадне. Докато сме в ЕС.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на igv09539635
  igv09539635
  Рейтинг: Неутрално

  Общи лафове - това не им харесвам на тези мониторингови доклади.
  —цитат от коментар 20 на event_horizon


  мдам, дори "техническата" част няма двадесет странички
  https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/comm-2017-700_en.pdf

  хубаво, щом е така, вече и аз съм за разпадането на европейския съюз... "бойко" и Юнкер нека продължават да крадат и мажат

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 69. 69 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 2773 Неутрално

  Нека мониторингът продължава и след 2018 година в държавата на шишковците

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 70. 70 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Много ми харесват "методите" на Брюксел. Сочене с пръст, без да се намесват пряко. Така се прави. Говорят се истини, а истината боли. Само, че не ги боли политиците, защото те са безочливи, а клетият и изстрадал какво ли не български народ...

 71. 71 Профил на martinio
  martinio
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#4] от "todor._89":

  Значи или са Борисов Цацаров и Пеевски или България е обречена? Забравих и Цветанов той също е незаменим. От 10 години са на власт и все мониторинг , България все на последно място по всичко. На какви мисли ре навява това?

 72. 72 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8459 Неутрално

  Тя работата в България още не е почнала. А може и изобщо да не почне до края на 2018. Ние само чакаме да ни изпуснат от поглед.

 73. 73 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  Някак не се връзват нещата,държава подложена на мониторинг от ЕС да председателства същия този ЕС.
  —цитат от коментар 53 на miho45

  Ред ѝ е. Всички председателстват. Т.е. когато им дойде реда за определен период всички обявяват решенията.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK